Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 39

De opkomst (en dreiging) van AI is het centrale thema van Gareth Edwards' nieuwe sci-fi-film. Als dat niks voor je is, kun je dit weekend ook nog naar een reeks verse Nederlandse releases.

The Creator

Deze scifi-actiethriller speelt zich af in een toekomstige oorlog tussen het menselijke ras en de troepen van de kunstmatige intelligentie (AI). Joshua (ohn David Washington) is een ex-agent van de speciale eenheid. Hij rouwt om de verdwijning van zijn vrouw (Gemma Chan). Hij wordt gerekruteerd om de Schepper, de ongrijpbare architect van de geavanceerde AI, op te sporen en te doden. Deze architect heeft een mysterieus wapen ontwikkeld met de kracht om niet alleen de oorlog, maar ook het bestaan van de mensheid te beëindigen. Joshua en zijn team van elite-agenten reizen over de vijandelijke linies, naar de duistere kern van het door AI-bezet gebied. Aldaar ontdekken ze dat het wereldbeëindigende wapen dat hij moet vernietigen, een AI is in de vorm van een jong kind (Madeleine Yuna Voyles).

Sweet Dreams

Op een afgelegen Indonesisch eiland, tijdens de nadagen van het koloniale tijdperk, valt de Nederlandse suikerfabrikant Jan (Hans Dagelet) plotseling dood neer voor de ogen van zijn vrouw Agathe (Renée Soutendijk). Hun vervreemde zoon Cornelis (Florian Myjer) en zijn hoogzwangere vrouw Josefien (Lisa Zweerman) arriveren vanuit Nederland om het familiebedrijf over te nemen. Tot ieders ontzetting blijkt Jans concubine Siti (Hayati Aziz) een sleutelrol in zijn testament te vervullen. Te midden van een opstand van de Indonesische arbeiders, begint een kat-en-muis-spel waar niemand heelhuids uit zal komen. Sweet Dreams combineert meedogenloze satire en een uitbundige esthetiek in een verhaal over de ondergang van het Europese kolonialisme.

Als de nacht maar niet valt

Preventie speelt een steeds grotere rol in de geestelijke gezondheidszorg. In plaats van te genezen, proberen we mentale problemen in toenemende mate te voorkomen, onder meer door enorme hoeveelheden data te verzamelen. In Als de nacht maar niet valt wordt deze ontwikkeling tegen het licht gehouden. Worden we inderdaad gelukkiger wanneer we helemaal geen tegenslag, geen onzekerheid en imperfectie ervaren?

It Lives Inside

Sam (Megan Suri) wil niets liever dan erbij horen op haar Amerikaanse highschool en probeert haar Indiase familie en cultuur te verbergen. Tot Sam's frustratie duikt haar oude beste vriendin Tamira ineens op met een mysterieuze glazen pot en begint zich steeds vreemder te gedragen. Sam is er klaar mee, gooit de pot stuk op de grond en daardoor wordt een eeuwenoude Indiase demoon ontketend. De gevolgen zijn gruwelijk en niemand is meer veilig. Kan Sam de demoon vernietigen en Tamira redden?

Dumb Money

In 2021 zet een groep amateurbeleggers en Reddit-gebruikers de beleggingswereld op zijn kop door massaal aandelen te kopen van de verliesmakende videogame-winkel GameStop. Ze creëerden eigenhandig een ’short squeeze’ waarmee ze één van de grootste hedgefunds op Wall Street neerhaalden door samen te spannen tegen de grootgewichten van de beurs.

Dogman

Het meeslepende verhaal van een jongeman, zwaar getekend door het leven, die zijn redding vindt dankzij de liefde van zijn honden.

Big Picnic

Tijdens een warm en zonnig weekend kiezen twee totaal verschillende families ervoor te gaan barbecueën in het park: de Drahomanovys werken in de culturele sector en de Nalyvaichenkos zijn lokale ondernemers. Ze kennen elkaar niet, maar al snel ontstaat er een ruzie die verandert in een ordinaire oorlog om de beschikbare barbecueplaats. Totdat er plotseling een derde persoon verschijnt: een corrupte voortvluchtige man die zijn geld op diezelfde plek heeft verborgen. Hij eist zijn geld terug en als dat niet werkt gijzelt hij de jongste kinderen van beide families. Voor de ouders zit er niets anders op dan samenwerken... 

L'été dernier

Succesvol advocaat Anne leidt een gelukkig leven met haar man Pierre en hun twee jonge dochters. Op een dag trekt de 17-jarige Theo, Pierre’s zoon uit een eerder huwelijk, bij hen in. Het duurt niet lang voordat hij zijn vader vertelt dat hij een affaire heeft met zijn stiefmoeder. Pierre is geschokt, Anne ontkent. De harmonie binnen het eens zo gelukkige gezin is in een keer verdwenen.

A Little Life

Live opgenomen vanuit The Savoy Theatre in London. Het boek 'Een Klein Leven' van Hanya Yanagihara heeft wereldwijd miljoenen lezers diep geraakt. Ivo van Hove heeft er een even indringende theatervoorstelling van gemaakt. Na een uiterst succesvolle periode bij ITA (Internationaal Theater Amsterdam), waar Ivo van Hove het toneelstuk maakte en opvoerde, is de voorstelling nu ook op West End in Londen een record brekend succes. A Little Life volgt vier studievrienden in New York: Willem, die de ambitie heeft acteur te worden, de getalenteerde en succesvolle architect Malcolm, de excentrieke kunstenaar JB en de teruggetrokken, raadselachtige Jude. Wanneer ambitie, verslaving en trots de groep uit elkaar drijft, blijven ze toch verbonden vanwege hun liefde voor Jude en zijn geheimzinnige verleden. Gaandeweg wordt duidelijk dat Jude kampt met een traumatisch verleden en realiseren de vrienden zich dat ze alleen door diepgaand begrip en grenzeloze liefde hun vriendschap met hem kunnen behouden.

Wil

Het is 1942. Wil en Lode zijn twee jonge hulpagenten in een bezet Antwerpen. Ze werken gedwongen mee aan de klopjacht op Joden in hun stad, maar tegelijk steunen ze ook het verzet. En te midden van alle chaos en geweld bloeit de liefde: Wil valt als een blok voor de charmes van Lode’s zus Yvette. Een tegenstrijdige cocktail van emoties brengt hem aan de rand van de afgrond. Want hoe red je tegelijk jezelf, je geliefden en de Joden uit de klauwen van de bezetter?