F1: Verstappen op poleposition in Zandvoort

Max Verstappen heeft poleposition gegrepen voor de Grand Prix van Nederland. In eigen land ging de Red Bull-coureur op het circuit van Zandvoort onder lastige omstandigheden naar een tijd van 1.10,567 waarmee hij een ruime voorsprong had op Lando Norris en George Russell.

De sessie begon onder natte omstandigheden waardoor de coureurs snel naar buiten gingen om een tijd neer te zetten. De omstandigheden werden langzaam maar zeker beter en het asfalt begon op te drogen. Ook gingen een aantal coureurs even door de grindbak. Het was flink stuivertje wisselen en aan het einde bleek dat Guanyu Zhou, Esteban Ocon, Kevin Magnussen, Valtteri Bottas en Liam Lawson uit konden stappen.

In het tweede deel werd het asfalt droger en droger, maar het was nog net nat genoeg om op intermediates te rijden. Het zorgde ervoor dat de rijders aan het einde een verse set moesten halen om door te kunnen gaan. De omstandigheden zorgden voor verrassingen, want Logan Sargeant ging door naar het laatste deel, ten koste van Lance Stroll, Pierre Gasly, Lewis Hamilton, Yuki Tsunoda en Nico Hülkenberg.

De coureurs konden in Q3 op slicks naar buiten, maar naast de ideale lijn was het nog wel nat. Dat verraste Sargeant die zijn Williams in de muur parkeerde door op het natte deel te komen. Even later ging ook Charles Leclerc in de fout en stuurde zijn Ferrari de bandenstapels in. Nadat alle rommel opgeruimd was kregen de coureurs één ronde om een snelle tijd neer te zetten. Verstappen klokte een 1.10,567 en zag iedereen zich stukbijten op deze tijd. Norris ging naar plek twee, voor Russell, de zeer verrassende Alexander Albon, Fernando Alonso, Carlos Sainz, Sergio Perez, Oscar Piastri, Leclerc en Sargeant.