Guild Wars 2

Dit dwergras bestaat uit een komische figuurtjes, ze lopen namelijk nogal dronken en moeten zwaardere items op inventieve wijze dragen. Dat betekent niet dat ze hun mannetje niet kunnen staan. Ze zijn heel slim en goede magiërs. Deze Asura heeft als profession 'guardian'. Deze profession geeft je drie belangrijke krachten: virtue of justice zorgt ervoor dat elke vijfde tegenstander die je aanvalt verbrandt wordt, virtue of resolve laat je levenspunten sneller regenereren, en virtue of courage zorgt ervoor dat elke dertig seconden een aanval geblokt wordt. Hij kan deze vaardigheden tijdelijk opofferen zodat een groep spelers een tijdelijke bonus krijgen.

Guild Wars 2Guild Wars 2

Aan deze skills zie je al dat de drie rollen met elkaar verweven zijn, en het gevecht tegen een 'kleine' draak dat uit het water kwam zetten liet zien dat geen enkele medespeler tank kan spelen. Terwijl we van alles uitgelegd krijgen over de krachten van de Asura zijn er wel veertig spelers bezig om een enorme draak hem echt klein te krijgen. Spelers kunnen elkaar reanimeren, elkaar genezen en het beest natuurlijk bevechten. Er staan ook sterke stationaire wapens in het veld om de draak te bevechten. Dat weten de vijanden ook en zij vallen die wapens aan. Alsof er al niet genoeg problemen waren! Na een goede tien minuten is de draak zo goed als verslagen en duikt hij terug het water in. Het enige dat in me opkwam was: wow (nee, niet die andere MMO).

PvP is in verschillende vormen aanwezig. Als eerste is er een Conquest-mode. In deze modus strijden twee teams van ieder vijf of tien spelers tegen elkaar om bepaalde plekken op de map. Een spel duurt vijftien minuten. Als je zo'n speciale plek te pakken hebt, levert deze één punt per seconde op. Daarnaast levert een kill vijf punten op. Elk team heeft ook nog een trebuchet. Deze kan spelers raken of spelers die in het impactgebied komen op de grond gooien. Maar nog handiger: het kan ook obstakels op de map vernietigen. Op deze manier kun je snellere wegen vrijmaken om op bepaalde strategische plaatsen te komen. Je kunt jouw wapen ook gebruiken om de vijandelijke trebuchet te bekogelen. Als een trebuchet kapot is verschijnt er een reparatiekit ergens. Die moet je naar je wapen brengen om het te repareren. Er lopen ook golems rond die je voor jouw team kunt laten werken. Genoeg strategische doelen om mee te nemen in je taktiek dus. Het team dat als eerst vijfhonderd punten heeft binnen het kwartier wint. Als de tijd om is wint het team met de meeste punten.

Guild Wars 2Guild Wars 2

Ben je niet zo van het echte PvP, dan is er nog een World PvP. World PvP speelt zich af in 'the Mists', een gebied dat zich tussen de verschillende werelden in zit. Het verbindt alle werelden met elkaar. Iedereen kan meedoen, zelfs spelers die net starten op level 1. Je wordt automatisch level 80 gemaakt, maar wel met je huidige wapens en vaardigheden. Dus een level 1 kan lang niet zoveel als een ervaren personage. Eens in de twee weken gaan drie werelden, die ongeveer even sterk worden gerankt, met elkaar op de vuist in een gebied. Dit gebied wordt opgedeeld in vier stukken: drie kastelen en een neutrale zone. In deze zones staan houtmolens, uitkijktorens, kleine kampementen en andere resources.

Dan begint het grote veroveren en moet men proberen de tegenstander de loef at te steken. Resources afpakken, versterkingen tegenhouden en meer oorlogstactieken zijn nodig om te winnen. Na de twee weken wordt er gekeken wie er gewonnen heeft. De winnaar stijgt op de ladder van werelden en krijgt een tijdelijke bonus in het overwonnen gebied. Iedere speler van die wereld zal in dat specifieke gebied bijvoorbeeld sneller helen, hun dodge-meter wordt sneller weer gevuld, ze krijgen meer ervaringspunten in het gebied of de kans op betere items wordt beter. In deze modus zijn er niet alleen PvP-activiteiten, er zijn ook dynamic events en monsters te verslaan. In principe hoef je deze speciale wereld dus nooit te verlaten om betere items te krijgen, je kunt monsters verslaan om hun loot te pakken.

Guild Wars 2Guild Wars 2

Guild Wars 2 wordt groot, heel groot. Vooral het uitbannen van de dps, healer, tank-strategie, de details in het vechten, zoals het dodgen en specialiseren zorgen dat het niet weer een World of Warcraft-kloon wordt. De wereld zelf ziet er steeds mooier en gedetailleerder uit en ook onder water is er genoeg te beleven. De dynamische events moeten zorgen dat het grinden een halt wordt toegeroepen en men meer samen gaat spelen om de soms enorme vijanden tegen te krijgen. Als je het verhaal net zo interessant vindt als het ontwikkelproces van een koffiekop dan is er nog World PvP en Structured PvP. Het spel zal geen maandelijkse abonnementskosten met zich meebrengen. Tel dit allemaal bij elkaar op en je zou bijna denken dat de World of Warcraft langzaam de tand des tijds niet meer kan doorstaan. Met Guild Wars 2 heeft World of Warcraft er een geduchte concurrent erbij. De vraag is alleen: wanneer? Dat blijft helaas een vraag. Hopelijk zit ik volgend jaar weer bij ArenaNet op gamescom om te horen hoe goed het verkocht heeft in plaats van nieuwe features te zien.