FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 27 augustus 2022

Uitslag sc Heerenveen - Fortuna Sittard

sc Heerenveen blijft goed presteren in de eredivisie. De Friezen club heeft dit seizoen nog niet verloren en ook zaterdag tegen Fortuna Sittard haalde Heerenveen een goed resultaat. In het Abe Lenstra station werd er met 2-1 gewonnen.

Bij rust stond sc Heerenveen al op een ruime voorsprong. In de 22ste minuut had Sydney van Hooijdonk de thuisploeg op voorsprong gezet en vlak voor rust verdubbelde Milan van Ewijk met een goede uithaal de score.

Heerenveen leek de zege op zak te hebben tegen een teleurstellend Fortuna Sittard, maar in de tweede helft kwamen de Limburgers wat beter voor de dag en zeven minuten voor tijd maakte Burak Yilmaz vanuit een strafschop de aansluitingstreffer. Daar bleef het ook bij, waardoor Heerenveen na vier wedstrijden acht punten en op de vierde plaats staat, terwijl Fortuna Sittard nog altijd wacht op het eerste punt, en staat daarmee ook laatste.

sc Heerenveen

2 - 1

Fortuna Sittard

 22' v.Hooijdonk
 44' v.Ewijk
   83' Yilmaz (pen)
 
 Gele kaart: v. Aken, (sc Heerenveen), Yilmaz, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 18.020
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Noppert
v.Ewijk
v.Beek
Bochniewicz
v.Aken
Köhlert (Kaib/75)
Haye
Tahiri
Halilovic (Olsson/75)
Sarr
v.Hooijdonk (Timossi Andersson/81)
  Pandur
Tirpan (Vita/ 85)
Guth
Siovas
Cox
Córdoba (Noslin/ 46)
Duarte
Erdogan (Ferati/67)
Bassett (Gladon/46)
B.Yilmaz
Seuntjens

Uitslag Feyenoord - FC Emmen

Feyenoord heeft zaterdagavond een ruime overwinning geboekt tegen FC Emmen. Bij rust stond het in De Kuip nog 0-0, maar dankzij goals van Quinten Timber, Santiago Giménez, Jacob Rasmussen en Sebastian Szymanski wonnen de Rotterdammers alsnog ruim.

Halverwege stond het nog 0-0 in De Kuip. Feyenoord creëerde weinig tegen Emmen en ook in het eerste kwartier van de tweede helft ging het moeizaam voor de Rotterdammers, maar na de openingsgoal van Timber liep Feyenoord in de slotfase uit naar een ruime zege tegen FC Emmen. Timber, Giménez, Rasmussen en Szymanski maakte allen hun eerste doelpunt voor de ploeg van Arne Slot.

Door de overwinning gaat Feyenoord voorlopig met tien punten aan kop in de Eredivisie.

Feyenoord

4 - 0

FC Emmen

 60' Timber
 85' Giménez
 88' Rasmussen
 90+2' Szymanski
   
 
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Pedersen
Trauner
Rasmussen
Hancko (Hartman/84)
Q.Timber
Geertruida
Kökçü (Szymanski/72)
Wålemark (Idrissi/72)
Danilo (Giménez/ 63)
Dilrosun (Jahanbakhsh/84)
  Oelschlägel
Veendorp
Araujo (Heylen/83)
J.Veldmate
Hardeveld (Burnet/46)
Mendes
Vlak (Assehnoun/65)
Diemers
Bernadou
Romeny
Zivkovic (Pacheco/87)

Uitslag Vitesse - RKC

Vitesse heeft tegen RKC het eerste punt van het seizoen binnengehaald. Na drie nederlagen op rij werd speelde de Arnhemmers met 2-2 gelijk tegen RKC.

Vitesse probeerde het in de eerste helft wel, maar speelde vooral slordig tegen RKC. De Waalwijkers waren gevaarlijker en na een mooi passje van Patrick Vroegh zorgde Florian Jozefzoon met een stiftje voor de 0-1. Vroeg in de tweede helft zorgde Iliass Bel Hassani na een prachtige vrije trap voor de 0-2.

Na de 0-2 en de twee verschillende wissels kwam Vitesse terug in de wedstrijd nadat Matús Bero een strafschop binnenschoot, waarna Ryan Flamingo vanuit een corner de 2-2 binnen kopte. Vitesse ging nog op zoek naar de eerste overwinning van het seizoen en in de blessuretijd kreeg Mohamed Sankoh de kans op de 3-2, maar de invaller was te wild in zijn afwerking, waardoor beide ploegen genoegen moesten nemen met één punt.

Vitesse

2 - 2

RKC Waalwijk

 60' Bero(pen)
 71' Flamingo
   35' Jozefzoon
 50' Bel Hassani
 
 Gele kaart: Yapi, (Vitesse), Oukili, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 10.598
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Scherpen
Arcus
Ferro (Kozlowski/55)
Meulensteen
Cornelisse
Wittek
Manhoef
Flamingo
Bero
Buitink (Sankoh/55)
Frederiksen (Yapi/83)
  Vaessen
Lelieveld
Gaari
Adewoye
Nieuwpoort
Lutonda (Wouters/ 46)
Bel Hassani (Bakari/72)
Oukili (Clement/56)
Vroegh (Anita/80)
Kramer
Jozefzoon (Lobete/72)

Vrachtwagen rijdt in op buurtfeest: minstens drie doden, meerdere gewonden

Bij een ongeluk in Nieuw-Beijerland zijn meerdere mensen gewond geraakt, meldt de politie. Een vrachtauto is van een dijk gereden. De vrachtwagen is volgens de eerste berichten op een barbecue-feestje onder aan de dijk terechtgekomen.

De hulpverlening is volop aan de gang. Tien ambulances en een traumahelikopter zijn opgeroepen om hulp te verlenen. Meerdere slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling. Later meer.

Update 20.50 uur: De politie heeft bevestigd dat er drie dodelijke slachtoffers zijn. 

Update 20.35 uur: De politie is nog volop bezig met het bergen van de slachtoffers. Het is onduidelijk of zich onder de vrachtwagen nog meer slachtoffers bevinden. De geruchten gaan dat er 5 doden zijn gevallen bij dit ongeval, maar de politie kon er nog maar twee bevestigen.

Eerdere berichten:

Uitslag Go Ahead Eagles - Sparta Rotterdam

Sparta Rotterdam heeft voor het eerst dit Eredivisie-seizoen een wedstrijd gewonnen. De ploeg van trainer Maurice Steijn won zaterdag met 0-1 van Go Ahead Eagles, dat nog altijd wacht op het eerste punt.

Go Ahead Eagles begon goed aan de wedstrijd. Bobby Adekanye was al na een minuut dicht bij de 1-0, maar Sparta-keeper Nick Olij kon op tijd ingrijpen. Daarna nam Sparta het wat over en na achttien minuten kwamen de Rotterdammers op voorsprong via Tobias Lauritsen, die van dichtbij raak schoot.

In de tweede helft kwam Go Ahead Eagles vrij snel met tien man te staan nadat Rashaan Fernandes met rood van het veld werd gestuurd na een kopstootbeweging. De thuisploeg probeerde het daarna nog wel, maar kwam niet meer tot scoren en nam Sparta de drie punten mee naar Rotterdam. Go Ahead Eagles blijft daardoor nog altijd op nul punten staan.

Go Ahead Eagles

0 - 1

Sparta Rotterdam

     18' Lauritsen
 
 Gele kaart: J.Bakker, (Go Ahead Eagles), Pinto, (Sparta Rotterdam)
 Rode kaart: Fernandes (56) (Go Ahead Eagles),
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 9.317
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
De Lange
Amofa (Saathof/86)
Idzes
J.Bakker
Kuipers
Adekanye (Markelo/66)
Llansana
Edvardsen (Linthorst/46)
Rommens
Fernandes
Lidberg
  Olij
Sambo (Abels/79)
Vriends
Auassar
Pinto
Kitolano
De Guzman (v.Mullem/79)
Mijnans (Engels/90 4)
Namli (Verschueren/79)
Lauritsen
v.Crooy (Lokilo/68)

Nieuwe ritzege voor Vine in Vuelta, Evenepoel blijft met overtuiging leider

Jay Vine heeft voor de tweede keer deze Vuelta een etappe gewonnen. De Australiër van Alpecin-Deceuninck was mee gesprongen in de vroege vlucht en maakte het ook af op de Colláu Fancuaya. Klassementsleider Remco Evenepoel maakte een sterke indruk op de klim van tien kilometer en alleen Enric Mas en Primoz Roglic konden de jonge Belg volgen.

In de achtste etappe moest er vanaf het begin geklommen worden in de Vuelta. Op de eerste beklimming van de dag zou ook de eerste ontsnapping ontstaan met onder meer Jay Vine, Marc Soler , Mikel Landa en Rein Taaramäe. Later zou ook Tibaut Pinot de sprong naar voren maken met hulp van zijn ploeggenoten.

De kopgroep liep langzaam uit naar een voorsprong van vier minuten, waar Quick-Step Alpha Vinyl de controle had in het peloton. Ondanks het strakke tempo in het peloton zou de winnaar in de kopgroep zitten en daar bleek Vine de sterkste zijn. De Australiër, wereldkampioen op Zwift, reed direct weg bij zijn medevluchters en zou zegevieren op de Colláu Fancuaya, voor Soler en Taaramäe.

In de groep van de favorieten kwam Evenepoel niet in de problemen. De Belgische rodetruidrager Remco Evenepoel kwam samen met Enric Mas en Primoz Roglic in dezelfde tijd over de streep, direct ook de eerste drie in het algemeen klassement. Zondag staat een nieuwe bergrit in de Ronde van Spanje op het programma.

F1: Verstappen rijdt snelste tijd, Sainz start op pole

Max Verstappen noteerde met een 1.43.665 de snelste tijd tijdens de kwalificatie op Spa-Franchorchamps. Door de grote hoeveelheid gridstraffen wordt het veld flink overhoop gehaald en zal de Nederlander de wedstrijd morgen vanaf de 15e plek aanvangen. Hierdoor start Carlos Sainz de wedstrijd als eerste, gevolgd door Sergio Pérez en Fernando Alonso.

Q1: Verstappen zet de toon

Verstappen opende tijdens Q1 direct sterk door meteen een 1.44.581 neer te zetten wat uiteindelijk de snelste tijd van de sessie bleek te zijn. Sainz moest bijna een halve seconde toegeven met een 1.45.050 met daarachter Pérez die een 1.45.377 klokte. Afvallers in Q1 waren respectievelijk Sebastian Vettel, Nicholas Latifi, Kevin Magnussen, Yuki Tsunoda en Valtteri Bottas. 

Q2: Leclerc rijdt snelste tijd

Ook in Q2 hield de Nederlander het tempo hoog. Verstappen noteerde een 1.44.723, gevolgd door teamgenoot Pérez. Sainz moest bijna zeven tienden toegeven op de Red Bull-coureurs, maar uiteindelijk was het Charles Leclerc die het snelste was met een 1.44.551 nadat Red Bull geen run meer besloot te rijden.

Esteban Ocon hielp teamgenoot Alonso met een tow op Kemmel Straight, waardoor beide Alpine-coureurs zich verzekerden van een plekje in Q3. McLaren probeerde dit kunstje te herhalen, maar was minder succesvol. Daniel Ricciardo viel uiteindelijk buiten de boot, gevolgd door Pierre Gasly, Guanyu Zhou, Lance Stroll en Mick Schumacher. Alexander Albon verraste door naar de tiende plek te rijden.

Q3: Verstappen snelste coureur, Sainz start op pole

Tijdens Q3 snelde Pérez naar P1 met een 1.44.462, maar werd al gauw verstoten door Verstappen met een 1.43.665. Sainz splitste de Red Bull's uiteindelijk met een 1.44.297. Ondertussen ging het opnieuw mis bij Ferrari. Leclerc diende teamgenoot Sainz een tow te geven op oude banden, maar werd door het team op nieuw rubber de baan op gestuurd. De Monegask liet zijn frustraties duidelijk blijken via de teamradio, waarna de Italiaanse formatie erkende een fout te hebben gemaakt.

Uiteindelijk verbeterden geen van de topteams meer hun tijd, waardoor Verstappen de snelste man van de dag was, gevolgd door Sainz en Pérez. Door het incasseren van alle gridstraffen zal Sainz de Grand Prix van België uiteindelijk als eerste aanvangen met daarachter Pérez en Alonso. Verstappen zal de wedstrijd vanaf de 15e plek beginnen met Leclerc op P16.

Uitslag van de kwalificatie voor de Grand Prix van België

NASA laat het geluid van een zwart gat horen

Afgelopen week bracht NASA een audioclip uit die de daadwerkelijke geluidsgolven weergeeft die afkomstig zijn van het enorme zwarte gat in het centrum van de Perseus-cluster van melkwegstelsels.

Het geluid is zo bewerkt dat menselijke oren het kunnen horen, waarbij NASA aangeeft dat ze het hebben gemengd met "andere gegevens" en het hebben versterkt, eraan toevoegend dat het een misvatting is dat er geen geluid in de ruimte zou zijn.

Portugal: brandweer geconfronteerd met zeldzame vuurtornado

Alsof bosbranden al niet moeilijk genoeg zijn om te bestrijden, werden brandweerlieden in Portugal geconfronteerd met een bijzonder fenomeen. Er ontstond een vuurtornado, ook wel vuurwerveling of vuurduivel genoemd, die net zo krachtig kan zijn als een traditionele tornado. Evenals andere delen van Europa wordt Portugal geconfronteerd met een ongewoon heftig bosbrandseizoen.

Volleyballers openen WK in Slovenië met eenvoudige zege op Egypte

De Nederlandse volleyballers zijn het wereldkampioenschap in de Sloveense hoofdstad Ljubljana zaterdag succesvol begonnen. Het team van bondscoach Roberto Piazza was in drie sets te sterk voor Egypte. De setstanden waren 25-17, 25-22 en 25-16.

Nederland, de nummer dertien van de wereldranglijst, maakte een wisselvallige indruk tegen Egypte. Na een sterke eerste set, was het niveau in set twee een stuk minder. Egypte kreeg in die set mogelijkheden en draaide een 6-11-achterstand om in een 16-15-voorsprong. De volleyballers hadden een tandje bijgezet en trok de set alsnog naar zich toe: 25-22.

In de derde set had Nederland weinig problemen met Egypte. Het Afrikaanse land is de enige tegenstander in de groepsfase die onder Nederland staat op de wereldranglijst. "Met 3-0 beginnen is altijd lekker. We waren nog niet op ons best, maar de winst is het belangrijkste", vertelde Nimir Abdelaziz, met 21 punten topscorer bij Oranje. "De start is perfect, maar nu komen er twee moeilijke duels aan."

Maandag neemt Oranje het op tegen Argentinië en twee dagen later is Iran de tegenstander in de laatste groepswedstrijd. De beste twee ploegen uit de zes poules plaatsen zich, net als de vier beste nummers drie, voor de knock-outfase. De wedstrijden van Oranje zijn te zien bij Ziggo Sport. 

Rusland verbrandt enorme hoeveelheden aardgas aan Finse grens

Energieanalisten zeggen dat Rusland aardgasvoorraden nutteloos verbrandt. Ze beweren dat er massaal afbranden plaats vindt in een fabriek in de buurt van de Fins-Russische grens, hierdoor zou er elke dag 10 miljoen euro aan brandstof verspild worden.

Finse inwoners hebben gemeld dat ze grote 'fakkels' hebben gezien en meer warmte ervaren. De fabriek verzorgt normaliter Russisch gas voor doorvoer naar Duitsland.

Mountainbikers Gaze en Ferrand Prevot wereldkampioen op shorttrack

In het Franse Les Gets is vrijdagavond het wereldkampioenschap mountainbiken begonnen, in elk geval wat het hoofdprogramma betreft - eerder pakte Zwitserland al de titel in de estafette, maar die werd door de UCI verder niet onder de aandacht gebracht, vrijdagavond stonden de shorttrackraces op het programma.

Vrouwen
Het parcours was niet makkelijk en dat zorgde ervoor dat de groep behoorlijk uit elkaar sloeg. In de slotfase voerde Pauline Ferrand Prevot het tempo op en niemand kon de Française volgen: met afstand pakte ze de wereldtitel. Achter haar ging de strijd om zilver uitgerekend tussen de Zwitserse Alessandra Keller en de Amerikaanse Gwendalyn Gibson, die eerder nog onderuit waren gegaan. Ze knokten zich terug en Keller sprintte naar het zilver, voor Gibson, nadat de twee in de slotronde afrekenden met de Italiaanse Greta Seiwald - Sophie von Berswordt en Lotte Koopmans finishten als 18e en 23e.

Mannen
Bij de mannen bleef beduidend langer een grote groep bij elkaar, het tempo van onder meer de Braziliaan Henrique Avancini was niet hoog genoeg om grote verschillen te maken. In de voorlaatste ronde ontstond een klein kopgroepje en bij het ingaan van de slotronde gooide Samuel Gaze er een fantastische versnelling uit. Alleen uittredend kampioen Christopher Blevins kon volgen, maar na een geweldig duel ging Blevins vlak voor de laatste bocht onderuit over de stenen. Gaze reed zo naar de wreldtitel, de eerder in de slotronde geloste Zwitsers Filippo Colombo en Thomas Litscher completeerden het podium - Blevins bolde als zestiende over de meet.

Perez nipt sneller dan Verstappen in België

Sergio Perez heeft de snelste tijd gereden in de derde vrije training voor de Grand Prix van België. De Mexicaan was met de Red Bull met een tijd van 1.45,047 nipt sneller dan teamgenoot Max Verstappen. Carlos Sainz was met de Ferrari de nummer drie, maar wel op zeven tienden achterstand.

Het duurde even voordat er serieuze tijden op de borden kwamen, maar na twintig minuten leidden de Alfa Romeo's van Guanyu Zhou en Valtteri Bottas. Daarna werden de tijden rap sneller en was het Verstappen die met een 1.45,4 iedereen op een ruime achterstand zette. In de slotfase was er een rode vlag omdat Charles Leclerc met zijn Ferrari het grind in ging en even de bandenstapels raakte. De Monegask kon nog wel de pits bereiken.

Verstappen klokte op de vlag een tijd van 1.45,1 maar teamgenoot Perez dook er nog onder door. Naast dit duo bleven alleen Sainz en Lando Norris onder de grens van de 1.46 minuten. Opvallend was dat Sebastian Vettel zijn Aston Martin op plek acht neerzette, terwijl Mick Schumacher door problemen met de Haas maar zes rondjes reed en als laatste eindigde.

Recht op topless zwemmen in zwembaden in het Duitse Kiel

In gemeentelijke zwembaden in het Duitse Kiel mogen vrouwen nu officieel topless zwemmen. De kledingvoorschriften voor de hoofdstad van de deelstaat Sleeswijk-Holstein zijn gewijzigd, zodat het baden zonder topje nu uitdrukkelijk wettelijk is toegestaan. 

Tot nu toe schreven de regels voor dat er normale badkleding moest worden gedragen. De raad heeft deze formulering in een vergadering bij resolutie vervangen door de formulering dat het gepast is om badkleding te dragen die ten minste de primaire geslachtskenmerken bedekt. Borsten behoren daar niet toe.

Als reden werd aangevoerd dat de vorige regeling zwemmers en personeel zou kunnen hinderen en er nu geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen man en vrouw.  Sinds enkele maanden is er in heel Duitsland discussie of vrouwenborsten altijd bedekt moeten zijn in zwembaden. Eerder berichtten verschillende media over het besluit.

Medvedev rechtvaardigt acties van Rusland

De voormalige Russische president Medvedev rechtvaardigde de aanvalsoorlog tegen Oekraïne in een interview op de Franse televisie.

Hij zei letterlijk dat de speciale operatie werd uitgevoerd zodat er geen derde wereldoorlog zou komen. Medvedev, die momenteel plaatsvervangend hoofd is van de Russische Nationale Veiligheidsraad, beschreef de procedure in Oekraïne ook als "maximaal zachtaardig en gematigd".

Met betrekking tot een mogelijk vredesakkoord zei hij dat een officieel afzien van het NAVO-lidmaatschap door Oekraïne cruciaal is, maar dat het niet voldoende is om vrede tot stand te brengen. Rusland zal zijn militaire campagne voortzetten totdat alle doelen zijn bereikt. De Russische regering is echter onder bepaalde voorwaarden klaar voor gesprekken met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy.

Medvedev wordt beschouwd als een naaste vertrouweling van de Russische president Poetin.

Brouwers waarschuwen voor hogere bierprijzen

Bier kan de komende weken en maanden duurder worden. Als reden hiervoor noemt de Duitse Brouwersvereniging een gebrek aan kooldioxide.

Vanwege de hogere energieprijzen hebben verschillende producenten van ammoniak hun fabrieken gesloten omdat de productie ervan onrendabel is geworden, vertelde de vereniging aan Business Insider. Ammoniak is nodig voor de aanmaak van koolzuur. Het gebrek aan ammoniak leidt volgens de Brauerbund tot een gebrek aan CO2-hoeveelheden die elders zouden moeten worden ingekocht. Door de schaarse beschikbare hoeveelheden en aanzienlijk hogere prijzen zijn stijgende bierprijzen dan ook zeer waarschijnlijk.

De chemische industrie heeft al geklaagd dat de hoge energieprijzen de productie van ammoniak bijzonder hard treffen. Carbonatatie is nodig voor de productie van bier, het vullen van onder andere vaten en flessen. Dit voorkomt dat het bier tijdens het bottelen in contact komt met lucht en gaat schuimen.

Schooldistrict Missouri voert stokslagen in voor lastige leerlingen

Een schooldistrict in Missouri heeft straffen door middel van stokslagen in ere hersteld. Als hun ouders ermee instemmen, kunnen de 1.900 studenten in het zuidwesten van Springfield opnieuw worden onderworpen aan lijfstraffen.

Het beleid stelt dat kinderen alleen mogen worden geslagen als andere vormen van straffen, zoals schorsing van school, geen effect hebben gehad. Experts op het gebied van kinderontwikkeling zijn al lang tegen het gebruik van stokslagen.

In 1977 verklaarde het Amerikaanse Hooggerechtshof lijfstraffen voor kinderen grondwettelijk vast, waardoor staten vrij waren om hun eigen wetten te maken. De staat Missouri heeft stokslagen in 2001 afgeschaft; in juni dit jaar beslisten de schoolautoriteiten om het opnieuw in te voeren voor het nieuwe schooljaar, dat nu is begonnen.

Bearman wint door crash ontsierde F3-sprintrace op Spa

Op het circuit van Spa-Francorchamps is het weekeinde wat races betreft geopend. Zaterdagochtend kwamen de jongelingen in de Formule 3 in actie in de sprintrace, wat voor prima vermaak en helaas ook een forse crash zorgde - de betrokken coureurs waren gelukkig in orde.

Zak O'Sullivan mocht vanaf poleposition starten en had Juan Manuel Correa naast zich staan, voor Brad Benavides, Franco Colapinto, Oliver Bearman en Alexander Smolyar. De top-4 van het kampioenschap had het erg zwaar in de kwalificatie: Arthur Leclerc vertrok als 20e, gedeeld kampioenschapsleiders Isack Hadjar en Victor Martins als 23e en 24e en Jak Crawford startte vanaf plek dertig.

Met de dreiging van regen in de lucht ging men van start en in de chaotische eerste ronde ging het lang niet voor iedereen goed: O'Sullivan viel ver weg, Correa liep een lekke band op en Colapinto gleed het grind in. Benavides pakte zo de leiding, maar Bearman kwam er rap voorbij en Jonny Edgar sloot aan op plek drie, voor Smolyar en Oliver Goethe, die pas zijn tweede F3-weekeinde afwerkt.

Vroeg in ronde twee ging Christian Mansell er in Les Combes af, waardoor de safety car de baan betrad. Ondertussen kreeg Edgar een tijdstraf van vijf seconden, omdat hij Colapinto van de baan had getikt. Na een paar ronden safety car konden we door, met Bearman, Benavides, Edgar en Smolyar voorop.

Roman Stanek viel de vijfde plek van Goethe aan in Blanchimont, maar daarna ging het behoorlijk fout: Zane Maloney probeerde het ook, maar de twee raakten elkaar en gingen bij het uitkomen van Blanchimont op hoge snelheid de bandenmuur in, waarbij Maloney ondersteboven terecht kwam. De schrik zat er goed in, maar gelukkig duurde het niet heel lang voor beide coureurs grotendeels op eigen kracht hun auto uit waren gestapt.

Na een forse onderbreking konden we weer beginnen, met Bearman, Edgar en Benavides voorop. Smolyar kwam rap langs Benavides, terwijl Stanek er niet veel later ook voorbij kwam. De Tsjech ging lekker door en passeerde Smolyar, wetende dat Edgar nog een tijdstraf zou krijgen en de tweede plek in principe dus zou verliezen.

De overwinning van Bearman kwam in de slotfase niet meer in gevaar, Edgar finishte als tweede, voor Stanek en Smolyar, die dan beiden het podium mochten betreden: Edgar zakte met zijn tijdstraf naar de vierde plek, voor de sterk naar voren gereden Leclerc. Hadjar eindigde als achtste en pakte zo in zijn eentje de leiding in de titelstrijd, omdat Martins door allerhande problemen niet bij de punten in de buurt kwam.

'Opwarming Nederland niet door CO2, maar door veranderde windrichting'

Wellicht goed nieuws voor de boeren: student wiskunde en informatica Jippe Hoogeveen had tijd teveel en besloot om de dagelijkse weerkaarten vanaf 1826, gepubliceerd door de Duitse Wetterzentrale te analyseren. Hij kwam tot een opmerkelijke conclusie; die afgelopen juni onder de titel 'Winds are changing: An explanation for the warming of the Netherlands' in het wetenschappelijk tijdschrift International Journal of Climatology is gepubliceerd. Volgens de jonge student wordt de stijgende temperatuur in Nederland niet veroorzaakt door CO2, maar door een toename van zuidwestelijke wind. 

Kort gezegd: volgens Jippe is het mogelijk dat de wind boven Nederland draait waardoor het slechts lijkt alsof de wind uit het oosten komt bij de Bilt, terwijl de daadwerkelijke luchtstroming uit het zuiden afkomstig is. Zes maanden lang analyseerde hij met zijn vader, docent aan de universiteit van Utrecht, de weerkaarten en noteerde voor elke dag de bron van de luchtstroming.

Daaruit bleek dat de lucht in Nederland steeds vaker uit de warme windrichtingen afkomstig is, in plaats van uit het koude noorden. Volgens het duo speelt CO2 nauwelijks tot geen rol bij de opwarming van het klimaat. Het KNMI heeft aan de Telegraaf laten weten dat het de dataset van Jippe 'zeer waardevol' vindt. Vader en zoon Hoogeveen zijn welkom voor een gesprek bij het weerinstituut, maar hebben nog geen uitnodiging hiervoor ontvangen. 

Red Sonja weer rood?

Na dat de actrice van kleur Hannah John-Kamen wegens 'planning conflicten' niet langer Red Sonja speelt, hebben de makers een schokkend bericht de wereld ingeslingerd. Immers is er niet gekozen voor een alfabet-persoon, een gender xhjkhdtfuyefh-iemand, niet voor kleur-representatie. Nee...

De verrassing van de dag, week, nee. Jaar. De verrassing van het jaar is dat de nieuw gekozen actrice, die de rol van Red Sonja mag vertolken, daadwerkelijk enigszins lijkt op het karakter uit het bronmateriaal. Hopelijk wordt haar haar voorzien van de juiste kleur.

Az, van HeelvsBabyface, legt het even uit.

Of dit het begin van het einde is van wat sommigen 'ginger-cide' noemen, is even afwachten.

Vuelta: Etappe 8 - Monsterklim wacht op slachtoffers

De zevende etappe van de Vuelta a España was wel vermakelijk, met een door een flinke klim wat uitgeput sprintpeloton dat de kopgroep niet bij kon halen: Jesus Herrada won zowaar het sprintje van de kopgroep en pakte zo de etappe.

Vandaag een heel andere rit, één die met 153,4 kilometer niet al te lang is, maar die men stevig gaat voelen in de benen. We reden van La Pola Llaviana naar de Colláu Fancuaya, een werkelijke monsterklim die voor het eerst in het Vueltaparcours is opgenomen.

Rellende_Rotscholier heeft de hele rit, met in totaal zes absoluut noemenswaardige beklimmingen, hier weer uitgebreid voorbeschouwd. Het is lastig zat om er na de eerste vijf nog goed bij te zitten, maar de slotklim wordt écht een hels karwei, met lange stukken van dik boven de tien procent en kortere stukken van bijna twintig procent stijging.

De etappe is vrij kort en begint dus ook vrij laat: rond half twee, na twintig minuten neutralisatie, wordt de boel op gang gevlagd. Eurosport is er via de Player bij, de NOS schakelt om twee uur in, net als Sporza eigenlijk een half uur te laat. De finish staat weer tussen kwart over vijf en kwart voor zes op de planning.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Estafettevrouwen 2e in Diamond League, Lyles snel op 200m

De Diamond League-wedstrijd in Lausanne kende meer dan alleen de wedstrijden met Femke Bol en Sifan Hassan, in het verloop van het fraaie avondje atletiek in Zwitserland stonden er nog meer mooie wedstrijden op het programma, inclusief Nederlandse deelname.

100m vrouwen
Door de afwezigheid van de licht geblesseerde Shelly-Ann Fraser-Pryce mocht niemand minder dan N'Ketia Seedo namens Nederland tegen de wereldtop lopen. Ze werd zevende en laatste in 11,41 seconden, maar dat mocht de pret niet drukken. De winst was in 10,87 seconden voor de Amerikaanse Aleia Hobbs, nét voor de Jamaicaanse Shericka Jackson (10,88) en de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou (10,89).

In de series eerder op de dag had Seedo een prima 11,28 seconden genoteerd. Zoë Sedney snelde daar naar 11,43 seconden, voor Jamile Samuel (11,56), Minke Bisschops (11,66) en Naomi Sedney (11,82).

3000m steeplechase mannen
De Keniaanse gangmakers bepaalden twee kilometer lang het tempo, daarna nam Soufiane El Bakkali het stokje over. De olympisch- en wereldkampioen sloeg een gat en was oppermachtig: in 8:02,45 minuten liep de Marokkaan naar wéér een zege, voor de Ethiopiër Hailemariyam Amare (8:12,07), die nét voor Leonard Bett uit Kenia (8:12,08) over de finish sprintte.

100m horden vrouwen
Nadine Visser zat er namens Nederland bij, maar deed niet echt mee in de strijd om de winst: zevende in 12,81 seconden. Er werd hard gestreden om de overwinning en die ging in een rappe 12,34 seconden naar de Puerto Ricaanse Jasmine Camacho-Quinn, een verbetering van het twintig jaar oude meetingrecord van Gail Devers. Kersvers wereldrecordhoudster Tobi Amusan werd namens Nigeria tweede in 12,45 seconden, vlak voor de Amerikaanse Tia Jones (12,47).

400m vrouwen
Lieke Klaver liep geen slechte race, maar haalde haar topniveau net even niet: zesde in een degelijke 51,15 seconden. De winst was in 49,87 seconden voor de Dominicaanse Marileidy Paulino, die in een mooie race net te sterk was voor de Barbadiaanse Sada Williams (49,94) en landgenote Fiordalize Cofil (50,13).

Hinkstapspringen vrouwen
Yulimar Rojas kwam in haar eerste sprong al tot 14,99 meter en daarmee zat de wedstrijd zo goed als op slot. Dat was helemaal definitief na de vijfde poging van de Venezolaanse, en haar enige andere geldige sprong: 15,31 meter. Plek twee was met 14,64 meter voor de Jamaicaanse Shanieka Ricketts, voor de 14,31 meter van Europees kampioene Maryna Bekh-Romanchuk uit Oekraïne.

200m mannen
Het had misschien wel hét hoogtepunt kunnen worden, maar Noah Lyles kende een uiterst matige start en dus ging een échte wereldtijd gelijk al de prullenbak in. Dat is natuurlijk wel relatief, want hij trok hem geweldig door en snelde in een zeer rappe 19,56 seconden alsnog overtuigend naar de winst, voor zijn Amerikaanse landgenoot Michael Norman (19,76) en de Trinbagoniaan Jereem Richards (19,95).

Kogelstoten mannen
Ryan Crouser leek het dit keer even niet te hebben, relatief gezien: hij bleef steken op de 22,05 meter uit de derde poging en werd daarmee tweede. Zijn Amerikaanse landgenoot Joe Kovacs pakte dit keer de winst: hij stootte twee keer naar 22,41 meter en in zijn tweede poging noteerde hij met 22,65 meter de winnende afstand. Jacko Gill uit Nieuw-Zeeland pakte met 21,70 meter de derde plek.

Polsstokhoogspringen vrouwen
Niet de beste wedstrijd ooit, wat niveau betreft: Tina Sutej uit Slovenië en de Australische Nina Kennedy bleven beiden steken op 4,70 meter. Sutej deed dat met minder foutsprongen en pakte dus de winst, plek drie was met 4,60 meter voor de Finse Wilma Murto.

Hoogspringen mannen
Wat niveau betreft was het bepaald niet geweldig, maar er zat wel spanning in. Vier mannen kwamen over de 2,24 meter, maar alle vier gingen ze op 2,27 meter drie keer de mist in. Andriy Protsenko uit Oekraïne had tot en met de 2,24m geen enkele fout gemaakt en pakte dus de winst, voor de Qatarees Mutaz Essa Barshim en de Amerikaan JuVaugh Harrison.

4x100m vrouwen
N'Keetia Seedo, Lieke Klaver, Jamile Samuel en Naomi Sedney deden het uitstekend, zeker in acht nemend dat Klaver kort daarvoor nog de 400m had gelopen. Het kwartet werd in een keurige 43,02 seconden tweede, vlak achter het Zwitserland van Geraldine Frey, Mujinga Kambundji, Salomé Kora en Ajla Del Ponte (42,91) en ruim voor Spanje (43,75).

Polsstokhoogspringen mannen
Het polsstokhoogspringen werd een dag eerder al afgewerkt in het centrum van de stad, en zoals wel vaker stak er één man bovenuit. De Zweed Armand Duplantis won al op het moment dat hij over de 5,90 meter sprong, maar deed er nog twee schepjes bovenop en sprong over 6,10 meter. De Amerikaan Christopher Nilsen werd met 5,80 meter tweede, dezelfde hoogte als de Filipijn Ernest John Obiena.

FOK! Wat een weer: Genieten van de koelere lucht..

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal!

De hittegolven zijn voorbij. Er waait een frisse noordenwind door het land. Het werd vandaag voor het eerst sinds 7 augustus niet meer zomers warm. Hoera!

Afgelopen nacht koelde het nog niet zo snel af. De minimumtemperaturen lagen van 9.4 C bij Woensdrecht tot 17.0 C bij Arcen, de maximumtemperaturen lagen gister van 19.9 C bij Leeuwarden tot 23.2 C bij Arcen en Westdorpe.

Wat zijn de verwachtingen voor het komende etmaal?

Vanochtend zijn er wolkenvelden met soms ook wat zon. Het is droog. De wind is noordelijk en zwak tot matig, in het Waddengebied vrij krachtig.

Vanmiddag komt er van het noorden uit steeds meer ruimte voor de zon. Het blijft overal droog. De maximumtemperatuur is ongeveer 22°C. De wind is noordelijk en zwak tot matig, in het Waddengebied vrij krachtig.

Vanavond zijn er brede opklaringen en het blijft droog. Er staat een matige, aan zee vrij krachtige, noordelijke wind.

Vooruitzichten en mogelijke waarschuwingen
Zondag droog met geregeld zon en maximumtemperaturen rond de normale waarde van 22°C. In de loop van volgende week geleidelijk meer zon en iets oplopende temperaturen. De kans op uitgifte van waarschuwingen is voorlopig klein.

  • Za 27-08-2022 Max. 22° Min. 16° Neerslag 0/1mm Neerslagkans 10%
    Zonneschijn 60% Zonkracht 5 Windkracht N 3
  • Zo 28-08-2022 Max. 21/22° Min. 12/13° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
    Zonneschijn 50% Zonkracht 5 Windkracht N 3
  • Ma 29-08-2022 Max. 19/21° Min. 12/13° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
    Zonneschijn 30% Zonkracht 5 Windkracht N 2
  • Di 30-08-2022 Max. 21/23° Min. 11/13° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
    Zonneschijn 40% Zonkracht 5 Windkracht NO 2

De befaamde Brandenburger Tor in Berlijn (Foto: qltel)
De befaamde Brandenburger Tor in Berlijn (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!


Verstappen snelste op eerste dag in Spa

Max Verstappen is goed begonnen aan de tweede helft van het Formule 1-seizoen. De Nederlander noteerde met een tijd van 1.45,507 de snelste tijd in de tweede vrije training voor de Grand Prix van België, terwijl hij in de eerste sessie nog de derde tijd had laten noteren.

De eerste sessie begon met een vochtige baan die al snel opdroogde. Verstappen liet meteen zien snel te zijn, maar in de tweede helft van de sessie kwamen de Ferrari's op hun nieuwe rubber naar voren, waarbij Carlos Sainz teamgenoot Charles Leclerc en Verstappen voorbleef. Minder vergingen het Esteban Ocon en Valtteri Bottas die door motorische problemen maar enkele rondjes reden. Kevin Magnussen parkeerde met een kwartier te gaan zijn Haas met problemen langs de baan waarna een rode vlag volgde. Vanwege lichte regen werden de tijden niet meer aangescherpt.

In de tweede sessie begon het opnieuw nat, maar nadat het asfalt droog was zette Verstappen halverwege de sessie een tijd neer die acht tienden sneller was dan nummer twee Leclerc en Lando Norris die verrassend derde werd. De baan werd daarna al snel weer vochtiger, waardoor verbetering van de tijden er niet meer in zat.

Voor de race zal de grid nog flink opgeschud gaan worden, want Verstappen, Leclerc, Norris, Bottas, Mick Schumacher en Ocon hebben inmiddels gridstraffen ontvangen vanwege het wisselen van motoronderdelen en versnellingsbakken.

Audi debuteert in 2026 in Formule 1

Audi zal vanaf 2026 de Formule 1 gaan betreden als motorleverancier, zo heeft het Duitse merk vanuit België bekendgemaakt. Daar staat dit weekend de Grand Prix op het programma. De verwachting is dat op een later moment de samenwerking met Sauber publiekelijk zal worden gemaakt.

Moederbedrijf Volkswagen hintte in het verleden al meermaals op een entree in de Formule 1, maar telkens werd de boot afgehouden. Nu het motorreglement voor 2026 eindelijk bekend is gemaakt heeft Audi als eerste VW-merk toegehapt. Voor de Duitsers is de reden om in te stappen het verdwijnen van de MGU-H en het belangrijker worden van de elektrische componenten die met 544 paardenkrachten de helft van het vermogen moeten gaan leveren. De verbrandingsmotor doet de rest en zal moeten draaien op meer milieuvriendelijke brandstof.

Audi was in het verleden succesvol in de rallysport, op Le Mans en de DTM. De laatste jaren was het merk onder meer actief in de Formule E en de Dakar Rally. Een terugkeer op Le Mans is vanwege de Formule 1 van de baan. Naar verwachting zal Porsche binnenkort ook de sprong naar de koningsklasse van de autosport wagen, met een partnerschap met Red Bull Racing.

Bol oppermachtig in Diamond League Lausanne, Hassan naast podium

Veel van 's werelds beste atleten zijn vrijdagavond in actie gekomen in de Diamond League. Het atletiekcircus streek dit keer neer in Lausanne in Zwitserland, doorgaans een wedstrijd waar uitstekende prestaties genoteerd worden.

400m horden vrouwen
Met kersvers Europees kampioene Femke Bol als favoriete leek het een meter of driehonderd spannend te worden, maar in de slotfase stond er geen maat op de Nederlandse: ze snelde in 52,95 seconden naar de winst, een verbetering van haar meetingrecord van vorig jaar, voor het Jamaicaanse duo Janieve Russell (53,92) en Andrenette Knight (54,33).

Hinkstapspringen mannen
De Cubanen domineerden de wedstrijd, hoewel ze allemaal plannen lijken te hebben om voor een ander land uit te gaan komen. Met 17,67 meter in zijn tweede poging was Andy Diaz de beste, voor de 17,50 meter van Lazaro Martinez en de 17,44 meter van Jordan Diaz - drie supertalenten bij de junioren, die bij de senioren wat meer moeite kennen tot nog toe.

800m vrouwen
Geen Diamond League-wedstrijd, maar wel een leuke race. Renelle Lamote won weer eens zilver op het EK, maar hier was ze de beste in een sterke 1:57,84 minuten. Dat was een persoonlijk record, net als de 1:58,09 van de Amerikaanse Allie Wilson, terwijl de Britse Jemma Reekie in 1:59,00 als derde finishte.

110m horden mannen
Rasheed Broadbell was niet de favoriet, maar de Jamaicaan pakte wel de winst in een meer dan uitstekende 12,99 seconden. Trey Cunningham finishte in 13,10 seconden als tweede, één honderdste van een seconde voor landgenoot en wereldkampioen Grant Holloway.

Speerwerpen mannen
Neeraj Chopra wierp de speer in ronde één naar 89,08 meter en daarmee gooide de Indiër de boel gelijk op slot. Het leverde hem de winst op, voor de Tsjech Jakub Vadlejch en diens 85,88 meter, met 83,72 meter voor de Amerikaan Curtis Thompson op plek drie.

1500m mannen
Zoals wel vaker was Jakob Ingebrigtsen de favoriet en de Noor maakte dat weer volledig waar. Met een overtuigende eindsprint trok hij de winst naar zich toe in 3:29,05 minuten, de beste tijd ter wereld dit jaar, voor de Keniaan Abel Kipsang (3:29,93) en de Australiër Stewart McSweyn (3:30,18).

3000m vrouwen
Het leek er lange tijd op dat Alicia Monson, die halverwege de leiding pakte, een uiterst verrassende zege zou gaan pakken. Dat gebeurde echter nét niet: Francine Niyonsaba uit Burundi sprintte er in de laatste meters langs en won in 8:26,80 minuten, één honderdste voor Monson en met de Keniaanse Beatrice Chebet (8:27,14) op drie - Sifan Hassan werd in 8:28,28 minuten vierde, nadat ze het tempo in de eindsprint net niet meer had.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.