Brand en ploffende NASCAR-motoren in Southern 500 op 'Track Too Tough to Tame'

Voor de NASCAR-liefhebber keren we nog even terug naar de zondagavond, want op de Darlington Raceway - The Track Too Tough to Tame - stond de Southern 500 op het programma, samen met onder meer de Daytona 500 en GEICO 500 een van dé klassiekers op de kalender.

De race begon met Joey Logano en Christopher Bell voorop, gevolgd door William Byron, Tyler Reddick, Kyle Busch, Austin Cindric, Kyle Larson en Bubba Wallace. Na vijf ronden vielen er wat druppels en dus was caution één gelijk een feit, zeker na het regendebacle in Daytona een week eerder.

De regen zette niet echt door en na een onderbreking konden we met Logano en Bell voorop weer door. Na een ronde of tachtig waren er weer problemen voor Larson: net als in Daytona leek zijn motor het begeven te hebben. Kort voor het einde van de stage ging Chase Elliott in de rondte, waardoor William Byron de stage won.

Met Kyle Busch, Denny Hamlin, Byron en Ross Chastain voorop begon stage twee, waarin twee keer een caution te noteren viel: de terug op de baan gekomen Larson spinde een keer en achterblijver Cody Ware ging in de rondte. Verder was het relatief rustig, maar men zat wel dicht bij elkaar: Kyle Busch won de stage, voor Truex, Ryan Blaney, Logano en Byron.

De derde en laatste stage, een ruime 130 ronden, begon met Kyle Busch, Logano, Truex en Blaney voorop. Een ronde of veertig later ging het fout voor Kevin Harvick: zijn auto vatte behoorlijk vlam, maar gelukkig kon de veteraan hem wel rustig aan de kant zetten en er beheerst uit klimmen.

Busch en Truex knokten ronde na ronde om de leiding en zeventig ronden voor het einde nam Truex die over. Een kleine veertig ronden later kwam hij echter flink in de problemen: de boel begon oververhit te raken, Busch ging er voorbij en kort daarop kwam Truex noodgedwongen de pitstraat binnen rijden.

Ware reed niet lang daarna nog eens de muur in: caution. Het gros van de coureurs kwam binnen en daarná ging het weer fout: nota bene achter de pace car plofte de motor van Busch. Met Erik Jones en Reddick voorop konden we een nieuwe poging wagen, Denny Hamlin en Christopher Bell zaten achter hen klaar om toe te slaan.

Hamlin had een lekker tempo te pakken en opende de jacht op Jones, bij wie hij de aansluiting vond met het ingaan van de slotronde. Jones hield echter vol en pakte een zeer fraaie overwinning, na 2019 zijn tweede in de Southern 500, voor Hamlin en Reddick.