Australische rugbyers houden hoop op kwartfinales, Springboks vrijwel zeker

Op het wereldkampioenschap rugby in Frankrijk zijn zondagavond weer twee belangrijke wedstrijden gespeeld. Australië moest winnen van Portugal om nog hoop te houden op de kwartfinales, terwijl de Zuid-Afrikaanse wereldkampioenen het opnamen tegen Tonga.

Australië - Portugal (groep C)
Portugal opende sterk met een try van Pedro Bettencourt, maar Australië sloeg terug: in drie minuten tijd noteerden Richie Arnold en Dave Porecki een try. De ploeg stoomde door via scores van Angus Bell, Fraser McReight en Marika Koroibete, waar Portugal alleen een try van Rafael Simões tegenover kon stellen. Australië won met 34-14 en heeft zo nog kans om níet voor het eerst ooit uitgeschakeld te worden in de groepsfase, maar dan moet Portugal zondag wel stunten tegen Fiji.

Zuid-Afrika - Tonga (groep B)
Tonga pakte een voorsprong dankzij een penalty van William Havili, maar de Springboks knalden er snel overheen: tries van Cobus Reinach, Canan Moodie en Deon Fourie zorgden voor een mooie voorsprong. Geweldige tries van Ben Tameifuna en Fine Inisi hielden Tonga in de wedstrijd, maar de Bokke maakten het toch overtuigend af met tries van Jesse Kriel, Willie Le Roux, Marco van Staden en Kwagga Smith voor uiteindelijk een 49-18 overwinning en een vvrijwel zekere plek in de kwartfinales - het kan alleen fout gaan bij een bizarre uitslag tussen Schotland en Ierland.