Zij overleden in 2024
6. Dries van Agt
Andreas Antonius Maria (Dries) van Agt werd geboren op 2 februari 1931 in Geldrop, Noord-Brabant. Na het behalen van zijn gymnasiumdiploma aan het Augustinianum in Eindhoven, studeerde hij rechten aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, waar hij in 1955 zijn doctoraal behaalde. Na zijn studie werkte Van Agt als advocaat in Eindhoven en later bij het Ministerie van Justitie, waar hij diverse functies bekleedde.
Politieke carrière
In 1971 trad Van Agt toe tot het kabinet-Biesheuvel I als minister van Justitie namens de Katholieke Volkspartij (KVP). Tijdens zijn ministerschap verwierf hij bekendheid door zijn standpunten in controversiële kwesties, zoals het abortusdebat en de strafrechtelijke vervolging van krakers. Zijn juridische achtergrond en welbespraaktheid maakten hem tot een opvallende figuur in de Nederlandse politiek.
In 1977 werd Van Agt de eerste lijsttrekker van het nieuw gevormde Christen-Democratisch Appèl (CDA), een fusie van de KVP, Anti-Revolutionaire Partij (ARP) en Christelijk-Historische Unie (CHU). Na de verkiezingen van dat jaar werd hij benoemd tot minister-president en leidde hij drie achtereenvolgende kabinetten (Van Agt I, II en III) van 1977 tot 1982. Zijn premierschap werd gekenmerkt door economische uitdagingen, waaronder een periode van recessie en bezuinigingen, evenals maatschappelijke onrust met betrekking tot kernwapens en milieukwesties.
Diplomatieke loopbaan en latere activiteiten
Na zijn premierschap diende Van Agt als Nederlands ambassadeur bij de Europese Gemeenschappen in Brussel van 1983 tot 1987. In deze rol zette hij zich in voor de versterking van de Europese integratie en vertegenwoordigde hij Nederlandse belangen op het Europese toneel.
In de jaren daarna bleef Van Agt actief in het publieke debat, met name op het gebied van mensenrechten en internationale politiek. Hij richtte in 2009 The Rights Forum op, een organisatie die pleit voor een rechtvaardig Midden-Oostenbeleid en aandacht vraagt voor de rechten van Palestijnen. Zijn uitgesproken standpunten over het Israëlisch-Palestijnse conflict leidden tot zowel lof als kritiek.
Persoonlijk leven en overlijden
Van Agt stond bekend om zijn archaïsche taalgebruik en liefde voor wielrennen. Hij was sinds 1958 getrouwd met Eugenie Krekelberg, met wie hij drie kinderen kreeg. In 2019 werd hij getroffen door een hersenbloeding, waarna zijn gezondheid geleidelijk achteruitging.
Op 5 februari 2024 overleed Dries van Agt op 93-jarige leeftijd in zijn woonplaats Nijmegen, samen met zijn echtgenote Eugenie. Volgens de familie kozen zij gezamenlijk voor euthanasie en stierven zij hand in hand, na meer dan zestig jaar huwelijk.