Klimmer Roberts pakt zeldzame Britse World Cup-zege, Grossman domineert

Voor de liefhebber keren we nog even een paar dagen terug: in Brixen, in het immer fraaie Süd-Tirol, is voor de sportklimmers weer een World Cup-week afgewerkt. Er stond alleen boulderen op het programma, dus het zo goed mogelijk bedwingen van vier 'problemen', met als doel om de top te halen of in elk geval de 'zone', een soort halverwegepunt.

Vrouwen
Er stond weer geen maat op de Amerikaanse Natalia Grossman: op alle vier boulders haalde ze de top en zoals wel vaker was ze de enige die dat voor elkaar wist te krijgen. Seo Chae-hyun uit Zuid-Korea moest het op de eerste boulder doen met een 'zone', maar haalde daarna drie keer de top en die inhaalslag leverde haar plek twee op - haar eerste boulderpodium. De derde plek ging naar de Servische Stasa Gejo, die ook drie tops en één zone haalde, maar die twee pogingen meer nodig had voor de tops dan Seo. Ayala Kerem uit Israël scoorde hetzelfde, maar had tien pogingen nodig voor haar drie tops.

Mannen
De mannenfinale werd behoorlijk spannend, na drie van de vier boulders konden alle zes finalisten in elk geval theoretisch nog winnen. Die eer ging uiteindelijk naar Toby Roberts: de Brit wist als enige drie keer een top te bereiken en werd zo de eerste mannelijke Britse World Cup-winnaar in zestien jaar. Twee tops én vier zones waren er voor de Zuid-Koreaan Lee Doh-hyun en de Japanners Yoshiyuki Ogata en Meichi Narasaki, op basis van het aantal pogingen mochten Lee en Ogata het podium betreden.

Vanaf woensdag komt het World Cup-circuit in actie in het Oostenrijkse Innsbruck, waar tot en met zondag gestreden wordt in het boulderen én het leadklimmen.