FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 10 november 2023

OekraÔne meldt opnieuw aanval op Russische schepen en kazerne op de Krim

Het Oekraïense leger heeft naar verluidt twee landingsschepen aangevallen en beschadigd met marinedrones op het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim. De Oekraïense generale staf publiceerde videobeelden waarop de nieuwe aanval aan de westkust te zien zou zijn. Bovendien zou een Oekraïense raket een accommodatie voor Russische soldaten in een nabijgelegen nederzetting hebben geraakt. Volgens Oekraïense rapporten vervoerden de twee landingsschepen van de Serna-klasse die werden geraakt onder andere pantservoertuigen.

De krant 'Ukrajinska prawda' schreef 's middags, op basis van bronnen bij de Oekraïense geheime dienst, dat de schepen niet meer te repareren waren. Het pro-Oekraïense Telegramkanaal 'Krymskyi veter' ('De wind van de Krim') berichtte in de vroege ochtend over de raketaanval op de Russische kazerne, en citeerde daarbij lokale bewoners. De informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd. Het Russische ministerie van Defensie berichtte in de ochtend over de vermeende lancering van twee drones boven de Krim. De Moskouse autoriteiten gaven echter geen commentaar op de marineaanvallen op de schepen of de vermoedelijke inslag op de kazerne.

OM eist voorwaardelijk tegen agent die gericht schoot op tractor bij boerenprotest

Het Openbaar Ministerie heeft tegen een politieambtenaar een voorwaardelijke celstraf van een maand geëist. Hij wordt ervan verdacht op 5 juli 2022 bij een afrit van de A32 in Heerenveen doelbewust een schot te hebben gelost op de cabine van een rijdende trekker. Deze kogel trof de spijl midden in de cabine ter hoogte van het hoofd van de bestuurder.

De officier van justitie vindt dat hier sprake is van een poging doodslag. De politieambtenaar had volgens hem niet mogen schieten op de cabine. “Er werd immers niet op de verdachte of zijn collega’s ingereden. Hij dacht dat misschien wel, maar het was feitelijk niet het geval.”

Protesten
Het incident vindt plaats op een rotonde van een afrit van de A32 op het moment dat er overal in Nederland protesten plaatsvinden tegen het stikstofbeleid van de regering. Overal zijn brandhaarden en de politie moet optreden tegen demonstraties. In Heerenveen zijn eerder op de dag al incidenten geweest bij twee distributiecentra en meerdere bestuurders van trekkers besluiten die dag over een deel van de A32 te rijden.

De terechtstaande politieambtenaar is samen met een collega als eerste ter plaatse. Zij proberen onderaan de afrit de trekkers tegen te houden. Alleen vliegen de trekkers links en rechts aan hen voorbij; hen tot stoppen manen is onmogelijk.

Vlakbij het hoofd
Nadat er assistentie is gekomen komt de colonne met trekkers uiteindelijk tot stilstand. Enkele bestuurders van de trekkers die vooraan staan worden aangehouden. Op enig moment rijdt de uiteindelijk beschoten trekker uit de stilstaande rij. Daarbij stuurt hij zijn trekker in tegengestelde richting de rotonde af. De eerdere genoemde collega van de politieambtenaar lost een waarschuwingsschot, de vandaag terechtstaande politieambtenaar schiet op de cabine. Dat doet hij omdat hij denkt dat er op hem wordt ingereden. De kogel slaat in aan de zijkant van de cabine vlakbij het hoofd van de bestuurder.

Andere film
De officier van justitie zegt dat het lijkt alsof de politieambtenaar in een andere film was terecht gekomen. Er werd immers niet op hem ingereden. “Hij zat in de film van de inrijdende trekkers. Een film die hijzelf onbedoeld heeft gestart en waarin hij ook anderen heeft meegenomen.” Het is een vergissing die de officier van justitie niet begrijpt. Hij ziet niet hoe het handelen van de politieambtenaar te rechtvaardigen is. Ook omdat er volgens hem geen sprake is van noodweer in welke vorm dan ook.

Complex
De politieambtenaar heeft in de ogen van het OM een fout gemaakt. Een fout in de uitoefening van zijn werk, waarbij de officier van justitie wel oog heeft voor het feit dat hij zijn werk moest doen in een zeer complexe situatie.

De moeder van de bestuurder heeft bij het uitoefenen van haar spreekrecht in de rechtszaal namens de familie uitgelegd wat deze zaak met hen heeft gedaan. Haar zoon en het gezin vinden dat de politieambtenaar moet erkennen dat hij fout zat en dat een excuus op zijn plaats is.

De officier van justitie heeft in deze zaak alle relevante factoren meegenomen in het bepalen van de strafeis. In deze zaak komt hij uit op een voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van een jaar. De uitspraak in deze zaak is op 1 december 2023.

Herinnering aan dierbare van D66'er Tjeerd de Groot afgefikt.

Van Tjeerd is twee weken geleden een auto afgefikt waar hij dierbare herinneringen aan had. Er was nu al capaciteit beschikbaar om het te onderzoeken. Er is nog niets bekend over of het een 'oepsje' betrof of een aanslag op de politiek. Mocht het een aanslag blijken te zijn, zo iets doe je zo niet in een democratie. Niet tegen D66'ers en niet door middel van debiele leuzen op muurtjes van woningen van PVV'ers kliederen.

Leerdam schaatst naar World Cup-zege op 1000m, Hoolwerf wint massastart

In het Japanse Obihiro is vrijdag het World Cup-seizoen voor de langebaanschaatsers van start gegaan. In een helaas behoorlijk lege hal stonden de eerste reguliere afstanden op het programma, met als afsluiter van de openingsdag de massastarts.

500m vrouwen
De eerste écht snelle tijd kreeg men in de vijfde rit voorgeschoteld: thuisrijdster Yukino Yoshida reed met 37,96 seconden een fraai PR. Tot aan rit acht was het de snelste tijd, maar daar kwam 37,89 op de klokken van de Amerikaanse Erin Jackson, enkele dagen na haar gouden skeelermedaille op de Pan-Amerikaanse Spelen in Chili. Femke Kok kwam er met 37,93 in de buurt, maar de winst ging naar een landgenote van Jackson: Kimi Goetz snelde in de slotrit naar 37,82 seconden en won voor Jackson en Kok. Marrit Fledderus werd in 38,23 achtste, voor Naomi Verkerk en Jutta Leerdam (beiden 38,43) - Dione Voskamp noteerde in 38,65 de vijftiende tijd.

500m mannen
Hein Otterspeer reed een uitstekende rit en zette met 34,89 seconden de eerste snelle tijd neer, kort daarop gevolgd door 34,90 van de Japanner Takua Morimoto. Diens landgenoot Wataru Morishige nam vervolgens de leiding over met een fraaie 34,69 seconden, die uiteindelijk verbroken werd door nog een Japanner: Tatsuya Shinhama was met 34,52 seconden de snelste van allemaal, voor Morishige en de 34,82 van Yuma Murakami, die een geheel Japans podium completeerde. Otterspeer werd vierde, de rest kwam niet in de buurt: Merijn Scheperkamp werd vijftiende (35,44), Kai Verbij achttiende (35,63) en Sebas Diniz twintigste en laatste na een val. In de B-divisie had Janno Botman het prima gedaan met een derde plek in 35,26 seconden.

1000m vrouwen
Het duurde tot de zesde rit alvorens de Chinese Li Qishi met 1:15,29 minuten de eerste serieuze tijd op de klokken zette. Marrit Fledderus (1:16,55) en Helga Drost (1:18,82) kwamen daar niet aan, in de rit erna sneuvelde Li's tijd wel: Jutta Leerdam was in 1:14,57 razendsnel en klopte de Amerikaanse Brittany Bowe (1:15,35). In een volgend Nederlands-Amerikaans duel was Kimi Goetz in 1:14,75 te snel voor Femke Kok (1:15,22), waarna Leerdam's tijd ook de laatste rit overleefde: thuisfavoriete Miho Takagi kwam met 1:14,68 nét tekort, Antoinette Rijpma-De Jong bleef met 1:17,53 steken op plek zestien. Winst voor Leerdam dus, voor Takagi en Goetz en met Kok op plek vier. Fledderus werd tiende, Rijpma-De Jong zestiende en Drost negentiende.

1000m mannen
Al in rit drie was het goed raak voor de nagenoeg niet aanwezige thuisfans: Masaya Yamada benaderde met een indrukwekkende 1:08,35 het uit 2018 stammende baanrecord tot op een halve seconde. De één na de ander beet zich stuk op zijn tijd en dat bleef zo doorgaan tot en met de laatste rit: Yamada won als eerste Japanner sinds Takaharu Nakajima in 2004 een World Cup-wedstrijd op de 1000 meter. Plek twee was in 1:08,54 voor de Chinees Ning Zhongyan, terwijl de Amerikaanse sensatie Jordan Stolz in 1:08,78 het podium completeerde. Kjeld Nuis greep er met 1:08,84 en plek vier net naast, Jenning de Boo debuteerde met een keurige tiende plek in 1:09,31 minuten, Tim Prins werd met 1:09,32 twaalfde en Tijmen Snel sloot af met 1:10,78 en de twintigste en laatste plek - Janno Botman werd eerder in de B-groep zevende in 1:10,02.

Massastart vrouwen
De Italiaanse Laura Lorenzato deed een goede aanvalspoging en bleef lang vooruit, maar werd uiteindelijk toch teruggehaald. Zo werd er gesprint en daarin was de gedoodverfde favoriete Ivanie Blondin een klasse apart: de Canadese was te sterk voor Esther Kiel, die wel een mooie tweede plek pakte. De Amerikaanse Mia Kilburg-Manganello completeerde het podium, Reina Anema werd zeventiende.

Massastart mannen
Bij de mannen was het met name de Deen Viktor Hald Thorup die vanuit de aanval gevaarlijk leek, maar ook hij moest toch zijn meerdere erkennen in het peloton. Dat leverde een zinderende sprint op, met drie man binnen drie honderdsten van een seconde. Bart Hoolwerf was met een perfecte timing de beste en pakte de winst, voor de Belg Bart Swings en de Zwitser Livio Wenger.

Verstappen en Lambiase blikken terug op eerste overwinning

In aanloop naar de Grand Prix van Las Vegas blikten Max Verstappen en zijn race engineer Gianpiero Lambiase samen terug op de eerste grand prix overwinning van de Nederlander in 2016 in Spanje, een wedstrijd die bij mening racefan in het geheugen gegrift staat. 

Verstappen startte het seizoen in 2016 bij Torro Rosso maar werd na vier wedstrijd naar het hoofdteam Red Bull Racing overgeheveld. Dat zette de heleboel op de kop voor de regerend wereldkampioen. "Het was bizar. Ik kwam een week van te voren bij het team. Toen moest ik veel simulatorwerk doen en aan de auto en procedures wennen", aldus de F1-coureur in Talking Bull, de podcast van Oracle Red Bull Racing.

"Ik had geen verwachtingen. Ik moest zoveel leren en opeens staat de druk erop van een topteam. Op de grid kwam Christian (Horner Red.) naar mij toe en zei hij: 'Veel plezier, geen druk, probeer wat punten te scoren.' Hij probeerde de druk ervan af te halen en bedoelde ook dat ik niks stoms moest doen", zo vertelt Verstappen over die gedenkwaardige dag.

Lambiase weet nog goed hoe hij de toen nog onstuimige Verstappen voor het eerst in de Red Bull-bolide zag tijdens de trainingen. "Tijdens de kwalificatie was Max zo blij dat hij er was. Alles ging goed en hij dacht dat hij puur op talent steeds tijd bleef vinden en vooruit zou gaan. In de laatste run van Q3 ging Daniel Ricciardo toen nog net voorbij voor de derde plek." Zo lezen we op Verstappen.nl. "Ik probeerde teveel te pushen gezien de kennis die ik toen had van de auto", vult de Nederlander aan.

Verstappen memoreert uiteraard ook nog even aan de legendarische beelden die de weg vrij maakte voor de overwinning van de Red Bull-coureur. "Bocht vier was een prachtige bocht die dag, waar twee Mercedessen van de baan verdwenen. Op dat moment wist ik dat we op het podium konden komen, als we het vol zouden houden. Het was namelijk mijn eerste raceafstand die ik in die auto reed. De race verliep goed. Ik kon op mijn banden letten, we deden een twee-stop en ik kon Kimi lang achter me houden."

Aan het einde van de wedstrijd begon de altijd zo koele Verstappen toch wat zenuwachtig te worden. "Ik kan het niet verpesten, ik kan geen fout maken, bleef ik maar tegen mezelf zeggen. Toen ik over de streep kwam, zei GP (Gianpiero Lambiase Red.) dat hij het niet kon geloven."

Het weekend van de Grand Prix van Spanje in 2016 zal voor altijd een bijzonder hoogtepunt blijven voor Verstappen. "Je werkt om de Formule 1 te bereiken. Je droomt ervan om op het podium te staan en om uiteindelijk ook op het hoogste treetje te staan. Als je daar dan staat, is het ook erg emotioneel."

Verstappen na zijn eerste overwinning (WikiCommons/Lala_77)
Verstappen na zijn eerste overwinning (WikiCommons/Lala_77)


Dubieuze aanwezigheid journalisten bij Hamasslachting, Mossad wil daders ťn hulpjes liquideren

De Mossad heeft bekend gemaakt dat iedereen die meedeed of meehielp aan de slachting van 7 oktober door hun zal worden geliquideerd. De externe 'fotograaf/journalisten' die meegingen om deze wandaden vast te leggen zullen hierbij niet worden gespaard.

Vier internationale mediabedrijven hebben ontkend dat ze voorkennis hadden van de aanvallen van Hamas op Zuid-Israël op 7 oktober, nadat een artikel van een pro-Israël mediawaakhond HonestReporting hun werk met freelance fotojournalisten uit Gaza dubieus vond.

In een artikel dat woensdag werd gepubliceerd, wees HonestReporting erop dat de aanwezigheid op 7 oktober van fotojournalisten uit Gaza in het door Hamas doorbroken grensgebied "ernstige ethische vragen" oproept. De website beweerde verder dat hun aanwezigheid "gecoördineerd zou kunnen zijn met Hamas" en vroeg zich af of de nieuwszenders "hun aanwezigheid in vijandelijk gebied goedkeurden".

Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dat het bericht in Honest Reporting met grote interesse volgde. "Deze journalisten waren medeplichtig aan misdaden tegen de menselijkheid; hun acties waren in strijd met de beroepsethiek," zei het kantoor.

De voormalige Israëlische ambassadeur bij de VN Danny Danon ging nog een stap verder en riep op om de vier fotojournalisten toe te voegen aan de lijst "van deelnemers aan het bloedbad van 7 oktober" die "geëlimineerd" moeten worden door de Israëlische veiligheidsdiensten.

Jared Leto beklimt Empire State Building om tournee aan te kondigen

Oscarwinnend acteur en zanger Jared Leto beklom het iconische Empire State Building in New York om de wereldtournee van zijn band Thirty Seconds to Mars aan te kondigen. Op beelden is te zien hoe Leto de beroemde toren beklom met behulp van een touw en een harnas. De Massive Seasons 2024 wereldtournee is de eerste headline tour van de band in vijf jaar. De tour begint in Buenos Aires op 15 maart 2024.

Betaalbare huur mogelijk maken

Met het wetsvoorstel betaalbare huur gaan huurders een huur betalen die past bij de kwaliteit van de woning én moet het voor investeerders aantrekkelijk blijven om te investeren in middenhuurwoningen. Om de investeringen in betaalbare middenhuur te blijven stimuleren, verhoogt minister Hugo de Jonge de nieuwbouwopslag in het wetsvoorstel betaalbare huur van 5 naar 10%. Dat staat in de voortgangsbrief waarmee hij de Tweede Kamer over het wetsvoorstel betaalbare huur en de afgeronde internetconsultatie informeert.

“Veel huurders snakken naar een betaalbare huurwoning. De afgelopen jaren zijn de huurprijzen veel te hard gestegen voor mensen met een gewoon inkomen en zijn er te weinig betaalbare huurhuizen gebouwd. Wonen raakt aan de bestaanszekerheid van mensen, het is onze taak om te zorgen voor voldoende betaalbare woningen. We hernemen de regie op de volkshuisvesting door huurders beter te beschermen tegen te hoge huur en dat op zo’n manier te doen dat de bouw van nieuwe huurwoningen nog steeds uit kan. Ook dat dient het belang van de huurders”, legt minister Hugo de Jonge uit in de kamerbrief waarin staat welke aanpassingen hij doet om betaalbare huur mogelijk te maken.

Excessieve huurstijging tegengaan
Mensen met een middeninkomen komen op de huidige woningmarkt erg moeilijk aan een passende huurwoning. Bij een bewonerswissel wordt gemiddeld € 100 extra aan huur gevraagd. In de G4 is dit zelfs € 160. In 2023 betaal je als nieuwe huurder voor een vrije sectorwoning gemiddeld 10,9% meer dan de vorige bewoner(s). Dit is de sterkste stijging sinds 2014. Ingrijpen blijft dus nodig.

Met het wetsvoorstel betaalbare huur komt hier een einde aan. De voorgenomen regulering van de middenhuur gaat huurders betere bescherming bieden tegen te hoge huurprijzen en met het dwingend maken van het woningwaarderingsstelsel (WWS) kan er daadwerkelijk worden gehandhaafd op de maximaal toegestane huurprijs.

Ruim 1.800 reacties op internetconsultatie
Op de internetconsulatie over de Wet betaalbare huur reageerden meer dan 1.800 mensen en organisaties. Hoewel de meeste reacties afkomstig waren van (particuliere) beleggers, lieten ook (verhuur)makelaars, ontwikkelaars, advocaten, huurders en studenten/jongvolwassenen van zich horen. Het merendeel van de reacties ging over het effect van de voorgestelde maatregelen op het rendement van verhuurders en de stapeling aan maatregelen die wordt ervaren door beleggers. Dit zou kunnen leiden tot een afname van middenhuurwoningen. Tegelijkertijd lieten veel mensen weten het wetsvoorstel te steunen vanwege het grote belang ervan voor huurders.

Blijven investeren in middenhuur
Om middenhuur weer betaalbaar te maken is het cruciaal om niet alleen te focussen op regulering, maar ook op het realiseren van een aantrekkelijk investeringsklimaat voor nieuwe betaalbare woningen. Investeerders en ontwikkelaars willen gezamenlijk 50.000 middenhuurwoningen realiseren, en met corporaties zijn er in de Nationale Prestatieafspraken (NPA) afspraken gemaakt over nog eens 50.000 middenhuurwoningen. Minister Hugo de Jonge houdt er bij de vormgeving van het wetsvoorstel rekening mee dat investeren in middenhuur aantrekkelijk blijft.

Ten eerste wordt het WWS moderner, waardoor het stelsel beter aansluit bij de kwaliteit van nieuwe middenhuurwoningen. Zo krijgen de energiezuinigheid van een woning en de buitenruimte een betere waardering, en zal de WOZ-cap van toepassing zijn vanaf 187 punten in plaats vanaf 142 punten. In het geval een woning door de WOZ-cap in het middensegment terecht komt, wordt een maximum van 186 punten aangehouden. Hierdoor wordt de huurprijs voorspelbaarder.

Ten tweede komt er een tijdelijke prijsopslag voor nieuwbouw in het WWS. Deze voortgangsbrief kondigt aan dat de eerder voorgestelde prijsopslag van 5% naar 10% wordt verhoogd. De prijsopslag is bedoeld als overgangsrecht voor nieuwbouwwoningen, die in de voorbereiding op de bouw geen rekening hebben kunnen houden met de aankomende regulering. Door deze verhoging naar 10% komt er extra ruimte voor middenhuurprojecten die niet op de wet waren voorbereid.

De tijdelijke nieuwbouwopslag zou, gedurende tien jaar, gaan gelden voor woningen die na de inwerkingtreding van het wetsvoorstel in gebruik worden genomen en waarvan de bouw start vóór 1 januari 2025. De grens van deze startbouwdatum is met een jaar opgeschoven naar 1 januari 2026.

Wet betaalbare huur
De wet betaalbare huur heeft vier doelen: het verbeteren van de bescherming van huurders, het realiseren van meer betaalbare huurwoningen, het verduurzamen van woningen en het stimuleren van investeringen in nieuwbouw. Om huurders te beschermen tegen te hoge huurprijzen, wil het kabinet de middenhuur reguleren en het WWS dingend maken. Het WWS wordt van toepassing op huurwoningen tot en met 186 punten. De daarbij behorende maximale huurprijs is € 1.123,13 (prijspeil juli 2023).

De wet en het WWS zorgen ervoor dat de huurprijzen in verhouding staan tot de kwaliteit van de woning. Verhuurders worden verplicht zich aan de maximale huurprijzen te houden en gemeenten kunnen hierop gaan handhaven. Dankzij deze maatregelen daalt de huurprijs van ruim 300.000 woningen met gemiddeld € 190 per maand. Het voornemen is dat de wet vanaf juli 2024 ingaat.

Mogelijkheid tot meertalige kinderopvang per wet vastgelegd

Kinderopvangcentra mogen vanaf 1 februari 2024 meertalige dagopvang aanbieden. De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met een wetsvoorstel van minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Hierdoor mag kinderopvang voor maximaal 50% van de dagelijkse opvangtijd in het Duits, Engels of Frans aangeboden worden. Buitenschoolse opvang mag al langer meertalig worden aangeboden.

Minister Van Gennip: “De wereld wordt steeds internationaler. Daardoor krijgen wijzelf, maar ook onze kinderen, steeds vaker te maken met andere talen. Daarbij geldt: jong geleerd, is oud gedaan. Daarom wil ik kinderen de mogelijkheid bieden om al in de kinderopvang een start te maken met het leren van een tweede taal. Dit helpt bij de ontwikkeling en taalvaardigheid van een kind, én kan een positief effect hebben op de latere arbeidsmarktkansen.”

Uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijkt dat er een behoefte bestaat onder ouders naar meertalige kinderopvang. Met name naar kinderopvang in het Engels en in de grensregio’s is er behoefte aan Duits en Frans op de opvang. Door kinderopvang ook in deze talen aan te bieden ontstaat er een ‘doorlopende leerlijn’ met het basisonderwijs.

De afgelopen jaren is er geëxperimenteerd met meertalige dagopvang. Daaruit blijkt dat meertalige dagopvang voordelen biedt voor zowel kinderen bij wie Nederlands de thuistaal is, als voor kinderen voor wie Nederlands een vreemde taal is. Een verdeling van ten minste 50% Nederlands (of Fries of een streektaal) en maximaal 50% Duits, Engels of Frans heeft positieve effecten op de taalontwikkeling van kinderen.

Verdere voorwaarden voor meertalige dagopvang en buitenschoolse opvang worden uitgewerkt en later opgenomen in het ‘Besluit kwaliteit kinderopvang’. Het streven is deze in het eerste kwartaal van 2024 te publiceren.

EU natuurbeschermingswet voor herstel heide en bossen

De EU-wet inzake natuurbehoud was het onderwerp van felle discussies in Brussel - nu zijn onderhandelaars van de lidstaten en het Parlement het eens geworden over een compromis. Maar de wet kan uiteindelijk nog steeds mislukken.

Om de natuur in de EU te herstellen, moeten er in de toekomst meer bossen worden herbebost, heidegebieden worden herbebost en rivieren in hun natuurlijke staat worden hersteld. Onderhandelaars van het Europees Parlement en de EU-lidstaten bereikten vrijdagavond een akkoord over een veelbesproken natuurbeschermingsproject.

Volgens het akkoord hebben de EU-lidstaten zich ertoe verbonden maatregelen te nemen om tegen 2030 20 procent van het land en de zee in de EU te herstellen. "Europa zet zich niet alleen in voor het behoud en de bescherming van de natuur, maar ook voor het herstel ervan," zei Teresa Ribera, de Spaanse minister voor Ecologische Transitie. Spanje is momenteel voorzitter van de Raad van de EU.

De achtergrond van de wet is dat volgens cijfers van de EU ongeveer 80 procent van de habitats in de Europese Unie in slechte staat verkeert. Daarnaast wordt 10% van de bijen- en vlindersoorten met uitsterven bedreigd en verkeert 70% van de bodems in een ongezonde toestand. De EU-lidstaten stelden dat het aantal wilde insectenbestuivers in Europa de afgelopen decennia dramatisch is afgenomen. Om dit tegen te gaan bepaalt de verordening dat lidstaten maatregelen moeten nemen om de achteruitgang uiterlijk in 2030 te keren.

Christendemocraten wilden wet voorkomen
Aan het compromis ging een felle strijd vooraf, mede omdat er gevreesd werd voor strenge voorwaarden voor boeren. Vooral de christendemocraten waren fel tegen het plan en probeerden het volledig in de ijskast te zetten. Een motie om de wet te verwerpen haalde in de zomer echter geen meerderheid in het parlement. Met het compromis dat nu tot stand is gekomen, zijn boeren in de toekomst niet meer verplicht om een bepaald percentage van hun land beschikbaar te stellen voor milieuvriendelijke maatregelen, waar boeren bang voor waren.

Het compromis moet nog formeel worden goedgekeurd door de EU-lidstaten en het Europees Parlement. Normaal gesproken is dit een formaliteit. In dit geval is het echter niet helemaal zeker dat genoeg christendemocraten van de EVP voor het compromis zullen stemmen om een voldoende meerderheid in het Parlement te krijgen.

Amerikaanse chirurgen voeren 's werelds eerste oogtransplantatie uit

In de VS is in mei voor het eerst een compleet menselijk oog getransplanteerd. Volgens artsen in New York is de 21 uur durende operatie goed verlopen.

Het is onduidelijk of de 46-jarige patiënt ooit zal kunnen zien uit zijn linkeroog, dat afkomstig was van een donor. Het wordt echter van bloed voorzien en lijkt gezond. De operatie werd uitgevoerd in een medisch centrum dat verbonden is aan de New York University.

Geldboete geŽist tegen voorman Pegida voor groepsbelediging moslims

Het Openbaar Ministerie eist een geldboete van 700 euro, waarvan de helft voorwaardelijk, tegen een 55-jarige man uit Duitsland. Hij heeft zich volgens het OM schuldig gemaakt aan groepsbelediging van moslims, onder meer door hen te vergelijken met nazi's

De man had op 22 januari 2023 een media-moment georganiseerd bij het gebouw van de Tweede Kamer, waar hij een Koran verscheurde en dat een "fascistisch boek" noemde. "Het is net zo erg als Mein Kampf. Aanhangers volgen dezelfde ideologie als Hitler. En iedereen weet waar dat toe geleid heeft in ons land."

Verdachte heeft bij acties vaker de strafrechtelijke grens opgezocht, maar dit keer ging hij eroverheen, zei de officier van justitie in de zittingszaal. "Geloofskritiek is toegestaan in ons land," stelde hij, waarbij hij benadrukte dat de man ook niet terecht stond voor het verscheuren van de Koran. "Maar hier was geen sprake meer van kritiek op een geloof, hij beledigde de gelovigen zélf."

Onnodig grievend
Het Openbaar Ministerie meent dat verdachte met "aanhangers" van de Koran alle moslims bedoelde. Verweer dat hij een specifieke groep zou hebben bedoeld, maakt voor het verwijt overigens geen verschil: het blijft belediging van een groep mensen wegens godsdienst. Hij vergeleek hen doelbewust met een groep, de nazi's, waarvan hij wist dat iedereen in Nederland er negatieve associaties bij heeft. En door de laatste zin toe te voegen ("Iedereen weet...") suggereerde hij ook nog eens dat moslims uit zouden zijn op massamoorden zoals de nazi's die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gepleegd.

De vrijheid van meningsuiting is niet onbeperkt, legde de officier van justitie maar weer eens uit. Die stopt waar de grondrechten van anderen beginnen. "Zijn vergelijking was onnodig grievend, druist in tegen de grondbeginselen van de democratische rechtsstaat en valt op geen enkele wijze te rechtvaardigen binnen de context van enig maatschappelijk debat."

De man heeft zich volgens het Openbaar Ministerie schuldig gemaakt aan groepsbelediging en zou als straf een geldboete van 700 euro, waarvan de helft voorwaardelijk, opgelegd moeten krijgen. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

FOK! Wat een weer: nog steeds niet droog

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend schijnt af en toe de zon. In het noordwestelijk kustgebied komen vrij veel buien voor. Plaatselijk is daarbij onweer mogelijk. In de rest van het land valt plaatselijk wat regen. De wind komt boven land uit zuid tot zuidwest en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer komt de wind uit het zuidwesten en waait het (vrij) krachtig, windkracht 5-6.

Vanmiddag schijnt in het noordwesten mogelijk af en toe even de zon. Verder is er veel bewolking en zijn er enkele buien. Plaatselijk is ook onweer mogelijk. Later in de middag gaat het in het zuidoosten regenen. De wind uit het zuidwesten neemt geleidelijk af naar zwak tot matig. Aan de kust draait de wind naar west tot noordwest en wordt matig tot vrij krachtig. De maximumtemperatuur bedraagt ongeveer 10°C.

Vanavond is het wisselend bewolkt en houden de buien in de kustprovincies aan. In het zuidoosten regent het enige tijd. Er staat boven land weinig wind. Langs de westkust komt er een vrij krachtige tot krachtige wind, windkracht 5 tot 6, te staan uit het noordwesten.

Komende nacht zijn er enkele buien waarbij aan de kust ook onweer mogelijk is. De west tot zuidwestenwind is matig, vlak aan zee vrij krachtig en de minimumtemperatuur varieert van een graad of 10 langs de kust tot 4°C verder landinwaarts.

Tot morgen! 

                   

 Herfst....
Herfst....

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1096

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Greta Thunberg loopt mee met Amsterdamse klimaatmars

Klimaatactivist Greta Thunberg sluit zich aanstaande zondag aan bij de mars voor klimaat en rechtvaardigheid. Dat maakt de organisatie donderdagmiddag bekend. De Zweedse klimaatactivist zal voorop meelopen in het Jongerenblok. Zo meldt AT5

Vanaf het verzamelpunt op de Dam loopt de mars vanaf 13.00 uur door het centrum en eindigt op het Museumplein, waar Thunberg ook een speech zal geven.

De mars wordt georganiseerd door de Klimaatcrisis Coalitie bestaande uit meerdere partijen, waaronder Greenpeace, Oxfam Novib en Extinction Rebellion. Met de mars wordt opnieuw aandacht gevraagd voor de klimaatcrisis en eerlijker beleid hiertegen.

Behalve Greta Thunberg komen er meerdere sprekers en artiesten naar het Museumplein. Zo geven strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq en FNV-bestuurslid Bas van Weegberg een speech en worden er optredens gegeven door onder meer Chef Special en Jeangu Macrooy.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1120
special
VrijMiBabes #185 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1119
review
Alan Wake 2
special
Random Pics van de Dag #1117
special
Random Pics van de Dag #1116
©FOK.nl e.a.