WRC 3 FIA World Rally Championship

De voorgaande games zijn geen echte toppers te noemen, maar ontwikkelaar Milestone S.r.l. gaat nog een gooi doen naar een erepodium van realistische rallygames.

Header

Arcaderacers zijn er genoeg, maar gelukkig zijn er nog ontwikkelaars met een liefde voor de echte sport. Milestone S.r.l. is een Italiaanse studio waar de makers duidelijk een passie voor auto's hebben, dus met dit nieuwe deel willen ze zich bewijzen. Het derde deel is nu ruim twee jaar in ontwikkeling. De makers hebben vooral geluisterd naar de feedback van spelers van hun vorige games. Om te zorgen dat het allemaal veel realistischer aanvoelt, heeft Milestone samengewerkt met echte rallyrijders om zo feedback te krijgen van de professionals.

WRC 3 FIA World Rally Championship

Grafisch hebben ze ook hun best gedaan om mee te kunnen met de racers die al uit zijn. Een realistisch schademodel, stof en modder vliegt in het rond, autobandsporen zijn te zien in het zand en grind en gedetailleerde auto's maken het zeker geen straf om naar deze game te kijken. Alleen de display met gegevens mag wel wat mooier, maar goed, het is een preview, dus we wachten nog even op de kant-en-klare versie. De studio heeft haar eigen engine gemaakt om het allemaal op het beeld te tonen. Maar van alleen maar kijken krijg je droge ogen, dus we mogen ook even aan de gang met de previewbuild.

Nu rijd ik zelf nog wel eens door het gras en modder, met dank aan de bouwwegen bij me in de buurt, en ik kan alleen maar zeggen dat het hartstikke realistisch rijdt. Het verschil in ondergrond is meteen merkbaar en remmen is ontzettend belangrijk, want anders vlieg je zo uit de bocht. Een voordeel daarvan is dat ik meteen het schademodel in werking zie treden want er hangt al snel een portier los, heb ik aardig wat deuken en mijn linkerremlicht doet het niet meer. Voortaan eerder remmen dus, want zo'n rotswand veert niet echt mee. Gelukkig zijn er geen belangrijke onderdelen kapot, want het rijgedrag verandert als dat zou zijn gebeurd.

WRC 3 FIA World Rally Championship

De makers hebben ook aandacht besteed aan het geluid. Ze hebben op de echte rallywagens het geluid opgenomen, ook door microfoons in de auto's te plaatsen om het zo echt mogelijk te laten klinken. Daarnaast hebben ze stemacteurs de bekende “from main control 1 300 metres straight to a kink right, severity 4”-hints van de bijrijders laten inspreken. Deze waarschuwingen komen van echte bijrijders, die de baan op hun duimpje kennen. Ik voel me in ieder geval thuis in de wagen, het klinkt allemaal best overtuigend.

Ik krijg meteen flashbacks naar Colin McRae, dé rallygame van vroeger. Over flashbacks gesproken, ook hier zitten die in het spel. Je kunt een flashback gebruiken om een stukje terug in de tijd te gaan en zo een bocht of stukje parkoers opnieuw te doen. Van mij had het niet gehoeven, want het hoort nu eenmaal bij de leercurve om zo perfect mogelijk te rijden. Maar vooruit, die loshangende deur ziet er ook niet uit, dus hup, flashback.

WRC 3 FIA World Rally Championship

De game ondersteunt offline de meest te verwachten modi: 'Single Stage', 'Single Rally', 'Championship', 'Career Mode' en een hot seat voor vier personen. Er zijn ook speciale rallyparkoers te vinden zoals Monte Carlo. De modus 'Road to Glory' is wel een vreemde eend in de bijt. We krijgen uitdagingen om bijvoorbeeld veel te driften, of zelfs een helikopter moeten voorblijven. Online vinden we alleen de 'Single Stage', 'Single Rally', 'Championship' en de speciale rallies terug. Natuurlijk zijn er leaderboards om te zien hoe je er online voor staat. De makers beloven wel dat winnaars van een seizoen prijzen kunnen winnen. Wat deze zijn wilden ze nog niet bekendmaken.

WRC 3 FIA World Rally Championship

Alle officiële FIA-auto's, zo'n negentig stuks, zitten in het spel. Tussen de races door moet je de auto repareren en aanpassen voor de volgende race. Ook kun je de bestickering en sponsors instellen. Genoeg kennis toe te passen dus. Hopelijk zitten er ook instellingen of een goede leercurve om de mindere racegoden te leren hoe de instellingen je weggedrag kunnen beïnvloeden.

Met WRC 3 FIA World Rally Championship wil Milestone laten zien dat ze goed geluisterd hebben naar de community en de feedback hebben verwerkt tot een rallygame die de gamers willen. Of de racegame alle beloftes waar kan maken kunnen we pas zien op 2 oktober, wanneer het spel uitkomt voor pc, Xbox 360, PlayStation 3 en PlayStation Vita. Deze Vita-versie zal minder uitgebreid zijn bij release, maar met gratis DLC wordt dat aangepakt.