Klimsensatie Anraku (16) pakt tweede eindzege, Garnbret sensationeel voor thuisfans

In het Sloveense Koper zijn 's werelds beste sportklimmers bij elkaar gekomen voor de voorlaatste World Cup van het jaar. Alleen het leadklimmen stond op het programma, waarbij men één poging van maximaal zes minuten heeft om zo hoog mogelijk op de muur te komen.

Mannen
Sorato Anraku kon zich verzekeren van de eindzege in de World Cup op het onderdeel lead, wat de pas 16-jarige Japanse sensatie van dit jaar eerder ook bij het boulderen al deed. Op het moment dat hij de muur betrad, als laatste finalist, was er maar één die echt ver was gekomen: de Amerikaan Jesse Grupper benaderde de top, maar haalde het net niet, op grote afstand was de Spanjaard Alberto Gines Lopez de nummer twee. Dat werd een derde plek en ook Grupper zakte een plekje, want Anraku klom fantastisch en wist als enige de top te bereiken en zich daarmee ook te verzekeren van de eindwinst.

Vrouwen
Het Sloveense thuispubliek had de sfeer er al goed in zitten op het moment dat er nog twee favorieten klaar stonden, want thuisklimster Vita Lukan - wiens kalktasje van haar heup viel tijdens het klimmen - had de leiding in handen, terwijl alleen de Zuid-Koreaanse Seo Chae-hyun bij haar in de buurt was gekomen. De Japanse Ai Mori ging er echter een paar grepen overheen, maar zij moest genoegen nemen met plek twee: thuishelding Janja Garnbret was oppermachtig en wist als enige tot aan de top te komen, ogenschijnlijk moeiteloos zelfs.