EU natuurbeschermingswet voor herstel heide en bossen

De EU-wet inzake natuurbehoud was het onderwerp van felle discussies in Brussel - nu zijn onderhandelaars van de lidstaten en het Parlement het eens geworden over een compromis. Maar de wet kan uiteindelijk nog steeds mislukken.

Om de natuur in de EU te herstellen, moeten er in de toekomst meer bossen worden herbebost, heidegebieden worden herbebost en rivieren in hun natuurlijke staat worden hersteld. Onderhandelaars van het Europees Parlement en de EU-lidstaten bereikten vrijdagavond een akkoord over een veelbesproken natuurbeschermingsproject.

Volgens het akkoord hebben de EU-lidstaten zich ertoe verbonden maatregelen te nemen om tegen 2030 20 procent van het land en de zee in de EU te herstellen. "Europa zet zich niet alleen in voor het behoud en de bescherming van de natuur, maar ook voor het herstel ervan," zei Teresa Ribera, de Spaanse minister voor Ecologische Transitie. Spanje is momenteel voorzitter van de Raad van de EU.

De achtergrond van de wet is dat volgens cijfers van de EU ongeveer 80 procent van de habitats in de Europese Unie in slechte staat verkeert. Daarnaast wordt 10% van de bijen- en vlindersoorten met uitsterven bedreigd en verkeert 70% van de bodems in een ongezonde toestand. De EU-lidstaten stelden dat het aantal wilde insectenbestuivers in Europa de afgelopen decennia dramatisch is afgenomen. Om dit tegen te gaan bepaalt de verordening dat lidstaten maatregelen moeten nemen om de achteruitgang uiterlijk in 2030 te keren.

Christendemocraten wilden wet voorkomen
Aan het compromis ging een felle strijd vooraf, mede omdat er gevreesd werd voor strenge voorwaarden voor boeren. Vooral de christendemocraten waren fel tegen het plan en probeerden het volledig in de ijskast te zetten. Een motie om de wet te verwerpen haalde in de zomer echter geen meerderheid in het parlement. Met het compromis dat nu tot stand is gekomen, zijn boeren in de toekomst niet meer verplicht om een bepaald percentage van hun land beschikbaar te stellen voor milieuvriendelijke maatregelen, waar boeren bang voor waren.

Het compromis moet nog formeel worden goedgekeurd door de EU-lidstaten en het Europees Parlement. Normaal gesproken is dit een formaliteit. In dit geval is het echter niet helemaal zeker dat genoeg christendemocraten van de EVP voor het compromis zullen stemmen om een voldoende meerderheid in het Parlement te krijgen.