Studie: planten kunnen meer CO2 opslaan dan gedacht

Volgens een onderzoek kunnen planten meer CO2 opslaan dan eerder werd aangenomen. Onderzoekers uit Australië zijn van mening dat eerdere modelberekeningen te simplistisch zijn en geen rekening houden met belangrijke biologische processen.

Het team heeft zijn berekeningen gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances. De onderzoekers hielden rekening met hoe CO2 zich door de binnenkant van de bladeren transporteert, hoe planten zich aanpassen aan verschillende temperaturen en hoe voedingsstoffen in de bladeren worden verdeeld. Volgens de onderzoekers heeft dit alles invloed op hoeveel CO2 een plant kan opslaan. Als er meer broeikasgassen aanwezig zijn in de lucht, kunnen planten dus meer CO2 opnemen.

Ondanks deze belangrijke bevinding benadrukken de milieuwetenschappers achter het onderzoek dat dit op geen enkele manier moet worden opgevat als een teken voor de regeringen van de wereld om te stoppen met het verminderen van de CO2-uitstoot. Simpelweg meer bomen planten en bestaande vegetatie beschermen is geen ultieme oplossing, maar het onderzoek onderstreept wel de vele voordelen van het behoud van dergelijke vegetatie.

"Planten nemen elk jaar een aanzienlijke hoeveelheid kooldioxide (CO2) op en vertragen zo de schadelijke effecten van klimaatverandering, maar het is onzeker in hoeverre ze deze CO2-opname in de toekomst zullen voortzetten," legt Dr. Jürgen Knauer uit, die het onderzoeksteam leidde van het Hawkesbury Institute for the Environment aan de Western Sydney University.

"Wat we hebben gevonden is dat een gerenommeerd klimaatrekenmodel dat wordt gebruikt voor wereldwijde klimaatvoorspellingen door bijvoorbeeld het IPCC een sterkere en aanhoudende koolstofopname voorspelt tot het einde van de 21e eeuw, dan wanneer rekening wordt gehouden met de invloed van een aantal cruciale fysiologische processen die bepalen hoe planten fotosynthese uitvoeren."

Fotosynthese is de wetenschappelijke term voor het proces waarbij planten CO2 omzetten - of 'fixeren' - in de suikers die ze gebruiken voor groei en metabolisme. Deze koolstoffixatie werkt als een natuurlijke vermindering van klimaatverandering door het terugbrengen van de hoeveelheid koolstof in de atmosfeer; het is deze verhoogde opname van CO2 door vegetatie die de belangrijkste oorzaak is van de afgenomen hoeveelheid koolstofneerslag in de natuur die de afgelopen decennia is waargenomen.

Het gunstige effect van klimaatverandering op de koolstofopname door de vegetatie zal echter niet eeuwig duren en het is lang onduidelijk geweest hoe de vegetatie zal reageren op CO2, temperatuur en veranderingen in neerslag die aanzienlijk verschillen van wat vandaag wordt waargenomen. Wetenschappers hebben lang gedacht dat intense klimaatveranderingen, zoals intensere droogtes en hevige hitte, de opnamecapaciteit van terrestrische ecosystemen bijvoorbeeld aanzienlijk zouden kunnen verzwakken.

In het deze week gepubliceerde onderzoek presenteren Knauer en collega's echter de resultaten van hun modelstudie die is opgezet om een klimaatscenario met hoge emissies te beoordelen, om te testen hoe de koolstofopname door vegetatie zou reageren op de wereldwijde klimaatverandering tot het einde van de 21e eeuw.

De resultaten waren duidelijk: de complexere modellen die meer van onze huidige kennis over plantenfysiologie omvatten, voorspelden consistent een sterkere toename van de wereldwijde koolstofopname door vegetatie. 

Silvia Caldararu, assistent-professor aan de Trinity School of Natural Sciences, was betrokken bij het onderzoek. Over de context van de bevindingen en hun relevantie zei ze:

"We denken vaak dat klimaatmodellen alleen maar over natuurkunde gaan, maar biologie speelt een enorme rol en dat is iets waar we echt rekening mee moeten houden.  Dit soort voorspellingen heeft gevolgen voor natuurgebaseerde oplossingen voor klimaatverandering zoals herbebossing en bebossing. Het planten van bomen alleen zal echter niet al onze problemen oplossen. We moeten absoluut de uitstoot van alle sectoren verminderen. Bomen alleen kunnen de mensheid geen gemakkelijke uitweg bieden."