FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 26 oktober 2023

Kansloze nederlaag Ajax in Europa League tegen Brighton

Ajax heeft ook zijn eerste wedstrijd onder leiding van interim-trainer Hedwiges Maduro in de Europa League wedstrijd tegen Brighton & Hove Albion verloren. In Engeland werd het 2-0.

Ajax was in Engeland vooral aan het verdedigen en de Amsterdammers leken het in de eerste helft ook op 0-0 te houden, maar vlak voor rust viel toch de treffer voor de thuisploeg. Uit een rebound wist João Pedro van dichtbij raak te schieten.

In de tweede helft probeerde Ajax wat aanvallender te spelen, maar vrijwel direct viel de 2-0 voor de thuisploeg dankzij Ansu Fati, die de bal eenvoudig in de verre hoek binnen legde. Brighton & Hove Albion geloofde het wel en speelde de wedstrijd uit tegen een onmachtig Ajax.

Door de nederlaag is Ajax nu de nummer laatst in hun groep.

ECB: geen verdere verhoging rente, blijft 4,5%

Na tien opeenvolgende verhogingen laten de eurowaakhonden de rente voorlopig ongewijzigd. Het beleidsrentetarief blijft op 4,5 procent staan, dit liet de Europese Centrale Bank weten na een bijeenkomst van de ECB-Raad in Athene. 

Veel economen hadden verwacht dat de centrale bank de rente aanvankelijk niet verder zou verhogen. De inflatie in het eurogebied is onlangs gedaald. Tegelijkertijd nemen de zorgen over de economie toe. “Op basis van zijn huidige beoordeling is de Raad van Bestuur van mening dat de basisrentetarieven zich op een niveau bevinden dat, indien lang genoeg gehandhaafd, een aanzienlijke bijdrage zal leveren aan het terugdringen van de inflatie”, aldus de ECB.

Op de middellange termijn wordt een inflatie van 2,0 procent nagestreefd
Vorig jaar bedroeg de inflatie soms dubbele cijfers als gevolg van de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne. Sinds juli 2022 gaat de ECB deze ontwikkeling tegen met een ongekende reeks van renteverhogingen. Hogere rentetarieven maken leningen duurder, wat de vraag naar geld kan doen afnemen en de hoge inflatie kan tegengaan. Duurdere leningen zijn ook een last voor de economie, omdat met leningen gefinancierde investeringen duurder worden.

De ECB streeft naar stabiele prijzen op de middellange termijn met een inflatie van 2,0 procent. De inflatie in het gebied van de gemeenschappelijke munt is in september aanzienlijk gezakt. De inflatie op jaarbasis daalde van 5,2 procent in augustus naar 4,3 procent in september.

De economische vooruitzichten waren vertroebeld
Tegelijkertijd zijn de economische vooruitzichten voor het eurogebied verslechterd. De ECB verwachtte onlangs een stijging van het bruto binnenlands product van 0,7 procent dit jaar. In juli werd nog een stijging van 0,9 procent voorspeld. Volgens schattingen van de federale overheid en veel economen zal de grootste economie van Europa, Duitsland, dit jaar zelfs lichtjes krimpen.

Volgens het meest recente besluit van de ECB-Raad blijft het belangrijkste rentetarief waartegen banken vers geld van de centrale bank kunnen krijgen, 4,5 procent. De depositorente die banken ontvangen voor geparkeerde gelden blijft op 4,0 procent staan. Dit is het hoogste niveau sinds de oprichting van de Monetaire Unie in 1999.

AZ hard onderuit in Conference League tegen Aston Villa

AZ heeft in de Conference League thuis met duidelijke cijfers verloren van Aston Vila. In Alkmaar werd het 1-4 voor de Engelsen.

Aston Villa opende in de dertiende minuut de score. Leon Bailey zorgde voor de openingsgoal in Alkmaar. De Jamicaan leek de bal met zijn hand aan te raken maar zowel de scheidsrechter als de VAR zagen daar niks in en stond het 0-1 voor de Engelse ploeg. AZ kreeg via Vangelis Pavlidis een kansje op de gelijkmaker, maar de Grieks kon de doelman van Aston Villa niet passeren. Daarna maakte Youri Tielemans vrij snel de 0-2.

In de tweede helft zou Aston Villa uitlopen naar een 0-4 voorsprong via goals van Ollie Watkins en John McGinn. AZ-aanvaller Ibrahim Sadiq redde in de slotfase de eer.

Thierry Baudet op hoofd geslagen met paraplu bij universiteit Gent

FvD-voorman Thierry Baudet is donderdagavond net voor de aanvang van een lezing in Gent op het hoofd geslagen.

Toen Baudet aankwam bij de campus waar hij vanavond een lezing geeft, werd hij benaderd door een persoon. Die stond klaar aan de ingang van het gebouw en sloeg Baudet hard op het hoofd met een voorwerp. Zo meldt DvhN.

De Forum voor Democratie-voorman mocht donderdag na veel discussie de openingslezing van de rechts-conservatieve studentenvereniging KVHV geven.

Nadat bekend werd dat de lezing door mocht gaan bij UGent, werd een verzoek ingediend voor een tegenbetoging. Onder de stadshal kwamen ongeveer 20 demonstranten van extreem-links bijeen om te protesteren.

Ondanks de beveiliging kon een man op Baudet af stappen en hem met een oranje paraplu op het hoofd slaan. De aanvaller werd tegen de grond gewerkt door iemand van de security. De aanvaller riep anti-Poetin en antifascistische slogans, volgens Belgische media. De man werd gearresteerd. Baudet werd in veiligheid gebracht, maar raakte niet gewond. Baudet ging na het incident naar binnen en zijn lezing voor de conservatieve studentenvereniging KVHV starten.

Dodelijke schietpartij Maine USA, 18 doden, 13 gewonden

In Lewiston, een stadje in de staat Maine in Amerika heeft woensdagavond (lokale tijd) een grote schietpartij plaatsgevonden. Er zijn tientallen doden en vele gewonden.

Update 20.30 uur:  Achttien mensen zijn gedood, en 13 mensen gewond geraakt bij een massale schietpartij op twee locaties in Lewiston, Maine, zei gouverneur Janet Mills. De vermoedelijke schutter is nog steeds op de vlucht terwijl in de hele regio lokale, staats- en federale wetshandhavers naar hem op zoek zijn.

Autoriteiten hebben de verdachte geïdentificeerd als de 40-jarige Robert Card, tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd voor meerdere beschuldigingen van moord in verband met de schietpartijen. Card - die als gewapend en gevaarlijk wordt beschouwd - is een gecertificeerd vuurwapeninstructeur en lid van de US Army Reserves, vertelden wetshandhavers in Maine aan CNN.

Hier is een tijdlijn van hoe de schietpartij en de klopjacht tot nu toe zijn verlopen.

De autoriteiten ontvingen de eerste melding van een schietpartij om 18.56 uur, toen het communicatiecentrum van Auburn een telefoontje kreeg dat een man aan het schieten was in een bowlingbaan in Lewiston. Minuten later, om 19.08 uur, kregen de autoriteiten meerdere 911 oproepen over een actieve schutter in Schemengees Bar & Grille, aldus kolonel Ross.

"Een groot aantal wetshandhavingsdiensten uit de omgeving hielp de politie van Lewiston bij het identificeren van deze persoon en wat er aan de hand was," vertelde Ross aan verslaggevers.

Van de 18 doden werden er zeven - een vrouw en zes mannen - gevonden op de bowlingbaan, zei Ross. Acht anderen - allemaal mannen, van wie er één buiten werd gevonden - werden gedood bij Schemengees. Drie andere overleden slachtoffers werden naar plaatselijke ziekenhuizen gebracht.

De mensen in de regio is verzocht om binnen te blijven totdat de schutter is gearresteerd. Scholen en winkels zijn gesloten.

Volgens de laatste berichten zou Card zijn boot worden vermist, de US coast guard is naar de boot op zoek in de Kennebec river.

Eerdere berichtgeving: De schutter begon in een bowlingcentrum om zich heen te schieten. De 40 jarige verdachte reed weg in een witte Subaru, deze auto is later terug gevonden in het centrum van Lewiston. Inwoners zijn opgeroepen binnen te blijven gezien de man gewapend en gevaarlijk is.

Ook is er geschoten bij een restaurant en een distributiecentrum van een grote winkelketen. De eigenaresse van de bar hield de klanten weg bij de ramen, vertelde ze in shock. 

Dit is de dodelijkste schietpartij sinds mei 2022 toen een man 21 mensen neerschoot in een school. Wat het motief is geweest van de laatste schietpartij is niet bekend. De politie van Lewiston is op zoek naar de verdachte en hoopt deze zo snel mogelijk in te sluiten.

Automobilist crasht bij politieachtervolging

Een achtervolging van witte auto met Belgisch kenteken eindigde in Tilburg met een crash op het fietspad.

Met hoge snelheid raasde een man zonder rijbewijs vandaag door Tilburg. Achtervolgd door de politie schoot hij in de Goirkestraat het fietspad op, waar de rit ondersteboven eindigde. De 36-jarige man werd vervolgens te midden van de ravage direct gearresteerd door de politie. Dankzij beveiligingscameras wist Omroep Brabant de hand te leggen op videobeelden van deze razende rijder.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 43

Als je altijd al een film uit Nicaragua hebt willen zien kun je dit weekend je kans grijpen. Maar fans van David Fincher kunnen nu ook naar de bioscoop rennen om The Killer te zien voordat deze uiteindelijk op Netflix verschijnt. Verder nog: documentaires, satire en een Nederlands nagesynchroniseerde Noorse familiefilm.

The Killer

Een huurmoordenaar gaat na een noodlottig bijna-ongeluk de strijd aan met zijn werkgevers en zichzelf, tijdens een internationale klopjacht waarvan hij beweert dat deze niet persoonlijk is.

Five Nights at Freddy's

De horrorgameverfilming Five Nights at Freddy’s volgt een bewaker met persoonlijke problemen die aan zijn nieuwe baan begint bij Freddy Fazbear’s Pizza. Tijdens zijn eerste nachtdienst komt hij erachter dat de nacht doorkomen bij Freddy’s nog niet zo eenvoudig is.

Une année difficile

Une année difficile is de nieuwe film van de makers van Intouchables en Hors Normes. Satirisch en hoopvol. Albert (Pio Marmaï) en Bruno (Jonathan Cohen) zitten tot over hun nek in de schulden en proberen met list en bedrog te overleven. Een groep milieuactivisten biedt hen gratis drank en, onbedoeld, nieuwe kansen. Onder leiding van Valentine (Noémie Merlant) proberen ze de wereld met ludieke acties een spiegel voor te houden. Albert en Bruno laten zich meeslepen. Valentine heeft geen plaats in haar bestaan voor liefde, de wereld raast immers maar door. Maar dan kent ze Albert nog niet.

Zeevonk

Lena verliest haar vader wanneer zijn vissersboot vergaat op zee. Er wordt gefluisterd dat het ongeluk haar vaders schuld is maar Lena is ervan overtuigd dat er een mysterieus beest rondwaart in de Noordzee, een monster dat het schip deed zinken. Ze gaat tot het uiterste om het bestaan van het monster te bewijzen.

And the King Said, What a Fantastic Machine

Sinds de ontdekking van de camera obscura tot de vertoning van het eerste bewegende beeld. Van de uitvinding van de webcam tot de eerste video die viral ging. Deze geestige en tot nadenken stemmende documentaire toont de opkomst van de beeldcultuur zoals wij die kennen en verweeft historisch archiefmateriaal met homevideo's, livestreams, sensatiezoekers die hun levens riskeren voor social media content en aangrijpende persfotografie die voor altijd in het geheugen gegrift zullen blijven staan. De makers stellen de kijkers aan de hand hiervan de vraag: wat zijn de gevolgen van blootstelling aan de miljarden beelden die continu strijden om onze aandacht?

Sound of Freedom

Als toegewijd CIA agent Jim Ballard een 8-jarige jongen uit de handen van kinderhandelaars weet te redden, wordt hij gegrepen door het verhaal van diens zusje dat nog steeds vermist is. Hij zegt zijn baan op en slaat de handen ineen met iemand die zich Batman noemt om nog meer kinderen te redden van een lot dat nog wreder is dan de dood. Zijn missie leidt hem uiteindelijk tot de donkerste uithoeken van Colombia waar hij zelfs zijn eigen leven op het spel moet zetten.

La Hija de Todas las Rabias

De 11-jarige María woont met haar moeder Lilibeth aan de rand van een vuilnisbelt in Nicaragua. Hun toekomst hangt af van de verkoop van een nest raszuivere pups aan een plaatselijke crimineel. Wanneer de deal niet doorgaat, moet Lilibeth naar de stad en laat María achter bij een recyclingcentrum waar ze moet blijven en werken. Maar dagen gaan voorbij en Lilibeth keert niet terug. María voelt zich verloren, verbijsterd en boos. Op een nacht ontmoet María Tadeo, een fantasierijke nieuwe vriend die vastbesloten is te helpen om María met haar moeder te herenigen.

Le Ravissement

Op dezelfde dag dat Lydia’s vriend hun jarenlange relatie verbreekt, vertelt haar beste vriendin Salomé dat ze zwanger is. Vanaf dat moment stort een verdoofde Lydia zich volledig op haar werk als vroedvrouw en op de zorg voor haar vriendin. Steeds verder raakt ze verzonken in haar eigen wereld, totdat ze op een avond Milos ontmoet en een one night stand beleeft. Als Lydia hem na een tijdje onverwacht tegenkomt met Salomé’s baby op de arm, vertelt ze hem een leugen met grote consequenties. 

Anselm

Deze unieke filmervaring duikt diep in het werk van een kunstenaar en onthult zijn levenspad, inspiratie en creatieve proces. Het verkent zijn fascinatie voor mythe en geschiedenis. Verleden en heden worden met elkaar verweven om de grens tussen film en schilderij te vervagen, waardoor het publiek volledig wordt ondergedompeld in de opmerkelijke wereld van een van de grootste hedendaagse kunstenaars, Anselm Kiefer. Wim Wenders maakte dit unieke portret in twee jaar tijd in verbluffend 3D.

Beraber

Wanneer zijn vader Rotterdam verruilt voor Istanbul wordt het leven van de 14-jarige freerunner Zeki compleet ondersteboven gehaald. Het nieuwe huis in Turkije is van alle gemakken voorzien, maar ligt in een compound, en de portier heeft de opdracht gekregen de kinderen die daar wonen niet zonder begeleiding naar buiten te laten gaan. Veel te gevaarlijk. Tot Zeki een manier vindt om over de muur heen te klimmen, en Istanbul voor hem openligt. Al freerunnend ontdekt hij de stad, en raakt hij bevriend met Kemal, een jongen uit de varos (arme buurt). Wordt het dan toch nog een leuke zomer?

Dancing Queen

Dancing Queen vertelt het verhaal van de 12-jarige Mina. Haar wereld komt op de kop te staan wanneer de beroemde danser E.D.Win naar haar stad en dus ook school verhuist. Ze wordt halsoverkop verliefd. Wanneer hij iedereen uitnodigt voor een auditie voor zijn nieuwe dansploeg, ziet Mina haar kans schoon en schrijft zich in. Maar er is één essentieel ding dat ze vergeten is: ze kan niet dansen! Een reis die ze onderneemt met de steun van haar pittige no-nonsense oma; een wijze dame wiens openhartige advies altijd tot veel hilariteit zorgt. Van een ongemakkelijke eerste auditie tot een zenuwslopende show, Mina leert hoe ze de demonen van zelftwijfel moet bestrijden.

Biden bezorgd over geweld door 'extremistische kolonisten' in Israël

Sinds het begin van de oorlog tussen Hamas en Israël is de situatie ook op de Westelijke Jordaanoever nijpender geworden. De Amerikaanse president Biden keurt de aanvallen van kolonisten op Palestijnen af. Tegelijkertijd roept hij op tot de bescherming van burgers in de Gazastrook.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn bezorgdheid geuit over ‘extremistische’ kolonisten op de Westelijke Jordaanoever en het geweld tegen de Palestijnen veroordeeld. “Ik blijf bezorgd over aanvallen van extremistische kolonisten op Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever”, zei Biden op een persconferentie. "Dit moet nu stoppen." Dergelijke aanvallen zijn als olie op het vuur, zei Biden. Volgens het VN-Mensenrechtenbureau neemt het geweld van gewapende Israëlische kolonisten tegen Palestijnen toe. Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Ramallah zouden er sinds de aanval van Hamas op Israël 101 mensen zijn omgekomen – maar daarbij horen ook slachtoffers door het Israëlische leger.

Biden herhaalde dat Israël het recht en de verantwoordelijkheid heeft om te reageren op aanvallen door Hamas-terroristen. “Maar dat doet niets af aan de noodzaak om te handelen in overeenstemming met het oorlogsrecht. Israël moet alles doen wat in zijn macht ligt om onschuldige burgers te beschermen, hoe moeilijk dat ook mag zijn”, waarschuwde de Amerikaanse president. Israël zou zich moeten concentreren op “het vervolgen van de mensen die deze oorlog tegen Israël propageren.”

Biden sprak berichten tegen dat hij Israël had opgeroepen een grondoffensief in de Gazastrook uit te stellen. “Het is jouw beslissing”, zei de Amerikaanse president. Hij wees de Israëlische premier Benjamin Netanyahu eenvoudigweg erop "dat als het mogelijk is deze mensen in veiligheid te brengen, hij dat moet doen."

Verwijzend naar de aantallen slachtoffers die zijn gepubliceerd door de regerende Hamas in Gaza, zei Biden dat hij “geen vertrouwen” had in deze statistieken. Volgens de laatste Hamas-cijfers zijn sinds het begin van de Israëlische aanvallen 6.546 mensen gedood in de Gazastrook. Deze beweringen kunnen echter niet worden geverifieerd.

VN luidt alarm over brandstoftekort
De VN waarschuwt dat zij binnenkort wellicht haar werkzaamheden in de Gazastrook zullen moeten opschorten vanwege een gebrek aan brandstof. De brandstoffen zijn vooral nodig voor het aandrijven van generatoren in ziekenhuizen en voor het vervoeren van hulpgoederen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei dat zes ziekenhuizen in de Gazastrook nu gesloten zijn vanwege het gebrek aan brandstof.

Israël heeft tot nu toe vier konvooien met hulpgoederen onder toezicht de Gazastrook binnengelaten. Tankwagens mogen er echter niet doorheen. Israël beschouwt diesel en benzine als goederen voor tweeërlei gebruik, dat wil zeggen goederen die voor zowel civiele als militaire doeleinden kunnen worden gebruikt. Toen de Palestijnse hulporganisatie UNRWA dinsdag op X waarschuwde voor de gevolgen van het brandstoftekort, reageerde het Israëlische leger met een luchtfoto waarop zogenaamd brandstoftanks in de Gazastrook te zien zijn. Blijkbaar ligt daar een half miljoen liter brandstof opgeslagen. “Vraag Hamas of je er iets uit kunt halen”, schreef het leger.

Mannen gaan na een scheiding vaker opnieuw samenwonen dan vrouwen

Na een scheiding gaan mannen vaker met een nieuwe partner samenwonen dan vrouwen. Dat verschil neemt toe met de leeftijd, en als er kinderen zijn. Vrouwen zeggen ook vaker dan mannen dat ze geen nieuwe samenwoonrelatie meer willen.

Na een scheiding gaan mannen vaker met een nieuwe partner samenwonen dan vrouwen. Dat verschil neemt toe met de leeftijd, en als er kinderen zijn. Vrouwen zeggen ook vaker dan mannen dat ze geen nieuwe samenwoonrelatie meer willen.

Dat meldt het CBS op basis van een onderzoek 'Weer samenwonen na een scheiding: verschillen tussen mannen en vrouwen ontrafeld' naar mensen die in 2014 waren gescheiden na minimaal twee jaar ongehuwd of gehuwd met hun partner te hebben samengewoond.

Binnen vijf jaar na de scheiding woonde 35 procent van de vrouwen en 40 procent van de mannen samen met een nieuwe partner. Hoe jonger mensen waren bij de scheiding, hoe vaker zij opnieuw gingen samenwonen. De rol van leeftijd was sterker bij vrouwen dan bij mannen. Van degenen die 25 tot 30 jaar waren ten tijde van de scheiding woonde 60 procent binnen vijf jaar opnieuw samen, mannen nauwelijks vaker dan vrouwen. De 60- tot 65-jarige mannen woonden met 21 procent drie keer zo vaak met een nieuwe partner als vrouwen.

Minder samenwonen door ouders met inwonende, jonge kinderen
De kans dat mannen of vrouwen die bij de scheiding jonge kinderen hadden weer gingen samenwonen was 40 procent lager dan bij mensen zonder kinderen. Bij die kans is rekening gehouden met de leeftijd van de ouders en andere achtergrondkenmerken. Als de kinderen ouder waren, gingen moeders en vooral vaders al weer wat vaker opnieuw samenwonen. Vaders van wie het jongste kind minimaal 12 jaar was, gingen net zo vaak opnieuw samenwonen als mannen zonder kinderen. Moeders met oudere kinderen gingen wel minder vaak samenwonen dan vrouwen zonder kinderen.

Dat verschil tussen moeders en vaders komt gedeeltelijk doordat de kinderen na de scheiding vaker bij de moeder wonen. Ouders bij wie na de scheiding een of meer kinderen stonden ingeschreven, gingen minder vaak opnieuw samenwonen dan ouders bij wie geen kinderen woonden. Vaders met inwonende kinderen gingen wel vaker opnieuw samenwonen dan moeders met inwonende kinderen.

Vrouwen boven de 35 willen ook minder vaak samenwonen
In de enquête Onderzoek Gezinsvorming is aan gescheiden mensen zonder vaste relatie gevraagd of zij in de toekomst zouden willen samenwonen of trouwen. Van de 18- tot 35-jarigen wil bijna drie kwart dat, vrouwen net zo vaak als mannen. Boven de 35 jaar willen vrouwen minder vaak dan mannen opnieuw samenwonen, en dit verschil wordt met het oplopen van de leeftijd groter. Zo wil van de 45- tot 60-jarigen 35 procent van de mannen en 19 procent van de vrouwen wel weer samenwonen.

Vrouwen willen ook minder vaak samenwonen als zij thuiswonende kinderen hebben. Voor mannen geldt dat niet: vaders met inwonende kinderen willen net zo vaak opnieuw samenwonen als leeftijdsgenoten zonder kinderen.

Vrouwen verwezenlijken samenwoonwens net zo vaak als mannen
Vervolgens is onderzocht hoe vaak mensen met en zonder samenwoonwens in de vijf jaar na de enquête zijn gaan samenwonen met een nieuwe partner. Gescheiden mensen met een samenwoonwens woonden binnen vijf jaar twee keer zo vaak (18 procent) weer met een partner als degenen die definitief niet meer wilden samenwonen.

Vrouwen met een wens om samen te gaan wonen deden dat daadwerkelijk net zo vaak als mannen (het kleine verschil is niet significant). Dit wijst erop dat vrouwen na een scheiding vooral minder vaak dan mannen opnieuw gaan samenwonen doordat zij dat ook minder vaak willen, en niet doordat het minder vaak lukt.

Bij degenen die zeiden dat ze definitief niet meer wilden samenwonen is er wel een verschil: 13 procent van de mannen en 7 procent van de vrouwen woonde later toch weer met een partner.

Trump krijgt opnieuw boete voor schending spreekverbod

De rechter die toezicht houdt op het civiele fraudeproces tegen voormalig president Donald Trump en zijn bedrijf beschuldigde de ex-president woensdag voor de tweede keer van het niet naleven van zijn spreekverbod, nadat Trump opmerkingen maakte tegen verslaggevers waarvan de rechter dacht dat hij daarmee zijn spreekverbod schond.

De voormalige president werd veroordeeld tot het betalen van een boete van 10.000 dollar (ongeveer 9500 euro) vanwege zijn opmerkingen over een een medewerker van de rechtbank in New York. 

Trump was opgedragen om geen uitspraken te doen over zijn rechtzaak en rechter, maar afgelopen dinsdag zei hij: "Deze rechter is zeer partijdig, met een persoon naast hem die mogelijk nog partijdiger is dan hij." Hiermee verwees hij volgens de rechter naar assistent-rechter Allison Greenfield.

Trump betoogde dat hij het had over zijn voormalige bondgenoot Michael Cohen, die deze week tegen hem getuigde. De rechter vond dit echter ongeloofwaardig. Hij voegde eraan toe: "Doe dit niet nogmaals, anders zullen er ernstigere gevolgen komen." Dit is de tweede boete die de voormalige president binnen korte tijd heeft gekregen. Vorige week werd hij beboet met 5000 dollar vanwege negatieve opmerkingen over Greenfield.

FOK! Wat een weer: mistig, later af en toe regen

herfstbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
Verspreid over het land komt plaatselijk dichte mist voor met een zicht beneden de 200 meter. Hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden. In de tweede helft van de ochtend verdwijnt de dichte mist geleidelijk.

geel 26-10 (Foto: KNMI)

Vanochtend begint op veel plaatsen grijs met mist. Plaatselijk is de mist verkeersbelemmerend. Verder is het half tot zwaar bewolkt en trekt de mist in de tweede helft van de ochtend langzaam op. In het oosten valt plaatselijk motregen. Aan de kust staat een matige oost- tot zuidoostenwind, landinwaarts is er weinig wind.

Vanmiddag is er veel bewolking met eerst nog plaatselijk kans op mist. Een gebied met af en toe regen breidt zich over het zuiden en later midden uit. De maximumtemperatuur ligt rond 12°C. Er is weinig wind, aan de kust staat een matige wind uit oost tot zuidoost.

Vanavond is het half tot zwaar bewolkt. Plaatselijk valt af en toe regen. Later gaat het in het zuidwesten en zuiden harder regenen en is in het zuidwestelijk kustgebied ook onweer mogelijk. De wind is zwak tot matig en komt overwegend uit oost tot zuidoost.

Komende nacht komen er buien voor, langs de westkust mogelijk met onweer. De oost- tot zuidoostenwind is zwak tot matig en draait in de zuidelijke helft naar zuid. De minimumtemperatuur ligt rond 8°C.

Tot morgen! 

                   

De herfst is goed zichtbaar inmiddels. (Foto: aloa)
De herfst is goed zichtbaar inmiddels. ((Archief)foto: aloa)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

OM eist 14 jaar cel voor poging moord op ex-partner

“Verdachte wilde zijn ex-vriendin vermoorden. Zij had hun relatie beëindigd en had inmiddels een nieuwe serieuze relatie gekregen. Verdachte kon dit niet verkroppen en eiste tekst en uitleg. We hebben het vandaag over femicide, vrouwenmoord”, zo begint de officier van justitie vandaag haar requisitoir in de rechtbank in Den Haag. Een 45-jarige man staat terecht voor poging moord op zijn ex-partner.

Op 17 januari 2023 wacht de verdachte zijn slachtoffer op bij haar woning. Als de vrouw haar woning verlaat en naar de auto loopt, grijpt de verdachte zijn kans. Hij loopt op haar af, pakt een vuurwapen en schiet de vrouw recht in het gezicht. “Dat zijn plan om zijn ex te vermoorden niet is geslaagd heeft het slachtoffer aan een leger van engeltjes op haar schouder te danken. Als de kogel een paar millimeter verder haar gezicht in was gegaan, was ze er niet meer”, zo stelt de officier van justitie.

Getuige
Als de vrouw met een hevig bloedend gezicht probeert weg te komen, hoort ze nog verschillende schoten. Een getuige verklaart later aan de politie dat ze de schoten hoorde en is gaan kijken. De getuige ziet dan het slachtoffer op de grond liggen. De verdachte staat boven haar en richt het wapen op haar gezicht. Als hij de trekker probeert over te halen, hapert het wapen en weet het slachtoffer op te krabbelen en weg te rennen.

Onderzoek
Meteen na het schietincident wordt er door de politie een groot onderzoek gestart. De verdachte slaat op de vlucht en wordt uiteindelijk in de woning van een familielid in Groenlo opgepakt. Hij verklaart bij de politie dat hij het wapen alleen aan haar wilde tonen, zodat zij met hem zou gaan praten.

Telefoon
Onderzoek op zijn telefoon wijst uit dat verdachte al op 12 december 2022 een video maakte met een vuurwapen. Op de video is te horen dat verdachte een vraag stelt over het wapen; of hij nieuw is en ongebruikt.

Ook wordt op zijn telefoon een video gevonden waarin hij onder meer zegt: “Ik wil geen moordenaar zijn (..) maar ik zei altijd dat, ik zei kijk, ik… ben met alles wat ik heb bij je maar als jij mij op een dag dingest, zie ik, dan maak ik je dood. Dus ik zei ik maak je dood”.

Daarnaast zou de verdachte ook nog geprobeerd hebben om een dag voor het schietincident een vluchtauto te regelen. En zou hij eerder gedreigd hebben het slachtoffer te doden als ze met een ander zou trouwen. In de ogen van de officier van justitie is er sprake van voorbedachte rade.

Eis
“Het gaat in deze zaak om Femicide, vrouwenmoord”, zo stelt de officier van justitie. “Wat verdachte heeft gedaan is volstrekt onacceptabel. Met een hoge gevangenisstraf wordt ook een belangrijk signaal afgegeven naar de samenleving. Dit wordt niet geaccepteerd.”

De officier van justitie eist dan ook een gevangenisstraf voor de duur van 14 jaar en legt tevens een contactverbod op.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Kabinet hield in coronacrisis te lang vast aan kortetermijnstrategie

Het kabinet hield tijdens de coronacrisis te lang vast aan de gekozen kortetermijnstrategie. De doelstellingen uit het begin van de crisis bleven tijdens de gehele periode leidend voor de besluitvorming. Ook toen de crisis van een acute gezondheidscrisis overging in een langdurige crisis met brede maatschappelijke impact. De strategie tijdens de crisis bleef gericht op het beschikbaar houden van de ic’s. Door deze aanpak zijn nieuwe risico’s en daaruit voortvloeiende schade onvoldoende meegenomen in de crisisaanpak. Dit concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) in het onderzoeksrapport Aanpak coronacrisis, deel 3.

Het onderzoeksrapport Aanpak coronacrisis, deel 3 is het laatste onderzoeksrapport uit de reeks van onderzoeken naar de corona-crisisaanpak. De Onderzoeksraad blikt hierin terug op de crisisaanpak van het kabinet tijdens de volledige periode van januari 2020 tot en met september 2022. Chris van Dam, voorzitter: “Nu de resultaten van drieënhalf jaar onderzoek op tafel liggen komt het aan op lessen trekken; ook in dit derde deelonderzoek komen we met aanbevelingen om Nederland in de toekomst beter voor te bereiden op langdurige crises.”

“De OvV vindt dat het kabinet – kijkend naar de aanbevelingen uit de drie rapporten – op korte termijn maatregelen moet nemen om beter voorbereid te zijn op toekomstige langdurige crises. In een begeleidende brief aan het kabinet formuleert de OvV overkoepelende lessen. Deze kunnen ook van betekenis zijn voor de Tweede Kamer in de afweging om wel of niet een parlementaire enquête te starten. Daarom sturen we deze brief ook aan de voorzitter van de Tweede Kamer”, aldus Van Dam.

Toets ingeslagen koers regelmatig aan verloop van de crisis
Uit het onderzoeksrapport blijkt dat het kabinet de coronacrisis de gehele periode als een gezondheidscrisis behandelde. Het belangrijkste doel van het kabinet was het beschikbaar houden van de acute zorg. De bezetting van de ic-bedden gold daarbij als uitgangspunt. Deze was telkens leidend om in te grijpen of maatregelen af te schalen. Naarmate de crisis langer duurde, ontstonden er echter ook andere problemen, zoals postcovid, gezondheidsproblemen door uitgestelde zorg en bredere maatschappelijke problemen. Deze maakten geen onderdeel uit van de oorspronkelijke doelstellingen en drongen zo niet tot de crisisaanpak door. Het kabinet paste de strategie hierop niet aan.

In de loop van de crisis nam ook de druk op zorgmedewerkers toe. Het kabinet pikte signalen van deze zorgmedewerkers onvoldoende op en bleef vertrouwen op hun veerkracht. Juist in een langdurige crisis is dat risicovol. Van Dam: “De Onderzoeksraad beveelt aan om tijdens een langdurige crisis regelmatig te toetsen of de ingeslagen koers nog wel passend is bij het verloop van de crisis. Bepaal steeds of doelstellingen aangepast moeten worden”.

Geef meer inzicht in hoe kabinet tot keuzes komt
De Onderzoeksraad constateert dat de waardendiscussie met de samenleving over de besluitvorming onvoldoende is gevoerd. Hierdoor kwam er geen maatschappelijke dialoog op gang, terwijl de medewerking van de samenleving bij de aanpak van de crisis essentieel is. Ook heeft het kabinet niet helder uitgelegd welke risico’s wel of niet geaccepteerd werden. De Onderzoeksraad beveelt aan om de dilemma’s en keuzes die onder besluiten liggen explicieter te benoemen en het publiek inzicht te geven hoe het kabinet risico’s, waarden en belangen inventariseert en tot keuzes komt. Zo kunnen burgers hun afwegingen en handelen daarop afstemmen en verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf en anderen.

Verbeter samenwerking in data-infrastructuur
Het bestrijden van een pandemie vraagt om een goed zicht op de verspreiding en de gevolgen van het virus en op de impact van de genomen maatregelen. Dit zicht was vooral in het begin van de crisis onvoldoende, omdat de testinfrastructuur, laboratoriumcapaciteit en de data-infrastructuur in Nederland niet waren voorbereid op een pandemie van deze omvang. Gaandeweg kwamen er meer data beschikbaar, maar deze werden niet gemakkelijk gedeeld door betrokken partijen als gevolg van verschillende interpretaties van privacygerelateerde wet- en regelgeving. Het bereiken van overeenstemming over data-uitwisseling kostte veel tijd, terwijl de crisisbestrijding om snelle besluiten vroeg. Om beter voorbereid te zijn op een volgende crisis beveelt de Onderzoeksraad aan om nu al in samenwerking met uitvoeringspartijen de data-infrastructuur op orde te brengen en knelpunten voor het delen van data op te lossen.

Verbreed crisisaanpak tot kabinetsbrede verantwoordelijkheid
Tijdens de crisis lag het eigenaarschap van de aanpak bij de minister van VWS. Dit lag in de lijn van de benadering die het kabinet hanteerde, namelijk die van een gezondheidscrisis. Daardoor lag de focus van de maatregelen op de epidemiologische en directe gezondheidseffecten, ook toen de crisis zich ontwikkelde tot een brede maatschappelijke crisis. Er was niet altijd voldoende ruimte voor gelijkwaardige inbreng vanuit andere partijen, en dit zorgde ervoor dat de brede en langetermijneffecten van de crisis te weinig aandacht kregen. De OvV beveelt daarom bij een langdurige crisis aan dat de verantwoordelijkheid voor de crisisaanpak kabinetsbreed wordt gedeeld, zodat het integrale karakter van de crisisaanpak onmiskenbaar is.

Professionaliseer scenario-denken bij langdurige crises met landelijke impact
De Onderzoeksraad pleit voor de professionalisering van het scenario-denken bij een grootschalige en langdurige crisis. Zo kan er onder veranderende omstandigheden adequater gereageerd worden. De modellen van het RIVM stonden centraal in de besluitvorming tijdens de crisis. Die modellen waren vooral gericht op de epidemiologische ontwikkeling van het virus en de gezondheidseffecten op korte termijn. Het kabinet koos doorgaans voor het meest waarschijnlijke scenario en stemde daar ook het beleid op af. Naar het oordeel van de OvV is tijdens de crisis te weinig rekening gehouden met verschillende scenario’s en onzekerheden op de langere termijn en op breder terrein, waaronder minder waarschijnlijke scenario’s met mogelijk wel een grote impact.

Random Pics van de Dag #1081

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.