Gamescom 2024: Commandos: Origin

Het is alweer 26 jaar geleden dat Commandos: Behind the Enemy Lines voor PC uitkwam. Na deel 3 is het een lange tijd stil geweest, totdat Kalypso Media in 2018 de rechten opkocht en in 2020 een HD-remaster van Commandos 2 uitbracht. Nu in 2024 krijgen wij een volwaardig deel, eentje waar veel mensen naar uitkijken. 

Commandos: Origins is de prequel die zich afspeelt voor het eerste deel. De meeste keren, gek genoeg, weer terug in dit deel. The Green Beret, Sapper, The Sniper, The Driver, The Marine en The Spy zitten allemaal verstopt in veertien verschillende missies. Het speelt zich af in het Nazitijdperk en zoals in de vorige delen, ga je weer de hele wereld rond om het Hitler en kornuiten duidelijk te maken dat je niet met je laat sollen. 

Ook dit keer is het de bedoeling dat je verschillende missies uitvoert. Wij mochten achter gesloten deuren een missie zien waarbij een radarstation met de grond gelijkgemaakt moest worden. Uiteraard kun je dat op verschillende manieren doen, zoals zelf het station opblazen, of de anti aircraft kanonnen uitschakelen zodat je luchtondersteuning kan oproepen.  


Net zoals je ook de keuze hebt hoe je allemaal doet. Vermoord je iedereen met een hartslag op de map, dan is de kans dat een lijk gevonden wordt heel erg groot. Maar iedereen in leven laten; dan is de kans dat je gezien wordt weer groot. Je bent dan wel een afgeleide van Rambo als The Green Beret, maar geen Superman. Je ammo is beperkt, je kan niet oneindig neergeschoten worden en in sommige missies heb je alleen een spion en dan zul je wel moeten sneaken. Ook nieuw is het alarmsysteem. Na drie keer gezien te zijn geweest door de vijand, dan gaat het grote alarm af en begint de klopjacht.  

De grootste verandering zit hem in de userinterface. 20 jaar geleden was de resolutie een stuk lager, waardoor je minder data zichtbaar op je scherm kon hebben. Nu heb je grote statusbalken in beeld waardoor het selecteren van items een stuk makkelijk gaat, kun je de hele game met een controller spelen, en praten ze niet continu terug als je een commando geeft.  


De algemene indruk van CommandosOrigins van ontwikkelaar Kalypso goed gekeken heeft wat de vorige drie delen zo leuk maakte, alles in deze game gestopt heeft, grafisch het naar 2024 getild heeft en zijn stinkende best gedaan heeft om een goed deel neer te zetten.