Zou onze koning gewoon belasting moeten betalen?

Het overgrote deel van de Tweede Kamer vindt dat de koning belasting moet betalen. In totaal zijn er nu dertien partijen die deze verandering willen, vier zijn tegen. Zou Wim-Lex gewoon belasting moeten gaan betalen?

Koning Willem Alexander ( Beeld: RVD- Gemmy Woud-Binnendijk)
Koning Willem Alexander ( Beeld: RVD- Gemmy Woud-Binnendijk)

Het betreft de zogenaamde 'vrijstellingen', posten welke zijn vastgelegd in de grondwet en waarover het Koningshuis geen belasting verschuldigd is. Hierdoor hoeven ze geen inkomsten of vermogensbelasting te betalen.

BBB, D66, GroenLinks/PvdA, SP, NSC, PVV, Partij voor de Dieren, Denk, BIJ1, JA21 en Volt zijn van mening dat er een einde moet komen aan de vrijstellingen voor het Koningshuis. VVD-premier Rutte is altijd tegen een aanpassing geweest en de VVD en de christelijke partijen, CDA, CU en SGP zijn dat nog steeds.

Het is nog onzeker of de koning in de toekomst belastingaanslagen uit zijn eigen naam zal gaan ontvangen. Na de verkiezingen moeten nieuwe regeringspartijen eerst overeenstemming bereiken over eventuele veranderingen daartoe. Vervolgens moet er een nieuwe wet worden opgesteld, waar het parlement twee keer over moet beslissen.

1069 stemmen , laatste: 01-11-2023, 18:53