Chinese spionageballon boven VS gespot

Het Pentagon houdt een Chinese spionageballon in de gaten die boven de VS rondzweeft. Dit apparaat wordt verdacht van spionage en de Amerikaanse legertop overweegt het neer te schieten, maar heeft dit voorlopig niet gedaan uit angst voor neerstortende brokstukken die schade op de grond zouden kunnen veroorzaken. President Biden is al op de hoogte gesteld.

De ballon verscheen enkele dagen geleden boven Amerikaans grondgebied en is via de Aleoeten over Canada naar de staat Montana gevlogen. Het Pentagon volgt het apparaat met een militair vliegtuig, maar wil niet zeggen waar het momenteel uithangt.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie is het duidelijk dat het de bedoeling is om te spioneren met de ballon, maar men verwacht niet dat het apparaat momenteel veel gevoelige informatie kan vergaren. Wel zou het later nog over belangrijke plekken kunnen vliegen.

Het precieze doel van de Chinese operatie in de VS is niet bekend, maar in Montana ligt de vliegbasis Malmstrom, waar intercontinentale ballistische raketten staan. Het Pentagon wil niet bevestigen of de Chinezen deze basis in de gaten houden.

De Amerikanen hebben de Chinese ambassade aangesproken op de operatie en ook Amerikaanse diplomaten in Peking hebben hun bezwaren geuit. Dit wordt besproken wanneer minister Blinken van Buitenlandse Zaken binnenkort China bezoekt.