Dubbele zege langlaufer Klæbo, Skistad sprint nét sneller dan Zweedse dames

De World Cup langlaufen is alweer neergestreken in Trondheim. In Noorwegen wordt het Scandinavische openingsdeel van het seizoen afgesloten, alvorens men zich op gaat maken voor de Tour de Ski, gelijk na de jaarwisseling. Vrijdag stonden de sprints in vrije stijl op het programma, zaterdag volgde de skiatlons: 20 kilometer, met de eerste helft in de klassieke stijl en de tweede helft in de vrije stijl.

Sprint vrije stijl vrouwen
Met Kristine Stavås Skistad en Lotta Udnes Weng had het thuispubliek twee ijzers in het vuur, net als Zweden met Linn Svahn en Emma Ribom - de Amerikaanse Jessie Diggins en Victoria Carl uit Duitsland waren er ook bij. Op het moment dat het tempo écht de lucht in ging bleven alleen Skistad en de Zweedse dames over en met een ziedende eindsprint en een perfecte timing snelde de Noorse naar de overwinning, voor Svahn, die op haar beurt nét voor Ribom eindigde. Diggins, Carl en Weng kwamen er niet meer aan te pas.

Sprint vrije stijl mannen
De Fransman Lucas Chanavat mengde zich in de finale in het Open Noors kampioenschap, met verder Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes, Matz William Jenssen, Harald Østberg Amundsen en Håvard Solås Taugbøl. Ietwat verrassend was Valnes degene die het niet bij kon benen, Jenssen en Taugbøl moesten in de eindsprint afhaken. Op Klæbo stond verder geen maat: alleen Chanavat kon een beetje volgen, maar de Fransman moest genoegen nemen met plek twee, voor Amundsen.

Skiatlon vrouwen
In de klassieke stijl werd de groep voor het eerst serieus uitgedund, vooral onder aanvoering van Ebba Andersson. De Zweedse was flink op dreef en beetje bij beetje haakte men achter haar af, waarna ze aan het einde van de tien kilometer klassieke stijl - en na de wissel naar de ski's voor de vrije stijl - een klein gaatje had naar de Amerikaanse Rosie Brennan, Astrid Øyre Slind uit Noorwegen en de Oostenrijkse Teresa Stadlober.

In de vrije stijl pakte Andersson beetje bij beetje een wat grotere voorsprong, terwijl de Amerikaanse Jessie Diggins, Heidi Weng namens Noorwegen, de Duitse Victoria Carl en de Zweedse Emma Ribom aansloten bij de achtervolgers. Ribom haakte ook al snel weer af en Brennan kon niet veel later ook niet meer mee. Andersson was ongenaakbaar en pakte de overwinning, achter haar werd het tempo alsmaar verder opgevoerd en was het uiteindelijk Diggins die naar plek twee sprintte, voor Weng en Stadlober.

Skiatlon mannen
Zoals wel vaker bleef er bij de mannen langer een flinke groep bij elkaar, maar richting de skiwissel - na tien kilometer klassieke stijl - begon de groep toch ook redelijk uit te dunnen tot maximaal nog zo'n vijftien mannen, grotendeels Noors én inclusief de Oostenrijker met Nederlandse roots, Mika Vermeulen.

In de voorlaatste ronde werd de groep dan echt serieus uitgedund, met name onder leiding van Didrik Tønseth. Hij kreeg landgenoten Simen Hegstad Krüger en Johannes Høsflot Klæbo mee, met als de Brit Andrew Musgrave en de Zweed Calle Halfvarsson, die er zelf als eerste af moest in de slotronde. Musgrave probeerde op de slotklim een aanval te plaatsen, maar Klæbo was te sterk, sloeg een gat en snelde naar de overwinning. Musgrave pakte wél de tweede plek, door Tønseth op de streep nog nét te kloppen - Vermeulen finishte keurig als elfde.