Mountainbikers Neff en Carod met overmacht naar World Cup-winst in nat Canada

De World Cup mountainbiken is bijna aan het einde van het seizoen aangekomen. Met daarna alleen het WK en de World Cup-finale nog te gaan streek men afgelopen week neer in het Canadese Mont-Sainte-Anne, waar zondagavond de cross-countrywedstrijden werden verreden op één van dé klassieke parcoursen van de mountainbikewereld.

Vrouwen
Na de startronden vormde zich een redelijk forse kopgroep, met voorin onder meer Anne Terpstra, Rebecca McConnell en Jolanda Neff. De vroeg in het seizoen dominante McConnell sloeg vervolgens een gaatje, terwijl Neff, Terpstra, Haley Batten, Martina Berta en Alessandra Keller volgden.

Vroeg in de tweede van vijf ronden maakte Neff de sprong naar voren, waarna ze een gaatje sloeg en dat fors uitbreidde in de technische afdaling. Ondertussen begon het te regenen en al snel kwam het met bakken uit de hemel vallen. Terpstra en Batten knokten om plek twee, Berta probeerde aan te haken en McConnell zakte weg, terwijl Keller onderuit was gegaan.

De voorsprong van Neff werd alsmaar groter, Keller reed samen met Mona Mitterwallner achter Berta, die dan weer bleef jagen op Terpstra en Batten. In de voorlaatste ronde moest de Nederlandse op La Marmotte, de loodzware klim, de rol lossen bij Batten, waarna de een na de ander haar passeerde - vooral Mitterwallner ging hard naar voren.

Neff's overwinning kwam niet in gevaar, ze pakte haar eerste perfecte World Cup-weekeinde: winst in de shorttrack van vrijdag én de cross-country van zondag. Mitterwallner sloot aan bij Batten en pakte in een ziedende sprint de tweede plek, een kleine minuut achter Neff en vlak voor de Amerikaanse, terwijl Terpstra op 3:24 minuten als zevende finishte.

Mannen
Al in de eerste ronde opende Titouan Carod de aanval en daarmee was het wat de winst betreft eigenlijk gedaan: de Fransman breidde zijn voorsprong ronde na ronde uit en deelde zijn race perfect in, niemand zou überhaupt nog maar een klein beetje in de buurt komen en zijn allereerste World Cup-zege in de cross-country was op zeer indrukwekkende wijze een feit.

Achter Carod reed een klein groepje om de tweede plek, waar de verrassend sterke Mexicaan José Ulloa de grote pechvogel was: in de vierde van zes ronden brak zijn pedaal af en die kon er niet meer snel genoeg op worden gezet. Filippo Colombo trok in de slotfase ten strijde en kreeg David Valero achter zich aan, dat duo leek om de tweede plek te gaan vechten.

Luca Braidot en de verrassend sterke Belg Pierre de Froidmont kwamen er nog aan, met wereldkampioen Nino Schurter in hun kielzog, maar een nieuwe versnelling van Colombo gooide de strijd om plek twee op slot. Valero werd derde, Braidot's versnelling kwam net te laat en hij werd vierde, voor De Froidmont en Schurter. David Nordemann haalde de finish niet.