WK-brons kogelstootster Schilder, 100m-goud voor Kerley

Op het wereldkampioenschap atletiek in Eugene heeft Nederland de volgende medaille alweer binnen. Nadat ze dat op het WK indoor in Belgrado dit jaar ook al deed pakte kogelstootster Jessica Schilder uit Volendam het brons.

De 23-jarige Nederlandse stootte de kogel in haar tweede poging naar 19,77 meter, haar zoveelste verbetering van het Nederlands record. In ronde vijf noteerde ze nog eens diezelfde afstand, waarna ze in haar laatste worp de twintig meter benaderde - die worp was echter ongeldig.

De Canadese Sarah Mitton kwam in haar laatste poging ook tot 19,77 meter, maar haar op één na beste stoot was niet goed genoeg om vriendin Schilder van plek drie te stoten. Het goud ging naar thuisfavoriete Chase Ealey, die in ronde één al de winnende afstand van 20,49 meter noteerde. De Chinese Gong Lijao kwam nog wel in de buurt: met 20,39 meter in ronde vijf pakte ze zilver, de zevende (!) opeenvolgende WK-medaille voor de olympisch kampioene.

100m mannen, finale
Olympisch kampioen Marcell Jacobs liet in de halve finales verstek gaan, de Italiaan kampte met een hamstringblessure. In de finale was de tijd niet fantastisch, maar de strijd om goud zéker wel: Fred Kerley was de beste in 9,86 seconden, vlak voor landgenoten Marvin Bracey en Travyon Bromell, die beiden in 9,88 seconden finishten, maar wel van elkaar gescheiden konden worden.

Verspringen mannen, finale
Wereldkampioen indoor en olympisch kampioen Miltiadis Tentoglou legde in poging twee gelijk 8,30 meter neer. De altijd zeer constant springende Griek bleef daar lang mee aan de leiding staan, hoewel hij zichzelf nog verbeterde naar 8,32 meter in ronde vijf. In de zesde ronde kwam Wang Jianan echter langs: de Chinees sprong naar 8,36 meter en schoot van plek vijf naar de leiding.

Tentoglou's laatste poging was niet genoeg en na WK-brons in 2015 was er nu dus de wereldtitel voor Wang, die in 2014 in hetzelfde stadion de wereldtitel bij de junioren pakte. Tentoglou pakte het zilver, met 8,16 meter ging brons naar tienkamper Simon Ehammer uit Zwitserland.