F1: Uitslag Grand Prix van Nederland

Max Verstappen heeft voor het derde jaar op rij de Grand Prix van Nederland op zijn naam geschreven. De Nederlander zegevierde op Zandvoort in een race die met regen en zon alles in zich had. Met de negende zege op rij evenaarde de kampioenschapsleider het record van Sebastian Vettel. Fernando Alonso vocht zich naar plek twee, voor Pierre Gasly die Alpine veel vreugde bezorgde.

Verstappen startte vanaf poleposition, terwijl Kevin Magnussen uit de pits vertrok. Er was bij de start dreiging van regen, maar de baan was droog genoeg om op slicks te vertrekken. Verstappen was als beste vertrokken, voor Norris en Fernando Alonso die zowel George Russell en Alexander Albon verschalkte. De regen nam kwam aan het eind van de eerste ronde plots vol naar beneden en de eerste coureurs besloten al gelijk om intermediates te halen. Alonso passeerde in de tweede ronde Norris en ging daarna op jacht naar Verstappen.

Verstappen maakte al snel een stop terwijl Russell de eerste plek afsnoepte van Norris, Albon reed op plek drie, maar niet voor lang, want Sergio Perez greep de eerste positie, voor Guanyu Zhou, Pierre Gasly en Verstappen. De coureurs die gokten om op droogweerbanden door te gaan verloren vele posities. Onder meer Charles Leclerc verloor veel tijd doordat de banden in de pits niet klaar stonden.

Perez had een voorsprong van tien seconden op Zhou, maar Verstappen was op jacht en passeerde al snel Gasly en Zhou. De baan droogde snel op en na elf ronden waren de slicks sneller dan de intermediates, waar een nieuwe ronde van stops volgde. Verstappen was hierbij een ronde eerder dan Perez en greep hierdoor opnieuw de leiding voor Perez en Alonso. Gasly lag vierde, voor Carlos Sainz, Zhou, Kevin Magnussen, Oscar Piastri, Yuki Tsunoda en Esteban Ocon.

Het duurde niet lang voordat er opnieuw een bui volgde. De baan werd weer iets natter, waarbij Logan Sargeant zich net als tijdens de kwalificatie vergiste en spinde. Omdat de Williams hard in de bandenstapels belandde kwam de safety car naar buiten. Opvallend was dat de als derde gestarte Russell na achttien ronden op plek zeventien lag en de als tweede vertrokken Norris elfde. De uit de pits vertrokken Magnussen bewandelde de omgekeerde weg met plek zeven.

Na 21 van de 72 ronden werd het weer groen, waarbij Verstappen gelijk een gat trok met Perez en Alonso. Daarachter streden Gasly en Sainz om plek vier. Verstappen breidde langzaam maar zeker zijn voorsprong op Perez uit die op zijn beurt niets te duchten had van Alonso, Gasly en Sainz. Daarachter reed de nog niet gestopte Albon die het op de zachte banden meer dan een halve race uithield.

De laatste ronde pitsstops werd na 42 ronden afgetrapt door Sainz die buiten de top tien naar buiten kwam, maar langzaam maar zeker door de stops van anderen weer opschoof. Verstappen was na 50 ronden een van de laatsten. De Nederlander leidde voor Perez en Sainz. Alonso kende een slechte stop en viel terug naar plek vier, voor Gasly die een straf van vijf seconden uit moest zitten.

Alonso maakte zich na zijn stop kwaad en haalde Sainz al snel in. Daarachter schoof Russell door naar plek zes, voor Albon, Ocon, Norris en Hamilton. Er waren in de top tien diverse gevechten waarbij Albon Russell verschalkte en Hamilton Norris, Ocon en Russell voorbij ging. Ook Gasly won een plek door Sainz te verschalken.

Met nog elf ronden te gaan ging het opnieuw regenen waarbij Perez de eerste was die stopte. De Mexicaan kwam zo laat dat zijn banden nog niet klaar stonden. Daarna kwam het hele veld opnieuw binnen, waarbij Verstappen leidde, voor Perez, Alonso, Gasly, Sainz, Hamilton, Norris, Russell, Albon en Piastri.

Perez verremde zich bij de eerste bocht, schoot rechtdoor, spinde en zag plek twee naar Alonso gaan. Het werd hierna zo nat dat de race code rood kreeg. Zhou viel nog uit door in de regen van de baan te spinnen. Het veld ging de pits in waarbij Red Bull ging sleutelen aan de achtervleugel van Perez die schade op had gelopen na aanraking met de muur.

Na een lange onderbreking werd het veld door de safety car weer op gang gebracht, waarbij twee opwarmrondes werden gereden. Verstappen bracht het veld na 66 ronden weer op gang, op de voet gevolgd door Alonso en Perez. Russel wist Norris te passeren voor plek zeven. Dat duurde niet lang, want de Brit moest na contact met Norris met schade de pits in.

Na 72 enerverende ronden werd Verstappen voor de negende maal op rij als eerste afgevlagd en evenaarde hij hiermee het record van Sebastian Vettel. Alonso eindigde op plek twee, voor Gasly die vanwege een staf voor Perez de derde plek cadeau kreeg. Sainz eindigde als vijfde, voor Hamilton, Norris, Albon, Piastri en Ocon. Liam Lawson eindigde bij zijn debuut op een verdienstelijke dertiende plek.