FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 14 september 2023

Luigi gaat volgende zomer weer op spoken jagen

Luigi’s Mansion 2 HD komt in de zomer van 2024 uit voor Switch. Dat heeft Nintendo vandaag aangekondigd tijdens de Direct. Het gat hier om een opgefriste versie van de 3DS-game uit 2014.

Luigi’s Mansion 2 is ontwikkeld door Next Level Games, die dus de eigenaardige Gamecube-game een vervolg gaf. In deze game verkent Luigi meerdere spookhuizen die elke keer een andere thema hebben. De online multiplayer modus is met deze port ook behouden, dus je kunt samen met een team op spoken jagen.

Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes komt in april 2024 uit

Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes komt op 23 april 2024 uit voor alle consoles en pc. Dat heeft ontwikkelaar Rabbit & Bear Studios vandaag bekendgemaakt. De game is dan tevens ook beschikbaar via Xbox Game Pass

Het gaat hier om de spirituele opvolger van cult-klassieker Suikoden. De originele makers hebben in 2020 via Kickstarter het spel gefundeerd. In Eiyuden moet je net als in de oude games tig nieuwe kameraden rekruteren. Het spel bevat drie hoofdpersonages, maar er zijn dus uiteindelijk honderd personages speelbaar.

Langverwachte Sora amiibo komt in 2024 uit

Fans speculeren al jaren of Sora, de laatste DLC-vechter van Super Smash Bros. Ultimate, ook een amiibo zou krijgen. Nintendo heeft vandaag tijdens de Direct eindelijk een einde gemaakt aan alle twijfels. De Sora amiibo komt in 2024 uit en maakt daarmee Super Smash Bros. Ultimate-collectie compleet.

Nintendo had tijdens de Direct nog meer amiibo nieuws. De Tears of the Kingdom-versies van Zelda en Ganondorf zijn vanaf 3 november beschikbaar. Verder komen er ook amiibo van Xenoblade Chronicles 3 protagonisten Noah en Mio. Die zijn vanaf 19 januari 2024 te koop.

Ouders schuldig aan GHB-vergiftiging peuter

De rechtbank veroordeelt een 23-jarige vrouw uit de gemeente Maasdriel en een 23 jarige man uit de gemeente Woerden tot taakstraffen van 120 uur. Doordat de man en vrouw onbeheerd een flesje GHB achterlieten liep hun 2-jarige (stief)dochter zwaar lichamelijk letsel op en werd ze in een hulpeloze toestand gebracht. De rechtbank legt de man daarnaast nog een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf op van 2 maanden.

Het meisje werd in de middag van 2 mei 2022 plotseling onwel. Nadat zij met spoed was opgenomen in het ziekenhuis bleek na onderzoek dat zij GHB in haar bloed en urine had. De man had eerder een flesje GHB besteld en in huis gehaald. Het flesje had hij na gebruik niet direct weggegooid, maar hoog op een bar gezet. De vrouw was hiervan op de hoogte. Desondanks zorgden de man en de vrouw er niet voor dat dit flesje werd weggegooid of in ieder geval achter slot en grendel werd gezet. Daarmee voorkwamen zij niet dat het meisje bij het flesje is gekomen en daaruit heeft gedronken, met een GHB-vergiftiging tot gevolg. 

Zorgplicht
De rechtbank wijst erop dat het algemeen bekend is dat GHB een gevaarlijke drug is. Bovendien hebben de vrouw en de man een bijzondere zorgplicht waar het gaat om de bescherming en gezondheid van hun kind. Die zorgplicht omvat ook het voorzien in en anticiperen op onvoorspelbaar, vindingrijk en door nieuwsgierigheid gedreven gedrag van jonge kinderen. Volgens de rechtbank zijn beide ouders daarin door hun (niet) handelen tekortgeschoten. Ook zijn door dat (niet) handelen het leven en de gezondheid van het meisje in gevaar gebracht, terwijl zij zichzelf niet kon redden. Daarmee is het meisje in een hulpeloze toestand gebracht. 

Blootgesteld aan grote risico's
De combinatie van drugs aan de ene kant en kleine kinderen aan de andere kant in 1 woning brengt grote risico's met zich. Kinderen staan in een afhankelijke positie ten opzichte van hun ouders en zouden nooit door hun ouders aan dergelijke risico's mogen worden blootgesteld. Zij zouden daartegen juist beschermd moeten worden door hun ouders. De rechtbank rekent dit de man en de vrouw aan. Bij de op te leggen straf houdt de rechtbank verder rekening met het feit dat de man en de vrouw aanvankelijk niet hebben meegewerkt aan het politieonderzoek en hun verantwoordelijkheid niet hebben genomen. Aan de andere kant weegt de rechtbank het tijdsverloop en de persoonlijke omstandigheden mee, evenals het feit dat beide ouders een blanco strafblad hebben. 

Voorwaardelijke celstraf man
Omdat er onduidelijkheid bestaat over het middelengebruik van de man, legt de rechtbank ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden op. Daaraan zijn enkele bijzondere voorwaarden gekoppeld zoals de reclassering die adviseert.

Oekraine valt scheepswerf aan en blaast minstens twee Russische schepen op

Gisternacht zijn een landingsschip en een onderzeeër die in bezet Sebastopol in droogdokken lagen opgeblazen door Oekraïne. In de chaos die daarop in die stad ontstond schoot een Russische politieman ook nog eens drie Russische soldaten dood.

Russische autoriteiten bevestigen aan Osint dat het Minsk landingsschip en de Rostov-on-Don onderzeeër "volledig zijn vernietigd" tijdens de aanval van woensdag op de RusNavy basis in het bezette Sevastopol, de Krim, Oekraïne. Bovendien veranderde de stad Sevastopol gisteravond in een complete chaos, wat resulteerde in een schietpartij op eigen mensen, politieagenten en militairen.

Wat is er woensdag gebeurd in Sevastopol?
Woensdag kwamen er berichten binnen over de gevolgen van een Oekraïnse aanval op de Sevmorzavod (droogdok/scheepswerf) in Sevastopol. Bronnen in de Zwarte Zee Vloot, de Generale Staf en de regering van Sevastopol vertelden dat er ten gevolge van de raketaanval 11 mensen werden gedood - fabrieksarbeiders en militairen. Ruim 31 mensen raakten gewond.

De raketten hebben twee Russische schepen volledig vernietigd - het grote landingsschip Minsk en de onderzeeër Rostov-on-Don. Beide schepen, die daar lagen voor reparatie, kunnen niet meer worden hersteld. Daarnaast zijn er nog twee andere schepen beschadigd bij de Sevmorzavod, waarvan nog niet zeker is of ze kunnen worden gerepareerd. De Russen weigerden de namen van deze schepen te noemen, "zodat de vijand geen waardevolle informatie krijgt over het resultaat van zijn terroristische aanval".

Er zouden acht Oekraiense raketten en twee marinedrones zijn afgevuurd op Sevastopol. De drones werden vernietigd en twee van de raketten werden uit de lucht geschoten. De schade door de aanval is zo ernstig dat de gouverneur van Sevastopol Mikhail Razvozhaev heeft geëist dat de luchtverdediging van de stad moet worden versterkt.

Door de zware raketaanval ontstond er forse paniek in Sevastopol. De politie kreeg informatie dat er saboteurs actief zouden zijn in de stad en stuurde verschillende eenheden om hen te zoeken. Eén van hen zag een gewapende militaire patrouille aan voor saboteurs en hierop het vuur. Als gevolg van de schietpartij werden vier mensen gedood - drie soldaten en een politieagent.

 

Evenepoel pakt voor derde keer ritwinst in Vuelta, eindzege van Kuss is bijna binnen

Remco Evenepoel heeft een nieuwe ritzege te pakken in deze Ronde van Spanje. De Belgische kampioen was mee in de vroege vlucht en rondde het solo af. Voor Evenepoel was het alweer zijn derde ritzege deze Vuelta. Sepp Kuss behield de leiderstrui en is bijna zeker van de eindzege.

De achttiende etappe in de Ronde van Spanje was de laatste bergrit met meer dan 4600 hoogtemeters en met aankomst op de Peurto La Cruz de Linares. Remco Evenepoel had zijn zinnen gezet op de etappe en de Belg was dan ook mee in de vroege vlucht en direct werd duidelijk dat de kopgroep voor de ritzege zou gaan strijden. De vluchters met Evenepoel, en ook met Max Poole en Damiano Caruso kregen meer dan tien minuten voorsprong. Op de voorlaatste klim reed Evenepoel iedereen uit zijn wiel en hij zou vervolgens met bijna vijf minuten winnen voor Caruso.

Bij de klassementsrenners heeft Jumbo-Visma duidelijk de kaart getrokken van Sepp Kuss. Op de slotklim was de eerste serieuze aanval van Mikel Landa, maar bij de Nederlandse ploeg was er nooit paniek. Onder aanvoering van Jonas Vingegaard met in zijn wiel Primoz Roglic en Kuss reden ze het gat weer dicht. Ook bij een versnelling van Juan Ayuso reed Vingegaard het gat dicht voor zijn kopman Kuss. In de laatste honderd meters liet Vingegaard lopen en zo pakte Kuss nog wat extra seconden op zijn Deense teamgenoot en bedraagt het verschil nu zeventien seconden.

Results powered by FirstCycling.com

Bewijs van buitenaards leven getoond in Mexico?

In Mexico-Stad heeft zich dinsdag een unieke gebeurtenis voorgedaan. In het Mexicaanse Congres zijn namelijk vermeende lichamen van aliens getoond, schrijft de krant Marca.

De Mexicaanse journalist en Ufoloog Jaime Maussan gaf tekst en uitleg aan de aanwezigen. Twee ‘niet-menselijke’ wezens lagen opgebaard in kleine kisten. De gemummificeerde ‘aliens’, die zijn ontdekt in 2017 te Cuzco in Peru, zouden zo'n 1000 jaar oud zijn. Bestudeerd door universiteit Er kwamen meerdere wetenschappers aan het woord en ook Ryan Graves, voormalig piloot van de Amerikaanse marine, was aanwezig. Maussan, die onder ede stond, zei tegen de aanwezige Mexicaanse en Amerikaanse overheidsfunctionarissen dat de lichamen recentelijk zijn bestudeerd door de Nationale Autonome Universiteit van Mexico. 

Maussan presenteerde tijdens de bijeenkomst twee kisten met gemummificeerde resten van vreemde wezens met drie vingers en langgerekte hoofden, die wel iets weg hadden van. Maussan beweerde dat wetenschappers hebben vastgesteld dat dertig procent van hun DNA-materiaal niet te herleiden is. Hij noemde dit “het ultieme bewijs” en benadrukte dat als het DNA aantoont dat het geen menselijk materiaal is en er niets vergelijkbaars op aarde bestaat, we dit moeten accepteren

Wetenschappers weerspreken de beweringen
De presentatie werd met grote scepsis ontvangen door wetenschappers, waaronder emeritus hoogleraar theoretische sterrenkunde Vincent Icke van de Universiteit Leiden. Op de vraag hoe serieus de onthulling genomen moet worden, antwoordt hij kort: “Nou, niet.” Hij is van mening dat er geen enkele wetenschapper in het parlement van Mexico zit en dat we dit dus echt niet serieus moeten nemen. Ook de beroemde Britse natuurkundige Brian Cox gelooft dat het eventuele mysterie gemakkelijk kan worden opgelost. “Stuur een monster in voor een DNA-test of vraag het aan de plaatselijke universiteit en je hebt binnen tien minuten antwoord.” 

Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie zijn er te weinig concrete gebeurtenissen vastgelegd om wetenschappelijke conclusies te kunnen trekken. Desalniettemin kijkt sterrenkundige Icke uit naar de presentatie die de NASA over dit fenomeen gaat geven. Hij verwacht dat de onderzoekers zullen uiteenzetten hoe sommige UFO-waarnemingen verklaard kunnen worden. Misschien worden deze mysterieuze luchtverschijnselen simpelweg veroorzaakt door moerasgas, een weerballon of de planeet Venus. Icke wil deze fenomenen zeker niet als ‘onverklaarbaar’ bestempelen, maar eerder als ‘nog niet verklaard’. Hij legt uit: “We zijn nog nooit een onverklaarbaar verschijnsel tegengekomen. Het is echter mogelijk dat ons menselijk brein bepaalde dingen niet kan bevatten. We moeten hier rekening mee houden.”

F-Zero 99 brengt Battle Royale naar de serie

Nintendo kondigt F-Zero 99 aan, de volgende 99-game voor Nintendo Switch Online. In de game speel je de SNES-versie, maar dan met 99 racers tegelijkertijd. Race het langst en win.

Je gaat uiteraard dood door te botsen tegen andere racers en de muren van de baan. Om dit te voorkomen kun je speciale super sparks pakken en tijdelijk over een baan in de lucht racen. De ideale manier om veilig terrein te winnen.

Door te spelen en missies te voltooien, kun je cosmetics verdienen voor je voertuig. De game is vandaag nog te spelen.

Redt het toneel in Princess Peach Showtime!

Nintendo heeft de eerder geteasde Princess Peach-game volledige onthuld. De game heet Princess Peach Showtime! en in de game moet je het toneel redden als Peach, nadat The Wicked Grape en The Sour Bunch (nee ik verzin het niet) het toneel heeft overgenomen.

Als Peach baan je een weg langs verschillende toneelstukken, waar de princes ook kan veranderen in diverse variaties die relevant zijn aan het thema. Denk aan Swordfighter Peach, Detective Peach en nog veel meer. Je kunt het allemaal in actie zien in onderstaande trailer.

Princess Peach Showtime! komt uit op 22 maart 2024.

Super Mario RPG komt 17 november uit

Nintendo heeft een nieuwe trailer getoond voor de remake van Super Mario RPG, waarin enkele nieuwe features bekend zijn gemaakt. Zo is het nu mogelijk om een speciale meter op te laden, waarna je gehele party een combinatie-aanval uitvoert.

De aanval is afhankelijk van welke party-members je op dat moment gebruikt. Ook is het mogelijk om met een perfect uitgevoerde aanval alle vijanden tegelijkertijd aan te vallen. Daarnaast is het mogelijk om het opnieuw tegen bazen op te nemen in moeilijkere gevechten. Hiervoor moet je wel eerst de game hebben uitgespeeld.

Ook is de release date bekend gemaakt: 17 november.

Nintendo toont Splatoon 3: Side Order

Nintendo heeft de tweede DLC, Side Order, getoond voor Splatoon 3. In de DLC moet je een mysterieuze toren beklimmen. Door de content te spelen kun je jouw personage op diverse manieren upgraden om de gevechten makkelijker te maken.

De DLC wordt ontwikkeld met het idee dat het keer-op-keer te spelen is, een soort Roguelike dus. De aankondigingstrailer kun je hieronder bekijken. De DLC komt in de lente van 2024 uit.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 37

De derde Kenneth Branagh-als-Poirot, de vijfde After, een Duitstalige romance, een Franse film met Johnny Depp, een re-release van een Franse klassieker... ja, er is wederom van alles te beleven op het witte doek.

A Haunting in Venice

Hercule Poirot is met pensioen en leeft in een zelfopgelegde ballingschap in Venetië, maar als hij een scéance bijwoont en een van de gasten wordt vermoord belandt de detective in een sinistere wereld van schaduwen en geheimen.

De Vuurlinie

Op missie in Afghanistan leidt Marco (Waldemar Torenstra) zijn manschappen op sterke wijze door vuurgevechten. Hij ontvangt daarvoor de hoogste onderscheiding die Nederland kent: de Militaire Willems-Orde. In de jaren erna raakt Marco echter in opspraak. Tegelijk worstelt de militair met trauma’s die hij zelfs met zijn liefde Mirjam niet kan delen en in de media en op straat heeft iedereen een mening over hem. Marco belandt in een emotionele rollercoaster. Wanneer hij zijn gelijk probeert te bewijzen, staat hij misschien wel voor zijn moeilijkste missie ooit.

Irgendwann werden wir uns alles erzählen

Het is een hete zomer in 1990 in een dorpje in Thüringen, voormalig Oost-Duitsland. Maria wordt bijna 19 en woont samen met haar vriend Johannes bij zijn ouders op de boerderij. Om maar niet met haar toekomst bezig te hoeven zijn, verliest ze zichzelf in het lezen van boeken. Na de val van de muur hangt de sfeer van een nieuw tijdperk in de lucht, maar ze kan er niet mee omgaan. Hetzelfde geldt voor haar buurman. De aantrekkelijke maar 20-jaar oudere Henner zoekt toenadering en één aanraking is genoeg om een overweldigende passie te ontketenen. Het is het begin van een geheime, alles-overheersende relatie.

Jeanne du Barry

Als vrouw uit de arbeidersklasse snakt de jonge Jeanne Vaubernier naar een hogere status, een haast onmogelijke droom die toch uitkomt door haar charmes; stapje voor stapje lukt het haar de sociale ladder te bestijgen. Wanneer ze koning Lodewijk XV ontmoet, is het liefde op het eerste gezicht. Ze wordt zijn courtisane. Een schandaal in Versailles, want niemand wil een straatmeisje aan het hof. 

After Everything

In het vijfde en laatste deel van de After-serie worstelt Hardin om verder te gaan met zijn leven. Geplaagd door een writer’s block en de verpletterende breuk met Tessa, reist Hardin naar Portugal op zoek naar een vrouw die hij in het verleden heeft gekwetst – en om zichzelf te vinden. Hij realiseert zich dat hij moet veranderen om Tessa terug te winnen, voordat hij de ultieme verbinding aan kan gaan.

Als Uw Gat Maar Lacht

De familie Spijkerberg is absurd rijk, maar ook rijkelijk absurd. Het enige kind, de achteloos wrede Amy, zet een Kabuki-achtig theater op om zich te troosten en haar bevoorrecht bestaan schrijnend te portretteren. Deze bonte onderneming dreigt het liefdeloze huishouden te kannibaliseren. Acid-realisme met een muzikale ondertoon.

Luka

Luka, een jonge ambitieuze soldaat, vestigt zich in het legendarische Fort Kairos waar heldhaftige krijgers de overblijfselen van de beschaving verdedigen. Zijn hoop om als elite-sluipschutter te dienen blijkt ijdel wanneer hij wordt toegewezen aan de onderhoudsploeg en zich moet onderwerpen aan de strikte code van Kairos: gehoorzaamheid-uithoudingsvermogen-opoffering. Terwijl hij in rang opklimt, vindt Luka kracht en vreugde in zijn vriendschap met Konstantin, een raadselachtige radaringenieur, en Geronimo, een luchthartige soldaat.

Le Mépris 
(1963, opnieuw uitgebracht)

Jean-Luc Godards Le Mépris toont Michel Piccoli (La Grande Bouffe, Belle De Jour) als een scenarioschrijver die verscheurd wordt tussen de eisen van een trotse Europese regisseur (gespeeld door de legendarische regisseur Fritz Lang), een ruwe en arrogante Amerikaanse producent (Jack Palance), en zijn gedesillusioneerde vrouw, Camille (de voortreffelijke Brigitte Bardot), terwijl hij probeert het script voor een nieuwe filmversie van De Odyssee te bewerken. Jean-Luc Godards subversieve intrede in de commerciële filmwereld is een verfijnd, meeslepend Cinemascope-epos; een indringende studie over echtelijke breuk, artistieke compromissen en het filmmaakproces, met een onvergetelijke soundtrack van de meermaals bekroonde componist Georges Delerue.

Het nutteloze feitje van de dag: een bijzonder eiland

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Zoals jullie hier eerder konden lezen is uw redacteur dol op geografische feitjes dus vandaag hebben we er weer eentje. Wist je namelijk dat er in Canada een bijzonder eiland te vinden is? Het René-Levasseur eiland is namelijk groter dan het meer waar het in ligt, een niet alledaags verschijnsel. Het eiland is 2020 vierkante kilometer groot en het Manicouagan Reservoir, het meer waar het eiland zich in bevindt, is 1.942 vierkante kilometer. Her bijzondere geheel heeft niet voor niets de bijnaam het 'oog van Quebec'.

Manicouagan Reservoir met het René-Levasseur eiland (WikiCommons/NASA Earth Observatory)
Manicouagan Reservoir met het René-Levasseur eiland (WikiCommons/NASA Earth Observatory)

Onderzoek naar vleermuizen maakt spouwmuurisolatie voor velen onbetaalbaar

Alvorens er een spouwmuurisolatie wordt uitgevoerd moet een huiseigenaar volgens de Raad van State eerst uitgebreid ecologisch onderzoek worden gedaan naar de eventuele aanwezigheid van vleermuizen. De kosten voor dit onderzoek zijn inmiddels zo hoog, ongeveer 6000 euro, dat Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft besloten om niet langer te bemiddelen. Dit is een grote teleurstelling voor huiseigenaren die hun spouwmuur wilden isoleren, aangezien dit voorheen slechts 1500 euro kostte via VEH.

Als een huiseigenaar toch besluit om zijn huis te isoleren en een vleermuis tegenkomt, is hij verplicht om een ander onderkomen te regelen voor het dier.

VEH vraagt het demissionaire kabinet om gemeenten te verplichten om de kosten en het onderzoek voor hun regio’s op zich te nemen. Gemeente Utrecht heeft dit al gedaan. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken is er 44 miljoen euro vrijgemaakt voor de extra onderzoeken, zo meldt de Telegraafkrant.

Er zijn te weinig ambachtelijke slagers, vak is niet sexy genoeg

Er is momenteel een groot gebrek aan ambachtelijke slagers in Nederland. Volgens slager William Boekhorst uit Westervoort is het beroep niet aantrekkelijk genoeg, waardoor er weinig jonge mensen geïnteresseerd zijn om slager te worden.

Boekhorst ondervindt grote personeelstekorten en moet daarom noodgedwongen zijn deuren op twee extra dagen per week dichthouden. “We hebben veel klanten en genoeg werk, maar we hebben niet voldoende personeel om dit allemaal aan te kunnen. We kunnen het gewoonweg niet volhouden, vandaar dat we hebben besloten om twee extra dagen te sluiten.”

Boekhorst is van mening dat er een stigma heerst rondom het beroep van slager. “Het is hier geen bloederige toestand, het is juist een creatief vak. Een slagerij is ook meer dan alleen een winkel, het wordt steeds meer een eetwinkel. Zelfs mensen uit de horeca zouden goed kunnen functioneren in een slagerij.”

Nederland had in 2022 de grootste daling koopkracht sinds veertig jaar

Uit gegevens van het CBS blijkt dat de koopkracht van de Nederlandse bevolking met 1,2 procent is gedaald. Deze daling is voornamelijk te wijten aan de hoge inflatie van het afgelopen jaar.

Alleen tijdens de zware recessie in de jaren 80 en na de financiële crisis van 2008 (2009-2013) daalde de koopkrachtontwikkeling met meer dan één procent. De afgelopen tien jaar is de koopkracht altijd omhoog gegaan, zelfs tijdens de coronacrisis.

De huidige koopkrachtdaling kan voornamelijk worden toegeschreven aan de hoge inflatie als gevolg van de sterk gestegen energieprijzen na de Russische inval in Oekraïne. Hoewel de inkomens gemiddeld met 5,5 procent zijn gestegen, was de geschatte inflatie 6,8 procent. Gepensioneerden zijn het hardst getroffen, met een gemiddelde daling van ruim 3 procent in hun portemonnee. Het merendeel had een te hoog inkomen om in aanmerking te komen voor bijvoorbeeld een energietoeslag. Gepensioneerden met een laag inkomen hebben daarentegen wel een stijging in hun koopkracht ervaren, net als huishoudens met een laag inkomen. De stijging kwam door de energietoeslag van de overheid, in de meeste gevallen 1300 euro. 

NS erkent: treinen te kort ondanks belofte

De NS erkent dat het niet is gelukt om na het einde van de vakantieperiode langere treinen in te zetten. Voor Beter OV trok bij de spoorvervoerder aan de bel nadat het vanaf begin september klachten regende over te korte treinen.

De NS had in de loop van augustus aangekondigd dat er vanaf begin september met langere treinen zou worden gereden om de toestroom van reizigers op te vangen. Maar uit een lawine van klachten bij Voor Beter OV bleek dat van die beloofde verlenging niets is terechtgekomen.

De NS liet aan Voor Beter OV weten dat er vooral problemen zijn met het in de nachtelijke uren klaarzetten van de juiste treinen voor de start van de nieuwe dagdienst. De reizigersorganisatie vindt dat dit niet rechtvaardigt dat dan zelfs in de middagspits treinen nog steeds niet op lengte zijn gebracht.

De NS heeft te kampen met logistiek onvermogen en een gebrek aan flexibiliteit, waardoor reizigers als haringen in een ton worden vervoerd of wegens plaatsgebrek zelfs achterblijven op de perrons, constateert de reizigersclub. “Het zorgen dat de logistiek op orde is, is een kernactiviteit van een zichzelf en de reizigers serieus nemende spoorwegmaatschappij. Werk aan de winkel voor NS-baas Wouter Koolmees, dus.”

Vuelta: Etappe 18 - Nog meer klimwerk, Jumbo tegen Jumbo

De zeventiende etappe van de Vuelta a España was ook weer...bijzonder. Jumbo-Visma degradeerde de legendarische Angliru tot locatie voor, op het oog, een onderling trainingsritje. Jonas Vingegaard en Primoz Roglic vielen teamgenoot en rodetruidrager Sepp Kuss wederom aan, volgt vandaag de genadeslag?

De heren gaan vandaag van start in het minuscule Pola de Allande, waar men koers zet naar La Cruz de Linares, 179 kilometer verderop. Zoals we in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier kunnen zien is het weer een flink dagje klimmen, met in totaal vijf gecategoriseerde klimmen en uiteraard wat heuvelwerk tussendoor.

Klimmen van de tweede, eerste en derde categorie warmen de boel goed op, daarna volgt het slotakkoord met twee beklimmingen van dezelfde berg van de eerste categorie - bovenop de tweede keer ligt de finish. Het tweede stuk is daar vrij goed te doen, het eerste deel van de klim gaat dan weer regelmatig de dubbele cijfers in wat stijgingspercentage betreft.

De etappe is eindelijk weer eens langer dan een juniorenkoers, dus is de start ook wat eerder: even voor één uur wordt de vlag gezwaaid. Beter nog, vanaf het begin zijn er al beelden en dus is Eurosport ook vanaf het begin al live, de finish wordt weer tussen kwart over vijf en kwart voor zes verwacht.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

FOK! Wat een weer: afkoelen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend komt eerst plaatselijk mist voor, maar deze lost na zonsopkomst snel op. Verder verloopt de ochtend op veel plaatsen zonnig. Vooral in het noordelijk kustgebied is er wat meer bewolking. Landinwaarts staat er weinig wind, langs de kust is de zuidenwind matig.

Vanmiddag zijn er zonnige perioden en blijft het droog. De middagtemperatuur ligt rond 20°C. Landinwaarts staat er weinig wind, langs de kust is de wind matig en mogelijk gaat de wind van zee waaien.

Vanavond is het vrij helder en droog bij weinig wind.

Komende nacht blijft het droog. De minimumtemperatuur ligt tussen 12°C in het zuidwesten en plaatselijk 6°C in het oosten en noordoosten. Boven land is er weinig wind. Aan de kust is de zuidoostelijke wind matig.

Tot morgen!

zon maar ook wat bewolking in Winterswijk (Foto: _UserName_)
Zon maar ook wat bewolking in Winterswijk (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

OM: vijf jaar cel voor soevereine man die zichzelf wil bewapenen tegen overheid

“Hij was op zoek naar een maandelijks vuurwapen-abonnement”, zo stelt de officier van justitie vandaag in haar requisitoir. Een 48-jarige verdachte staat terecht voor poging om een gewoonte te maken van het voorhanden hebben van vuurwapens. Hij bestelde in een periode van een paar weken acht automatische Glocks, dubbele en verlengde patroonhouders, een demper, een richter en 400 stuks munitie.

Het onderzoek gaat van start als op 16 mei 2023 bij het landelijk Internationaal Rechtshulp Centrum informatie binnenkomt dat een man wapens probeert te kopen op internet. Hierop is door de politie contact gelegd met de verdachte om achter zijn identiteit te komen. Een aantal dagen later vindt er een afspraak plaats waarbij verdachte in gesprek gaat met twee agenten die zich voordoen als wapenverkopers. Het baart de agenten zorgen dat de verdachte niet alleen een bestelling doet van automatische vuurwapens, dubbele patroonhouders en patronen, maar ook uit eigen beweging uit de doeken doet, dat de wapens bedoeld zijn voor zijn zelfvoorzienende community van ex-militairen. 

Soeverein
De verdachte noemt zichzelf tegenover de wapenverkopers soeverein en legt uit dat hij anti-overheid is en dat “ze zich aan het bewapenen zijn tegen de overheid.” 

De officier van justitie haalt in haar requisitoir de publicatie 'anti-institutioneel extremisme in Nederland' aan, waarin de AIVD inzicht geeft in de dreiging die dit fenomeen vormt voor de democratische rechtsorde. Soevereinen maken onderdeel uit van deze groep anti-instutioneel extremisten. 

“Volgens het dreigingsbeeld van de AIVD is het gedrag van verdachte in te schatten als een reëel geweldsdreiging”, zo stelt de officier. 

Chatgeschiedenis
Volgens de officier van justitie heeft de verdachte al langer de wens om over wapens te beschikken. Zo blijkt uit onderzoek van zijn telefoon dat hij al sinds augustus 2022 op zoek is. In zijn chatgeschiedenis worden de zinnen: “Lets arm ourselves” en “Een gewapend mens is vrij, een ongewapend mens is een slaaf”, gevonden. 

Eis
Uiteindelijk blijft het ook niet bij één bestelling, maar doet de verdachte ook een tweede bestelling. Hij geeft ook aan dat hij op zoek is naar een 'baby-glock', want hij wil zijn kinderen graag leren schieten. 

Gezien de ernst van het feit en de strafverzwarende omstandigheden kan wat het OM betreft niet anders gereageerd worden dan met het opleggen van een forse gevangenisstraf. Ze eist dan ook vijf jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Coronaprik vanaf 2 oktober: 60 +, griepprikgroep, zorgmedewerkers en zwangeren

Vanaf 19 september ontvangen de eerste mensen een uitnodiging voor de coronaprik. Het RIVM start met het uitnodigen van mensen van 60 jaar en ouder.

Mensen van 18 jaar tot en met 59 jaar die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik, zorgmedewerkers en zwangeren krijgen geen uitnodigingsbrief. Zij kunnen vanaf half oktober zelf een afspraak maken bij de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) via planjeprik.nl of 0800 7070. Dat geldt ook voor mensen die niet tot de doelgroep behoren, maar vanwege een kwetsbaar gezinslid of op advies van een behandelend arts, toch gevaccineerd willen worden.

Coronaprik brengt bescherming weer op peil
Het coronavirus is er nog steeds en kan opleven. Voor mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door het virus is de coronaprik extra belangrijk. De coronaprik brengt hun bescherming tegen ziekenhuisopname weer op peil en verkleint de kans op overlijden door corona. 

Het is niet nodig dat iedereen in Nederland een coronaprik krijgt. Onder de bevolking is een brede bescherming tegen corona opgebouwd. Dit komt door vaccinatie, een doorgemaakte coronabesmetting of een combinatie van beide. Ook is de huidige variant van het coronavirus, de omikronvariant, minder ziekmakend. 

Adviezen ter voorkoming van luchtweginfecties
Het blijft voor iedereen wel belangrijk om de adviezen ter voorkoming van luchtweginfecties te volgen. Voor de bescherming van mensen met een kwetsbare gezondheid en voor henzelf.

Priklocaties
Vanaf 2 oktober starten de regionale GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)'en met het zetten van de coronaprik. Er wordt geprikt met het meest actueel beschikbare vaccin, het XBB-vaccin. 

Bewoners van zorginstellingen krijgen de vaccinatie aangeboden in de instelling zelf, maar kunnen zich desgewenst ook laten prikken op een GGD-priklocatie. Thuiswonende mensen die niet in staat zijn om zelf of met hulp naar een GGD-priklocatie te gaan, maar wel een verhoogd risico hebben op ernstig ziek worden door corona, kunnen contact opnemen met de GGD. Zij zullen thuis door een mobiel team van de GGD worden gevaccineerd.

Het is tot eind december 2023 mogelijk om de coronaprik te halen. Voor zwangeren en mensen met een hoog medisch risico die door een arts worden doorverwezen, blijft de coronaprik beschikbaar.

Is campagne 'Stop als zij niet wil' te veel op heteromannen gericht?

Een campagne van de gemeente Amsterdam om seksueel misbruik en intimidatie tegen te gaan, is specifiek gericht op heteromannen. Een gemiste kans, vindt schrijver Jeffrey Dral, die de gemeente in een video op Instagram uitdaagde de campagne te verbreden. "Iedereen kan slachtoffer worden."

'Stop als zij niet wil'. Posters met jonge mannen die een halt-gebaar maken, die is bedoeld om intimidatie en misbruik van mannen richting vrouwen tegen te gaan. In maart ging de campagne op initiatief van de VVD van start. De afgelopen weken werd de campagne in een nieuw jasje gestoken om specifiek mannelijke studenten te bereiken. De abri's met de campagneposters waren door heel de stad te zien.

'Breder en beter'
Ook Jeffrey Dral (28) heeft de posters gezien. "Ik fietste er voorbij en vooral de tekst zette me aan het denken." En niet in positieve zin. "Al vind ik het super dat de gemeente aandacht aan seksueel misbruik besteedt, hoor", haast hij zich erbij te zeggen. "Maar ik denk dat de campagne breder en beter had gekund."

Want de boodschap op de posters is nu toegespitst op mannelijke daders en vrouwelijke slachtoffers. Dral: "Terwijl mannen natuurlijk evengoed slachtoffer kunnen zijn van misbruik."

Dral weet waar hij het over heeft. In zijn jeugd draait hij mee in de top van de Nederlandse kunstschaatswereld. Daar komt hij op zijn zestiende twee mannen tegen van achterin de twintig. Het stel dwingt hem regelmatig tot seks, zeer tegen de zin van Dral. Hij schreef er een boek over 'Liegen zul je'  dat vorige week verscheen.

Oproep
Het thema gaat hem dus aan het hart. Vandaar dat Dral, werkzaam in de marketing, met een gelikt Instagram-filmpje de gemeente oproept om de campagne breder te trekken. Dral raakte duidelijk een snaar: in mum van tijd was het clipje 25.000 keer bekeken. "Ik ben ook helemaal geen influencer of iets dergelijks", lacht Dral, die krap 1200 volgers heeft op het platform. "Het was eigenlijk vooral bedoeld voor mijn vrienden."

Bij de gemeente zijn ze op de hoogte van Drals actie, laat een bestuurswoordvoerder weten. "De timing en boodschap van de campagne van de afgelopen weken is specifiek. We weten dat meisjes en vrouwen in de introductieperiode helaas veel last hebben van seksuele intimidatie." Desgevraagd zegt de woordvoerder op de hoogte te zijn van de misbruikcijfers in andere doelgroepen: "Dat nemen we ook mee in de evaluatie."

De gemeente Amsterdam sluit niet uit dat er in de toekomst een bredere, meer algemene campagne tegen seksueel overschrijdend gedrag op touw wordt gezet. Dral hoopt dat het zover komt. "Ik ben er ook niet boos over of zo. Ik zie gewoon heel veel kansen om het beter te doen in een volgende campagne. Want grenzen hebben we allemaal."

Laatste reviews en specials
review
Mortal Kombat 1
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
©FOK.nl e.a.