Mountainbikester Pieterse sluit World Cup-seizoen af met podium, eindzege Schurter

In het Canadese Mont-Sainte-Anne is zondagavond het lange World Cup-seizoen voor de mountainbikers afgesloten. De top van de wereld kreeg een loodzware cross-countryrace voor de kiezen: het had 's nachts hard geregend, waardoor het parcours ongelooflijk modderig, glad en zwaar was.

Vrouwen
Puck Pieterse, al zeker van de eindzege in de World Cup, moest in de openingsronde regelmatig van haar fiets stappen, omdat het simpelweg niet te doen was om al fietsend door de modder heen te komen. Toch wist ze zo de leiding te pakken en een mooie voorsprong bij elkaar te fietsen en lopen, maar nog voor de openingsronde voorbij was kwam de Française Loana Lecomte als een dolle naar voren.

Lecomte kreeg aan het eind van de eerste ronde echter een lekke band, waardoor Pieterse met de Zweedse Jenny Rissveds de leiding pakte. Lecomte kwam al vrij rap terug, ging een keer onderuit en nam daarbij ook Rissveds mee, maar de twee konden toch wegrijden bij Pieterse, die het vooral in de ontzettend technische afdalingen moeilijk had.

Voorin reed Lecomte in de voorlaatste ronde weg bij Rissveds, waarna de Française naar een overtuigende zege reed. Rissveds werd tweede, Pieterse wist in de laatste ronde een aanval van de Zwitserse olympisch kampioene Jolanda Neff nog af te slaan en finishte als derde. Anne Terpstra werd veertiende, Anne Tauber zestiende en Lotte Koopmans 36e.

Mannen
Ook hier was het een wat chaotische start in de Canadese blubber, maar nadat een klein kopgroepje was bijgehaald door Mathias Flückiger nam de Zwitser de touwtjes in handen. In ronde twee begaf zijn achterband het echter, terwijl Victor Koretzky in de achtervolgende groep ook een lekke band had. Thomas Pidcock was in die groep ijzersterk en nam de leiding, hoewel Flückiger na een razendsnelle bandenwissel weer aan kon sluiten.

In de tweede helft van de race was duidelijk dat het tussen Flückiger en Pidcock ging, waarbij de Zwitser net iets sterker leek. In de voorlaatste ronde ging het echter opnieuw fout: wéér een lekke achterband. Ook nu was de wissel indrukwekkend snel, maar Pidcock liet zich niet nog eens terugpakken en de Britse wereldkampioen reed naar de overwinning, 26 seconden voor Flückiger. Op anderhalve minuut was de derde plek voor diens landgenoot Marcel Guerrini.

Nino Schurter finishte na een zware race en problemen met zijn ketting op de veertiende plek, maar omdat Flückiger níet won was dat voldoende om voor de tiende keer in zijn legendarische loopbaan de eindzege in de World Cup te pakken.