Nederland had in 2022 de grootste daling koopkracht sinds veertig jaar
Uit gegevens van het CBS blijkt dat de koopkracht van de Nederlandse bevolking met 1,2 procent is gedaald. Deze daling is voornamelijk te wijten aan de hoge inflatie van het afgelopen jaar.
Alleen tijdens de zware recessie in de jaren 80 en na de financiële crisis van 2008 (2009-2013) daalde de koopkrachtontwikkeling met meer dan één procent. De afgelopen tien jaar is de koopkracht altijd omhoog gegaan, zelfs tijdens de coronacrisis.
De huidige koopkrachtdaling kan voornamelijk worden toegeschreven aan de hoge inflatie als gevolg van de sterk gestegen energieprijzen na de Russische inval in Oekraïne. Hoewel de inkomens gemiddeld met 5,5 procent zijn gestegen, was de geschatte inflatie 6,8 procent. Gepensioneerden zijn het hardst getroffen, met een gemiddelde daling van ruim 3 procent in hun portemonnee. Het merendeel had een te hoog inkomen om in aanmerking te komen voor bijvoorbeeld een energietoeslag. Gepensioneerden met een laag inkomen hebben daarentegen wel een stijging in hun koopkracht ervaren, net als huishoudens met een laag inkomen. De stijging kwam door de energietoeslag van de overheid, in de meeste gevallen 1300 euro.