Hansen ondanks val naar nieuwe wereldtitel op noordse combinatie

Op het wereldkampioenschap in de noordse sporten, gehouden in het Sloveense Planica, is de eerste gouden medaille op de noordse combinatie uitgedeeld - de combinatie van schansspringen en langlaufen. De vrouwen werkten hun wedstrijd met de kleine schans af, gevolgd door vijf kilometer langlaufen.

De Noorse Gyda Westvold Hansen pakte twee jaar geleden de allereerste wereldtitel voor de vrouwen en domineert al geruime tijd. Dit seizoen won ze negen van de negen World Cup-wedstrijden en in Planica deed ze weer wat we van haar gewend zijn: Hansen was de beste bij het schansspringen.

De piepjonge Duitse Nathalie Armbruster sprong naar plek twee en kreeg twintig seconden achterstand aan de broek voor het langlaufen, gevolgd door de Japanse tweelingzussen Haruka en Yuna Kasai (+0:28 en +0:30) en de Italiaanse wereldjuniorenkampioene Annika Sieff (+0:30). Gevaar kwam verder nog vooral van de Noorse Ida Marie Hagen, die na 1:08 minuten mocht starten en doorgaans de snelste langlaufster van het stel is.

Al langlaufend was er aanvankelijk niks aan de hand voor Hansen, tot ze in de slotfase van de eerste 2,5 kilometer lange ronde vooruit de sneeuw in dook bij een lastige afdaling. De Noorse krabbelde snel weer op, maar kon het niet al te rustig aan doen. Achter haar maakte vooral Hagen indruk: halverwege had ze het 48 seconden grote gat naar Armbruster al helemaal gedicht.

Hagen ging er gelijk ook vandoor bij Armbruster en Haruka Kasai en leek zelfs even Hansen te kunnen bedreigen. Toch sloeg ook bij Hagen de vermoeidheid toe: Armbruster en Kasai kwamen zelfs terug en lieten de Noorse achter. Hansen kon alsnog redelijk veilig naar de wereldtitel langlaufen, Armbruster schudde Kasai van zich af en pakte het zilver, voor de Japanse.