Schansspringers Kraft en Klinec openen RAW AIR sterk in Oslo

In het Noorse Oslo zijn 's werelds beste schansspringers begonnen aan het RAW AIR-toernooi, anderhalve week met vrijwel dagelijkse wedstrijden op diverse Noorse schansen. Elke sprong telt daarbij mee, ook die in de kwalificaties. In Oslo begon men met twee wedstrijden, alvorens door wordt gereisd naar Lillehammer.

Mannen, wedstrijd één
Na de eerste ronde had de Oostenrijker Stefan Kraft de leiding, op de voet gevolgd door de Noor Johann André Forfang en Anze Lanisek uit Slovenië. Ook de Noorse World Cup-leider Halvor Egner Granerud zat er nog prima bij, voor Ryoyu Kobayashi uit Japan en de Duitser Andreas Wellinger.

In de tweede ronde zakte Wellinger een plekje terug achter landgenoot Karl Geiger, Kobayashi kwam achter beide Duitsers terecht. Ook Granerud moest het hoofd buigen voor Geiger, die na ronde één nog op de dertiende plek stond. Lanisek vloog iedereen voorbij nam de leiding over, Forfang zakte acht plekken terug en ook Kraft haalde het net niet: Lanisek won, voor Kraft en Geiger.

Vrouwen, wedstrijd één
Katharina Althaus uit Duitsland was in de eerste ronde de beste, gevolgd door de Noorse Maren Lundby en Yuki Ito uit Japan. Met Anna Odine Strøm had het thuispubliek ook een troef op de vierde plek, met Chiara Kreuzer uit Oostenrijk, de Sloveense Ema Klinec en de Oostenrijkse World Cup-leidster Eva Pinkelnig ook nog goed in de buurt.

Pinkelnig leverde in de tweede ronde vier plekken in, terwijl de leiding in handen was van de Duitse Selina Freitag, negende na één sprong. Klinec nam die leiding over, Kreuzer sprong daar gelijk voorbij en Strøm kwam achter beiden terecht. Ito verloor drie posities, Lundby leverde er zes in. Althaus mocht het afmaken, maar dat lukte niet: vijfde. De winst was zo ietwat verrassend voor Kreuzer, voor Klinec en Strøm.

Vrouwen, wedstrijd twee
Strøm was dit keer de beste in de eerste ronde, op toch wel vrij ruime afstand van Kreuzer, Ito, Althaus en Klinec. Met Freitag stond er op de zesde plek ook een Duitse die nog prima podiumkansen had, gevolgd door de Canadese Abigail Strate en Nozomi Maruyama uit Japan - Lundby en Pinkelnig stonden op plek negen en tien met wel een stukje meer achterstand.

Pinkelnig leverde in ronde twee weer drie plaatsen in, Lundby wist daarentegen de leiding over te nemen. Maruyama verloor twee plekken, Strate behield haar plek juist en zag hoe Freitag haar voor kon blijven. Klinec vloog ruimschoots naar de eerste plek, Althaus sprong ver...maar ging onderuit, hoewel de afstand ervoor zorgde dat de schade beperkt bleef tot twee plekken. Ito zakte de top-10 uit, Kreuzer kwam op plek twee terecht en tot slot was het aan Strøm. De Noorse moest het doen met een derde plek, dus was de winst voor Klinec, met Kreuzer op twee - exact dezelfde dames als een dag eerder.

Mannen, wedstrijd twee
Daniel Tschofenig uit Oostenrijk had na de eerste ronde de leiding in handen, met landgenoot Kraft vlak achter zich. Granerud en Lanisek stonden er ook prima bij en werden gevolgd door de Oostenrijker Manuel Fettner, Timi Zajc uit Slovenië en de Pool Dawid Kubacki, met Wellinger en de Noor Daniel André Tande ook nog binnen bereik.

Tande behield in de tweede ronde zijn positie, Wellinger leverde twee plekken in en Kubacki hield zijn plek vast. Zajc zakte vervolgens vijf plekken terug, Fettner kwam zelfs een plekje achter hem terecht. Lanisek ging met één tiende punt voorbij Kubacki, waarna Granerud vier plekken verloor. Kraft ging ruimschoots naar de leiding, Tschofenig mocht het afmaken. Dat lukte niet: hij werd vijfde, en dus was de zege voor Kraft, voor Lanisek en Kubacki.

Klassementen
Na vier van de negen wedstrijden gaat Klinec bij de vrouwen aan de leiding, met Strøm en Kreuzer als voornaamste uitdaagsters. Bij de mannen, die in totaal twaalf wedstrijden afwerken, is de leiding in handen van Kraft, met Lanisek en Granerud als achtervolgers.