Vuelta: Etappe 8 - Monsterklim wacht op slachtoffers

De zevende etappe van de Vuelta a España was wel vermakelijk, met een door een flinke klim wat uitgeput sprintpeloton dat de kopgroep niet bij kon halen: Jesus Herrada won zowaar het sprintje van de kopgroep en pakte zo de etappe.

Vandaag een heel andere rit, één die met 153,4 kilometer niet al te lang is, maar die men stevig gaat voelen in de benen. We reden van La Pola Llaviana naar de Colláu Fancuaya, een werkelijke monsterklim die voor het eerst in het Vueltaparcours is opgenomen.

Rellende_Rotscholier heeft de hele rit, met in totaal zes absoluut noemenswaardige beklimmingen, hier weer uitgebreid voorbeschouwd. Het is lastig zat om er na de eerste vijf nog goed bij te zitten, maar de slotklim wordt écht een hels karwei, met lange stukken van dik boven de tien procent en kortere stukken van bijna twintig procent stijging.

De etappe is vrij kort en begint dus ook vrij laat: rond half twee, na twintig minuten neutralisatie, wordt de boel op gang gevlagd. Eurosport is er via de Player bij, de NOS schakelt om twee uur in, net als Sporza eigenlijk een half uur te laat. De finish staat weer tussen kwart over vijf en kwart voor zes op de planning.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)