Nederland wereldkampioen 4x400m na sensationele finish Bol

In Boedapest hebben de Nederlandse vrouwen voor een sensatie gezorgd op de slotdag van het wereldkampioenschap atletiek. Op de 4x400 meter snelden Eveline Saalberg, Lieke Klavers, Cathelijn Peeters en Femke Bol in de Hongaarse hoofdstad naar de wereldtitel in het allerlaatste onderdeel van het WK.

4x400m vrouwen
Eveline Saalberg begon prima aan de wedstrijd, Lieke Klaver bracht Nederland volop in de strijd om de eerste plek. Cathelijn Peeters kon vervolgens bijzonder sterk mee met de Jamaicaanse Nickisha Pryce en de Britse Ama Pipi, waarna het aan Femke Bol was om het af te maken. De Britse Nicole Yeargin en vooral de Jamaicaanse Stacey Ann Williams leken wat te ver weg, maar met een werkelijk fenomenale laatste tachtig meter kwam Bol langs allebei: sensationeel goud voor Nederland in 3:20,72 minuten. Zilver was voor Jamaica met Candice McLeod, Janieve Russell, Pryce en Williams in 3:20,88 minuten, voor het Britse kwartet Laviai Nielsen, Amber Anning, Pipi en Yeargin (3:21,04).

4x400m mannen
Isayah Boers opende voor Nederland vrij aardig, maar Terrence Agard, Ramsey Angela en Isaya Klein Ikkink konden de ploeg niet in de strijd houden: zevende in 3:00,40 minuten. Het goud ging met overmacht naar de Amerikanen Quincy Hall, Vernon Norwood, Justin Robinson en Rai Benjamin in 2:57,31 minuten, maar het zilver was een verrassing: Ludvy Vaillant, Gilles Biron, David Sombe en Teo Andant snelden Frankrijk in 2:58,45 naar het zilver. Brons ging in 2:58,71 naar de Britten Alex Haydock-Wilson, Charles Dobson, Lewis Davey en Rio Mitcham.

5000m mannen
Net als op het WK van vorig jaar moest Jakob Ingebrigtsen het doen met zilver op 'zijn' 1500 meter en in Boedapest hoopte hij net als vorig jaar dan wel de titel te pakken op de vijf kilometer. Mohamed Katir uit Spanje leek hem te dwarsbomen, maar in een zinderende sprint om het goud klopte Ingebrigtsen hem alsnog: 13:11,30 tegen 13:11,44 minuten. Brons ging in 13:12,28 naar de Keniaanse vicewereldkampioen Jacob Krop, die de Guatemalteek Luis Grijalva daarmee nét van een zeldzame medaille af hield.

Hoogspringen vrouwen
Vier vrouwen wisten de 1,97 meter te slechten, de Britse Morgan Lake ging er vervolgens af met twee missers op 1,99 meter en één op 2,01 meter. De 1,99 meter werd in één keer gehaald door Eleanor Patterson uit Australië en de Oekraïnse Yaroslava Mahuchikh, Nicola Olyslagers uit Australië deed het in twee keer. Op 2,01 meter was het echter alleen Mahuchikh die het voor elkaar kreeg en dus ging het goud naar de Oekraïnse, voor Patterson en Olyslagers.

Speerwerpen mannen
Olympisch kampioen Neeraj Chopra had één doel: de eerste Indische gouden medaille ooit pakken op een WK atletiek. Met 88,17 meter deed hij in zijn tweede poging al een serieuze worp naar goud, hoewel uitgerekend de Pakistaan Arshad Nadeem er met 87,82 meter dicht in de buurt kwam. Genoeg was het echter niet voor Nadeem: Chopra verbeterde zich niet meer, maar de Pakistaan deed dat ook niet. Goud voor India dus, zilver voor Pakistan - de eerste WK-medaille ooit - en brons voor de Tsjech Jakub Vadlejch (86,67m).

800m vrouwen
De favorieten waren opmerkelijk genoeg hetzelfde als de medaillewinnaars van het WK van vorig jaar: de Amerikaanse Athing Mu, de Britse Keely Hodgkinson en Mary Moraa uit Kenia. Mu oogde redelijk, maar op het moment dat de turbo aan werd geslingerd moest ze afhaken. Hodgkinson leek het snelst, maar Moraa had het meest over en snelde naar de wereldtitel in 1:56,03 minuten, voor Hodgkinson (1:56,34) en Mu (1:56,61).

3000m steeplechase vrouwen
Beetje bij beetje liep de finale uit op een duel tussen de Keniaanse Beatrice Chepkoech en haar voormalige landgenote Winfred Yavi, al jaren voor Bahrein uitkomend. Yavi kwam maar moeilijk over de obstakels, maar was er tussenin beduidend sneller en liep naar de wereldtitel in 8:54,29 minuten, een van de snelste tijden ooit. Zilver was in 8:58,98 voor Chepkoech, voor haar landgenote Faith Cherotich (9:00,69).