FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 8 augustus 2022

Touringcar rijdt stoep van winkel kapot: kledingzaak krijgt 45.000 euro

Een touringcarbedrijf moet 45.000 euro schadevergoeding betalen aan een kledingwinkel die een deel van een pand huurde aan de Hartenstraat in het centrum van Amsterdam. Dat heeft de rechtbank vorige week geoordeeld. Een chauffeur van het bedrijf zakte met een bus door de stoep, waarna de stoep bijna een jaar lang open lag. Zo meldt AT5

Op 8 februari 2019 probeerde de chauffeur vanuit de Hartenstraat rechts afslaand de Keizersgracht op te rijden. De touringcar kwam tegen de gevel van het pand vast te zitten. Door een aantal keer voor- en achteruit te rijden zakte er een wiel door de stoep. De chauffeur is daarna doorgereden.

Een week later stelde de kledingwinkel het touringcarbedrijf aansprakelijk voor de schade die ontstond doordat de winkel slechter bereikbaar was. Het duurde nog tot december 2019 voordat de straat was hersteld. De kledingwinkel verliet het pand een paar maanden eerder, in september 2019.

De kledingwinkel gaf aan dat de afzetting grote invloed op de omzet had. De winkel zou het moeten hebben van passanten. Naast de verslechterde bereikbaarheid waren ook twee van de drie etalageruiten niet goed zichtbaar. Voor het herstel van de stoep waren vergunningen nodig, die lang op zich lieten wachten doordat het om herstel van monumentale werken ging. 

Het touringcarbedrijf bestreed dat de kledingwinkel schade had geleden door de afzetting. Ook zou de gemeente of verhuurder van het pand aangesproken moeten worden op de lange duur van de herstelwerkzaamheden. Verder zou de schade vooral zijn gekomen doordat de stoep in slechte staat was en zou de chauffeur slechts een lichte vorm van schuld hebben.

De rechtbank benadrukt dat er in de binnenstad helemaal geen verkeer dat zwaarder is dan 7,5 ton mag rijden. De touringcar woog 13,5 ton. "De chauffeur heeft een voor de bescherming van de kwetsbare binnenstad belangrijke regel geschonden en vervolgens verkeerd gereageerd", schrijft de rechtbank in het vonnis

Ook vindt de rechtbank dat de chauffeur deze gevolgen had kunnen verwachten. "In die binnenstad vol met monumentale panden is ook voorzienbaar dat herstel van schade geruime tijd kan nemen. Voorzienbaar is namelijk ook dat voor herstelwerkzaamheden in die kwetsbare binnenstad een vergunningentraject doorlopen moet worden dat gecompliceerd wordt door het vereiste van een monumentenvergunning."

De kledingwinkel wilde 75.000 euro schadevergoeding. Dat bedrag valt 30.000 euro lager uit, omdat niet alle schade voldoende was onderbouwd. De rechtbank erkent wel dat er door de afzetting minder klanten binnen zijn gekomen. 

Olivia Newton-John (73) overleden

Olivia Newton-John is na een strijd van meer dan 30 jaar tegen borstkanker op 73 jarige leeftijd overleden. Dit heeft haar man bekend gemaakt. 

Haar carriere begon zij in 1971 als zangeres met o.a "Have you never been mellow" als hit. Olivia is vooral bekend geworden door haar rol van Sandy in de film "Grease" uit 1978. 

Naderhand was zij nog te zien in de film "Xanadu", wat ook nog een muzikale hit van haar is geworden. Haar grootste hit komt echter uit 1981. "Physical" was wekenlang een #1 hit. 

Dinja van Liere bezorgt Nederland brons bij WK dressuur

Dressuuramazone Dinja van Liere heeft bij de wereldkampioenschappen paardensport in het Deense Herning de bronzen medaille gewonnen in de Grand Prix Special. Met haar paard Hermes kwam ze tot een score van 79,407%.

De overwinning ging naar Charlotte Fry. De Britse kwam met Glamourdale tot 82,508%. De Deense Cathrine Laudrup-Dufour was goed voor zilver. Met Vamos Amigos behaalde ze een totaal van 81,322%. De Duitse dressuurgrootheid Isabel Werth eindigde als vierde. 

“Hermès had twee schrikmomentjes, maar we hadden geen grote fouten. Daarin zie je dat Hermès steeds volwassener en steeds meer ervaren wordt. Hij ís scherp en áls hij omdraait, gaat dat heel vlug, maar ik ken hem steeds beter en ik was vandaag ook scherp om dat te voorkomen. Toch kan het nog beter. Hij kan nog wat meer gelaten zijn en de aanleuning kan wat meer voor me uit zijn, dan kan ik er nog mooier aan rijden”, aldus Van Liere. 

De dressuurploeg plaatste zich in het weekend bij de landenwedstrijd al voor de Olympische Spelen in Parijs. De formatie eindigde als vijfde in het landenklassement. Een plek bij de eerste zes volstond voor kwalificatie voor de Spelen van 2024. 

Emmelie Scholtens eindigde met Indian Rock op de 14e plaats. Scholtens reed 74,16% bij elkaar. `Het eerste deel van mijn proef ging superfijn. Het is jammer dat twee series mislukten, maar dat is meer onervarenheid dan een gebrek aan kwaliteit. Als Indian Rock dat foutloos doet, krijgt hij megapunten. Er zit echt nog heel veel meer in”, vertelde de amazone uit Gorinchem. Thamar Zweistra werd met Hexagon’s Ich Weiss 20e.

Voor Van Liere en Scholtens is het dinsdag een rustdag. Woensdag komen ze nog in actie op met de kùr op muziek. Zweistra kan naar huis. 

Masseur verdacht van verkrachting, OM eist cel en beroepsverbod

In shock kwam een vrouw op 30 januari de massageruimte in Voorburg uit rennen, met alleen haar handdoek om. De masseur had vooraf gezegd dat het een "experimentele" massage zou worden, maar niet dat hij met zijn vingers in haar vagina zou gaan. De 43-jarige Leidenaar stond maandag terecht voor verkrachting en daarnaast ook het heimelijk filmen van meerdere vrouwen tijdens massages.

Het slachtoffer was eerder samen met een vriendin bij de masseur geweest en had nu een appje gekregen of ze misschien wilde helpen bij het uitproberen van een nieuwe, experimentele massage. Die zou een sensueel karakter hebben. Wat exact de bedoeling was, werd niet vooraf overlegd.

Toen de vrouw voelde dat de masseur haar handdoek wegschoof, met zijn vingers bij haar vagina kwam en zelfs naar binnen ging, schrok ze en deed haar ogen open. Ze zag toen pas dat de masseur alleen nog maar zijn onderbroek aan had. Ze riep verschrikt: "Wat doe je?!", greep haar handdoek en rende de massageruimte uit. Op de gang werd ze opgevangen door een vriendin, die later zou getuigen dat de vrouw totaal in shock was.

Stiekem gefilmd
De verdachte verklaarde bij de politie dat hij het slachtoffer niet bij haar vagina heeft aangeraakt. Maar op de telefoon is nog wel een appje aan het slachtoffer aangetroffen van na de massage, waarin hij zijn excuses aanbiedt en zegt dat het allemaal miscommunicatie was.

Op die telefoon werden ook filmpjes aangetroffen. Verdachte heeft meerdere keren tijdens een massage vrouwen gefilmd die dan naakt waren en door hem over het hele lichaam werden gemasseerd. Een enkele keer stond de camera gericht op de vagina van een vrouw. Twee van deze vrouwen zijn door de politie achterhaald en hebben ook aangifte gedaan.

Het Openbaar Ministerie neemt het de man kwalijk dat hij het vertrouwen dat de vrouwen in hem hadden, heeft misbruikt. Ook heeft hij zijn beroepsgroep beschadigd. De officier van justitie eiste tegen hem 20 maanden cel waarvan 6 voorwaardelijk en een beroepsverbod als masseur van 5 jaar. Verdachte zou zich voor behandeling moeten melden bij de Waag. Daarnaast wil het OM dat verdachte een contactverbod krijgt met de slachtoffers en een schadevergoeding betaalt. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Farmers Defence Force maant Jan Paternotte (D66) tot verwijderen tweet

Op Twitter is commotie ontstaan over een tweet van Jan Paternotte op 4 augustus waarin hij schrijft dat 'Goed dat Farmers Defence Force morgen niet aan tafel zit met Remkes en het kabinet. Een club die oproept tot intimidatie, asbestdumpingen en brandstichting goedpraat en positie boeren vergelijkt met positie Joden onder Nazibewind is geen gesprekspartner'.

Farmers Defence Force eist nu van Jan Paternotte dat hij binnen 5 dagen deze tweet verwijdert. Als hij dat niet doet zullen er gerechtelijke stappen volgen. Paternotte heeft de tweet niet verwijderd en doet zijn gewraakte uitspraak nog eens dunnetjes over.

Random Pics van de Dag #697

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Overmorgen meer informatie voor Splatoon 3 in nieuwe Direct

Nintendo heeft een nieuwe Nintendo Direct aangekondigd die compleet in het teken staat van Splatoon 3. De presentatie duurt zo'n dertig minuten en behandelt ongetwijfeld alles wat de game te bieden heeft. Vooral op het gebied van singleplayer is nog weinig bekend.

De presentatie wordt 10 augustus om 15:00 uur Nederlandse tijd uitgezonden.

Wandelaar gedood door metalen bal tijdens Highland Games

Er is zondag een dode gevallen tijdens de open Nederlandse kampioenschappen Highland Games in Geldrop. Het gaat om een 65-jarige man uit Geldrop die aan het wandelen was nabij de Games. Dat meldt de politie. Na het ongeluk, dat kort voor de middag gebeurde, werden verschillende hulpdiensten waaronder een traumahelikopter opgeroepen. Het slachtoffer was echter niet meer te redden. Zo meldt Omroep Brabant.

Magnum P.I.-acteur Roger E. Mosley (83) overleden na zwaar auto-ongeluk

De Amerikaanse acteur Roger E. Mosley, vooral bekend van zijn rol als Theodore ‘T.C.’ Calvin in de serie Magnum P.I., is zondag op 83- jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een zwaar auto-ongeluk.

Mosley speelde tussen 1980 en 1988 in 158 afleveringen van Magnum P.I.. Als helikopterpiloot T.C. moest hij vaak hoofdrolspeler Tom Selleck uit de penarie helpen.

In 2018 speelde Mosley ook in de reboot van Magnum P.I., al was hij daar wel te zien als een ander personage. Mosley had gedurende zijn carrière ook rollen in diverse andere series en films. Zo was hij te zien in onder andere Love Boat, Starsky and Hutch, Unlawful Entry en Night Gallery.

Zijn dochter postte op Facebook: "We kunnen niet rouwen om zo’n fantastische man: hij zou het HATEN als we huilen in zijn naam. Het is tijd om te vieren wat hij ons nalaat. Ik hou van je papa. Jij hield van mij. Mijn hart is zwaar, maar ik ben sterk.”


Stemacteur 'Pingu' Carlo Bonomi (85) overleden

Carlo Bonomi is op 85 jarige leeftijd overleden. Zijn naam zal niet gelijk een belletje doen afgaan, zijn stem destemeer. Hij was een grote naam in de Italiaanse nasynchronisatie. Zijn reputatie stak de grens over sinds hij zijn stem had geleend aan de beroemde Pingu, de jaren 90-serie met de kleine pinguïn van klei.

Carlo Bonomi, geboren in Milaan, had zijn eigen taal gecreëerd voor zijn rollen als La Linea, Calimero of Pingu: een mengeling van onomatopee en het Milanese dialect. Een stad waar hij aan verbonden is, zoals de Italiaanse media opmerken was hij vanaf 1985 tot 2008 de officiële stem van aankondigingen van het centraal station van Milaan.

 

'Maakt Nieuwsuur boerenprotesten belachelijk?'

De verontwaardiging over een item van Nieuwsuur was onderwerp in het radioprogramma Spraakmakers. Hierin zegt iemand dat hij de Nederlandse vlag omgekeerd heeft opgehangen als steunbetuiging aan Oekraïne. Kijkers reageerden met de vraag: is de man niet gewoon dement?

"Het laat zien dat heel veel mensen met de meute meelopen", zegt Wafa al Ali (redacteur NRC). De maker van de reportage zegt dat ze "geen moment de indruk hadden dat deze man dementerend was." Bovendien was de man een van de velen die voorbij kwamen in de reportage.

"Ik keek ernaar en dacht: waarom zend je dit uit?", vroeg Catherine Keyl (tv-presentator) zich in eerste instantie af. Maar na het horen van de verklaring snapt ze de overweging wel.

Zie ook: Welke mensen hangen een omgekeerde vlag op?

Het gewraakte fragment in een tweet:

6 jaar cel en ton schadevergoeding voor poging doodslag 7 maanden oud zoontje

De rechtbank veroordeelt een 34-jarige man uit Harderwijk tot een celstraf van 6 jaar voor poging doodslag op zijn 7 maanden oude zoontje. Daarbij moet de man een schadevergoeding van in totaal ruim 100.000 euro betalen.

Op 28 juli 2021 liep de baby - toen 7 maanden oud - ernstig hersenletsel op. Dit letsel was zo ernstig dat hij met spoed moest worden geopereerd, anders was hij overleden. Op deze dag was de man alleen thuis met zijn zoon. Volgens hem is er in die tijd niets gebeurd. De man weet niet hoe het letsel is ontstaan en zegt dat hij er niets mee te maken heeft.

Verwondingen baby
Volgens een deskundige is het letsel het gevolg van een harde botsing met de linkerkant van het hoofd en/of van het heen en weer gaan van het hoofd door bijvoorbeeld hard schudden. Volgens de deskundige is voor de verwonding zo veel kracht nodig dat uitgesloten is dat dit door een ongeluk of door eigen handelen van de baby is ontstaan.

De vader opperde dat het letsel ook eerder kan zijn ontstaan en pas op 28 juli acuut kan zijn geworden. De rechtbank verwerpt die mogelijkheid. De baby is in de periode vóór 28 juli door meerdere artsen onderzocht en onderging zelfs kort voor 28 juli een scan van het hoofd. Uit geen van die onderzoeken is iets gebleken waardoor het letsel, dat op 28 juli werd vastgesteld, kan worden verklaard. Daar komt bij dat er volgens de man, de moeder van de baby en de grootouders in de periode voor 28 juli niets met de baby is gebeurd waardoor hij gewond zou kunnen raken.

Strafbepaling
De rechtbank komt tot de conclusie dat het letsel op die dag, op het moment dat de man alleen met zijn zoon thuis was, door de man is toegebracht. De kracht die daarvoor nodig is, is zo groot dat de man moest weten - en daarmee accepteerde - dat daardoor een klein kind kan komen te overlijden. De rechtbank veroordeelt de man daarom wegens een poging tot doodslag op zijn eigen zoon tot een gevangenis straf van 6 jaar, conform de eis van de officier van justitie.

Schadevergoeding
Er zijn vorderingen tot schadevergoeding ingesteld. De rechtbank kent aan de baby zelf een bedrag van 80.000 euro toe en aan moeder vergoeding van in totaal bijna 20.000 euro aan materiele schade en affectieschade. De rechtbank is van oordeel dat niet wordt voldaan aan de eisen voor toekenning van shockschade aan de moeder van de baby. Daarom wijst de rechtbank de gevorderde inkomensschade niet toe. Ook komt de rechtbank, door de strikte wetgeving, niet toe aan toewijzing van de gevorderde affectieschade door de grootouders.

Zaak antisemitische spandoeken Haaksbergen voorwaardelijk geseponeerd

Het Openbaar Ministerie heeft besloten om de 59-jarige man die in februari dit jaar spandoeken aan het balkon van zijn woning hing met daarop onder meer een antisemitische uiting, niet strafrechtelijk te vervolgen. De zaak is voorwaardelijk geseponeerd. De verdachte krijgt een proeftijd van één jaar opgelegd; gaat hij binnen het jaar opnieuw in de fout, dan volgt alsnog een strafrechtelijke vervolging.

Afgelopen februari hing de man, een inwoner van de gemeente Haaksbergen, spandoeken op aan het balkon van zijn woning, in protest tegen de op dat moment geldende coronamaatregelen. Daarop stonden onder meer een belediging richting Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp en een karikaturale tekening van een Jood, die als antisemitisch wordt beschouwd en in dit geval ook strafbaar is.

Op last van het Openbaar Ministerie werden die spandoeken door de politie verwijderd. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en de voorzitter van de Tweede Kamer deden vervolgens aangifte van de uitingen.

Hoewel volgens het Openbaar Ministerie in alle twee de uitingen sprake is van strafbaar handelen, is besloten de zaak voorwaardelijk te seponeren. Dat de zaak voorwaardelijk geseponeerd is, wil niet zeggen dat de verdachte geen strafbaar feit heeft begaan; dat is wel degelijk het geval. In deze zaak is volgens het OM, gelet op de persoonlijke omstandigheden van de verdachte, strafrechtelijk ingrijpen geen passende oplossing. Daarom heeft het OM ervoor gekozen om verdachte te waarschuwen door middel van een voorwaardelijk sepot.

Ministerie erkent dat permanente coronawet haastklus was

Het kabinet heeft minder tijd kunnen nemen dan het eigenlijk wilde voor het opstellen van de nieuwe permanente coronawet. Dat erkent een woordvoerder van zorgminister Ernst Kuipers naar aanleiding van een bericht in Trouw. Daarin klagen gemeenten dat de wet een “haastklus” is geworden waar zij onvoldoende bij zijn betrokken.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) en het Veiligheidsberaad hadden graag willen meepraten over de wet omdat zij in de eerste plaats belast zullen zijn met de handhaving. Zij zetten die kritiek overigens eind juni al op papier toen het wetsvoorstel voorlag ter consultatie. Zo meldt Skipr.

Met de nieuwe wet krijgt de regering extra bevoegdheden die de grondrechten van burgers kunnen inperken. Daarbij kan worden gedacht aan de eerder ingevoerde maatregelen zoals het dragen van een mondkapje, sluiting van openbare ruimten en de quarantaineplicht. De nieuwe coronawet zou onderdeel worden van de bestaande Wet publieke gezondheid (WPG).

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) zegtt dat invoering van deze permanente coronawet het gevolg is van het eerder wegstemmen van de tijdelijke coronawet. In mei dit jaar stemde de Eerste Kamer tegen de verlenging van deze tijdelijke wet.

New Mexico: vier moslims vermoord, potentiŰle seriemoordenaar, FBI helpt politie

In de Amerikaanse staat New Mexico zijn in een paar maanden tijd verschillende moslims vermoord.

De politie van de stad Albuquerque verklaarde in het weekend dat zij een moord op een moslim onderzochten die in verband kan worden gebracht met drie soortgelijke moorden in de stad. Volgens het rapport gaat het in alle vier gevallen om vermoorde moslimmannen uit Pakistan / Zuid-Azië. De FBI wil de lokale politie helpen met het onderzoek. De New York Times berichtte vanuit Albuquerque dat de moslimgemeenschap daar erg bang is.

De Amerikaanse president Biden schreef op Twitter dat hij boos en bedroefd was over de gruwelijke moord op de moslimmannen. In afwachting van een volledig onderzoek, staat zijn regering pal achter de moslimgemeenschap. Deze hatelijke aanvallen horen niet thuis in Amerika, voegde Biden eraan toe.

China zet militaire manoeuvres bij Taiwan voort

Ondanks dat was toegezegd dat de Chinese militaire oefeningen rond Taiwan zondag zouden aflopen, hervatte het Volksbevrijdingsleger maandag de oefeningen. Zoals gemeld door de Chinese staatstelevisie, waren de lucht- en zeegevechtsoefeningen in de Straat van Taiwan gericht op "gezamenlijke operaties tegen onderzeeërs en aanvallen op zee".

Toen de manoeuvres afgelopen dinsdag werden aangekondigd, had China oorspronkelijk zondag een afronding beloofd. Tot nu toe is er echter nog geen formeel einde aangekondigd. In plaats daarvan hebben sommige Chinese commentatoren gesuggereerd dat de militaire oefeningen regelmatig zullen gaan plaatsvinden en een nieuwe norm kunnen worden.

De woordvoerder van het ministerie van Defensie, Wu Qian, noemde de manoeuvres maandag een "noodzakelijke waarschuwing" aan de VS en Taiwan. Het was een "gepaste" reactie op hun "provocaties".

Mountainbikers Neff en Carod met overmacht naar World Cup-winst in nat Canada

De World Cup mountainbiken is bijna aan het einde van het seizoen aangekomen. Met daarna alleen het WK en de World Cup-finale nog te gaan streek men afgelopen week neer in het Canadese Mont-Sainte-Anne, waar zondagavond de cross-countrywedstrijden werden verreden op één van dé klassieke parcoursen van de mountainbikewereld.

Vrouwen
Na de startronden vormde zich een redelijk forse kopgroep, met voorin onder meer Anne Terpstra, Rebecca McConnell en Jolanda Neff. De vroeg in het seizoen dominante McConnell sloeg vervolgens een gaatje, terwijl Neff, Terpstra, Haley Batten, Martina Berta en Alessandra Keller volgden.

Vroeg in de tweede van vijf ronden maakte Neff de sprong naar voren, waarna ze een gaatje sloeg en dat fors uitbreidde in de technische afdaling. Ondertussen begon het te regenen en al snel kwam het met bakken uit de hemel vallen. Terpstra en Batten knokten om plek twee, Berta probeerde aan te haken en McConnell zakte weg, terwijl Keller onderuit was gegaan.

De voorsprong van Neff werd alsmaar groter, Keller reed samen met Mona Mitterwallner achter Berta, die dan weer bleef jagen op Terpstra en Batten. In de voorlaatste ronde moest de Nederlandse op La Marmotte, de loodzware klim, de rol lossen bij Batten, waarna de een na de ander haar passeerde - vooral Mitterwallner ging hard naar voren.

Neff's overwinning kwam niet in gevaar, ze pakte haar eerste perfecte World Cup-weekeinde: winst in de shorttrack van vrijdag én de cross-country van zondag. Mitterwallner sloot aan bij Batten en pakte in een ziedende sprint de tweede plek, een kleine minuut achter Neff en vlak voor de Amerikaanse, terwijl Terpstra op 3:24 minuten als zevende finishte.

Mannen
Al in de eerste ronde opende Titouan Carod de aanval en daarmee was het wat de winst betreft eigenlijk gedaan: de Fransman breidde zijn voorsprong ronde na ronde uit en deelde zijn race perfect in, niemand zou überhaupt nog maar een klein beetje in de buurt komen en zijn allereerste World Cup-zege in de cross-country was op zeer indrukwekkende wijze een feit.

Achter Carod reed een klein groepje om de tweede plek, waar de verrassend sterke Mexicaan José Ulloa de grote pechvogel was: in de vierde van zes ronden brak zijn pedaal af en die kon er niet meer snel genoeg op worden gezet. Filippo Colombo trok in de slotfase ten strijde en kreeg David Valero achter zich aan, dat duo leek om de tweede plek te gaan vechten.

Luca Braidot en de verrassend sterke Belg Pierre de Froidmont kwamen er nog aan, met wereldkampioen Nino Schurter in hun kielzog, maar een nieuwe versnelling van Colombo gooide de strijd om plek twee op slot. Valero werd derde, Braidot's versnelling kwam net te laat en hij werd vierde, voor De Froidmont en Schurter. David Nordemann haalde de finish niet.

IndyCar-race in Nashville vol cautions en chaos wordt prooi voor Dixon

In de straten van het Amerikaanse Nashville is zondagavond de veertiende race van het seizoen in de IndyCar Series verreden, met nog drie races te gaan. Na het nodige uitstel vanwege een forse regen- en onweersbui ontwikkelde zich een bijzonder vermakelijke race, met spanning tot het einde.

Scott McLaughlin had de poleposition te pakken en vertrok met Romain Grosjean naast zich, gevolgd door Christian Lundgaard, Alex Palou, Pato O'Ward en Josef Newgarden - Rinus van Kalmthout vertrok vanaf de tiende plek, achter David Malukas, Will Power en Graham Rahal.

Zoals gebruikelijk in de IndyCar Series slaagde men er niet in het veld normaal op te lijnen voor de rollende start, maar opvallend genoeg mocht men gewoon van start. McLaughlin behield er in elk geval de leiding, voor Grosjean, Palou, Lundgaard en O'Ward.

Na acht ronden stond Rossi naast de baan: hij was al heel snel gestopt om zijn zachte banden om te ruilen voor harde exemplaren, maar dat ging niet zo goed. De safety car betrad voor een paar ronden de baan, maar vrijwel niemand kwam naar binnen om banden te halen, want men wilde de baanpositie niet opgeven.

Na een dikke twintig ronden kwam Palou als eerste van de echte toppers binnen, zijn banden waren er klaar mee. Zodra hij naar buiten kwam ging Helio Castroneves in de rondte: caution. Vrijwel iedereen kwam nieuwe banden halen, behalve degenen die net gestopt waren: Palou, Jimmie Johnson, Simon Pagenaud, Kyle Kirkwood en Malukas reden voorop, voor McLaughlin, Grosjean, Power en Lundgaard.

Een paar bochten later verloor O'Ward al zijn aandrijving na een tik van Graham Rahal van achteren, voor beiden was het klaar. Eén bocht verderop ging het ook mis met onder meer Callum Ilott en Dalton Kellett, dus de safety car had weer het nodige werk te doen.

We konden even later weer door met inmiddels Palou, Pagenaud, Malukas, McLaughlin en Johnson voorop, tot Devlin DeFrancesco en Takuma Sato een seconde of 22 later de muur in gingen. Nadat ook dat was opgelost konden we dan écht weer door, met Palou, Pagenaud, Malukas, McLaughlin, Kirkwood, Grosjean, Johnson, Power, Van Kalmthout en Lundgaard in de top-10.

McLaughlin nam Malukas te grazen bij de herstart, Palou sloeg een aanval van Pagenaud nét af. De Fransman had het al snel lastig en McLaughlin nam zijn tweede plek over, waarna ook Malukas en Grosjean langszij kwamen. Johnson kwam met 35 ronden te gaan binnen, met mazzel zou het zijn laatste stop kunnen zijn.

Van Kalmthout ging ondertussen ook lekker: na Kirkwood ging ook de Nederlander langs Pagenaud, hij reed zo op plek zes. Niet veel later schoot hij echter rechtdoor, hij kwam gelijk maar binnen om zijn in principe laatste stop te maken, net als Lundgaard, Dixon en Power.

Van Kalmthout kon weer op pad, maar dat duurde niet lang: Rahal was weer terug de baan op gekomen met een gerepareerde auto, reed de bandenstapel in en Van Kalmthout kon hem niet meer ontwijken. Vrijwel het hele veld kwam gelijk nieuwe banden halen, behalve Newgarden, Dixon, Lundgaard en Power - Newgarden moest nog stoppen, de rest, waar Van Kalmthout na zijn stop tussen reed, niet meer.

McLaughlin's stop viel volledig in het water, hij moest vanaf de vijftiende plek een poging doen zich naar voren te knokken. Dat lukte aardig en met zestien ronden te gaan reed hij op plek zes, met Newgarden op kop - die hoopte nog altijd op een lange caution, anders zou hij de race sowieso niet zonder stop uit kunnen rijden.

Newgarden's gebeden werden verhoord: zestien ronden voor het einde reden de om plek zeven knokkende rookies Kirkwood en Malukas flink hard de bandenstapel in. Newgarden kwam toch wel gelijk banden en brandstof halen om de race uit te kunnen rijden, waardoor hij terugviel tot buiten de top-10.

Met tien ronden te gaan werd het groen weer gezwaaid, met Dixon, Lundgaard, Palou en McLaughlin voorop. Titelkandidaat Marcus Ericsson kwam vanaf plek acht stil te vallen, Johnson ging kort daarop in de rondte en de muur in en de volgende caution was alweer een feit.

Met Dixon, Lundgaard, McLaughlin, Palou en Grosjean voorop werd wederom het groen gezwaaid, wat dit keer ongeveer een halve bocht duurde: Grosjean eindigde na een harde aanval van Newgarden tegen de muur, terwijl McLaughlin Lundgaard te pakken had. Het rood werd zelfs gezwaaid, want men wilde logischerwijze niet onder geel eindigen.

Nadat de boel was opgeruimd konden we wederom door, dit keer met Dixon, McLaughlin, Lundgaard en Palou voorop en nog anderhalve ronde te gaan. Palou pakte plek drie over van de terugvallende Lundgaard, maar de Kiwi's pakten een 1-2'tje: Dixon reed naar zijn 53e zege, McLaughlin werd tweede en Palou derde - Van Kalmthout ging door al de chaos nog met plek twaalf naar huis.

FOK! Wat een weer: Zonnige opmaat naar warmere dagen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal!

Zowel zaterdag- als zondagmorgen was het rond zonsopkomst erg fris in het binnenland. Lokaal wist de temperatuur tot rond een graad of 6 te dalen. Dat zijn zelfs voor hartje zomer in Nederland behoorlijk lage temperaturen. Opmerkelijk omdat de weergoden een hittegolf in de maak lijken te hebben, we gaan het zien!

Gister lagen de minimumtemperaturen van 6 C bij Eelde tot 14.2 C bij Vlissingen,
de maximumtemperaturen lagen van 21.1 C bij Wijk aan Zee en Den Helder tot 25.5 C bij Arcen en Eindhoven.

De verwachting voor vandaag:

Vanochtend is het in het zuiden zonnig. In het noorden is er meer bewolking met plaatselijk kans op een lichte bui.

Vanmiddag is er af en toe zon en blijft het droog. De maximumtemperaturen liggen tussen 20°C in het Waddengebied en 26°C in het zuidoosten. Aan zee en op het IJsselmeer waait een matige wind uit het noordwesten, landinwaarts is de wind noordoost.

Vanavond is er weinig bewolking. Er staat een matige wind uit het noordoosten, die vooral in het noorden geleidelijk afneemt.

Vooruitzichten en mogelijke waarschuwingen
Droog, zonnig en zeer warm met vanaf het midden van de week maxima rond 30°C. In het midden, zuiden en oosten is er van woensdag tot en met zondag een grote (60-90%) kans op code geel voor hitte. In het zuiden is er van vrijdag tot en met zondag een redelijke (30-60%) kans op code oranje voor extreme hitte.

 • Ma 08-08-2022 Max. 24° Min. 10° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 50% Zonkracht 6 Windkracht N 2
 • Di 09-08-2022 Max. 26° Min. 13° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 70% Zonkracht 6 Windkracht NO 2
 • Wo 10-08-2022 Max. 29° Min. 12/15° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 90% Zonkracht 6 Windkracht NO 2
 • Do 11-08-2022 Max. 31° Min. 13/17° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 90% Zonkracht 6 Windkracht O 3
 • Vr 12-08-2022 Max. 32° Min. 15/18° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 90% Zonkracht 6 Windkracht O 3
 • Za 13-08-2022 Max. 32° Min. 15/19° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 80% Zonkracht 5 Windkracht O 3

KNMI temperatuurpluimen 07 08 22 (Bron KNMI)
KNMI temperatuurpluimen laten ons een langere periode van erg warme dagen zien (Bron KNMI)


Een vrijwel geheel baluwe lucht boven Zaandam (Foto: Charged)
Een vrijwel geheel blauwe lucht boven Zaandam (Foto: Charged)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Jongens vechten als leeuwen om hond te bevrijden van wurgslang

In een video die op internet rondgaat, zien we drie Cambodjaanse  jongens vechten met een gigantische wurgslang die hun hond in zijn greep heeft.

De vastberaden jongens proberen de wurgslang met behulp van stokken te dwingen om de hond los te laten, maar het reptiel weigert zijn maaltijd af te staan. Uiteindelijk lukt het de jongens om de hond uit zijn benarde positie te bevrijden.

Oekra´ne: kerncentrale Zaporizja opnieuw beschoten

Ondanks waarschuwingen van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) zijn er bij de Oekraïense kerncentrale Zaporizja opnieuw beschietingen geweest. Een medewerker van de kerncentrale raakte hierbij gewond, tevens werden er drie stralingsmeters bij een opslag voor gebruikte kernbrandstof beschadigd, volgens het Oekraïense staatsbedrijf Energoatom.

Rusland heeft in maart de kerncentrale in handen gekregen. Oekraïne geeft aan dat Rusland achter de beschietingen zit. Vlak voor deze aanval namen Russische militairen hun toevlucht tot bunkers, aldus Energoatom. De Russen ontkennen dit echter en stellen dat Oekraïne de centrale met raketten bestookt heeft.

Afgelopen vrijdag raakten bij beschietingen al stroomkabels van de kerncentrale beschadigd. Dat was aanleiding voor atoomwaakhond IAEA om te waarschuwen voor ernstige schade door beschietingen. Het IAEA sprak niet uit of ze Rusland of Oekraïne daarvoor verantwoordelijk. Wel is er volgens directeur-generaal Grossi "een reëel gevaar" op een kernramp als de beschietingen blijven voortduren, met potentiële gevolgen voor zowel Oekraïne als de omringende landen.

Oekraïne zegt dat Rusland de fabriek in een militaire basis heeft veranderd, waardoor het extreem moeilijk is om de Russische troepen en uitrusting binnenin te targeten. Volgens de New York Times gebruikt Rusland de fabriek sinds half juli als dekmantel om op Oekraïense troepen te schieten.

De in Washington gevestigde denktank, het Institute for the Study of War (ISW), oordeelde op 3 augustus dat Russische troepen de energiecentrale waarschijnlijk zouden gebruiken om “in te spelen op de westerse angst voor een nucleaire ramp in Oekraïne in een poging de westerse wil om militaire steun verlenen aan een Oekraïens tegenoffensief”. De ISW zei verder dat Rusland "de fabriek effectief gebruikte als een nucleair schild om Oekraïense aanvallen op Russische troepen en uitrusting te voorkomen".

President Zelensky spreekt van "nucleair terrorisme" van de kant van Rusland. "Geen land ter wereld zou zich veilig voelen als een terroristische staat een kerncentrale beschiet", aldus Zelensky zondagavond. 

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #9
special
Random Pics van de Dag #746
special
FOK! Toen: Vlucht LY-1862 van EL Al stort neer in de Bijlmer
special
Random Pics van de Dag #745
special
AI Picture Gallery #8
special
Random Pics van de Dag #744
©FOK.nl e.a.