Voor het eerst in vier jaar is het Diamond League-circus in de atletiek weer neergestreken in China. Men kwam in actie in Xiamen, waar een uitstekend avondje atletiek te zien was, voor veel onderdelen de laatste vóór de Diamond League-finale in Eugene.
400m mannen
Op het WK werd hij onlangs gediskwalificeerd na een vijfde plek in de finale, maar nu pakte Kirani James de winst: de Grenadiaan won in 44,38 seconden, dezelfde tijd als de Amerikaan Quincy Hall. Plek drie ging in 44,82 seconden naar de Jamaicaan Rusheen McDonald.
Hoogspringen vrouwen
Het gros van het deelnemersveld haakte al vrij vroeg af, de Sloveense Lia Apostolovski en Eleanor Patterson uit Australië werden met 1,92 meter tweede en derde. Yaroslava Mahuchikh stond ver boven de rest: de Oekraïnse evenaarde de beste wereldjaarprestatie door 2,02 meter in één keer te halen, daar bleef het voor haar ook bij.
3000m vrouwen
Topfavoriete Beatrice Chebet wachtte lang om er vandoor te gaan, maar in de slotronde koos de Keniaanse dan toch het hazenpad om naar de winst te snellen in 8:24,05 minuten, een verbetering van haar beste wereldjaarprestatie. Plek twee ging in een Mexicaans record van 8:28,05 naar Laura Galvan, voor de 8:29,88 van de Keniaanse Margaret Akidor.
100m mannen
Fred Kerley faalde door op het WK de finale niet te halen, maar van revanche was nu geen sprake: derde in 9,96 seconden. De winst ging naar zijn Amerikaanse landgenoot Christian Coleman, die in 9,83 seconden de beste wereldjaarprestatie van Noah Lyles op het WK evenaarde. Plek twee ging verrassend naar een van Jamaica's opkomende sterren, Kishane Thompson, in een uitmuntende 9,85 seconden.
800m mannen
Het werd een fantastische strijd tussen de nummers één en twee van het WK, de Canadees Marco Arop - jagend op het nationale record - en de Keniaan Emmanuel Wanyonyi. In de slotfase leek Arop het opnieuw te gaan winnen, maar Wanyonyi sloeg terug en de Keniaan pakte de winst in 1:43,20 minuten, 's werelds snelste tijd dit jaar. Arop werd in 1:43,24 tweede, nét boven het Canadees record, met de Fransman Benjamin Robert in 1:43,88 op plek drie.
Discuswerpen vrouwen
Met 67,32 meter pakte Sandra Perkovic in de eerste poging de leiding en die hield ze vijf ronden lang vast...tot thuisfavoriete Bin Feng haar in de laatste poging met 67,41 meter passeerde. Thuiswinst voor Feng dus, voor Perkovic en de sensationele Amerikaanse wereldkampioene Laulauga Tausaga (64,31 meter).
400m vrouwen
De Dominicaanse Marileidy Paulino was de topfavoriete en de wereldkampioene maakte dat volledig waar, met weer een sterke slotfase: winst in 49,36 seconden. Plek twee ging in 50,19 seconden naar de Jamaicaanse Candice McLeod, voor de Amerikaanse Lynna Irby-Jackson (50,45).
3000m steeplechase mannen
Soufiane El Bakkali was uiteraard weer de topfavoriet, maar de Marokkaan kreeg langer dan verwacht gezelschap van Samuel Firewu. De verrassende Ethiopiër moest in de laatste tweehonderd meter wel zijn meerdere erkennen in de dominante El Bakkali, die in 8:10,31 minuten de winst pakte. Firewu werd in 8:11,29 tweede, voor de Keniaan Amos Serem (8:14,41).
Hinkstapspringen mannen
In de tweede ronde pakte de tegenwoordig voor Italië uitkomende ex-Cubaan Andy Diaz de leiding met 17,25 meter, maar daar ging hij in de laatste poging nog overheen: winst met 17,43 meter. De tweede plek was voor de Burkinees Hugues Zango met 17,22 meter, ruim voor de Amerikaan Donald Scott en zijn 16,65 meter.
Verspringen vrouwen
Met 6,79 meter sprong de Servische Ivana Vuleta al een goede afstand, maar het werd niet de winnende: 6,88 meter in de vijfde poging, dat was wel genoeg. Met 6,79 meter ging plek twee naar de Burkinese Marthe Koala, voor de 6,71 meter van de Nigeriaanse Ese Brume.
400m horden vrouwen
Het werd een Jamaicaans feestje, met Rushell Clayton als winnares: met een sterk slotstuk snelde ze naar de winst in 53,56 seconden. Landgenotes Andrenette Knight (53,87) en Janieve Russell (54,01) completeerden de top-3.
1500m vrouwen
In de slotronde werd het een strijd tussen de Keniaanse Nelly Chepchirchir en Freweyni Hailu uit Ethiopië, waarbij Chepchirchir de snellere sprint leek te hebben. Niks was echter minder waar en met een mooi eindschot snelde Hailu naar de winst in 3:56,56 minuten, voor Chepchirchir (3:56,72) en de Australische Linden Hall (3:57,92).
110m horden mannen
Wereldkampioen Grant Holloway kende weer een dijk van een start, maar de Amerikaan kreeg het halverwege lastig. Olympisch kampioen Hansle Parchment uit Jamaica kwam geweldig opzetten en snelde naar de winst in een toptijd van 12,96 seconden, voor de Amerikaan Daniel Roberts (13,03), die Holloway nog naar plek drie verwees (13,12).
PSV blijft foutloos in de eredivisie. Nadat het al de eerste twee competitiewedstrijd hadden gewonnen was de ploeg van Peter Bosz ditmaal te sterk voor RKC. In Waalwijk werd het 0-4.
Het was bepaald niet goed wat PSV liet zien in de eerste helft tegen RKC. Bij rust gingen de Eindhovenaren toch met een voorsprong de kleedkamer binnen dankzij een bekeken schot van Joey Veerman. De middenvelder kreeg de bal aangespeeld door Luuk de Jong, waarna met een schuiver de doelman van RKC op het verkeerde been zette.
In de tweede helft ging het een stuk makkelijker voor PSV. Via doelpunten van Noa Lang, De Jong en invaller Malik Tillman liep de ploeg van Peter Bosz uit naar een 0-4 overwinning.
PSV gaat door de zege aan de leiding in de eredivisie, terwijl RKC nog wacht op het eerste punt.
Go Ahead Eagles heeft zaterdag in de Eredivisie de tweede zege van het seizoen geboekt. De ploeg van trainer René Hake won in eigen huis met 3-2 van sc Heerenveen.
Go Ahead Eagles begon goed aan de wedstrijd tegen sc Heerenveen. Eerst werd nog een doelpunt van de thuisploeg afgekeurd, maar halverwege de eerste helft kwam het toch op voorsprong dankzij een bekeken schot van aanvoerder Bas Kuipers. Vijf minuten voor de rust verdubbelde Philippe Rommens vanaf de strafschopstip voor de 2-0. In de extra tijd van de eerste helft zorgde Charles Webster voor de aansluitingstreffer.
In de tweede helft had Webster opnieuw een hoofdrol, maar dit keer een negatieve. De gehuurde middenvelder werd met direct rood van het veld gestuurd. Go Ahead Eagles profiteerde er direct van dat ze met een man meer op het veld stonden en Sylla Sow maakte de 3-1. Vlak voor tijd kwamen de Friezen nog wel terug tot 3-2 dankzij Osame Sahraoui, maar verder kwam sc Heerenveen niet en de drie punten bleven in Deventer.
"Veel autobezitters moeten in de toekomst afscheid nemen van hun auto. Anders lukt het ons niet om volledig klimaatneutraal te worden op het gebied van vervoer" . Dat zegt Jan Willem Erisman, de nieuwe voorzitter van de Wetenschappelijke Klimaatraad, tevens de belangrijkste klimaatadviseur van de Nederlandse regering in het AD. 'Een totaal verkeerd signaal op een verkeerd moment', vindt Caroline Nagtegaal, Europarlementariër VVD
Net wanneer men in Europa met z’n allen keihard aan het werk is om met schoner rijden ons bij te dragen aan de energietransitie. Niet alleen is het paniekvoetbal, ook wordt hiermee volledig voorbijgegaan aan de huidige technologische ontwikkelingen.
'Het is denkbaar dat een autobezitter niet blij wordt bij het lezen van zo'n bericht. Zeker niet als men net de stap heeft gezet om een elektrische auto aan te schaffen. Of als men afhankelijk is van een auto, bijvoorbeeld om op het werk te komen' aldus Nagtegaal.
Erisman stelt dat grondstoffen, die er nodig is voor de productie van batterijen, schaars zijn. In zekere zin is dit waar, onze planeet heeft geen eindeloze voorraden kobalt, lithium of nikkel. Maar er wordt te snel voorbijgegaan aan wat wel al kan en waar kansen liggen. Denk aan het recyclen van kritieke mineralen, onlangs nog door de G7-landen omarmd in hun voorstel voor kritische mineralen. Zo heeft het bedrijf Panasonic zelfs een technologie ontwikkeld voor het produceren van kobaltvrije batterijen. Dit soort innovaties maakt batterijen goedkoper en landen die zelf geen grondstoffen hebben, worden zo minder afhankelijk van grondstoffen uit het buitenland.
De Europarlementariër is van mening dat een beetje optimisme over het innovatieve vermogen van bedrijven wel op zijn plaats is. Angst zaaien en in beperkingen denken is nooit een constructieve manier gebleken.
Een 62-jarige automobilist die op 9 februari van dit jaar een andere automobilist zwaar mishandelde, is deze week veroordeeld tot een halfjaar gevangenisstraf. De mishandeling vond plaats nadat beide automobilisten op de A10 Noord ruzie kregen. zo meldt AT5.
Bij afrit S117 verlieten ze de snelweg en bij het kruispunt van de kruising van de IJdoornlaan met de Vorticellaweg stapten ze uit. De 62-jarige man sloeg het slachtoffer daar knock-out. Het slachtoffer was een kwartier buiten bewustzijn en heeft traumatisch hersenletsel opgelopen. Hij ziet nog altijd dubbel.
Dreigementen
De aanleiding van de ruzie is niet helemaal vast te stellen, maar kan volgens de rechtbank in het midden blijven. Het is wel duidelijk dat de dader met zijn passagier, waarvan de identiteit nog onduidelijk is, daarna dreigementen hebben geuit. Zo zwaaide de passagier zelfs met bokshandschoenen. Nadat de inzittenden waren uitgestapt, liep de dader in een keer op het slachtoffer af en deelde hij meteen klappen uit.
De dader heeft geen spijt en vindt dat hij zelf het slachtoffer is van de situatie. In het vonnis schrijft de rechtbank echter dat hij 'louter aanvallende bedoelingen' had en dat het niet ging om zelfverdediging, zoals zijn advocaat betoogde.
Niet meer te herkennen
Het slachtoffer gaf aan nog altijd last te hebben van de fysieke en psychische gevolgen. Hij zegt zichzelf niet meer te herkennen en niets meer te kunnen plannen, op zowel werk- als privégebied. Ook kan hij volgens zijn partner nergens meer om lachen en is hij afhankelijk geworden van zijn partner.
De officier van justitie vond dat het ging om poging tot doodslag, maar dat vindt de rechtbank niet. Zo is er geen bewijs dat de automobilist het slachtoffer wilde doodslaan en ook niet dat er een aanmerkelijke kans bestond dat het slachtoffer zou overlijden. Zware mishandeling is wel bewezen.
Voorarrest
De dader heeft al drie maanden in voorarrest gezeten, wat betekent dat hij nog drie maanden de gevangenis in moet. Volgens de rechtbank is de zes maanden gevangenisstraf een 'passende en geboden reactie'. Ook moet hij zo'n 8400 euro aan schadevergoeding betalen.
De Nederlandse tennissers blijven het op de US Open prima doen in het dubbelspel. Vrijdag- op zaterdagnacht kwamen er weer de nodige duo's in actie met Nederlandse deelname en dat leverde bijna alleen maar succes op.
Mannendubbels
Wesley Koolhof en zijn Britse kompaan Neal Skupski, als eerste geplaatst, speelden in de tweede ronde tegen voormalig US Open-winnaars Juan Sebastian Cabal en Robert Farah uit Colombia, die in drie sets aan de kant werden gezet: 7-6 (2), 1-6, 6-3.
Jean-Julien Rojer speelde met Marcelo Arevalo uit El Salvador tegen landgenoot Bart Stevens en de Italiaan Matteo Arnaldi, maar die konden niet echt een vuist maken tegen de nummers vier van de plaatsingslijst: 6-2, 6-3.
Tallon Griekspoor en de Australiër Thanasi Kokkinakis rekenden in drie sets af met Francisco Cabral uit Portugal en de Braziliaan Rafael Matos: 4-6, 6-4, 6-4.
Vrouwendubbels
Arantxa Rus nam het met Tatjana Maria uit Duitsland op tegen de Amerikaanse Danielle Collins en Nadiia Kichenok uit Oekraïne, die eerder de nummers twee van de plaatsingslijst uitschakelden. Daar bleef het echter bij, want Rus en Maria zegevierden: 6-4, 3-6, 7-5.
Overigens werden ook de nummers één van de plaatsingslijst uitgeschakeld. Titelverdedigsters Barbora Krejcikova en Katerina Siniakova verloren met 6-2, 6-3 van hun Tsjechische landgenotes Barbora Strycova en Marketa Vondrousova.
Gemengde dubbels
Rojer opende zijn toernooi samen met de Australische Ellen Perez, met wie hij als vijfde is geplaatst, tegen het Taiwanees-Britse duo Chan Hao-ching/Lloyd Glasspool, wat in twee tiebreaks de winst opleverde: 7-6 (2), 7-6 (7).
Demi Schuurs speelt samen met de Monegask Hugo Nys en opende ook prima: het als zevende geplaatste duo won met twee keer 6-4 van de Canadese Gabriela Dabrowski en de Amerikaan Nathaniel Lammons.
Carlos Sainz heeft de poleposition gegrepen voor de Formule 1 Grand Prix van Italië. De Spanjaard liet het publiek juichen door met de Ferrari naar een tijd van 1.20,294 te rijden en daarmee dertien duizendste sneller te zijn dan Max Verstappen. Charles Leclerc reed vlak hierachter naar plek drie.
Op het snelle circuit van Monza moest er in het eerste gedeelte gekwalificeerd worden op de harde banden. Waar vorige week op Zandvoort Pierre Gasly nog indruk maakte met de Alpine kwam hij er ditmaal niet aan te pas. Samen met teamgenoot Esteban Ocon vloog de Fransman er al direct uit. Dit gold ook voor Guanyu Zhou, Kevin Magnussen en Lance Stroll. Opvallend was dat Max Verstappen de baanlimieten even overschreed en extra runs nodig had.
In Q2 wisselden de coureurs naar de mediums. Ook nu was het spannend richting het einde van de sessie. Het was stuivertje wisselen en Yuki Tsunoda viel er met dertien duizendsten buiten. Ook Liam Lawson, Nico Hülkenberg, Valtteri Bottas en Logan Sargeant konden na deze sessie uitstappen.
Het gevecht om poleposition beloofde een spannende te worden tussen Verstappen en de Ferrari's en dat werd het ook. In de eerste snelle ronde maakte Verstappen nog een foutje, waardoor Sainz met een tijd van 1.20,532 de eerste plek greep voor teamgenoot Leclerc en Verstappen. In de tweede run snoepte Leclerc hier een flinke hap af, maar achter hem waren Verstappen en Sainz sneller. Laatstgenoemde was met een tijd van 1.20,294 dertien duizendste sneller dan Verstappen die op zijn beurt een fractie sneller was dan Leclerc. George Russell greep plek vier, voor Sergio Perez, Alexander Albon, Oscar Piastri, Lewis Hamilton, Lando Norris en Fernando Alonso die in de derde vrije training nog vuurwerk aangekondigd had voor de kwalificatie.
Almere City wacht ook na zijn vierde wedstrijd op het hoogste niveau nog op het eerste punt in de eredivisie. Tegen PEC Zwolle leek het er even op dat het ervan ging komen nadat ze in de extra tijd op 1-1 kwamen, maar uiteindelijk verloren ze alsnog met 1-2, dankzij een doelpunt van Apostolos Vellios.
PEC Zwolle kwam al na vier minuten op voorsprong in Almere. Dankzij een heerlijk doelpunt van Davy van den Berg kwam PEC op voorsprong. In de eerste helft stelde Almere City daar weinig tegenover, maar in de tweede helft kwam het beter voor de dag. Almere City leek na de rust een penalty te krijgen na hands, maar nadat de VAR ertussen kwam werd de strafschop ingetrokken.
Toch leek het gelijkspel er te komen tussen Almere City en PEC Zwolle. In de extra tijd van het duel kopte Joey Jacobs de gelijkmaker binnen, maar vanuit de aftrap kwam PEC opnieuw op voorsprong, ditmaal via Apostolos Vellios. Daarna werd het duel tijdelijk gestaakt vanwege het gooien van bier, maar na deze pauze werd er niet meer gescoord en neemt PEC de drie punten mee naar Zwolle.
Primoz Roglic heeft de achtste etappe in de Vuelta op zijn naam geschreven. De Sloveen van Jumbo-Visma was in een sprintje te snel voor Remco Evenepoel en Juan Ayuso. Sepp Kuss kwam als zevende over de streep en neemt de rode leiderstrui over van Lenny Martinez.
Vandaag in de achtste etappe moest er heel wat geklommen worden in de Vuelta: drie cols van tweede categorie en één van derde categorie over 165 km met als afsluiter een steile klim van de eerste categorie in de laatste vijf kilometer. Vanuit de start roken de vluchters een kans en uiteindelijk ontstond er een kopgroep van ruim dertig renners. Jumbo-Visma was niet vertegenwoordigd in de kopgroep, maar gedurende de etappe werd duidelijk dat ze voor de ritzege wilden gaan.
Eerst zorgde Robert Gesink ervoor dat de voorsprong zakte van vijf minuten naar drie minuten, waarna Nederlands kampioen Dylan van Baarle en Wilco Kelderman de voorsprong terugbrachten tot een halve minuut bij de voet van de slotklim Xorret de Cati.
Op de steile beklimming was de eerste aanval van Sepp Kuss. De Amerikaan nam een kleine voorsprong, maar hij werd gecontroleerd door Remco Evenepoel. De Belg reed een strak tempo met twee Jumbo-Visma renners in het wiel en zorgde dat Kuss weer werd bijgehaald. Ook de afdaling nam Evenepoel voor zijn rekening, waarna er gesprint ging worden voor de dagzege en daarin was Primoz Roglic sneller dan Evenepoel.
In het algemeen klassement is Kuss de nieuwe leider. De Amerikaan van Jumbo-Visma gaf twee seconden toe op zijn ploeggenoot Roglic, maar doordat Lenny Martinez vandaag meer dan één minuut verloor is Kuss de nieuwe leider in de Vuelta.
Results powered by FirstCycling.com
Tennisster Iga Swiatek heeft zich bijzonder makkelijk geplaatst voor de achtste finales van de US Open. De als eerste geplaatste Poolse titelverdedigster gunde één game aan de Sloveense qualifier Kaja Juvan (6-0, 6-1), met wie Swiatek in 2018 haar internationale doorbraak maakte door het dubbelgoud te winnen op de Olympische Jeugdspelen in Buenos Aires.
Swiatek speelt in de achtste finales tegen Jelena Ostapenko (20), die met 4-6, 6-3, 6-3 van de Amerikaanse Bernarda Pera won. Het toernooi eindigde al voor de Kazachse Elena Rybakina (4), die met 3-6, 7-6 (6), 4-6 niet was opgewassen tegen Sorana Cirstea (30) uit Roemenië, die in haar vijftien jaar in New York nooit eerder voorbij ronde drie kwam. Zij speelt tegen de Zwitserse Belinda Bencic (15), die op haar beurt met 7-6 (1), 2-6, 6-3 afrekende met de Chinese Zhu Lin.
De Deense Carolina Wozniacki is bezig aan een uitstekende comeback en staat bij de laatste zestien op haar eerste Grand Slam-toernooi sinds de Australian Open van 2020. Wozniacki rekende met 4-6, 6-3, 6-1 af met de Amerikaanse Jennifer Brady. Hierna volgt de Amerikaanse tiener Coco Gauff (6), die na een stroeve start soepel van de Belgische Elise Mertens (32) won: 3-6, 6-3, 6-0.
De als tiende geplaatste Tsjechische Karolina Muchova won met 7-6 (0), 6-3 van de Amerikaanse Taylor Townsend en neemt het hierna op tegen Xin Wang. De Chinese was met 4-6, 6-3, 6-2 te sterk voor Anna Karolina Schmiedlova uit Slowakije.
Tennisser Novak Djokovic heeft zich geplaatst voor de achtste finales op de US Open. Dat is op zich niet heel bijzonder, de Serviër (2) won het toernooi immers al drie keer, maar hij had het bepaald niet makkelijk.
Djokovic speelde tegen zijn als 32e geplaatste landgenoot Laslo Djere, die uit de startblokken schoot en zowaar de eerste twee sets won. Daarna kwam Djokovic dan eindelijk op gang en vanaf dat moment was het ook niet echt spannend meer: 4-6, 4-6, 6-1, 6-1, 6-3. Djokovic speelt hierna tegen de Kroatische qualifier Borna Gojo, die met 6-4, 6-3, 6-2 van de Tsjech Jiri Vesely won en zo voor het eerst in zijn loopbaan de achtste finales op een Grand Slam-toernooi bereikte.
De als negende geplaatste Amerikaan Taylor Fritz had het dan weer niet zo moeilijk, hij won met 6-1, 6-2, 6-0 van de Tsjechische qualifier Jakub Mensik. Hierna volgt nog een qualifier: Dominic Stricker uit Zwitserland klopte de Franse wildcardspeler Benjamin Bonzi met 2-6, 7-5, 7-6 (4), 3-6, 6-2 en haalde zo voor het eerst op een Grand Slam-toernooi de laatste zestien.
Ook de volgende Amerikaan, Frances Tiafoe (10), is een ronde verder: hij won met 4-6, 6-2, 6-3, 7-6 (6) van de als 22e geplaatste Franse veteraan Adrian Mannarino. De volgende tegenstander is de Australische wildcardspeler Rinky Hijikata, die met 6-3, 6-3, 4-6, 6-3 een einde maakte aan de droom van de Chinees Zhang Zhizhen.
Tot slot een achtste finale die tussen twee Amerikanen gaat: Tommy Paul (14) en Ben Shelton. Paul had het één set moeilijk met de Spanjaard Alejandro Davidovich Fokina, maar won met 6-1, 6-0, 3-6, 6-3 vrij soepel. Shelton rekende met 6-4, 3-6, 6-2, 6-0 af met de Rus Aslan Karatsev.
Carlos Sainz heeft ook in de derde vrije training voor de Formule 1 Grand Prix van Italië de snelste tijd gereden. De Spanjaard kwam met zijn Ferrari op het circuit van Monza tot een tijd van 1.20,912 en was hiermee een fractie sneller dan Max Verstappen. Lewis Hamilton kwam tot de derde tijd.
Er was in het begin van de training meteen al veel actie op de baan waarbij Verstappen de snelste tijd klokte. De coureurs gingen zich daarna richten op de lange runs maar richting het einde van de training werden er nieuwe banden gemonteerd en werden de tijden sneller en sneller. Verstappen leek met een 1.20,998 de snelste tijd op te eisen, maar Sainz kwam er nog net onder door. Voor Sergio Perez was het een training om snel te vergeten, want de Mexicaan kwam maar tot zestien ronden vanwege een olielekkage. Red Bull Racing besloot hierop de krachtbron in de auto van de Mexicaan te vervangen.
De jongelingen in de Formule 2 hebben zaterdagmiddag hun sprintrace van het weekeinde in Monza afgewerkt. Op de Temple of Speed werd weer flink geslipstreamd en dat zorgde regelmatig voor mooie gevechten, tot aan het einde van de race.
Poleposition was voor Ralph Boschung, die niemand minder dan Richard Verschoor naast zich had staan. Op rij twee stonden Frederik Vesti en Jak Crawford, voor Kush Maini, Victor Martins, Isack Hadjar, Roman Stanek, Oliver Bearman en Theo Pourchaire.
Boschung verremde zich volledig in de eerste bocht en schoot rechtdoor, maar Verschoor kon niet profiteren: Vesti nam hem snel te grazen. De safety car kwam snel de baan op vanwege een gespinde Amaury Cordeel, tot we met Vesti, Verschoor, Maini en Boschung voorop weer verder konden.
Boschung zakte met zijn grotendeels kapotgeremde banden heel snel weg, terwijl Martins de derde plek van Maini over wist te nemen. Martins had het tempo er lekker in zitten en ging ogenschijnlijk moeiteloos langs Verschoor naar plek twee, waarna de pijlen op Vesti gericht werden.
Een spin van Roy Nissany bracht de safety car weer de baan op, waarna we met zes ronden te gaan en Vesti, Martins en Verschoor voorop weer door konden. Vanuit de slipstream deed Verschoor even een poging om Martins te verschalken, maar zijn auto had simpelweg niet de topsnelheid om er voorbij te gaan.
Martins deed vervolgens nog een poging om in de slotfase bij Vesti te komen, maar een aanval kwam er niet meer en dus pakte Vesti de winst. Martins werd tweede, Verschoor pakte een prima podiumplek.
Op het circuit van Monza is zaterdagochtend de sprintrace van het slotweekeinde van de Formule 3 van dit jaar verreden. Het werd een mooie race, waarin nog tot in de laatste ronde gestreden werd om de podiumplekken.
Op vrijdag werd de titelstrijd beslist: Gabriel Bortoleto zag concurrenten Paul Aron en Pepe Marti níet de poleposition en bijbehorende punten pakken, waarmee de titel binnen was voor de Braziliaan. In Monza begon Franco Colapinto vanaf poleposition aan de sprintrace, naast Mari Boya en voor Gregoire Saucy, Nikola Tsolov, Taylor Barnard en Leonardo Fornaroli.
Boya kende een topstart en pakte de leiding, gevolgd door Colapinto, Saucy, Barnard, Tsolov, Zak O'Sullivan en Colapinto - Aron en Martin, uitgerekend de twee die Bortoleto voor het weekeinde nog van de titel konden houden, kwamen in bocht één met elkaar in aanraking en waren kansloos.
Na een paar ronden achter de safety car kon er weer geracet worden, waarbij Boya, Colapinto en Saucy hun posities vast konden houden - O'Sullivan schoof in no-time langs Tsolov en Barnard naar de vierde plek. Even later deed hij een poging bij Saucy, maar dat resulteerde in een aanvaring en een lekke band voor Saucy, terwijl de sterk naar voren gekomen Bortoleto profiteerde en plek drie in handen nam.
Ondertussen had Colapinto een prima aanval geplaatst op de leidende positie van Boya, met succes. De twee teamgenoten bleven knokken en wisselden nog eens van positie, tot Colapinto een gaatje kon slaan. Boya moest zich vervolgens in de slotronde nog gewonnen geven tegen Bortoleto, waarmee het podium bekend was - voor Boya was het zijn eerste F3-podium. Luke Browning pakte overigens een indrukwekkende vijfde plek, na als 27e gestart te zijn.
Aaron Fletcher bereidt zich al 15 jaar voor op 'doomsday', de ineenstorting van Amerika. Hij woont in een zelfgemaakte kar die getrokken wordt door schapen en drinkt hun melk. Aaron zwerft over het platteland en doet klusjes op boerderijen, waar hij in ruil voor zijn werk met zijn kar een veilig plekje krijgt. Volgens hem zouden daklozen in steden beter af zijn op het platteland, als ze leven zoals hij.
00:00 Meet Aaron Fletcher
00:24 "Every 400 Years Societies Collapse"
01:07 Tour of the sheep wagon
03:11 Farmhanding for food or a place to stay
04:17 How Aaron gets electricity
04:42 Free samples of sheep's milk ice cream
06:30 Why Aaron moved towns
07:13 Escaping the Almeda fire
08:18 Aaron's past
09:16 Is Aaron's lifestyle healthy?
11:16 What's next for Aaron?
Het is een primeur voor India: voor het eerst heeft het land een onderzoeksatelliet op weg naar de zon gestuurd. 'Aditya-L1' zal vijf jaar rond de ster draaien en de elektromagnetische velden van de zon observeren.
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA hebben al eerder ruimtesondes de ruimte in gestuurd om de zon te verkennen - nu volgt India dit voorbeeld. Rond 12.00 uur (lokale tijd) vertrok een lanceervoertuig met de 'Aditya-L1' onderzoekssatelliet aan boord van de Satish Dhawan ruimtehaven op het Oost-Indische eiland Sriharikota. Ruim 860.000 mensen zagen de raket opstijgen tijdens een live-uitzending door ruimtevaartorganisatie ISRO. Kort daarna meldde ISRO op X, voorheen Twitter, dat de sonde nu de ruimte had bereikt.
Vernoemd naar zonnegod Aditya
De onderzoekssatelliet moet in de ruimte op 1,5 miljoen kilometer van de aarde worden geplaatst. Het zal ongeveer vier maanden duren voordat de sonde zijn baan rond de zon zal bereiken, zei een ISRO-woordvoerder. Als de missie succesvol is, zou 'Aditya-L1' een ononderbroken zicht op de ster moeten hebben, d.w.z. zonder duisternis.
De satelliet is vernoemd naar het Sanskrietwoord voor de zonnegod Aditya. 'Aditya-L1' bestaat uit zeven modules en is bedoeld om de buitenste lagen van de zon te observeren met behulp van detectoren voor elektromagnetische velden. Specifiek moeten zonne-activiteiten zoals zonnestormen en opflikkeringen worden onderzocht. De missie heeft ook tot doel een beter inzicht te krijgen in de dynamiek van de zonnewind. De gegevens over de zonneverschijnselen die India wil verzamelen moeten helpen om het weer op aarde en op andere planeten beter te begrijpen. Bovendien moeten ze helpen om communicatie- en klimaatsatellieten over de hele aarde beter te beschermen, aldus een ISRO-woordvoerder. De missie zal naar verwachting iets meer dan vijf jaar duren.
India is al naar de maan gereist
Tot nu toe hebben onder andere de VS, China, Europa en Japan de zon bestudeerd – alleen of in een gezamenlijke missies. Iets meer dan een week geleden landde India het ruimtevaartuig Chandrayaan-3 op de zuidpool van de maan. India werd daarmee de vierde maanreizigersnatie ter wereld. In 2014 werd India het eerste Aziatische land dat een ruimtevaartuig in een baan rond de planeet Mars lanceerde.
De burgemeester van Leiden, Peter van der Velden, heeft een noodverordening afgekondigd voor het gebied rond de bibliotheek in het centrum van de stad.
Tijdens het evenement Pride Leiden zal er een dragqueen komen voorlezen aan kinderen in de bibliotheek aan de Nieuwstraat. Om “ernstige verstoring van de openbare orde” te voorkomen, is het voor mensen die mogelijk de openbare orde verstoren niet toegestaan om zich in het gebied te bevinden tot 13.00 uur.
Eerder waren er al aankondigingen van protesten tegen het voorlezen. De gemeente erkent dat demonstreren een grondrecht is, maar benadrukt dat wanordelijkheden niet zullen worden getolereerd. De gemeente geeft aan dat de focus tijdens het voorleesuur op de kinderen ligt.
Er zijn zowel voor-als tegenstanders komen demonstreren in Leiden vandaag.
Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.
Het Formule 1-seizoen is inmiddels al ruim over de helft en dat levert altijd wat leuke feitjes op. Wist je bijvoorbeeld dat AlphaTauri meer coureurs inzette dit jaar dan ze aan punten binnenhaalde? Na Nyck de Vries, Daniel Ricciardo en Yuki Tsunoda nam met Liam Lawson al die vierde coureur plaats in de bolide bij een grand prix. Die vier coureurs brachten het team slechts 3 punten (tot nu toe).
Het nutteloze feitje van de dag: Opmerkelijk AlphaTauri (WikiCommons/Lukas Raich)
De zevende etappe van de Vuelta a España leverde een rare sprint op, die live nauwelijks in beeld werd gebracht, met uiteindelijk Geoffrey Soupe als winnaar. Thymen Arensman zijn we kwijt, maar hij lijkt gelukkig relatief in orde te zijn na zijn nare valpartij in de slotfase.
Vandaag de achtste etappe en dat wordt bepaald geen massasprint. Zoals we in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier kunnen zien gaat het de hele dag op en neer, een 165 kilometer lange rit van Denia naar de slotklim op Xorret de Catí, waarna nog een kort stukje afdalen volgt richting de finish.
Voor alle details verwijzen we uiteraard door naar de eerdergenoemde voorbeschouwing, maar drie bergen van de tweede categorie, één van de derde en één van de eerste, dat geeft wel aan wat voor soort etappe het gaat worden. Aanvallers maken een prima kans, tenzij de klassementsmannen echt zin hebben om alvast volle bak strijd te maken.
Of de renners er zin in hebben is maar de vraag, het lijkt bepaald geen aangenaam koersweer te worden. Ze mogen er rond één uur aan beginnen, vanwege de op de moderne tijd achter lopende Vuelta kunnen we pas vanaf 14.30 uur live gaan kijken bij Eurosport. De finish staat weer tussen kwart over vijf en kwart voor zes op de planning.
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot die de laatste jaren steeds vaker voorkomt in Nederland. Omdat deze op de unielijst van invasieve exoten staat, moet deze bestreden worden.
De Nederlandse volleybalsters hebben zich niet weten te plaatsten voor de finale op het EK. In de halve finale bood Oranje goed tegenstand tegen wereldkampioen Servië, maar uiteindelijk verloor Nederland met 3-1 (25-21, 15-25, 25-22, 25-21).
De Nederlandse volleybalsters hadden het in de eerste set lastig tegen Servië en al snel keken ze in de openingsset tegen een achterstand aan. Tegen het einde van de set kwam Oranje nog wat terug, maar de set ging alsnog naar Servië. In de tweede set bouwden de Nederlandse volleybalsters al snel een grote voorsprong op, lieten Servië niet meer terugkomen en wonnen overtuigend de set.
Oranje zat in een goede fase en ook de derde set leek naar Nederland te gaan. Halverwege de set stonden de Nederlandse volleybalsters met vier punten voor (12-16), maar vrij snel werden die weggegeven en ging de set alsnog naar de huidige wereldkampioen. Ook in de vierde set had Oranje de leiding met meerdere punten verschil, maar steeds knokte Servië zich terug en pakte alsnog de set en de wedstrijd.
Door de nederlaag speelt Oranje om het brons tegen Italië, dat in een prachtige wedstrijd verloor van Turkije (3-2).
Goedemorgen!
Vanochtend komt er vooral in de zuidelijke helft mist voor, in het midden en zuidwesten soms dichte mist. Deze zal geleidelijk oplossen, maar het blijft daar overwegend bewolkt. In het noorden laat de zon zich regelmatig zien. Verder maakt het oosten nog kans op een enkele bui. Er staat weinig wind, aan zee en op het IJsselmeer staat een matige wind uit het oosten.
Vanmiddag is er af en toe zon en blijft het op de meeste plaatsen droog. De maximumtemperatuur ligt rond 20°C in het noorden tot plaatselijk 24°C in het zuiden. Langs de kust en op het IJsselmeer staat een matige wind uit het noordoosten, elders waait het nauwelijks.
Vanavond klaart het steeds meer op en blijft het droog. Landinwaarts is er weinig wind, langs de kust en boven het IJsselmeer staat een matige wind uit het noordoosten.
Komende nacht ontstaat er in het zuidoosten (dichte) mist. Het blijft droog. Het koelt af naar 14°C in het zuiden tot plaatselijk 9°C in het noorden bij weinig wind. (Bron: KNMI)
Tot morgen!
Bewolking boven het IJ (Foto: DJMO)
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.
Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.
Delen van de Nederlandse natuur blijken nog gevoeliger voor stikstof dan eerder gedacht. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Wageningen Environmental Research over de Kritische Depositie Waarden (KDW's) in opdracht van de minister voor Natuur en Stikstof waarin internationaal onderzoek naar Nederland is vertaald. De opgave om de natuur op een gezond niveau te krijgen en wettelijke doelen te halen, wordt daarmee groter.
Minister Christianne van der Wal: “De noodzaak om stikstof te verminderen was al hoog, door de nieuwe wetenschappelijke inzichten is onze opgave helaas groter geworden. Dat is zorgwekkend nieuws voor de natuur en voor iedereen die zo hard werkt aan onze gezamenlijke opgaven om de natuur te herstellen. Het is ook vervelend nieuws voor iedereen die behoefte heeft aan vergunningsruimte. De komende tijd wil ik het RIVM laten onderzoeken welk effect onze huidige inzet heeft om de wettelijke natuurdoelen te halen en wat mogelijk nog aanvullend nodig is”.
De KDW is de wetenschappelijk bepaalde waarde waarboven het risico bestaat dat natuur significante schade lijdt door de invloed van stikstof. Die is per type natuur verschillend. Die waarden worden ongeveer elke tien jaar op Europees niveau geactualiseerd op basis van internationaal onderzoek. Het nieuwe KDW-rapport is een vertaling voor de Nederlandse natuur op basis van het eerdere Europese rapport over de KDW’s dat vorig najaar uitkwam.
Prognoses
De impact van de bijgestelde KDW’s is afhankelijk van de nieuwe waarden en van de actuele depositiecijfers, oftewel hoeveel stikstof er in de praktijk op locatie neerdaalt. Ieder jaar werkt het RIVM deze cijfers bij. Uit de eerste resultaten van de dit jaar door het RIVM doorgevoerde wetenschappelijke inzichten, nieuwe cijfers en metingen blijkt dat ook de totale stikstofdepositie in Nederland hoger is geworden, zowel in de huidige situatie als in de verwachting voor toekomstige jaren. Deze combinatie zorgt ervoor dat meer natuur overbelast is en dat we meer moeten doen om de natuur te herstellen. In welke natuurgebieden dat precies is, wordt nu door het RIVM uitgezocht en zal later dit najaar gepubliceerd worden.
In de Wet stikstofreductie en natuurverbetering (Wsn) is opgenomen dat Nederland voldoende oppervlakte in Natura-2000 gebieden met stikstofgevoelige natuur moet beschermen tegen een overbelasting door stikstofdepositie. De oppervlakte die niet meer overbelast is door stikstof, is volgens het RVM naar verwachting gedaald. In 2025 zou 39 procent van de oppervlakte niet meer overbelast zijn, met de nieuwe cijfers is dat nog 29 procent. In 2030 gaat het om respectievelijk 43 procent wat gedaald is naar 30 procent.
Belangrijke kanttekening hierbij is wel dat recente voorstellen, zoals de uitwerking van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) en de Aanpak Piekbelasting, niet meetellen in deze cijfers. Daarmee zetten we in op het sterk terugbrengen van de overbelasting op de natuur.
Vervolg
De laatste wetenschappelijke inzichten zetten de doelen uit de Wsn om stikstofgevoelige natuur op een gezond niveau te krijgen onder druk. Volgens de Wsn moet in 2025 ten minste 40 procent van de stikstofgevoelige natuur op een gezond niveau zijn. De minister van Natuur en Stikstof laat het RIVM onderzoeken welk effect het huidige beleid nog kan hebben. Daarnaast kijken we samen met provincies wat dit betekent voor de gebiedsprocessen en de vergunningverlening voor PAS-melders, woningbouw, de energietransitie, infrastructuur, defensie en andere projecten van groot belang. Het kabinet blijft het van groot belang vinden dat de toestemmingverlening, binnen de kaders van de wet, zoveel mogelijk doorgang kan vinden en blijft daarom inzetten op het verminderen van de stikstofuitstoot en het verbeteren van het stelsel van toestemmingverlening.
De grote fluctuatie in de cijfers laat zien dat het lastig sturen is op een maatstaf als de KDW die met nieuwe inzichten verandert. De minister voor Natuur en Stikstof vindt het daarom van belang dat het onderzoek naar een alternatief voor de KDW als omgevingswaarde in de wet doorloopt. Van deze verkenning is de eerste fase recent afgerond. In het vervolg wordt de komende maanden een haalbaarheidsonderzoek gedaan, waarin wordt onderzocht of een alternatief ecologisch effectief, juridisch houdbaar en uitvoerbaar is.
Op het razendsnelle circuit van Monza zijn vrijdag de eerste twee vrije trainingen afgewerkt voor de Grand Prix van Italië. Dat verliep voor wereldkampioen Max Verstappen redelijk, hoewel hij met name over de tweede training minder tevreden zal zijn geweest.
In training één was Verstappen in de Red Bull 'gewoon' weer de snelste, hoewel Ferrari-coureur Carlos Sainz er maar 0,046 seconden achter zat. Verstappen's teamgenoot Sergio Perez wist met een derde plek te verrassen, verder bleef alleen Charles Leclerc in zijn Ferrari binnen een halve seconde van Verstappen.
In de tweede training had de Nederlander het lastiger, waarbij hij zelf klaagde over hinder in een van zijn pogingen voor een snelle ronde. Hij moest het uiteindelijk doen met plek vijf op 0,276 seconden van Sainz, die de rapste bleek. Lando Norris en Oscar Piastri zaten er met plek twee en vier goed bij voor Mercedes, Perez sloot zijn verrassend sterke dag af met een keurige derde plek.
Zaterdag wordt om 12.30 uur de derde training verreden, om 16.00 uur staat de kwalificatie op het programma. De uitslagen zijn allemaal hier te vinden.
Zo loop je nog in je hemdje, zo ben je ineens doorweekt en kletteren de hagelstenen op je hoofd. Het weer kan in de zomer soms best heftig omslaan. Meteoroloog Michiel Baatsen (Universiteit Utrecht) legt je voor Universiteit van Nederland uit waar dat noodweer ineens vandaan komt. Wolkbreuken, dagenlang regen, stormen en valwinden, downbursts: alles heeft te maken met waterdamp, water en ijs dat in de lucht condenseert, smelt, bevriest en omgekeerd.
0:00 Wat zijn wolken, en waarom vallen ze niet omlaag?
1:06 De lucht zit vol met waterdamp, water en ijs
1:45 Lucht en wolken veranderen de hele tijd
2:42 In de zomer is de lucht nog vochtiger
4:08 Het weer begint en eindigt niet bij de grens
4:47 Waar komt hagel en storm vandaan?
Mona Keijzer, voormalig staatssecretaris van Economische Zaken is de #2 op de conceptlijst van BBB. Mocht de partij na de verkiezingen de premier moeten leveren, zal Keijzer worden voorgedragen. Is Keijzer een goede kandidaat minister-president?
Mona Keijzer schuift aan bij BBB ( Tweet BBB 1 september 2023)
Twee voormalige leiders van de extreemrechtse extremistische groep Proud Boys zijn elk veroordeeld tot meer dan tien jaar gevangenisstraf wegens het leiden van een aanval op het Amerikaanse Capitool in januari 2021, om de machtsoverdracht van Donald Trump aan Joe Biden na de presidentsverkiezingen van 2020 te voorkomen.
De gevangenisstraf van 17 jaar voor Joseph Biggs, een Proud Boys-organisator, en 15 jaar voor Zachary Rehl, een leider van de groep, waren de tweede en derde langste straffen die tot nu toe zijn uitgesproken tijdens de aanslag van 6 januari 2021.
Zij waren de eerste Proud Boys die werden veroordeeld door Timothy Kelly, een Amerikaanse districtsrechter die afzonderlijk soortgelijke hoorzittingen zal voorzitten van drie anderen die in mei door een jury werden veroordeeld na een proces van vier maanden in Washington DC, waarbij extreemrechts aan het licht kwam. De omarming door extremisten van leugens door Trump, een Republikein, dat de verkiezingen van 2020 van hem waren gestolen.
Enrique Tarrio uit Miami, de nationale voorzitter en topleider van de Proud Boys, wordt dinsdag veroordeeld. Zijn veroordeling werd van woensdag naar volgende week verplaatst omdat Kelly ziek was.
Tarrio was op 6 januari niet in Washington. Hij was twee dagen vóór de rel in het Capitool gearresteerd op beschuldiging dat hij tijdens een eerdere bijeenkomst in de Amerikaanse hoofdstad een Black Lives Matter-spandoek had geschonden, en hij voldeed aan het bevel van een rechter om de stad na zijn arrestatie te verlaten. Hij koos Biggs en Ethan Nordean, voorzitter van de afdeling Proud Boys, als leiders van de groep tijdens zijn afwezigheid, aldus de aanklagers.
Rehl, Biggs, Tarrio en Nordean werden veroordeeld wegens onder meer opruiende samenzwering, een misdrijf dat tijdens de Amerikaanse burgeroorlog zelden werd gepleegd. Een vijfde Proud Boys-lid, Dominic Pezzola, werd vrijgesproken van opruiende samenzwering, maar veroordeeld voor andere ernstige aanklachten.
De Proud Boys die bij de zaak betrokken zijn, hebben gezegd dat ze van plan zijn in beroep te gaan tegen de veroordeling.
'Ik weet dat ik het die dag verpest heb'
Aanklagers hadden tegen Briggs, voormalig infowars-correspondent, 33 jaar gevangenisstraf geëist. Ze noemden de voormalige soldaat, die zichzelf als organisator van de ‘Proud Boys’ omschreef als een van de meest gewelddadige relschoppers, een gewelddadige oproerkraaier. "Ik weet dat ik het die dag verpest heb", zei Biggs tegen de rechter voordat hij zijn vonnis van 17 jaar te horen kreeg.
"Biggs beschouwde zichzelf en zijn beweging als een tweede Amerikaanse revolutie waarin hij en de andere ‘patriotten’ de regering met geweld zouden heroveren", aldus het rechtbankverslag.
In de rechtbank verontschuldigde een betraande Biggs zich voor zijn daden en zei dat hij op de dag van de rel door de menigte was ‘verleid’. "Ik ben gewoon verder gegaan. Mijn nieuwsgierigheid kreeg de overhand", voegde hij eraan toe. "Ik ben geen terrorist. Ik heb geen haat in mijn hart." "Ik weet dat ik gestraft moet worden, en ik begrijp het", zei Biggs. "Maar ik ben geen terrorist."
Biggs kreeg de op één na hoogste gevangenisstraf in verband met de aanval op het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in januari 2021. Het voormalige hoofd van een andere extreemrechtse groep, de ‘Oath Keepers’, werd veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf.
Proud Boy Zachary Rehl ook veroordeeld
Een ander Proud Boys-lid, Zachary Rehl, werd donderdag veroordeeld tot 15 jaar, eveneens op beschuldiging van opruiende samenzwering. Tegen hem was 30 jaar geeïst. Rehl, een voormalige Amerikaanse marinier en leider van de Philadelphia-tak van de Proud Boys, werd tijdens de rel op video gezien terwijl hij een chemische irriterende stof naar agenten bij het Capitool spoot.
Vijf doden bij de bestorming van het Capitool
Aanhangers van de destijds weggestemde president Donald Trump bestormden op 6 januari 2021 het Capitool in Washington, braken door politiebarrières en betraden het gebouw. Het Congres kwam daar bijeen om de overwinning van democraat Joe Biden bij de presidentsverkiezingen formeel te bevestigen. Trump had zijn aanhangers eerder in een toespraak opgehitst met de valse bewering dat door massale verkiezingsfraude zijn overwinning was gestolen. Als gevolg van de rellen kwamen vijf mensen om het leven. Begin augustus werd Trump beschuldigd van poging tot electorale inmenging. Tijdens de verkiezingscampagne weigerde Trump de rechts-radicale groep te veroordelen. In een televisiedebat met Biden zei hij: “Proud Boys – doe rustig aan, maar blijf alert.”
1.100 arrestaties na bestorming
Aanklagers gebruikten sms-berichten, posts op sociale media en video’s om aan te tonen dat de Proud Boys betrokken waren bij een gecoördineerde poging om de certificering van de verkiezingen van 2020 in het Capitool tegen te houden.
Op 6 augustus waren ruim 1.100 mensen gearresteerd op beschuldiging van het deelnemen aan de rel, wat resulteerde in ruim 630 schuldbekentenissen en 110 veroordelingen. Een andere prominente deelnemer aan de rel, Oath Keepers-oprichter Stewart Rhodes, werd in mei veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf.