Van Gerwen en Noppert starten Grand Slam sterk; nederlagen Van Veen, Van Duijvenbode en Kleermaker

In Wolverhampton is zaterdag de Grand Slam of Darts van start gegaan, een van de majors in de dartswereld. In alle acht groepen werden twee wedstrijden gespeeld, zondag komt iedereen nog een keer in actie en de derde en laatste speelronde wordt op maandag- en dinsdagavond gespeeld.

Groep A
James Wade nam het op tegen Krzysztof Ratajski, een wedstrijd waarin het heen en weer ging en uitmondde in een beslissende leg. Daarin was Ratajski net wat beter en de Pool pakte een 5-4 zege. Michael Smith sloot de openingsdag af met een partij tegen Nathan Girvan, die wel op dreef kwam, maar dat te laat deed, waardoor Smith met 5-2 de winst pakte.

Groep B
Chris Dobey en Josh Rock speelden tegen elkaar, waarbij Rock een 110-finish voor 4-2 liet volgen door twee 180's. De negendarter kwam er niet, maar hij maakte het keurig af en won met 5-2. Berry van Peer kreeg daarna Jonny Clayton tegenover zich en begon prima door de eerste twee legs te pakken. De Welshman kwam echter langszij met vier opeenvolgende legs en maakte het af met een prachtige 100-finish via twee keer dubbel-20: 5-2.

Groep C
Dirk van Duijvenbode trapte zijn toernooi af tegen Gary Anderson en begon goed met een 3-1 voorsprong. Een van beide spelers dramatische zesde leg bracht Van Duijvenbode op 4-2, maar twee zwakke legs later kwam Anderson terug tot 4-4, waarna de Schot het met een 76-finish afmaakte: 5-4. Luke Humphries speelde daarna tegen Steve Lennon en had het daar niet moeilijker mee dan verwacht: 5-2.

Groep D
Gian van Veen begon zijn toernooi tegen Ryan Searle en leek op weg naar een simpele zege, maar met onder meer een 112-finish kwam Searle terug tot 4-4. Van Veen herpakte zich en kreeg een vierde, vijfde en zesde matchdart, maar die gingen allemaal mis en Searle maakte het af: 5-4. Gerwyn Price had vervolgens Nathan Rafferty als opponent en dat werd nooit echt spannend: de Welshman won met 5-1.

Groep E
Een Engels onderonsje tussen Dave Chisnall en Stephen Bunting liep ook uit op een beslissende leg, waarin Chisnall nét een matchdart liet liggen. Bunting deed dat niet en maakte het af: 5-4. De Amerikaan Stowe Buntz mocht een poging wagen tegen Peter Wright en begon erg lekker, met een 137-finish om op 2-0 te komen. Een 116-finish bracht Buntz op 4-1 en de Amerikaan maakte zijn stunt vervolgens compleet: 5-1.

Groep F
Andrew Gilding speelde tegen Brendan Dolan en was daarin constant de betere, wat hij met een 64-finish afmaakte: 5-3. Danny Noppert stond vervolgens tegenover Haruki Muramatsu en begon met een 109-finish, kort daarop gevolgd door een 161-finish. Het was niet de beste wedstrijd ooit, maar Noppert maakte het wel af en won met 5-3.

Groep G
Martijn Kleermaker opende de groepsfase tegen Rob Cross en won de eerste twee legs, maar de Engelsman speelde zich terug in de wedstrijd. Uiteindelijk was een beslissende leg nodig, waarin Kleermaker net even tekort kwam: 5-4 voor Cross. Michael van Gerwen opende tegen Fallon Sherrock, voor wie hij simpelweg een maat te groot was: 5-1.

Groep H
Damon Heta en Ricardo Pietreczko maakten er een mooie partij van, waarin Heta met een 150-finish op 4-4 kwam. De Australiër liet vervolgens matchdarts liggen, Pietreczko vergooide het met een verdwaalde triple-17 en Heta maakte het vervolgens af: 5-4. Nathan Aspinall speelde vervolgens tegen Beau Greaves, al jaren hét toptalent bij de vrouwen. Greaves ging uitstekend mee met de nummer zes van de wereld en gooide er een 124-finish in voor 3-2. Uiteindelijk was een beslissende leg nodig, waarin Aspinall het met een 98-finish dan toch af wist te maken: 5-4.