Defiance

Defiance wordt zowel een game als een tv-serie. Wat heeft deze vreemde combinatie ons begin volgend jaar te bieden?

Tv-series over games of games over tv-series zien we vaak genoeg, maar nog nooit een samenwerking zoals bij Defiance. Het is namelijk niet eerst een tv-serie en vervolgens een game, of andersom, het is allebei tegelijkertijd. Syfy en Trion Worlds slaan de handen ineen om ons een samenspel te tonen dat we nog niet eerder hebben gezien.

Defiance, de game, wordt een MMO-shooter en verschijnt twee weken voordat de gelijknamige serie te zien zal zijn op Syfy Channel. We kunnen dus al met de wereld van Defiance aan de slag voordat we de serie hebben gezien. En wat een wereld om in rond te lopen…

In gevecht met Hellspawn

Aliens en wapens
Defiance speelt zich af in de nabije toekomst, in Amerika. Om precies te zijn: de game speelt zich af in San Francisco, de serie in St. Louis. Niet zo ver in de toekomst komen aliens, genaamd The Votan, op aarde terecht, verstoten van hun eigen planeet. Hier vinden ze alleen niet de thuishaven waar ze op hoopten, want wij mensen zitten niet op ze te wachten. Zo ontstaat er een wereldwijde oorlog tussen mensen en Votan.

Vijftien jaar later is de wereld onherkenbaar geworden door oorlog, hongersnood en ziekte. In die wereld moet je zien te overleven. De game Defiance is een MMO-game en bevat dus een hoop sociale interactie, van samen quests doen tot het maken van clans. Maar in de basis is het een shooter. Hoewel je dus (zoals meestal in een MMO) sterker wordt en betere wapens tot je beschikking krijgt naarmate je langer speelt, hoeft dat niet te betekenen dat je beter bent dan iemand die net begint.

Defiance heeft veel-tegen-veel PvP

Ik heb op de gamescom een PvP-match mogen spelen en hoewel je inderdaad kunt kiezen uit wapens en vier verschillende classes, speelt het voornamelijk als een match van een shooter als Unreal Tournament of Quake. Wie goed kan richten, ontwijken en andere shooter-skills heeft, heeft duidelijk een voordeel op de noobs zoals ikzelf.

De combinatie was voor Trion Worlds belangrijk: de skill van een shooter met de sociale interactie van een MMO. Helaas hebben we nog geen kijkje kunnen nemen in de open wereld, dus hoe die sociale interactie of het quest-systeem werkt, kan ik niet zeggen.

Gezellig met z'n allen op de quad

Interactie
De game Defiance speelt zich dus af op een andere plek dan de serie. Dat is met opzet gedaan. Je zou misschien denken dat dat ervoor zorgt dat de serie en de game niet zoveel met elkaar te maken hoeven hebben, maar het tegenovergestelde is juist waar. Door de twee in aparte steden te laten spelen, kan er interactie ontstaan zonder afbreuk te doen aan de serie (die, nadat hij eenmaal opgenomen is, natuurlijk niet meer aan te passen is).

Een voorbeeld: in de game komt er uiteindelijk een event, waardoor spelers een bepaalde weermodule aanzetten. Dit heet de Razor Rain en is waarschijnlijk net zo dodelijk als hij klinkt. Spelers moeten dus een tijd lang hiermee om zien te gaan, waarna het langzaam over Amerika heen trekt. Twee afleveringen later krijgen de acteurs in de serie diezelfde Razor Rain om hun oren en moeten zij het zien te overleven.

Een Arkfall-event

Events
Defiance
(de game) is wat dat betreft heel erg event-based. Om de zoveel tijd zullen er events komen die na een tijdje ook weer verdwijnen. En voor veel dingen geldt dat er een link wordt gelegd met de serie. Zo zal de hoofdpersoon uit de serie in de twee weken voordat de serie begint in San Francisco zijn en missies bieden aan de spelers. Na die twee weken komt er een event waardoor hij San Francisco moet verlaten. In de pilot-aflevering zien we hem dan weer terug in St. Louis.

Trion Worlds heeft in ieder geval al aangegeven dat ze een hoop events op de plank hebben liggen, die allemaal heel precies getimed zullen worden. Veel events hebben ook invloed op de wereld en als deze geweest zijn, is de wereld dus voorgoed veranderd. Op die manier hopen de ontwikkelaars ook dat spelers het spel blijven spelen en toch altijd weer even komen kijken om te zien of er niet iets gaande is. Voor je het weet heb je tenslotte iets groots gemist. Sommige events kunnen wel meerdere keren voorkomen en zullen vooral ingezet worden om de tijd na het eerste seizoen te vullen.

Maar daar houdt de interactie niet op: spelers die zich graag willen bewijzen, kunnen om de zoveel tijd meedoen aan bepaalde competities, bijvoorbeeld  "wie de meeste quests heeft gedaan". De spelers die hoog scoren én een (redelijk) normale naam hebben, kunnen hun personages wel eens terugzien in het tweede seizoen van de serie.

Het is jammer dat we nog niets hebben kunnen zien van het MMO-deel van de game of van de serie, maar ik kan nu al zeggen dat het samenspel tussen de twee op zijn minst bijzonder is. Het is al bijzonder dat een game en een serie tegelijkertijd uitkomen, maar de interactie tussen de twee is (mits goed uitgevoerd) zeer interessant. We zullen het zien volgend jaar.

Defiance komt in april 2013 uit voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3. Twee weken later start de serie op Syfy channel. Syfy is op dit moment nog in gesprek met andere kanalen om te kijken of de serie ook daar getoond kan worden - voor de mensen die geen Syfy in hun pakket hebben zitten. Trion Worlds is nog aan het bepalen wat voor betalingssysteem de game zal krijgen: mogelijk Free to Play, mogelijk een abonnement of een combinatie van de twee.