All Blacks na felle strijd in halve finales WK rugby, Argentijnen verslaan Wales

In Frankrijk zijn zaterdag de kwartfinales van het wereldkampioenschap rugby van start gegaan. In Marseille en Parijs werden de eerste twee kwartfinales gespeeld, zondag speelt Engeland tegen Fiji en neemt het gastland het op tegen wereldkampioen Zuid-Afrika.

Wales - Argentinië
Na iets minder dan een kwartier spelen kwam Wales op voorsprong: Dan Biggar brak door het midden en scoorde een try. Argentinië kreeg laat in de eerste en vroeg in de tweede helft vier keer een door Emiliano Boffelli benutte penalty, waardoor de ploeg op voorsprong kwam - Biggar had er eerder al één gescoord voor Wales.

Een Argentijns foutje stelde Tomos Williams in staat Wales met een try op voorsprong te zetten, maar tien minuten later sloeg Argentinië terug: Joel Sclavi drukte een try over de lijn en de conversie van Boffelli was raak voor een 19-17 voorsprong.

Zes minuten voor tijd leek Louis Rees-Zammit Wales op voorsprong te duiken met een try, maar een fenomenale tackle van Matias Moroni hield hem nét buiten de lijn. Kort daarop ging het helemaal fout voor Wales: de jonge Sam Costelow gooide een totaal mislukte pass, die onderschept werd door Argentinië. Binnen een paar seconden had Nicolas Sanchez de try te pakken en zo won Argentinië met 29-17.

Ierland - Nieuw-Zeeland
De kraker van de dag en die stelde zeker niet teleur. Twee penalties brachten Nieuw-Zeeland vroeg op voorsprong, waarna een snelle uitbraak een try van Leicester Fainga'anuku opleverde. De Ieren sloegen terug in de vorm van de in Nieuw-Zeeland geboren Bundee Aki, die met een paar fraaie schijnbewegingen door de verdediging van de All Blacks kwam.

De Ierse vreugde was van korte duur, want Ardie Savea werd helemaal vrijgelaten en hij noteerde een try. Een fraaie slide van Jamison Gibson-Park op slag van rust bracht de Ieren weer terug, het stond 17-18 voor Nieuw-Zeeland aan het einde van de eerste helft.

Will Jordan ging er vroeg in de tweede helft vandoor langs de zijlijn voor een Nieuw-Zeelandse try, kort daarop trapte Johnny Sexton een op het oog eenvoudige penalty voor Ierland naast de palen. Een penalty try bracht de Ieren toch weer helemaal terug in de wedstrijd, maar ondanks een massale aanval hield Nieuw-Zeeland uiteindelijk stand: 28-24 en Ierland komt wéér niet voorbij de kwartfinales op het WK.