BobsleeŽr Lochner bekroont topseizoen met eindzege in World Cup, ook Nolte wint

In het Letse Sigulda is de afgelopen dagen een einde gekomen aan het World Cup-seizoen in het bobsleeën. Er stonden nog vier wedstrijden op het programma, waaronder twee voor de mannen in de tweemansbobs - de grote viermansbobs komen op de krappe achtbaan van Sigulda niet in actie.

Monobob vrouwen
Kaillie Humphries begon als World Cup-leidster aan de wedstrijd en had een vrij simpele opdracht voor de eindzege: níet laatste worden, hoewel de eindzege haar ook dan - gezien het kleine deelnemersveld - nauwelijks kon ontgaan. Enfin, daar was allemaal geen sprake van, want Humphries was in de eerste run de snelste en herhaalde dat in run twee, dus de Amerikaanse pakte een overtuigende zege.

De Duitse Kim Kalicki werd op 0,44 seconden tweede, nadat ze van plek zes flink naar voren klom in de tweede afdaling. Ying Qing uit China werd op 0,58 seconden derde, gedeeld met de Canadese Cynthia Appiah, en vierde die toch wel historische medaille als een overwinning. De Duitse Laura Nolte moest het doen met plek zes, maar werd in het eindklassement wel tweede, ruim achter Humphries.

Tweemansbob mannen, wedstrijd één
World Cup-leider Johannes Lochner was in de eerste run weer eens de snelste, met gigant Georg Fleischhauer achter zich in de slee. Hun Duitse landgenoten Francesco Friedrich en Alexander Schüller moesten in run twee 0,14 seconden goedmaken, maar ze leverden alleen maar tijd in: Lochner en Fleischhauer wonnen met 0,36 seconden voorsprong. De in de World Cup nog onervaren Maximilian Illmann zorgde met remmer Joshua Tasche voor een geheel Duits podium met een derde plek op 0,38 seconden.

Tweemansbob vrouwen
Vooraf was het wat de eindzege betreft redelijk duidelijk: de Duitse Laura Nolte zou, net als landgenote Kim Kalicki, bij dagwinst zeker zijn van de eindzege, de Amerikaanse Kaillie Humphries moest winnen en hopen dat de andere twee niet op het podium eindigden. Humphries was snel, maar niet snel genoeg: ze finishte met remster Kaysha Love één tiende achter Kalicki en Anabel Galander. Die wonnen echter niet, want Nolte en remster Neele Schuten waren nog eens 0,14 seconden sneller over twee runs en pakten zo de dag- én eindwinst.

Tweemansbob mannen, wedstrijd twee
Lochner kon de titel na zijn geweldige seizoen eigenlijk al niet meer ontgaan en hij bekroonde het op prachtige wijze. Met de magistrale Fleischhauer achter zich knalde hij naar de snelste tijd in beide runs en winst met 0,36 seconden op Friedrich, die op dag twee vergezeld werd door remmer Thorsten Margis. De Zwitser Michael Vogt werd met Sandro Michel op 0,44 seconden derde.