Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
NEC heeft in de Eredivisie een 3-0 overwinning geboekt op FC Volendam. Het duurde bijna een uur voordat het voor het eerst tot scoren kwam maar daarna was de wedstrijd snel gespeeld.
NEC was duidelijk de betere ploeg maar had vooral in de eerste helft moeite om tot kansen te komen. Tannane was dichtbij met een vrije trap en een kopbal van Mattson werd nog net gekeerd door keeper Stankovic. In de tweede helft ging het tempo bij de thuisploeg omhoog en dat leverde wel resultaat op.
Uit een corner legde Sandler de bal klaar voor de inlopende Márquez die daarmee de 1-0 kon scoren. Niet veel later werd de wedstrijd beslist toen uit een voorzet van Propper Dimata al vallend de score verdubbelde. In de slotfase Marques de eindstand op 3-0.
N.E.C. Nijmegen
|
3 - 0
|
FC Volendam
|
57' Márquez 66' Dimata 90+1' Marques |
|
|
|
Gele kaart: , Benamar, Plat, Oristanio, Oristanio, (FC Volendam) |
|
Stadion: De Goffert, Nijmegen Toeschouwers: 12.500 Arbiter: v.d.Eijk |
|
Opstelling: |
|
Opstelling: |
Cillessen v.Rooij Márquez Sandler (Kramer/71) El Karouani Schöne Tannane (Baldursson/90) Proper Tavsan (Musaba/ 71) Dimata (Marques/85) Mattsson (Bruijn/85) |
|
Stankovic Plat Mbuyamba Benamar (Buur/76) Flint James Twigt (Sanchez/76) Eiting Antonucci (Veerman/ 65) v.Mieghem (W.Ould-Chikh/69) Oristanio |
In het Sloveense Planica hebben 's werelds beste atleten op de noordse combinatie zaterdag gestreden om de wereldtitel in de wedstrijd met de kleine schans en tien kilometer langlaufen. Voor de winst werd het nooit echt spannend, voor het zilver en brons op zich wel.
Als gedeelde winnaars van het schansspringen mochten de Noor Jarl Magnus Riiber en Ryota Yamamoto uit Japan tegelijk beginnen aan het langlaufen, op 25 en 26 seconden gevolgd door de Duitser Julian Schmid en Franz-Josef Rehrl uit Oostenrijk. Gevaarlijke klanten waren verder onder meer de Duitser Manuel Faisst (+1:10), de Noren Jens Lurås Oftebro (+1:21) en Espen Andersen (+1:26), Vinzenz Geiger uit Duitsland (+1:30) en de Oostenrijkse World Cup-leider Johannes Lamparter (+1:35).
Riiber is net weer terug van een paar door ziekte erg zware weken, maar begon in elk geval prima aan het langlaufen - Yamamoto moest rap afhaken. Schmid en Rehrl haalden de Japanner snel bij, maar Yamamoto kon er nog lang bij blijven. Vroeg in de vierde en laatste ronde moest hij er echter af, terwijl Riiber overtuigend wéér de wereldtitel pakte. Rehrl moest zich gewonnen geven nadat Schmid nog een keer aanzetten en dus ging de Duitser er met het zilver vandoor, voor Rehrl.
AZ heeft zaterdag een moeizame zege geboekt op hekkensluiter SC Cambuur. De ploeg van Pascal Jansen won met 2-1 van de Friezen.
AZ speelde niet goed tegen Cambuur en de Friezen kregen in de eerste helft ook wat kansjes, maar na een half uur nam de thuisploeg de wedstrijd wat meer in handen en vijf minuten voor rust zorgde Vangelis Pavlidis voor de 1-0 nadat hij de Griekse spits even daarvoor al twee kansen had gemist.
Na rust kreeg AZ voldoende kansen op de 2-0, alleen bleef het kansen missen. Een kwartier voor tijd leek Wouter Goes de wedstrijd te beslissen door de 2-0 te maken. Toch kwam Cambuur terug in de wedstrijd door een rake strafschop van Bjørn Johnsen. Daarna kreeg Cambuur nog kansen op de 2-2 en daarbij werd een doelpunt van Cambuur afgekeurd vanwege buitenspel.
Door de winst stijgt AZ voor minstens één dag naar de tweede plaats en gaat het Ajax voorbij in stand. Cambuur blijft door de nederlaag op de laatste plaats staan.
RKC heeft de uitwedstrijd bij sc Heerenveen weten te winnen. Bij rust stonden de Friezen nog met 1-0 voor, maar in de tweede helft draaide de Waalwijkers volledig de wedstrijd om en wonnen met 1-4.
sc Heerenveen was in de eerste helft duidelijk de betere ploeg en schoot in de eerste helft maar liefst zeventien keer op goal en tien minuten voor rust kwamen de Friezen op voorsprong. Ché Nunnely kopte de bal tegen de paal, waarna Sydney van Hooijdonk vanuit de rebound scoorde.
RKC-trainer Oosting greep halverwege in en wisselde drie keer. Heerenveen was ook daarna sterker, maar kwam niet tot scoren. RKC maakte na een kwartier de gelijkmaker via Florian Jozefzoon. RKC drukte door en zou uiteindelijk uitlopen naar 1-4 overwinning door goals van Julian Lelieveld, Yassin Oukili en nog een keer Jozefzoon.
Door de zege gaat RKC Heerenveen voorbij in de stand en staan de Waalwijkers nu op een knappe achtste plaats.
Een dronken bestuurder probeerde weg te rennen nadat hij een dodelijke aanrijding had veroorzaakt, een omstander achtervolgde hem en werkte hem tegen de grond.
Dylan Molina had een grote hoeveelheid wodka achter zijn kiezen toen hij in zijn gehuurde jeep stapte, door het rode licht reed en op de auto van een politieagent buiten dienst knalde. Op beelden is te zien hoe de heldhaftige passant Justin Gonzales de dronken bestuurder achtervolgt, een burgerarrestatie uitvoert en Molina vasthoudt totdat de politie arriveert.
Een verenster, dat is een stekelhuidige in de klasse van de zeelelies. Dit griezelige uitziende ongewervelde zeedier werd gefilmd in Thailand.
Ze leven voornamelijk op koraalriffen waar ze zich verschuilen met opgerolde armen. In de schemering en nacht zijn ze het meest actief en verplaatsen ze zich naar andere locaties en ontvouwen hun armen om plankton uit het langsstromende zeewater op te vangen.
FC Groningen heeft eindelijk weer eens gewonnen in de eredivisie. In de thuiswedstrijd tegen Excelsior wonnen de Groningers met 3-0.
FC Groningen was in de eerste helft duidelijk beter dan Excelsior en binnen het kwartier kwam de thuisploeg ook voorsprong via Johan Hove. Groningen kreeg voor rust nog kansen op 2-0, maar gelukkig bleef dat nog bespaard voor Excelsior.
Na rust kreeg Excelsior de eerste mogelijkheid van de wedstrijd, maar snel na die kans besliste Ricardo Pepi de wedstrijd na een mooie diepe pass van Daleho Irandust. Twintig minuten in de tweede helft maakte Liam van Gelderen nog de 3-0, waardoor FC Groningen nog eens wist te winnen in de eredivisie.
Door de zege blijft FC Groningen nog wel op de zeventiende plaats staan, maar heeft nu evenveel punten als nummer zestien FC Emmen. Excelsior staat op plaats vijftien met drie punten meer dan Groningen.
Tim Merlier heeft voor de tweede keer in de UAE Tour gewonnen. Nadat hij de openingsetappe al had gewonnen was de Belgisch kampioen ook de sterkste in de zesde rit. Zijn ploeggenoot Remco Evenepoel blijft aan de leiding staan van het algemeen klassement.
Vandaag stond in de UAE Tour de laatste rit voor de sprinters op het programma. Na 166 kilometer lag de finishstreep in Abu Dhabi. Lange tijd reden drie renners vooruit, maar het drietal kwam nooit in aanmerking voor de dagzege doordat de sprintersploegen alles onder controle hielden.
In de sprint om de dagzege was Tim Merlier duidelijk de snelste. De Belgisch kampioen sprintte naar de winst voor Sam Bennett en Dylan Groenewegen, die vrijdag nog wist te winnen. In het algemeen klassement veranderde er niks, waardoor Remco Evenepoel nog steeds aan de leiding staat. Zondag wacht nog een bergetappe naar Jebel Hafeet, van bijna elf kilometer met een gemiddelde stijgingspercentage van 6,8%.
Results powered by FirstCycling.com
Zestig jaar gaswinning heeft Nederland veel gebracht, maar Groningen enorm veel gekost. De Tweede Kamer is meermaals onjuist geïnformeerd en de afhandeling van schadegevallen is één groot drama. Wordt het tijd dat Rutte zijn biezen pakt?
Stapt Rutte op na parlementaire enquete gaswinning ? (Foto:Martijn Beekman)
De politie heeft zaterdagmiddag rond 12.30 in de omgeving van Kethelbrug in Schiedam de 49-jarige voortvluchtige man aangehouden die wordt verdacht dat hij het vuur opende bij winkelcentrum Walburg aan het Hof van Holland in Zwijndrecht. Een 66-jarige vrouw, de ex-schoonmoeder van V., kwam daarbij om het leven, zijn 38-jarige ex-vriendin raakte zwaargewond. Officieel gaat het om moord en poging tot moord waar hij van verdacht wordt.
Door een tip van een oplettende burger in combinatie met intensief recherchewerk, kon de verdachte door de Dienst Speciale Interventies (DSI) worden aangehouden. Hij is ingesloten. Op het moment van zijn aanhouding zat de verdachte alleen in een auto. Deze is in beslag genomen voor nader onderzoek.
Schietincident
Zaterdagmiddag 21 januari overleed een 66-jarige Dordtse vrouw na een schietpartij bij winkelcentrum Walburg aan het Hof van Holland in Zwijndrecht. Een 38-jarige vrouw uit Rotterdam raakte zwaargewond.
Sindsdien is onvermoeid naar de verdachte gezocht waar hulp van publiek een grote rol speelde. Door het Openbaar Ministerie werd een beloning van 30.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidde tot de aanhouding.
Dylan van Baarle heeft de Omloop het Nieuwsblad gewonnen. In de eerste koers van het jaar voor de 30-jarige Nederlander was de renner van Jumbo-Visma de sterkste. Hij trok op iets minder dan veertig kilometer ten aanval, reed iedereen uit het wiel en kwam vervolgens solo aan in Ninove.
Jumbo-Visma opende al vroeg in de Omloop van Nieuwsblad. Op 100 kilometer van de finish trok de Nederlandse ploeg op de kasseistrook de lange Munte al eens stevig door en er zou een groep ontstaan van veertien met daarbij zes renners van Jumbo-Visma. Op dat moment reden er nog wel zeven renners die vanuit de start waren vertrokken.
Ondanks dat de groep van veertien weer werden teruggepakt door het peloton waren de intenties van Jumbo-Visma duidelijk en op de Molenberg was het opnieuw Jumbo-Visma die stevig doortrok en probeerde het overwicht uit te spelen. Dylan van Baarle koos vlak na de Molenberg voor de aanval en in eerste instantie kreeg de 30-jarige Nederlander Jonathan Milan, Florian Vermeersch en vroege vluchter Mathis Le Berre met zich mee. Maar op de verschillende helling reed hij ze één voor één uit het wiel en op de Muur van Geraardsbergen was Van Baarle nog alleen over.
Vanuit het peloton versnelde Tim Wellens samen met Matej Mohoric op de Muur en ook Arnaud de Lie en Christophe Laporte konden net aansluiten. Op de top van de Muur had Van Baarle een voorsprong van vijftien seconden voorsprong en hield die voorsprong vast tot aan de finish. Hij won direct in zijn eerste wedstrijd voor Jumbo-Visma en Arnaud de Lie sprintte naar de tweede plaats, terwijl Laporte het podium volmaakte in de eerste klassieker van het jaar.
Results powered by FirstCycling.com
De belangen van de Groningers zijn structureel genegeerd bij de aardgaswinning in Groningen, met rampzalige gevolgen voor de Groningers. Dat is de hoofdconclusie van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. De commissie vindt dat Nederland een ereschuld heeft aan de Groningers. In haar rapport ‘Groningers boven gas’ doet de commissie aanbevelingen hoe deze ereschuld in te lossen. Dat begint bij het voorop stellen van de belangen van de Groningers.
De gaswinning in Groningen was voor de Nederlandse overheid, Shell en ExxonMobil zó succesvol en lucratief dat er amper oog was voor de langetermijnrisico’s en alsmaar groeiende signalen over nadelige effecten waar de Groningers mee te maken kregen. De enquêtecommissie identificeert twee kantelpunten die doorslaggevend zijn geweest voor een omslag. De aardbeving bij Huizinge in 2012 vormt een eerste kantelpunt - pas na meer dan 600 bevingen in de provincie Groningen. Niet omdat de oliemaatschappijen direct het gevaar onderkennen, maar omdat de toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen adviseert de gaswinning zo snel mogelijk zo ver mogelijk terug te brengen. Dat advies wordt niet onmiddellijk opgevolgd. Zowel de Staat als de oliemaatschappijen benadrukken het belang van de Groningse gaswinning voor de leveringszekerheid. Zij presenteren de leveringszekerheid als vaststaand gegeven, terwijl dit met actief beleid is te beïnvloeden. De commissie vindt het zeer kwalijk dat leveringszekerheid als rookgordijn gebruikt is.
Het echte kantelpunt blijkt het moment waarop belangenorganisaties afdwingen dat het Openbaar Ministerie moet onderzoeken of de NAM strafrechtelijk kan worden vervolgd. Pas vanaf dat moment zijn moederbedrijven Shell en ExxonMobil bereid grote stappen te zetten in het afbouwen van de gaswinning. Ook het kabinet is daar in 2018 toe bereid, mede vanuit de veronderstelling dat de kostbare versterkingsoperatie daarmee veel kleiner gehouden kan worden. Naast kantelpunten waren er ook belangrijke gemiste kansen. Het niet tijdig ingrijpen toen in 2013 bleek dat de gaswinning naar recordhoogte zou stijgen, is daar een heel belangrijk voorbeeld van. Het enquêterapport beschrijft gedetailleerd wat er destijds precies is gebeurd.
Onderschatting problemen van Groningers
De omvang van de schade en de belasting die wisselende procedures op Groningers leggen is stelselmatig te laag ingeschat. Ook de omvang van de versterkingsoperatie is onderschat, net als de impact op betrokkenen waarvan het huis werd gesloopt of versterkt moet worden, wat betekent dat je voor een periode van maanden of jaren moet verhuizen naar een wisselwoning. Was de aardbevingsproblematiek van het begin af aan serieus genomen, dan had veel ellende voorkomen kunnen worden. Daar komt bij dat niet alleen de Haagse beslissers de problemen lange tijd onderschatten, maar ook de rest van Nederland. Groningers hebben daardoor niet altijd op solidariteit kunnen rekenen. De opeenvolging van onderschattingen getuigt van nalatigheid jegens de Groningers; hun belangen én leed zijn stelselmatig miskend.
Ereschuld aan Groningen
De commissie constateert dat het in het debat dat volgde op de vele eerdere rapporten en aanbevelingen over gaswinning in Groningen lange tijd aan één element heeft ontbroken: het morele perspectief. De commissie vindt dat Nederland een ereschuld heeft aan Groningen, die het moet inlossen. Nederland heeft in de afgelopen decennia flink geprofiteerd van de aardgasbaten uit het Groningenveld: 363 miljard euro vloeide in de schatkist terwijl 66 miljard euro als winst naar aandeelhouders Shell en ExxonMobil ging. Deze baten vormden een belangrijke pijler onder de nationale welvaart. Maar Groningen blijft achter met de lasten: de schade, de onveiligheid, de gevolgen voor het landschap, de pijn bij Groningers. Volgens de commissie zit er een prijs aan het negeren van de belangen van de Groningers. De Staat en de oliemaatschappijen zijn samen in eerste instantie aan zet om de ereschuld die Nederland heeft aan Groningen in te lossen. Het gaat hierbij niet om aansprakelijkheid, maar om een morele verplichting. Om het aan Groningen en Groningers toegebrachte leed, de schade en pijn aan te pakken, en daarvoor extra middelen ter beschikking te stellen. Dat gaat niet alleen om geld, maar ook om menskracht en aandacht, en om de positie van de regio ten opzichte van andere regio’s in Nederland.
Groningers boven gas
Het inlossen van de ereschuld werkt de commissie uit in een aantal aanbevelingen. Deze aanbevelingen richten zich allereerst op het versoepelen en vereenvoudigen van de schadeafhandeling. De commissie beveelt aan dat de schadeafhandeling voor bewoners milder, makkelijker en menselijker moet worden. Bewoners van het gaswinningsgebied gaan al te lang gebukt onder de nadelige kanten van de schadeafhandeling. Ook moeten bewoners snel duidelijkheid krijgen over de versterking. Het zwalken in de versterkingsaanpak moet stoppen. Maak een keuze voor een verbrede gebiedsgerichte aanpak en houd daaraan vast in de nog resterende jaren van de versterking.
In haar aanbevelingen bepleit de commissie ook dat de regio weer toekomstperspectief moet krijgen. Daarvoor is meer geld nodig dan alleen voor het herstellen van schade en het versterken van woningen en gebouwen. De negatieve gevolgen van de gaswinning gaan immers verder dan de schade aan gebouwen en raken een hele regio. Voor dit langetermijnperspectief is het nodig om het leef- en vestigingsklimaat in het Noorden te versterken, zodat het voor bewoners en bedrijven aantrekkelijker wordt om zich in de regio te vestigen.
De commissie roept ertoe op om meer geld vrij te maken ter dekking van toekomstige kosten voor onder meer schade, versterking, opruimen van gasputten én voor een nieuw perspectief. De commissie benadrukt dat de Staat en de oliemaatschappijen voortaan moeten zorgen dat er aantoonbaar toereikende middelen zijn. Belangrijk daarbij is dat de oliemaatschappijen afzien van een claim op niet-gewonnen gas.
Verder gaan de aanbevelingen over het versterken van de controlerende rol van de Tweede Kamer en de toezichthouder, over meer aandacht voor het publieke belang bij ministeries, en over het beter vormgeven van publiek-private samenwerking. Tot slot presenteert de commissie aanbevelingen over kennisontwikkeling en meer overheidssturing op de ruimtelijke inrichting van de ondergrond.
De commissie is ervan overtuigd dat de aanbevelingen die zij doet, kunnen leiden tot de noodzakelijke verbeteringen. Nu is het zaak dat de aanbevelingen worden opgevolgd en dat verantwoordelijken samen mét Groningers in dialoog treden over hoe de ereschuld wordt ingelost. De belangen van de Groningers moeten daarbij niet langer ondergeschikt zijn aan het belang van gaswinning: Groningers boven gas!
Samenvatting conclusies
De hoofdconclusie in het rapport luidt: de belangen van de Groningers zijn structureel genegeerd bij de aardgaswinning in Groningen. Dit heeft voor hen rampzalige gevolgen.
De commissie zet deze hoofdconclusie uiteen in tien conclusies:
- De ernst van de problemen in Groningen is structureel onderschat;
- Geld is dominant bij besluiten over gaswinning;
- Leveringszekerheid is gebruikt als rookgordijn;
- De onveiligheid in Groningen duurt onacceptabel lang;
- Oliemaatschappijen profiteren van rolvermenging op ministerie van Economische Zaken;
- Het star en gesloten gasgebouw heeft weinig oog voor belangen van de buitenwereld;
- Gebrekkige schadeafhandeling brengt schade toe aan Groningers;
- Zwalkende versterkingsaanpak is fnuikend voor gedupeerde Groningers;
- Regionale bestuurders zijn niet bij machte om de belangen van Groningers werkelijk te behartigen;
- De kennisontwikkeling over het Groningenveld is doelbewust beperkt gehouden.
Samenvatting aanbevelingen
De commissie stelt dat Nederland zijn ereschuld aan Groningen moet inlossen. De belangen van Groningers moeten niet langer ondergeschikt zijn aan het belang van gaswinning: Groningers boven gas. De commissie doet daartoe in haar rapport elf aanbevelingen:
- Maak schadeafhandeling voor bewoners milder, makkelijker en menselijker;
- Geef bewoners snel duidelijkheid over de versterking;
- Bied toekomstperspectief aan de regio;
- Zorg dat er voldoende geld is voor alle toekomstige kosten;
- Versterk de rol van de toezichthouder;
- Vergroot de rol van het publieke belang binnen departementen;
- Versterk de positie van de Tweede Kamer;
- Geef toekomstige publiek-private samenwerking beter vorm;
- Versterk kennisontwikkeling over de ondergrond;
- Stuur op de ruimtelijke inrichting van de ondergrond;
- Een uitnodiging aan Groningers.
Rapport
De interactieve versie van het rapport vindt u op rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl. Op deze website wordt het rapport aan de hand van verschillende visualisaties in beeld gebracht. U kunt het rapport bekijken per thema en periode. Een tijdlijn geeft de bevindingen per jaar weer, van 1959 tot 2022.
Het rapport ‘Groningers boven gas’ bestaat uit vijf delen en is hier in te zien of op te vragen.
Groningers boven gas- Inzicht zestig jaar gaswinning (Afbeelding: Rijksoverheid)
Groningers boven gas- Parlementaire enquete 24-2-23 (Afbeelding: Rijksoverheid)
In het Sloveense Planica hebben 's werelds beste vrouwelijke schansspringers zaterdag op de kleine schans gestreden om de wereldtitel in teamverband. Het werd een mooie wedstrijd, waarin tot de laatste sprongen spannend bleef wie welke medailles zou winnen.
De eerste ronde was veelbelovend, want het was erg spannend. Duitsland ging met Anna Rupprecht, Luise Görlich, Selina Freitag en Katharina Althaus aan de leiding, maar Noorwegen zat er met Maren Lundby, Eirin Maria Kvandal, Thea Minyan Bjørseth en Anna Odine Strøm vlak achter. Chiara Kreuzer, Julia Mühlbacher, Jacqueline Seifriedsberger en Eva Pinkelnig volgden voor Oostenrijk op kleine afstand, vlak voor thuisteam Slovenië (Maja Vtic, Ema Klinec, Nika Prevc en Nika Kriznar) en Japan (Nozomi Maruyama, Yuka Seto, Ringo Miyajima en Yuki Ito), dat het zonder de vrijdag in de training gevallen kopvrouw Sara Takanashi moest doen.
In de finaleronde hield Rupprecht Duitsland aan de leiding, terwijl Lundby en Kreuzer Noorwegen en Oostenrijk op hun plek hielden - Maruyama sprong Japan langs het Slovenië van Vtic. Duitsland bleef vervolgens met Görlich aan de leiding, Mühlbacher sprong Oostenrijk langs het Noorwegen van Kvandal en Klinec sprong Slovenië weer voorbij het Japan van Seto, dat min of meer af leek te haken wat betreft de strijd om de medailles.
Freitag wist de Duitse voorsprong uit te breiden naar een bijna onoverbrugbaar verschil ten opzichte van Noorwegen, dat met Bjørseth weer voorbij Seifriedsberger's Oostenrijk ging. Prevc hield Slovenië op plek vier in de race voor het zilver en brons, Miyajima haakte met Japan af. Het ogenschijnlijke duel om plek vier werd uiteindelijk gewonnen door Slovenië: Kriznar zorgde dat Japan er met Ito niet voorbij kwam, waarna de strijd om de medailles echt de beslissende fase in ging.
Pinkelnig haalde de Oostenrijkse medaille definitief binnen, Strøm schonk Oostenrijk zelfs het zilver: de Noorse liet een matige sprong zien en kwam met haar ploeg vlak achter Oostenrijk terecht. Althaus moest vanwege wat plotselinge wind even wachten, maar hield het hoofd keurig koel en sprong Duitsland naar de wereldtitel, voor Oostenrijk en Noorwegen.
Op het wereldkampioenschap in de noordse sporten, gehouden in het Sloveense Planica, is de eerste gouden medaille op de noordse combinatie uitgedeeld - de combinatie van schansspringen en langlaufen. De vrouwen werkten hun wedstrijd met de kleine schans af, gevolgd door vijf kilometer langlaufen.
De Noorse Gyda Westvold Hansen pakte twee jaar geleden de allereerste wereldtitel voor de vrouwen en domineert al geruime tijd. Dit seizoen won ze negen van de negen World Cup-wedstrijden en in Planica deed ze weer wat we van haar gewend zijn: Hansen was de beste bij het schansspringen.
De piepjonge Duitse Nathalie Armbruster sprong naar plek twee en kreeg twintig seconden achterstand aan de broek voor het langlaufen, gevolgd door de Japanse tweelingzussen Haruka en Yuna Kasai (+0:28 en +0:30) en de Italiaanse wereldjuniorenkampioene Annika Sieff (+0:30). Gevaar kwam verder nog vooral van de Noorse Ida Marie Hagen, die na 1:08 minuten mocht starten en doorgaans de snelste langlaufster van het stel is.
Al langlaufend was er aanvankelijk niks aan de hand voor Hansen, tot ze in de slotfase van de eerste 2,5 kilometer lange ronde vooruit de sneeuw in dook bij een lastige afdaling. De Noorse krabbelde snel weer op, maar kon het niet al te rustig aan doen. Achter haar maakte vooral Hagen indruk: halverwege had ze het 48 seconden grote gat naar Armbruster al helemaal gedicht.
Hagen ging er gelijk ook vandoor bij Armbruster en Haruka Kasai en leek zelfs even Hansen te kunnen bedreigen. Toch sloeg ook bij Hagen de vermoeidheid toe: Armbruster en Kasai kwamen zelfs terug en lieten de Noorse achter. Hansen kon alsnog redelijk veilig naar de wereldtitel langlaufen, Armbruster schudde Kasai van zich af en pakte het zilver, voor de Japanse.
Onbemande gevechtsvliegtuigen, of aanvalsdrones, zijn een algemeen kenmerk geworden van het moderne slagveld. Rusland heeft ze ingezet om burgers in Oekraïne aan te vallen en essentiële infrastructuur uit te schakelen, en Oekraïne leunt ook zwaar op het gebruik van drones voor aanvallen, verkenningen en bewaking.
Maar dit zijn niet de enige 'killer robots' die legers gebruiken. Josh Toussaint-Strauss onderzocht hoe de bewapening van robots voor algemene doeleinden en de ontwikkelingen van een breder scala aan geavanceerde mobiele robotica en door AI aangedreven machines de dynamiek van moderne oorlogsvoering veranderen op een manier die leidende roboticabedrijven en de VN ertoe hebben aangezet om alarm te slaan en te pleiten voor meer restricties voor het gebruik van robotica op het strijdtoneel.
De wolf loopt al zeker zeven jaar af en toe door Overijssel. Hoe leeft een wolf en wat betekent het voor schapenhouders als het dier zich hier definitief gaat vestigen? RTV Oost zocht het uit in de documentaire 'Het spoor van de wolf'.
Een jaar na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne neemt NOS op 3 de mediastrategie van de Oekraïense president Zelenskyy onder de loep. Hoe weet hij telkens de aandacht te pakken?
Tilburg en Breda gaan als eerste gemeenten beginnen met het wietexperiment. Dat heeft minister Kuipers mede namens minister Yeşilgöz laten weten aan de Tweede Kamer. OmroepTilburg vroeg de Tilburgers wat ze van het wietexperiment vinden.
Het was vrijdag precies een jaar geleden dat de oorlog uitbrak in Oekraïne. Daarom vond kunstenaar Teun Castelein het een goed plan om de hele dag met een draaiorgel die het Oekraïense volkslied speelt voor de Russische ambassade in Den Haag te gaan staan.
De Amerikaanse president Biden zegt dat hij van plan is zich opnieuw kandidaat te stellen bij de verkiezingen van volgend jaar, maar wil zijn kandidatuur nog niet officieel bekendmaken.
Ter rechtvaardiging zei Biden op ABC-televisie dat hij nog dingen te doen had voordat hij volledig gaat voor de presidentiële campagne. Zijn vrouw Jill had eerder gezegd dat de tijd en plaats voor de aankondiging nog moesten worden bepaald.
Volgens enquêtes zijn veel kiezers kritisch over de hernieuwde kandidatuur van Biden. Hij is 80 jaar oud en nu al de oudste president in de Amerikaanse geschiedenis.
Tijdens het wereldkampioenschap op de noordse sporten, in het Sloveense Planica, is de wereldtitel op de skiatlon bij de mannen vergeven. De heren kregen dertig kilometer voor de kiezen: vijftien in de klassieke stijl en vervolgens nog eens vijftien in de vrije stijl.
In de klassieke stijl bleven de verschillen nog vrij beperkt. De Brit Andrew Musgrave moest de voorste groep ietwat verrassend laten gaan, maar verder ontbraken er niet echt grote namen. De Finse klassieke specialist Iivo Niskanen lag halverwege aan de leiding, maar de Noor Sjur Røthe begon na een rappe skiwissel als eerste aan de vrije stijl.
Røthe werd al snel gevolgd door specialist Simen Hegstad Krüger, een echte kilometervreter en iemand die juist later op gang komt. Hun landgenoot Johannes Høsflot Klæbo zat er ook nog bij, maar moest al vrij snel het tempo van de twee vooraan laten gaan. Klæbo liet de jonge Zweed William Poromää en de vierde Noor, Pål Golberg, wel achter en ging op jacht naar brons.
Na een kleine 23 kilometer opende Krüger de aanval op Røthe, die dat tempo niet meer bij kon benen. Drie kilometer later kreeg Røthe weer gezelschap van de teruggekomen Klæbo, die hij ruimschoots af wist te schudden, maar die wéér terug kon komen met nog zo'n anderhalve kilometer te gaan.
Krüger was ondertussen gevlogen en pakte zijn eerste wereldtitel, Klæbo was in de sprint voor zilver te sterk voor Røthe en Golberg klopte Poromää in de strijd om plek vier, wat zo een geheel Noorse aangelegenheid werd.
Na wekenlange onderhandelingen zijn de EU-landen het eens geworden over verdere sancties tegen Rusland. De nieuwe strafmaatregelen bestaan uit aanvullende handelsbeperkingen. Ondertussen zegden de G7-landen hun onbeperkte steun toe aan Oekraïne.
De nieuw aangenomen sancties gelden met name voor goederen die de Russische industrie niet uit derde landen zoals China kan halen. Ook goederen die voor zowel civiele als militaire doeleinden kunnen worden gebruikt, vallen onder de sancties. Dit zijn onder meer machineonderdelen, antennes, kranen, speciale voertuigen en reserveonderdelen voor vrachtwagens en motoren. De sancties zijn ook bedoeld om mensen te treffen die de oorlog van Rusland tegen Oekraïne steunen, propaganda verspreiden of drones afleveren. EU-bronnen zeggen dat 120 mensen en organisaties en drie andere Russische banken door het nieuwe pakket worden getroffen. Dit is het tiende pakket sancties van de Europese Unie tegen Rusland. De overeenkomst moet vandaag nog definitief door alle landen worden bevestigd voordat de details van de nieuwe sancties worden gepubliceerd.
Aan het akkoord gingen weken van onderhandelingen vooraf, waarbij alleen Polen tot gisteren het sanctiepakket blokkeerde. Premier Morawiecki beschreef het pakket vrijdag als "te licht en te zwak".
Ook de VS en Groot-Brittannië kondigen nieuwe sancties aan
Vóór het besluit van de EU-landen hadden de VS en Groot-Brittannië op de verjaardag van de Russische aanval al verdere sancties tegen Moskou aangekondigd. Volgens het Witte Huis zullen de Amerikaanse strafmaatregelen 200 mensen en entiteiten treffen, "waaronder zowel Russische actoren als mensen uit derde landen in Europa, Azië en het Midden-Oosten die de oorlogsinspanningen van Rusland steunen". De regering in Londen kondigde verdere handelsbeperkingen aan.
G7 zal Oekraïne steunen zolang het nodig is
De strafmaatregelen werden ook besproken op een videotop van de groep van zeven grote westerse geïndustrialiseerde landen (G7). De maatregelen omvatten verdere economische druk op Rusland. De Duitse Bondskanselier Scholz beschreef het als deprimerend dat Rusland na een jaar van oorlog en bloedvergieten geen moeite deed om deze oorlog te beëindigen. De G7-groep omvat Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Japan bekleedt momenteel het presidentschap.
Vorig jaar bezochten we Stoomgemaal De Cruquius; een van de drie gemalen waarmee de Haarlemmermeer tussen 1849 en 1852 is drooggepompt. In deze zien en doen is het zusje van de Cruquius aan de beurt: Het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp. In dit museum leer je alles over hoe de polder werd drooggelegd. In een op schaal nagebouwd interactief dorp wandel je door de tijd van de 'waterwolf' naar Schiphol.
Historisch Museum Haarlemmermeer (Foto: FOK!/DJMO)
Goede morgen!
Verspreid over het land trekken momenteel enkele buitjes van noord naar zuid bij zo'n 3 tot 5 graden, ook in de ochtend komt nog een buitje voor. De wind is matig boven land, aan de kust (vrij) krachtig. Vanmidag valt er met name in het zuiden nog een buitje, elders wordt het steeds zonniger bij ee maximumtemperatuur van 7 graden.
Vanavond is het droog en vrijwel onbewolkt. De minimumtemperatuur in de nacht naar zondag ligt tussen de 2 graden aan de kust tot -2 landinwaarts. Morgen zonnig en droog. Ook de komende dagen is het droog en iets frisser met 5 tot 6 graden overdag en een paar graadjes vorst in de nacht.
Een prachtige zonsondergang vanaf Edam ((Archief)Foto: Pukeko)
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.
Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.
Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.
Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.
En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
Voor de liefhebber keren we nog even terug naar de donderdagavond, want in Dublin stond alweer de vierde avond in het jaar in de Premier League Darts op het programma. Het werd een prima avondje, waar het niveau zo nu en dan meer dan uitstekend was.
Michael Smith opende de kwartfinales met een wat matige partij tegen Peter Wright, die een 2-4 voorsprong uit handen gaf. Het duel kwam wel wat meer op gang en aan spanning was er zeker geen gebrek: op 5-5 liet Wright zijn kans liggen, waarna Smith het afmaakte.
Gerwyn Price stond vervolgens heerlijk te gooien tegen Dimitri van den Bergh, die van een mindere fase van de Welshman profiteerde door op 3-3 te komen. Vanaf 4-4 gaf Price echter nog een keer gas en met legs in twaalf en dertien darts maakte hij het keurig met 6-4 af.
Jonny Clayton nam het in kwartfinale drie op tegen Nathan Aspinall, die tot 4-4 redelijk bij wist te blijven. Vervolgens zakte het niveau echter wat in, vooral bij de Engelsman, waardoor Clayton zonder al te moeilijke finishes naar een 6-4 zege weg kon lopen.
Chris Dobey en Michael van Gerwen sloten de kwartfinales af en daarin leek de Engelsman 'het' simpelweg niet te hebben. Na een matige start herstelde hij zich wel een beetje, maar Van Gerwen bleef koel en maakte het met 6-3 af.
Smith stond in de eerste halve finale zeker niet verkeerd te gooien en scoorde zelfs een elfdarter. Het was voor hem dan wel jammer dat dat ook de enige leg is die Price hem gunde en met een eigen elfdarter gooide de Welshman de wedstrijd met 6-1 overtuigend uit.
Van Gerwen begon op zijn beurt prima tegen Clayton en stond al snel op een 4-1 voorsprong. Na wat gemiste darts kwam de Welshman tot op 4-3, maar een uiterst moeizame leg én een 88-finish later had Van Gerwen de 6-3 overwinning op zak.
In de finale liep Price snel weg naar een 5-2 voorsprong, maar op dat moment begon de Welshman flink wat te missen. Van Gerwen gooide stoïcijns door en trok de stand gelijk, waarna beide heren de nodige matchdarts lieten liggen. Van Gerwen deed het toch het best: hij gooide dubbel-4 erin en pakte daarmee de avondwinst.