FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 15 oktober 2023

Random Pics van de Dag #1071

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Zuid-Afrikaanse rugbyers dompelen Fransen in rouw in kwartfinales WK, Engeland door

In Frankrijk zijn zondag de derde en vierde kwartfinale gespeeld van het wereldkampioenschap rugby. Zaterdag plaatsten Argentinië en Nieuw-Zeeland zich voor de halve finales van volgend weekeinde, zondag werden de andere twee halvefinalisten bekend.

Engeland - Fiji
Engeland begon met een rake penalty en koprt daarop tekende Manu Tuilago voor de eerste, felbevochten try, krap tien minuten later gevolgd door een try van Joe Marchant. Een paar heerlijke schijnbewegingen van Viliame Mata zette Fiji met een try op de scoreborden en met enkele penalties zorgde dat alles voor een 21-10 ruststand.

Vroeg in de tweede helft scoorde Owen Farrell een penalty namens de Engelsen, maar na ruim een uur sloeg Fiji ineens terug: Peni Ravai en Vilimoni Botitu drukten binnen een paar minuten een try over de lijn en ineens stond het met 24-24 zowaar gelijk. De Engelsen lieten zich echter niet kennen: een drop goal van Farrell bracht ze op 27-24 en in de slotfase trapte Farrell een penalty raak voor de 30-24 zege en een plek in de halve finales - Fiji komt wederom niet verder dan de kwartfinales.

Frankrijk - Zuid-Afrika
De Fransen begonnen furieus aan de wedstrijd en dat resulteerde al na krap drie minuten in een try van Cyril Baille en een geslaagde conversie: 7-0. Die voorsprong was een paar minuten later ook weer weg, want Kurt-Lee Arendse ontsnapte voor een try en met de conversie zorgde dat voor 7-7.

De fantastische start van de Fransen leek snel in te kakken, want nog eens tien minuten later drukte Damian de Allende - na een fraaie trap van Manie Libbok - de tweede try over de lijn voor de Bokke: 7-12, Libbok trapte de conversie naast. Nog iets later trok Peato Mauvaka de stand gelijk, maar niet veel later stonden de Zuid-Afrikanen weer op voorsprong dankzij een heerlijke uitbraak van Cheslin Kolbe na een kleine kick van Jesse Kriel: 12-19, want Libbok trapte nu wel raak.

Uiteraard gaven de Fransen niet op en al snel drukte Baille vanuit een lineout de volgende try binnen: 19-19. Op slag van rust kreeg Frankrijk nog een penalty kick na een forse overtreding van Zuid-Afrika en die ging raak: 22-19.

Een kleine tien minuten na rust trapte Thomas Ramos een penalty binnen voor een 25-19 voorsprong voor de thuisploeg, maar een kwartier voor tijd sloegen de Bokke terug: sloper Eben Etzebeth rondde een felbevochten aanval af met een try, Handré Pollard trapte de conversie binnen voor 25-26.

Een overtreding van de Fransen zorgde ervoor dat Pollard al snel weer aan mocht leggen voor een penalty, met succes: 25-29, hoewel Ramos kort daarop een Franse penalty voor 28-29 tussen de palen trapte. In de slotminuut gaf Frankrijk nog één keer alles om zich naar voren te beuken, maar het mocht niet baten: de bal werd ingeleverd en voor de derde keer op rij, nu in eigen huis, gaat Frankrijk er in de kwartfinales uit.

Wereldkampioene Van Empel wint eerste wereldbeker van het seizoen

Fem van Empel heeft de eerste wereldbekercross van het seizoen gewonnen. In het Amerikaanse Waterloo won de wereldkampioene voor haar landgenotes Puck Pieterse en Ceylin del Carmen Alvarado.

De start van de wereldbeker begon met een valse start. Fem van Empel en Puck Pieterse waren goed weg, maar de rest van het pak kon niet weg, waardoor er opnieuw gestart moest worden. Opnieuw kende Van Empel en Pieterse een goede start en samen met Ceylin del Carmen Alvarado reed ze weg bij de rest in de openingsronde. Shirin van Anrooij had haar start gemist en zou daarna snel uitstappen.

In de tweede ronde maakte Nederlands kampioen Pieterse een aantal foutjes, waardoor Alvarado werd opgehouden. Van Empel kreeg zo snel tien seconden cadeau en in het vervolg van de wedstrijd bouwde de wereldkampioene haar voorsprong alleen maar verder uit. Ze won uiteindelijk met ruim een halve minuut voorsprong op Pieterse. Alvarado maakte in Amerika het podium compleet.

Results powered by FirstCycling.com

VS: weer water in zuiden Gazastrook, grens Egypte gaat open voor hulpgoederen

Israël heeft de watervoorziening in het zuiden van de Gazastrook hersteld, aldus de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Jake Sullivan. De leidingen staan weer open, Israëlische vertegenwoordigers hadden hem hiervan op de hoogte gesteld, vertelde Sullivan aan CNN. Hij ontving deze informatie over de ontwikkelingen van de afgelopen uren. Israël sloot de Gazastrook af van electriciteit en water na de aanval van Hamas een week geleden.

Sullivan benadrukte ook dat de Amerikaanse regering erop staat de burgers in Gaza te beschermen in het licht van een verwacht Israëlisch grondoffensief. “Wij staan voor de bescherming van burgers en we willen ervoor zorgen dat onschuldige Palestijnen die niets met Hamas te maken hebben, naar veilige gebieden kunnen gaan waar ze beschermd zijn tegen bombardementen en toegang hebben tot essentiële zaken als voedsel, water, onderdak en medicijnen."

De Israëlische minister van Energie, Israel Katz, bevestigde later in de middag dat de watervoorziening in delen van de zuidelijke Gazastrook zal worden hersteld. Dat heeft premier Netanyahu besloten in overleg met de Amerikaanse president Joe Biden. De nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis had eerder gezegd dat de waterleidingen naar het gebied waren heropend. 

Volgens de Verenigde Staten zal Egypte nu toch de grens met de Gazastrook openen om hulpverlening mogelijk te maken. Na een ontmoeting tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en de Egyptische president Abdul Fatah al Sisi in Caïro, verklaarde Blinken dat Egypte de grensovergang bij Rafah zal openstellen voor humanitaire hulp aan Gaza. Het is nog niet duidelijk wanneer dit zal gebeuren.

Verschillende hulporganisaties hebben al noodhulp klaarliggen in Egypte en wachten op toestemming om deze naar de Gazastrook te kunnen brengen.

Ruim tienduizend mensen lopen Pro-Palestina-mars, ook Pro-Israël demonstratie

Duizenden pro-Palestina-demonstranten liepen vanmiddag in een mars naar het Westerpark. Ze verzamelden zich rond 14.00 uur op de Dam en kwamen daar rond 16.30 uur aan. In Frankrijk en Duitsland werden soortgelijke demonstraties verboden, uit angst voor ongeregeldheden. Het Amsterdamse gemeentebestuur liet de demonstratie wel doorgaan.

Wel had de gemeente vooraf aangekondigd op te zullen treden als de wet zou worden overtreden. Oproepen tot geweld mag niet, en ook het meedragen van vlaggen van Hamas of Hezbollah is verboden. Een man die een groene vlag meedroeg, moest die bij de politie inleveren voor nadere inspectie, maar kon zonder problemen verder deelnemen aan de demonstratie.

Oorspronkelijk was het plan om de mars te laten eindigen op het Jonas Daniel Meijerplein, gelegen in het hart van de historische Joodse buurt. Na overleg met de politie en de gemeente is echter besloten om de mars uiteindelijk te laten eindigen in het Westerpark.

Veel demonstranten zijn uit solidariteit met Gaza naar de Dam gekomen om te demonstreren. Op het podium vertelde een Palestijns-Nederlandse vrouw met familie in Gaza geëmotioneerd haar verhaal. "Mijn vrienden en familie hebben niets te maken met Hamas."

Naast verdrietig en boos zijn enkele betogers ook blij om hun stem te laten horen. "Ik ben heel trots op al die mensen die hier zijn gekomen om op te komen voor de onderdrukten", vertelt een man. Een vader die met zijn zoontje op zijn schouders luistert naar de toespraken op de Dam, vertelt hoopvol te zijn. "Om hier te staan met mensen die ook hun woede willen uiten, dat voelt goed. Ik voel een verbondenheid, en een soort van opluchting dat we hier staan in zulke groten getale."

"We protesteren tegen het verachtelijke beleid van de extreemrechtse regering van Israël, maar dit betekent niet dat we tegen Joden zijn. Het uiten van antisemitische haat is een schending van de mensenrechten", verklaarde het Euro-Mediterraan Centrum Migratie & Ontwikkeling (EMCEMO). "Ons protest is gericht op het bevorderen van vrijheid en rechten voor de Palestijnse burgers."

Tijdens de mars voor Palestina vlogen drie reclamevliegtuigjes over het centrumn. Op de banners achter de vliegtuigjes stond geschreven: 'Kies voor Humus, niet voor Hamas', 'Shalom, Salaam' en 'Maak Falafel, geen oorlog'. Deze actie was bedoeld als een ludieke knipoog, en was georganiseerd door een groepje joodse jongens. "Met deze slogans willen ze een beetje vrolijkheid brengen in deze sombere tijden. Ze willen ook benadrukken dat Hamas het probleem is en niet het gehele Palestijnse volk. Het antisemitisme neemt ernstige vormen aan. Maar we zijn ook dol op hummus en falafel", aldus hun woordvoerder.

Pro-Israël tegendemonstratie
Aan het einde van de demonstratie, iets na vijf uur, zijn grote ongeregeldheden uitgebleven. Alleen bij het Beursplein, bij een pro-Israël-demonstratie, moest de ME ingrijpen. Pro-Palestinademonstranten waren te dicht bij het groepje pro-Israëldemonstranten gekomen en zijn daarom van het Beursplein gestuurd. Ook paarden en politiehonden werden ingezet om de pro-Palestinademonstranten op afstand te houden. De situatie was weer snel onder controle. 

De Stichting Assadaaka Community heeft de pro-Israël demonstratie georganiseerd. Deze stichting heeft gedurende de hele week inloopspreekuren gehouden voor mensen die zich zorgen maken over de situatie. "We worden geconfronteerd met beelden en verhalen via vrienden, bekenden, familie in het gebied en via de media. Deze crisis blijft voortduren, terwijl talloze burgers het slachtoffer worden van deze oorlog en dit onrecht, wat iedereen die er door geraakt wordt treft. In tijden van crisis staan we samen en laten we geen verdeeldheid bestaan", aldus de stichting. Meer hierover bij RTL Nieuws.

Fun met Funda 279: fraaie watervilla (to be)

In Bussum treffen we deze keer een alleraardigst vrijstaand huisje op een mooie plek. Met een beetje goede wil en een royaal budget zou je hier best een leuke watervilla van kunnen maken.

Misschien vind je de woning niet helemaal voldoen aan de normen van vandaag, of "deze woning is in 1983 grondig gerenoveerd" zoals de makelaar het beschrijft. Dit huis staat wel aan de rand van het centrum en is gelegenaan het water, dus je kunt er zelfs een bootje aanleggen. Je kunt zelfs naar Naarden varen vanuit je achtertuin. Alleen moet je dan wel roeien, want het gebruik een motor is verboden op de Bussumervaart.

Uiteraard zit het huis vol met authentieke elementen uit de vroege jaren tachtig van de vorige eeuw. Denk aan een balkenplafond, binnenmuren van onafgewerkte baksteen en een stevige dosis (of zo u wilt overdosis) louvredeurtjes. O hoe charmant! Kijk ook eens naar de 'interessante' keuken.

Mogelijkheden genoeg wanneer je de gevraagde €825k meebrengt. Een renovatie en uitbouw behoren tot de opties. Of "het volledige perceel leent zich goed voor ontwikkeling van bijvoorbeeld 6 nieuwbouw eengezinswoningen", aldus de makelaar. Zegt u het maar: kopen of slopen? Of wellicht beiden?

Random Pics van de Dag #1070

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

VS: Noord-Korea heeft Rusland militaire voorraden geleverd

Volgens de Amerikaanse regering heeft Noord-Korea Rusland militaire goederen geleverd voor zijn agressieoorlog tegen Oekraïne. Het Witte Huis zei dat het meer dan 1.000 containers met militair materieel en munitie betrof. Er wordt aangenomen dat Pyongyang geavanceerde Russische wapentechnologieën uit Moskou wil in ruil voor de uitbreiding van het nucleaire programma van Noord-Korea, zei John Kirby, communicatiedirecteur van de Nationale Veiligheidsraad.

Speculaties over een mogelijke wapenovereenkomst tussen Moskou en Pyongyang gingen al rond sinds het bezoek van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un aan Rusland in september.

BMX'ers Kimmann en Smulders op podium bij World Cup-finales

In het Argentijnse Santiago del Estero is zaterdagavond een einde gemaakt aan het World Cup-seizoen voor de BMX'ers. Na twee wedstrijden vorig weekeinde stonden er vrijdag en zaterdag ook wedstrijden op het programma, een vierluik als afsluiting van het jaar.

Vrouwen
Merel en Laura Smulders stonden wederom in de finale en dit keer was het Merel die de rapste van de twee was. Op de Australische Saya Sakakibara stond wéér geen maat, zij domineerde in Argentinië, won opnieuw en won ook het eindklassement in de World Cup. Merel Smulders reed naar een fraaie tweede plek, voor de Amerikaanse Alise Willoughby - Laura Smulders werd vijfde, Judy Baauw ging er in de kwartfinales uit na een flinke val. Laura en Merel Smulders sluiten het eindklassement af als derde en vijfde.

Mannen
Niek Kimmann kende een moeilijke tijd in Argentinië, maar bij de vierde en laatste wedstrijd lukte het dan wel: tweede, voor de Brit Quillan Isidore en achter de Franse wereldkampioen Romain Mahieu. Die verzekerde zich daarmee definitief van de World Cup-titel en vloog gelijk in de armen van zijn vriendin, Sakakibara, die dat tien minuten eerder ook al deed. Mitchel Schotman en Jaymio Brink gingen er in de halve finales uit, Ynze Oegema, Justin Kimmann en Dave van der Burg sneuvelden in de achtste finales. Kimmann eindigde het World Cup-klassement als vierde, de enige Nederlander in de top-8.

Vrouwen onder 23
Michelle Wissing ging niet van start na haar flinke valpartij een dag eerder, dus werd er zonder Nederlandse deelname gereden. De winst in de finale was opnieuw voor de in topvorm verkerende Amerikaanse Ava Corley, ruim voor het Colombiaanse duo Sharid Fayad Mercado en Mariana Agudelo Medina. De Française Tessa Martinez pakte na de wereldtitel ook de eindzege in de World Cup, Wissing eindigde in het klassement als vierde.

Mannen onder 23
Casper Pipers werd in de halve finales uitgeschakeld, maar Tim Goossens stond in de finale. Na een moeizame start knokte hij zich daarin naar voren, hij finishte als derde, nét achter de Fransman Mateo Colsenet. De Nieuw-Zeelander Rico Bearman pakte met overmacht de winst en bekroonde daarmee zijn eindzege in het World Cup-klassement, waarin Goossens en Pipers als vierde en vijfde eindigden.

Internet overspoeld door fakenews oorlog Israël-Hamas

De verschrikkelijke terreuraanval door Hamas op Israël en de gewelddadige reactie van Israël daarop leidden tot veel nepnieuws en desinformatie op het internet. Gerenommeerde media nemen soms deze informatie over zonder te weten dat ze hierdoor fakenews verspreiden.

Het gaat onder meer om vermeende kinderontvoeringen, scènes die buiten hun context vallen en valse Engelse ondertiteling in video's. In deze DW-factcheck worden een aantal voorbeelden besproken en debunked.

Team Defensie op weg naar Libanon

Een C-130 Hercules transportvliegtuig is zojuist opgestegen uit Eindhoven richting Libanon. Aan boord van het vliegtuig zit een team van Defensie dat uit voorzorg afreist in verband met oplopende spanning in het noorden van Israël en zuiden van Libanon.

De militairen zullen ondersteuning bieden aan de Nederlandse ambassade in Beiroet in het geval de veiligheidssituatie in Libanon aanzienlijk verslechtert. Van evacuatie van Nederlanders uit Libanon is op dit moment geen sprake.

Kauthar Bouchallikht trekt zich terug van kandidatenlijst GroenLinks/ PvdA

Kauthar Bouchallikht, lid van de Tweede Kamer, heeft besloten zich terug te trekken van de kandidatenlijst van GroenLinks/PvdA voor de aankomende verkiezingen. In een bericht op Instagram geeft ze aan dat ze van mening is dat GroenLinks de afgelopen week te weinig aandacht heeft besteed aan de context van het Palestijns-Israëlische conflict. Ze schrijft: “Dit is niet langer de partij waarvoor ik Kamerlid wil zijn.”

Ze benadrukt dat deze ‘oorlog’ niet plotseling is begonnen, maar al 75 jaar aan de gang is. Volgens haar is het nu juist het moment om meer context te geven. Ze leg uit dat context geen ontkenning is van de verschrikkelijke daden door Hamas van het  afgelopen weekend, maar juist het erkennen van waar deze daden vandaan komen, namelijk het handelen door de Israëlische regering, ook tegen de wil van veel Israëliërs en joodse mensen in.

Israëlische leger geeft drie uur extra voor veilige evacuatie noorden Gazastrook

Het Israëlische leger heeft opnieuw een periode aangekondigd waarin de Palestijnse bevolking het noorden van de Gazastrook kan verlaten. Een militaire woordvoerder zei dat mensen van 10.00 uur tot 13.00 uur lokale tijd een veilige vluchtroute konden gebruiken. Deze corridor zal niet worden aangevallen door Israël.

Het Israëlische leger heeft de Palestijnen vrijdag opgeroepen het noorden van de Gazastrook te verlaten. Dit vanwege het verwachte grondoffensief van het leger tegen het islamitische Hamas.
Volgens correspondenten is de grensovergang bij Rafah van de Gazastrook naar Egypte nog gesloten. Volgens Egyptische informatie zijn er momenteel onderhandelingen gaande tussen Israël, de VS en militante Palestijnse groeperingen over de evacuatie van buitenlanders en gewonde Palestijnen, evenals de levering van humanitaire goederen aan de Gazastrook.

Sinds vrijdag zouden al honderdduizenden mensen naar het zuiden van de kuststrook zijn gevlucht. De Wereldgezondheidsorganisatie bekritiseerde de evacuatieoproep en verwees vooral naar de ruim twintig ziekenhuizen met in totaal ongeveer 2.000 patiënten in het noorden van Gaza. Elke dag komen er nieuwe gewonden binnen en sommige patiënten moeten op de straten rond de ziekenhuizen worden behandeld. Een gedwongen verhuizing naar het zuiden zou voor veel mensen de dood kunnen betekenen.

Het Israëlische grondoffensief in de Gazastrook is volgens een mediabericht een paar dagen uitgesteld. De New York Times schrijft, onder verwijzing naar drie hoge Israëlische officieren, dat de aanval eigenlijk dit weekend had moeten beginnen. De operatie werd echter uitgesteld vanwege de zwaar bewolkte lucht en de daaruit voortvloeiende problemen met de zichtbaarheid voor vliegtuigpiloten en drone-besturingen.   

Uitsluitingszone aan de grens met Libanon
Israël heeft ook een uitsluitingszone van vier kilometer breed ingesteld in het grensgebied met Libanon, na herhaalde aanvallen door de sjiitische Hezbollah-militie. Volgens een verklaring van het Israëlische leger is het verboden het gebied te betreden. Burgers die daar wonen, moeten in de buurt van schuilplaatsen verblijven. Bovendien is het gebruik van op GPS gebaseerde navigatiesystemen daar beperkt.

Een Israëlische militaire woordvoerder waarschuwde Hezbollah ervoor Libanon niet bij het conflict te betrekken. De Libanese militie, die een bondgenoot is van Hamas in de Gazastrook, valt sinds de escalatie van het geweld afgelopen weekend Israëlische posities in het grensgebied aan met raketten. Volgens Israëlische rapporten werd bij een nieuwe aanval één persoon gedood.


Titelstrijd in MotoGP blijft spannend, valpartij gooit de boel weer overhoop

In de MotoGP is zondag de Grand Prix van Indonesië verreden. Met daarna nog vijf races te gaan werd de strijd om de wereldtitel alsmaar spannender en op het bloedhete Mandalika Circuit werd daar weer een flinke slag in geslagen.

We gingen van start met Luca Marini - die wegens onverantwoord rijgedrag een longlappenalty aan de broek had - op poleposition, de Aprilia's van Maverick Viñales en Aleix Espargaro naast hem en Fabio Quartararo, Brad Binder en Jorge Martin op rij twee, voor Fabio Di Giannantonio, Marc Marquez en Marco Bezzecchi.

Martin kende een wereldstart en schoot als een raket nog voor bocht één van de zesde plek naar de leiding, waarbij alleen Viñales kon volgen. Voor Marini ging het vrij snel fout: Binder tikte hem onderuit in duel om de vierde plek. Francesco Bagnaia kwam in tegenstelling tot zaterdag prima naar voren en nam plek drie in, wel ruim achter Martin en Viñales.

Na acht ronden ging Marquez, inmiddels teruggezakt naar plek tien, wéér op eigen houtje onderuit - de teller voor dit jaar staat inmiddels ruim boven de twintig. Martin was voorin ongenaakbaar, Viñales reed eenzaam op plek twee en Bagnaia reed met Espargaro in zijn kielzog op de vierde plek, ruim voor Quartararo.

Halverwege de race had Espargaro moeten lossen bij Bagnaia, waarna hij Quartararo in zijn nek had hijgen. Het grote nieuws kwam echter van helemaal vooraan: Martin schoof uit het niks onderuit en Bagnaia, zo doorgeschoven naar de tweede plek, kreeg zo in principe de leiding in het kampioenschap weer terug, nadat Martin die zaterdag had gepakt.

Met acht ronden te gaan was Bagnaia volledig aangesloten bij Viñales en minder dan een ronde later stak hij zijn Ducati er voorbij. Toch waren de banden van Viñales beduidend minder versleten dan het geval leek te zijn: hij kon best aardig aanhaken bij Bagnaia, terwijl hij de inmiddels op plek drie rijdende Quartararo achter zich aan had.

In de laatste ronde maakte Bagnaia een klein foutje, waardoor het nog even flink spannend werd, maar hij hield vol en pakte vanaf een dertiende startplaats de winst én de leiding in het kampioenschap. Hij is daarmee overigens de eerste coureur sinds Marco Melandri in 2006 die een droge GP wint van buiten de eerste vier startrijen. Viñales hield vol op plek twee, Quartararo completeerde het podium, voor een prachtige vierde plek van Di Giannantonio.

Vader boekt eerste profzege in koninginnenrit Tour of Guangxi

Milan Vader heeft de koninginnenrit in de Tour of Guangxi gewonnen. De Nederlander van Jumbo-Visma reed in de laatste 500 meter weg uit de favorietengroep en pakte de zege op de slotklim naar Mashan Nongla Scenic Sport. Door de winst is Vader ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Elia Viviani, Jonathan Milan en Olav Kooij pakten in de eerste drie etappes allemaal een zege in een massasprint, maar in de vierde rit van de Tour of Guangxi stond er een rit voor de klassementsrenners op het programma met aankomst op de beklimming naar Mashan Nongla Scenic Sport, een beklimming van iets meer dan drie kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6%.

Vijf renners reden lange tijd vooruit in de etappe, maar aan de voet van de slotklim was het vijftal alweer ingerekend. Op de slotklim waren er meerdere tempoversnellingen, maar bleef het lang samen. Op 500 meter van de streep zette Milan Vader zijn versnelling en niemand had een antwoord op de aanval van de Nederlander. Hij reed Tim Wellens uit het wiel en pakte vervolgens de winst in de vierde etappe, al kwam Remy Rochas in de achtergrond nog sterk opzetten. Hugh Carthy won het sprintje voor de derde plaats.

In het algemeen klassement is Vader nu de leider. Met nog twee etappes te gaan heeft de Nederlander van Jumbo-Visma nu een voorsprong van zes seconden op de Fransman Rochas.

Results powered by FirstCycling.com

Moto2-coureur Acosta domineert in Indonesië, titel dichterbij

In de Moto2 is zondagochtend de Grand Prix van Indonesië verreden. Op het Mandalika Circuit kregen de toeschouwers niet de spannendste race ooit te zien, maar dat mocht de pret uiteraard niet drukken.

Polesitter Aron Canet, Manuel Gonzalez en Filip Salac stelden zich op de eerste rij op, gevolgd door Pedro Acosta, Fermin Aldeguer en Somkiat Chantra op rij twee en Jake Dixon, Sam Lowes en Zonta van den Goorbergh op de derde rij - Bo Bendsneyder vertrok vanaf de dertiende plek.

Acosta kende de beste openingsfase en pakte de leiding, voor Canet, Gonzalez en de sterk vertrokken Tony Arbolino - Salac viel heel snel weg en gleed onderuit, terwijl Bendsneyder en Van den Goorbergh rond de elfde plek knokten. Aldeguer kwam zich melden in de strijd om plek drie, terwijl Acosta en Canet een gaatje sloegen.

Halverwege de race had Acosta de leiding nog altijd in handen en moest Canet hem wat laten gaan, terwijl Aldeguer min of meer in zijn eentje op plek drie reed. Op Acosta stond verder geen maat en de kampioenschapsleider pakte weer eens een overwinning, voor de eveneens vrij eenzaam rijdende Canet en Aldeguer. Van den Goorbergh ging onderuit, Bendsneyder pakte met plek twaalf nog een paar punten.

Eerste Grand Prix-zege Moto3-coureur Moreira, Veijer 4e in Indonesië

Op het Mandalika Circuit is zondagochtend de Grand Prix van Indonesië in de Moto3 verreden. Dat werd weer een zeer vermakelijke race, zeker ook voor de Nederlandse motorsportfans.

Diogo Moreira had de poleposition te pakken, kampioenschapsleider Jaume Masia en David Alonso stonden naast hem op de eerste rij. Collin Veijer vertrok vanaf een uitmuntende vierde positie, voor Deniz Öncü, Taiyo Furusato, Daniel Holgado, Matteo Bertelle en Stefano Nepa.

Moreira kende een redelijke start en behield de leiding, Veijer was geweldig weg en sloot aan op plek twee, voor Holgado, Alonso en Ivan Ortola. In ronde drie liet Veijer zien volledig mee te strijden: de Staphorster pakte brutaal de leiding over van Holgado, die op zijn beurt Moreira had verdrongen.

Het is de Moto3 en dus reed Veijer uiteraard niet constant op kop: Masia, Holgado en Alonso wisselden ook mee. Holgado kreeg in de slotfase een longlappenalty aan de broek wegens het overschrijden van de track limits en het op die manier inhalen, waardoor hij flink terugzakte tot de tiende plek.

Voorin waren het vooral Masia, Alonso, Veijer en David Muñoz die het tempo bepaalden, maar Furusato zat er ook goed bij. In de voorlaatste ronde werd Veijer wat verder naar achteren geduwd, maar hij knokte zich in de laatste paar bochten toch weer naar voren.

Moreira vocht zich naar zijn eerste overwinning, Alonso werd achter de Braziliaan tweede en plek drie ging naar Muñoz, die nét een paar honderdsten voor Veijer over de finish kwam - een zeer indrukwekkende vierde plek voor de Staphorster.

FOK! Wat een weer: code geel en buien, later droger

herfstbanner

Goede morgen!

Waarschuwing
Vanochtend zijn er in de noordelijke kustgebieden en boven het IJsselmeer bij buien zware windstoten mogelijk van 75-85 km/u uit een noordwestelijke richting. Hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend zijn er veel buien, eerst plaatselijk mogelijk met onweer en hagel. Er is weinig zon. De wind gaat uit het noordwesten waaien en is boven land matig. Langs de kust en op het IJsselmeer is de wind krachtig, windkracht 6, mogelijk af en toe hard, windkracht 7. In de noordelijke kustgebieden is er bij buien kans op zware windstoten van 75-85 km/u.

Vanmiddag zijn er geleidelijk minder buien. De zon is steeds vaker te zien. De middagtemperatuur ligt rond 12°C. De wind uit het noordwesten neemt langzaam af en is aan het einde van de middag alleen langs de noordkust nog krachtig, windkracht 6.

Vanavond valt er in het noorden nog een bui, in het zuiden wordt het droog. De wind uit het westen neemt verder af. Alleen in het Waddengebied kan de wind eerst nog krachtig zijn, windkracht 6.

Komende nacht trekken er buien van het noordwesten uit over het land. In het zuidoosten blijft het waarschijnlijk droog. Er is weinig wind. De minimumtemperatuur ligt tussen +1°C plaatselijk in het zuidoosten en 10°C op de Wadden. Aan zee staat een matige wind uit west tot noordwest. In het Waddengebied is de wind vrij krachtig.

Tot morgen! 

                   

 Oude bebouwing van Castillo de Trigueros del Valle in Spanje (Foto: DJMO)
Oude bebouwing van Castillo de Trigueros del Valle in Spanje (Foto: DJMO) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

All Blacks na felle strijd in halve finales WK rugby, Argentijnen verslaan Wales

In Frankrijk zijn zaterdag de kwartfinales van het wereldkampioenschap rugby van start gegaan. In Marseille en Parijs werden de eerste twee kwartfinales gespeeld, zondag speelt Engeland tegen Fiji en neemt het gastland het op tegen wereldkampioen Zuid-Afrika.

Wales - Argentinië
Na iets minder dan een kwartier spelen kwam Wales op voorsprong: Dan Biggar brak door het midden en scoorde een try. Argentinië kreeg laat in de eerste en vroeg in de tweede helft vier keer een door Emiliano Boffelli benutte penalty, waardoor de ploeg op voorsprong kwam - Biggar had er eerder al één gescoord voor Wales.

Een Argentijns foutje stelde Tomos Williams in staat Wales met een try op voorsprong te zetten, maar tien minuten later sloeg Argentinië terug: Joel Sclavi drukte een try over de lijn en de conversie van Boffelli was raak voor een 19-17 voorsprong.

Zes minuten voor tijd leek Louis Rees-Zammit Wales op voorsprong te duiken met een try, maar een fenomenale tackle van Matias Moroni hield hem nét buiten de lijn. Kort daarop ging het helemaal fout voor Wales: de jonge Sam Costelow gooide een totaal mislukte pass, die onderschept werd door Argentinië. Binnen een paar seconden had Nicolas Sanchez de try te pakken en zo won Argentinië met 29-17.

Ierland - Nieuw-Zeeland
De kraker van de dag en die stelde zeker niet teleur. Twee penalties brachten Nieuw-Zeeland vroeg op voorsprong, waarna een snelle uitbraak een try van Leicester Fainga'anuku opleverde. De Ieren sloegen terug in de vorm van de in Nieuw-Zeeland geboren Bundee Aki, die met een paar fraaie schijnbewegingen door de verdediging van de All Blacks kwam.

De Ierse vreugde was van korte duur, want Ardie Savea werd helemaal vrijgelaten en hij noteerde een try. Een fraaie slide van Jamison Gibson-Park op slag van rust bracht de Ieren weer terug, het stond 17-18 voor Nieuw-Zeeland aan het einde van de eerste helft.

Will Jordan ging er vroeg in de tweede helft vandoor langs de zijlijn voor een Nieuw-Zeelandse try, kort daarop trapte Johnny Sexton een op het oog eenvoudige penalty voor Ierland naast de palen. Een penalty try bracht de Ieren toch weer helemaal terug in de wedstrijd, maar ondanks een massale aanval hield Nieuw-Zeeland uiteindelijk stand: 28-24 en Ierland komt wéér niet voorbij de kwartfinales op het WK.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1270
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
©FOK.nl e.a.