Moskou: geen vreedzame oplossing zonder erkenning annexatie

Volgens Rusland is een vreedzame oplossing in Oekraïne niet mogelijk zonder de 'nieuwe realiteit' te erkennen. De woordvoerder van het presidentieel bureau in Moskou, Dmitry Peskov, herhaalde het standpunt van de Russische regering en zegt dat het 'algemeen bekend' is.

Rusland heeft herhaaldelijk aangegeven dat Oekraïne de annexatie van vier gebieden moet accepteren. Rusland controleert slechts gedeeltelijk deze vier regio's van Loehansk, Donetsk, Zaporizja en Cherson in Oost- en Zuid-Oekraïne. Niettemin werden ze eind september eenzijdig verklaard als behorend tot de Russische Federatie.

De annexatie wordt internationaal niet erkend. Rusland had in 2014 al het Oekraïense schiereiland de Krim geannexeerd, dat ook niet wordt erkend.

Volgens de woordvoerder van het presidentieel bureau, Dmitry Peskov, kan Rusland zijn doelen in Oekraïne alleen met militair geweld bereiken. "We moeten onze doelen bereiken. Door de huidige positie van het regime in Kyiv is dat momenteel alleen mogelijk met militaire middelen", zei hij volgens Russische persbureaus.