FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 17 juli 2022

Random Pics van de Dag #678

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

World Superbikes-coureur Razgatlioglu pakt triple met drie zeges op Donington

Het World Superbikes-kampioenschap kwam dit weekeinde in actie op het klassieke Britse Donington Park. Daar was het misschien niet altijd even spannend, mooi racen was het zoals bijna altijd wel op het oude circuit.

Race één
De Kawasaki's van Jonathan Rea en Alex Lowes en de Yamaha van Toprak Razgatlioglu stonden op de eerste rij, voor Scott Redding's BMW en de Ducati's van Alvaro Bautista en Michael Ruben Rinaldi. Razgatlioglu had de beste start en pakte de leiding, Bautista, Lowes en Iker Lecuona gingen allemaal voorbij Rea, die als vijfde aan ronde twee begon.

Rea werkte zich wel weer naar voren en nam plek drie in, achter Bautista, die op zijn beurt Razgatlioglu aan de horizon zag verdwijnen. Rea en Bautista knokten rondenlang om de tweede plek, tot de Spanjaard zijn Ducati acht ronden voor het einde het gras in gleed.

Razgatlioglu en Rea hadden hun eerste en tweede plek stevig in handen, om de derde plek werd stevig gevochten: Lowes vond aansluiting bij Redding. Razgatlioglu's zege kwam niet in gevaar, Rea werd tweede en Lowes won de mooie strijd om de derde plek, voor Redding, Axel Bassani, Rinaldi en Gerloff.

Superpolerace
Met dezelfde startgrid als race één kon de superpolerace op gang gebracht worden. Razgatlioglu pakte wederom de leiding bij de start, Rea, Redding en Lowes volgden. De gehele top-4 hield de posities ronde na ronde vast, tot de laatste sector: Bautista nam Lowes te grazen en finishte als vierde, achter Razgatlioglu, Rea en Redding.

Race twee
De uitslag van de superpolerace bepaalde de startopstelling voor de race, met Razgatlioglu, Rea en Redding voorop dus. Razgatlioglu behield bij de start de leiding, maar Rea viel stevig aan, terwijl Bautista voor Redding, Rinaldi en Lowes op de derde plek reed.

Het duurde even voor Rea een succesvolle aanval plaatste, maar Razgatlioglu sloeg wel gelijk terug na zijn foutje. De Turk bleef lange tijd twee man vlak achter zich houden, maar in de slotfase reed hij toch beetje bij beetje weg, terwijl Bautista met vier ronden te gaan eindelijk de tweede plek van Rea pakte.

Op Razgatlioglu stond in de slotfase geen maat, hij completeerde de triple op Donington. Bautista finishte als tweede, Rea hield Rinaldi van de derde podiumplek af. Bautista behield de leiding in het kampioenschap, voor Rea en de in de titelstrijd teruggekeerde kampioen Razgatlioglu - de Turk is nu na de andere twee de derde coureur ooit die in één weekeinde alle drie races won.

Hockeysters bewaren beste voor finale en verslaan Argentinië voor derde wereldtitel op een rij

Regerend olympisch kampioen Nederland heeft zondagavond voor de negende keer de wereldtitel veroverd. In de WK-finale in de Spaanse stad Terrassa speelde Oranje haar beste wedstrijd van het toernooi. Tegenstander Argentinië, de nummer twee van de wereld, werd knap met 3-1 verslagen. 

Voor Nederland was het de derde wereldtitel op rij. Bij het klinken van de zoemer sprintten de wisselspeelsters het veld in. In de cirkel van Oranje vielen de speelsters elkaar in de armen. De vreugde en de opluchting was groot in het Nederlandse kamp. Voor middenvelder Marloes Keetels (29) was het haar 176ste interland haar laatste wedstrijd uit haar carrière. Sinds 2013 maakte ze deel uit van de selectie van het Nederlands elftal.

Bij Argentinië kwam de klap hard aan. Aangeslagen zochten de internationals van Las Leonas steun bij elkaar. Vooraf was de verwachting dat Argentinië echt een kans zou maken. Ten opzichte van de olympische finale van Tokio (3-1 winst voor Nederland) leken de Argentijnen sterker en Nederland zwakker geworden. Maar in Spanje stond uiteindelijk dezelfde eindstand op het scorebord.
Het veroveren van de wereldtitel betekent voor Oranje het einde van een bewogen periode. De nasleep van de affaire rondom de vertrokken bondscoach Alyson Annan leidde tot scheuren in het team, die wel deels gelijmd werden, maar niet allemaal. De littekens van alle onrust waren dit WK zichtbaar.

Maar in Spanje stond er heel een ander Oranje dan in Amsterdam. Dat gold zeker ook voor de finale tegen Argentinië, dat op jacht was naar de derde wereldtitel. Vier jaar geleden op het wereldkampioenschap in Londen ging de bal bij Nederland als een magneet van stick naar stick, maar dit WK liet Oranje het magische tiki-taka hockey heel lang niet zien. Totdat de 37ste minuut aanbrak van de belangrijkste wedstrijd van het toernooi.

Bij een stand van 2-0 vormden Maria Verschoor, Yibbi Jansen en Eva de Goede op eigen helft een prachtig driehoekje. Ze tikten de arme Argentijnen helemaal weg. Even was het alsof het weer 2018 was. Via een prachtige pass van De Goede op Freeke Moes counterde Nederland vervolgens in hoog tempo naar de andere kant van het veld. Op snelheid was het daarna Felice Albers die bal ontving. Ze sprintte een Argentijnse verdediger eruit. Albers drong de cirkel binnen, bleef koel en schoot raak. Nederland stond met 3-0 voor. De strijd om de wereldtitel was beslist.

De sfeer in het stadion was zondagavond prachtig. Bij het omroepen van de namen van de Argentijnse selectie door de Spaanstalige speaker vlak voor het begin van de finale, steeg er na elke Argentijnse naam een luid gejuich op in het Estadi Olímpic, dat voor het eerst dit WK (met een capaciteit van ruim 7.000) was uitverkocht. Hoewel er ook veel Nederlanders op de tribune zaten, leek Terrassa deze avond op Buenos Aires. Het ‘Argentina, Argentina’ golfde om klokslag 21.30 uur door het stadion.

Meteen vanaf de afslag trok Argentinië ten aanval. Vroeg in de wedstrijd mocht het Argentijnse sleepfenomeen Agustina Gorzelany twee strafcorners achter elkaar nemen, maar de eerste werd na een tip-in van de lijn gehaald door Marloes Keetels. De tweede pushte Gorzelany naast het doel van Josine Koning, die de hele finale onder de lat stond. Van de sterke openingsfase kon Argentinië niet profiteren.

Nadat het Nederlands elftal de eerste minuten schadeloos had doorstaan, kwam het wat beter in de wedstrijd. Pas aan het begin van het tweede kwart leidde dat tot de eerste kans. Felice Albers onderschepte een scoop, waarna de bal op een Argentijnse voet kwam, wat tot de eerste Nederlandse strafcorner leidde.

Met Frédérique Matla op de bank was het logisch dat Yibbi Jansen degene was die een sleeppush op het doel afvuurde. De flamboyante keepster Belén Succi (36), die haar laatste interland speelde, maakte een kapitale fout. Via haar rechterarm en haar rug speelde ze de bal bij de tweede paal in de stick van Maria Verschoor. Succi was de bal even helemaal kwijt. Vlug promoveerde Verschoor de kans van dichtbij tot een doelpunt: 1-0.

Het Estadi Olímpic ontplofte. Door het harde gejuich van de Nederlandse fans leek het bouwwerk nu opeens op het Wagener Stadion. Argentinië maakte nog wel bezwaar tegen het Nederlandse doelpunt. Het was een onhandige keuze, want van afhouden door Verschoor was helemaal geen sprake, oordeelde de videoscheidsrechter. Met nog iets minder dan drie kwarten te hockeyen was Argentinië de referral kwijt.

Nog voor rust viel de 2-0. Het was een heerlijke steekpass van assistkoningin Laurien Leurink, tussen twee Argentijnse verdedigers door, die het doelpunt inleidde. Het waren Leurinks haviksogen die Matla weg zagen sprinten. Handig sneed Matla met de bal aan haar stick de pas van de twee verdedigers af. Vervolgens draaide ze naar haar backhand en schoot ze de bal tegen de touwen. Het was voor Matla haar 75ste doelpunt in Oranje in 104 interlands.

Na de prachtige aanval van Nederland waaruit Albers de 3-0 maakte, wisten ook de Argentijnen te scoren. Uit een strafcorner sleepte Gorzelany de bal hoog in het net, aan het begin van het vierde kwart.

In tegenstelling tot de kwartfinale tegen België was bij Nederland van paniek geen sprake. In plaats van een slotoffensief van de Argentijnen werd het spel bepaald door Oranje dat de voorsprong verder wilde uitbouwen. De zesde strafcorner van de wedstrijd wist Nederland niet te verzilveren. Om 23.12 uur klonk de zoemer en was Nederland opnieuw wereldkampioen.

Nederland – Argentinië 3-1 (2-0)
17. Maria Verschoor 1-0 (sc)
24. Frédérique Matla 2-0
37. Felice Albers 3-0
46. Agustina Gorzelany 3-1 (sc)

Rechtszaak tegen Mars, nog steeds titanium-dioxide in Skittles

Mars krijgt in Californië een rechtszaak tegen zich omdat er nog steeds titanium-dioxide in Skittles zit. Mars had in 2016 zelf aangegeven deze stof uit te faseren. In Frankrijk werd 2019 de stof verboden voor voedsel en Mars stelde toen zich aan het verbod te gaan houden.

Jenile Thames, degene die de aanklacht ingediend heeft, geeft aan dat Mars een rookgordijn opwierp om te verhullen dat het de gevaren kende. Mars zei in 2016 dat de stof uitgefaseerd moest worden omdat de consument meer natuurlijke stoffen in hun voeding willen. Daarnaast beweerde Mars dat kunstmatige kleuring geen gevaar vormt voor de gezondheid.
Titanium-dioxide wordt gebruikt om een wolkachtig effect te verkrijgen of een witte achtergrondkleur.

skittles
skittles

Titanium-dioxide wordt in de ingrediëntenlijst vermeld maar de tekstkleur heeft weinig contrast met de kleur van de verpakking waardoor het moeilijk te lezen is.

De Europese voedselveiligheidautoriteit heeft in 2021 aangegeven dat titanium-dioxide niet meer als veilig ingrediënt kan worden beschouwd.
Thames stelt dat titanium-dioxide een genotoxide is, ofwel een stof die het DNA kan aantasten. De Europese voedselveiligheidautoriteit stelt dat het de genotoxiciteit van titanium-dioxide niet uit kan sluiten.

Als je je producten na wil kijken, titanium-dioxide wordt ook wel vermeld als E171 of CI 77891 (die laatste vind je in veel tandpasta). Vanaf 7 augustus is het ingrediënt in de EU verboden (einde overgangsperiode), producten die dan al in de winkel liggen mogen nog wel verkocht worden tot de uiterste houdbaarheidsdatum.

Klaver snelt naar NR 400m op WK, Cheptegei wereldkampioen op tien kilometer

In het Amerikaanse Eugene is de derde dag van het wereldkampioenschap atletiek aangebroken. De ochtendsessie (lokale tijd) zit er inmiddels op en daarbij kwamen er flink wat Nederlanders in actie.

400m mannen, series
Liemarvin Bonevacia is dit jaar nog niet echt op gang gekomen en ook in de series had hij het niet makkelijk. Met flinke moeite trok de olympisch finalist er een 45,82 seconden uit, nog net goed voor de tweede plek en dus een plaats in de halve finales.

400m vrouwen, series
Lieke Klaver kent juist een ijzersterk seizoen en dat toonde ze nog eens duidelijk: ze werd derde in haar serie, goed genoeg voor een halvefinaleplaats, maar deed dat wel in 50,24 seconden - een heel dik persoonlijk record én een verbetering van Femke Bol's nationale record. Eveline Saalberg haalde het niet: met een matige 52,59 seconden werd ze laatste in haar serie.

Kogelslingeren vrouwen, finale
In de eerste van zes ronden pakte de Amerikaanse favoriete Brooke Andersen met 74,81 meter gelijk de leiding, maar landgenote Janee' Kassanavoid deed het in ronde twee vijf centimeter beter. Beiden werden in ronde drie gepasseerd door de Canadese Camryn Rogers (75,52m), maar in ronde vier was het weer raak voor Andersen: haar worp werd eerst ongeldig verklaard, maar het bleek toch geldig en met 77,42 meter ook goed voor de leiding én het goud. Ze deed er met 78,96 meter zelfs nog een schepje bovenop met haar laatste worp, terwijl Rogers en Kassanavoid zich niet verbeterden en zilver en brons pakten.

10.000 meter mannen
Aanvankelijk maakten Jacob Kiplimo en wereldkampioen Joshua Cheptegei namens Oeganda het tempo, halverwege kwamen de Ethiopiërs naar voren, waarvan vooral Selemon Barega het tempo opvoerde. Die rol werd door Kiplimo en Cheptegei weer overgenomen en met een kilometer te gaan waren er nog zo'n tien mannen over in de voorste groep.

Bij het ingaan van de slotronde ontstond een geweldige sprint, aangevoerd door Cheptegei. Op de wereldrecordhouder stond geen maat: in 27:27,43 minuten snelde hij naar een nieuwe wereldtitel. Stanley Mburu uit Kenia werd met 27:27,90 minuten tweede, brons was in 27:27,97 voor de tweede Oegandees, Kiplimo.

Zevenkamp vrouwen
Na de eerste drie onderdelen staat dubbel olympisch kampioene Nafissatou Thiam uit België aan de leiding, weinig verrassend. Ze opende met een persoonlijk record van 13,21 seconden op de 100 meter horden, noteerde een indrukwekkende 1,95 meter bij het hoogspringen en stootte de kogel naar een keurige 15,03 meter.

Anouk Vetter staat op plek twee, ook de winnares van olympisch zilver begon prima. De 13,30 op de horden was niet fantastisch, de 1,80m bij het hoogspringen was prima en bij het kogelstoten haalde ze met een nieuw persoonlijk record van 16,25 meter flink uit. Ook Emma Oosterwegel begon prima: 13,44 seconden, 1,77 meter en 14,40 meter. Ze staat er zesde mee, waarbij bekend is dat Oosterwegel's sterke punten vooral op dag twee liggen.

Zuid-Europa zucht onder extreme hitte en forse bosbranden

In Zuid-Europa zijn tienduizenden mensen op de vlucht voor bosbranden tijdens een extreme hittegolf. Honderden zijn overleden aan de gevolgen van het warme weer. De zwaarst getroffen landen zijn Frankrijk, Spanje en Portugal.

Wetenschappers geven de schuld aan de door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Er worden de komende dagen nog meer verwoestende bosbranden verwacht, terwijl nieuwe delen van het continent zich schrap zetten voor extreem hoge temperaturen.

Door de intense hitte op het Iberisch schiereiland hebben de vlammen zich sneller kunnen verspreiden dan verwacht. En bluswerkzaamheden zijn moeilijker vanwege de wind en lage luchtvochtigheid.

In Italië heeft de heetste juli sinds 1800 tot een recorddroogte geleid en tot hevige bosbranden. De branden richten grote schade aan op toeristische plekken die net begonnen te herstellen van de Covid-pandemie.

In het Spaanse Mijas, in de provincie Malaga, zijn nu meer dan 3000 mensen geëvacueerd uit hun huizen.

Halfnaakte vrouw doet deur open voor politie: spookwoning blijkt illegaal bordeel

Opnieuw is dankzij een oplettende inwoner een illegaal bordeel in Amstelveen opgerold. Er stond niemand geregistreerd op het (niet vrijgegeven) adres, maar politie en gemeente troffen tijdens een inspectie wel veel hard bewijs voor illegale prostitutie aan. Zo meldt AT5

Afgelopen donderdag belden agenten en toezichthouders van de Basisregistratie personen (BRP) aan bij de woning na een anonieme tip. Daar bleek het vermoeden al snel juist. Niet alleen werd de deur opengedaan door een halfnaakte vrouw, ook werd er flink gestookt en zelfs de inrichting wees in de richting van illegale prostitutie. 

Het appartement bleek niet te zijn ingericht als woning, maar als kantoor of werkruimte, schrijft de politie Amstelveen op Instagram. Wel stond in één van de ruimtes een bed, en werd een voorraad condooms en glijmiddel aangetroffen. Na het aantreffen van 7.000 euro contant geld was de politie zeker van zijn zaak: hier vindt clandestien sekswerk plaats.

De aanwezige prostituee bleek een 33-jarige Colombiaanse vrouw die zonder verblijfsvergunning in Nederland was. Ook had ze geen toestemming van de gemeente om als prostituee te werken én ontbrak een inschrijving bij de Kamer van Koophandel, benadrukt de politie. 

Nadat haar paspoort in beslag was genomen, werd ze verhoord op verdenking van witwassen Haar naam is doorgegeven aan de Vreemdelingendienst, waar ze zich later zal moeten melden. De duizenden euro's cash zijn na overleg met de officier van justitie door de politie in beslag genomen. Of de gemeente van plan is de woning te sluiten - waar ze toe bevoegd is als het pand is gebruikt voor illegale prostitutie - is niet bekend. 

Het is niet het eerste illegale bordeel dat afgelopen jaar in Amstelveen is ontmanteld. Zo werden er eind maart in twee woningen illegale bordelen opgerold. In een van die woningen werd toen 3.000 euro gevonden, wat in beslag werd genomen omdat de sekswerker niet kon verklaren hoe ze daaraan was gekomen.  

Dat er meer illegale bordelen worden opgerold lijkt het gevolg van het toegenomen aantal bordelen. Dat heeft weer te maken met de coronapandemie en - maatregelen. "Je ziet dat er tijdens de coronacrisis een toename is van illegale thuisprostitutie, omdat de officiële bordelen gesloten zijn", zei hij in maart tegen NH Nieuws.

Zwemmer (22) verdronken in zee bij Wijk aan Zee

Bij het strand van Velsen-Noord is vandaag een zwemmer (22) verdronken. Het lichaam werd na een zoektocht door hulpdiensten gevonden, maar de hulp kwam te laat. Zo meldt RTLNieuws.

Hoe en waarom de zwemmer in de problemen is gekomen, is niet bekend. Volgens een politiewoordvoerder was er geen sprake van bijzonder gevaarlijke omstandigheden, waardoor het erop lijkt dat het slachtoffer een onervaren zwemmer was.  

In Rotterdam is een kindje doodgestoken door militair (22)

Vanmiddag is een kindje overleden na een steekpartij aan de Wolphaertsbocht in Rotterdam-Zuid. De politie heeft een 22-jarige Rotterdammer aangehouden. Het gaat om een militair in actieve dienst. Dit heeft de Koninklijke Marechaussee bevestigd. Het incident gebeurde rond 17.15 uur. Het slachtoffer werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar heeft het niet overleefd. De precieze leeftijd van het kindje is nog niet bekend gemaakt. Zo meldt het AD.

In de woning waar het steekincident plaatsvond, wordt momenteel sporenonderzoek gedaan. Meer informatie over de leeftijd van het slachtoffertje is op dit moment nog niet bekend gemaakt. Volgens een bezoeker van het café tegenover de woning kwam een vrouw met een baby in haar armen naar buiten rennen. "Ze stapten in een auto die met hoge snelheid wegreed. Ik vermoed naar het ziekenhuis”, zegt de man aangeslagen. Volgens andere getuigen zou het gaan om een baby van ongeveer zes maanden oud.

Oranje kwartfinalist bij EK na moeizame zege op Zwitserland

De Nederlandse voetbalsters hebben zich met moeite geplaatst voor de kwartfinales van het EK voetbal. Tegen Zwitserland stond het lang gelijk, maar in de slotfase maakte Oranje het verschil en won het met 4-1. Doordat Zweden in de andere groepswedstrijd ruim won van Portugal eindigde Nederland als tweede in de poule en speelt het aankomende zaterdag de kwartfinales tegen Frankrijk.

Oranje en Zwitserland kregen in de eerste helft voldoende kansen om de scoren te openen, maar dankzij goede reddingen van zowel de Nederlandse als Zwitserse doelvrouw stond het bij rust 0-0.

Na rust kwam Nederland op voorsprong vanuit een corner. Maria Crnogorcevic kopte in eigen doel. Lang kon Oranje niet genieten van de voorsprong, want al snel maakte Geraldine Reuteler gelijk. Daarna was Zwitserland een aantal keer gevaarlijk en raakte daarbij ook de paal, maar bleef het voor Oranje gelukkig 1-1.

In de slotfase van de wedstrijd zou Nederland de winst pakken. Zwitserland gaf steeds meer ruimte weg en daar profiteerde Oranje van. Invallers Romee Leuchter (tweemaal) en Victoria Pelova wisten te scoren en wonnen uiteindelijk met 4-1.

In het andere groepsduel rekende Zweden overtuigend af met Portugal: 5-0. Filippa Angeldal scoorde voor rust tweemaal en Carole Costa schoot in eigen doel. In de tweede helft deden ook Kosovare Asllani en Stina Blackstenius een duit in het zakje. Daardoor eindigde Zweden bovenaan in groep C.

Drukke week verwacht voor Ajax: meerdere transfers in de maak

Ajax lijkt een druk weekje tegemoet te gaan. Naar verwachting worden er snel drie nieuwe aanwinsten door de Amsterdammers gepresenteerd. Daarnaast neemt de club afscheid van basisspeler Lisandro Martínez, zo somde AT5 vandaag op.

Het duo Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar, in de volksmond ondertussen omgedoopt tot H2, is druk bezig sinds de officiële opening van de transfermarkt. Steven Bergwijn werd voor een recordbedrag van 31,25 miljoen euro gehaald van Tottenham Hotspur en Owen Wijndal kwam voor tien miljoen euro over van AZ.

Daarnaast werden de contracten van grote talenten Naci Ünüvar en Kenneth Taylor verlengd. Ünüvar tekende een contract dat hem verbindt aan de club tot medio 2026 en Taylor zette zijn handtekening onder een nieuw vijfjarig contract tot medio 2027. Taylor kreeg daarnaast ook rugnummer acht toegewezen, daarmee lijkt het zeker dat hij de vervanging is van de vertrokken Ryan Gravenberch op het middenveld.

Lisandro Martínez
Ajax heeft al meerdere sterkhouders zien vertrekken deze transferperiode. Noussair Mazraoui vertrok transfervrij richting Bayern München en ook Ryan Gravenberch maakte de overstap naar der Rekordmeister. De Amsterdammers ontvingen een transfersom van 18,5 miljoen euro voor de middenvelder. Spits Sébastien Haller maakte ook een transfer richting Duitsland. De Ivoriaan vertrok naar Borussia Dortmund voor een bedrag van 31 miljoen euro.

Martínez is de volgende Ajacied die de Johan Cruijff Arena achter zich gaat laten. Transferexpert Fabrizio Romano heeft zijn bekende 'here we go' al gegeven voor de overstap naar Erik ten Hags Manchester United. Het papierwerk is al helemaal afgerond en de Argentijn moet alleen nog officieel gepresenteerd worden. Naar verluidt vangt Ajax 55 miljoen euro voor zijn diensten en De Telegraaf schrijft dat door bonussen het bedrag kan oplopen tot maar liefst 64 miljoen euro.

Drie versterkingen
Ajax lijkt ook al drie nieuwe versterkingen binnen te hebben, waarvan er twee al de 'here we go' hebben van transfergoeroe Romano. De eerste is Calvin Bassey, de directe vervanging voor Martínez. De 22-jarige verdediger van het Schotse Rangers en international van Nigeria moet zo'n 22 miljoen euro kosten.

De andere transfer die 100 procent zeker lijkt, is die van Portugees Francisco Conceição. Ajax heeft de afkoopclausule van vijf miljoen euro aan FC Porto gelicht en volgens De Telegraaf is de 19-jarige speler al in Amsterdam voor zijn medische keuring. Naar verluidt tekent de Portugees een contract voor vijf jaar.

Dat Brian Brobbey definitief terugkeert naar Amsterdam lijkt ook een stap dichter bij te komen. Volgens De Telegraaf is het nog niet 100 procent zeker, maar het lijkt dat Ajax en RB Leipzig elkaar naderen voor een transfersom van zeventien miljoen euro. Brobbey zelf is al rond met de club voor een contract tot medio 2027.

Update 18.33 uur:
De transfer is rond: Lisandro Martínez vertrekt definitief naar Manchester United. De Argentijn gaat voor meer dan 57 miljoen euro naar Manchester, maar dit bedrag kan nog oplopen tot ruim 67 miljoen, zo meldt AT5.

Ajax heeft vandaag het akkoord met de Britse club bekendgemaakt. Martínez staat nog tot en met 30 juni 2025 onder contract bij Ajax.

De 24-jarige verdediger maakte in 2019 de overstap van Defensa y Justicia naar de Amsterdammers. Samen met Jurrien Timber vormde Martínez het afgelopen seizoen een betrouwbaar verdedigingsduo. De Argentijn speelde 120 officiële wedstrijden en maakte daarin zes doelpunten.

Philipsen klopt Van Aert in vijftiende etappe Tour de France

De vijftiende etappe in de Tour de France is gewonnen door Jasper Philipsen. In een sprint was de Belgische renner van Alpecin-Deceuninck te sterk voor Wout van Aert. In het algemeen klassement blijft Jonas Vingegaard ruim aan de leiding staan, al verloor hij vandaag wel twee teamgenoten.

Voordat de vijftiende etappe begon gaf Primoz Roglic op. De Sloveen van Jumbo-Visma was niet voldoende herstelt van zijn eerdere valpartij. Ook Magnus Cort en Simon Clarke gingen niet meer van start na een positieve coronatest. Vroeg in de etappe trok Van Aert in de aanval en kreeg twee metgezellen met zich mee, maar doordat er al snel controle was in het peloton liet de leider in het sprintklassement zich weer terugzakken in het peloton.

De etappe van iets meer dan 200 kilometer ging langzaam voort tot het werd opgeschrikt door verschillende valpartijen. Steven Kruijswijk was bij de eerste valpartij betrokken en zou met een sleutelbeenbreuk opgeven. Later kwam ook klassementsleider Vingegaard ten val, maar gelukkig voor Jumbo-Visma kon hij zijn wegvervolgen.

Na de verschillende valpartijen kwam er ook meer tempo in het peloton. Op vijftig kilometer lag er een klimmetje en daar moesten verschillende sprinters het peloton laten gaan. Fabio Jakobsen moest al snel het peloton laten gaan en zou ook niet meer terugkeren, ook Dylan Groenewegen moest lossen maar hij kon nog wel terugkeren bij het peloton.

Benjamin Thomas en Alexis Gougeard deden nog een poging om met zijn tweeën naar de finish te rijden, maar zonder succes. Thomas hield het wel lang vol, maar met nog 400 meter te gaan werd de Fransman bijgehaald en werd er gesprint voor de overwinning. Pedersen begon als eerste aan de sprint nadat hij goed werd afgezet door zijn ploeg, maar de Deense oud-wereldkampioen was niet opgewassen tegen Philipsen. De Belg pakte met een klein verschil de winst voor zijn landgenoot Van Aert. Pedersen legde beslag op de derde plaats.

WK-brons voor Belgische marathonloper Abdi, Tola pakt wereldtitel

Op het wereldkampioenschap atletiek in Eugene is zondag de marathon bij de mannen afgewerkt. Dat gebeurde in de vroege ochtend, om kwart over zes lokale tijd stond men klaar aan de start.

Zoals wel vaker op een kampioenschapsmarathon was het aanvankelijk vooral een afvalrace, hoewel een van de wat mindere goden zo nu en dan eens een aanval plaatste. Na ruim dertig kilometer was regerend kampioen Lelisa Desisa uit Ethopië er al even af, niet heel verrassend: zijn vorige drie marathons finishte hij allemaal niet.

Niet veel later moest ook de Amerikaanse hoop Galen Rupp afhaken, terwijl de Nederlander Abdi Nageeye en Bashir Abdi uit België nog wel in de kopgroep van een man of tien liepen. Tamirat Tola gooide het tempo richting de 35 kilometer omhoog en sloeg een gaatje, omdat de Keniaan Geoffrey Kamworor het niet alleen dicht wilde lopen.

Nageeye kreeg het zwaar en moest ook een gat laten vallen, de andere Abdi zat er nog wel bij. Tola had ondertussen een fors gat te pakken, waardoor Abdi tevergeefs een poging deed om de Ethiopiër terug te pakken. Met nog een handvol kilometers te gaan waren er zo nog vier achtervolgers: Kamworor, Abdi, de Ethiopiër Mosinet Geremew en Cam Levins uit Canada.

Onder leiding van Abdi's tempo gingen Levins en verrassend genoeg ook Kamworor eraf, terwijl Geremew het zwaar had. Tola liep alsmaar verder weg en met vier kilometer te gaan waren Kamworor en Levins weer aangesloten bij Abdi en Geremew. De strijd om het goud was inmiddels gestreden: Tola snelde in 2:05.36 uur - een nieuw kampioenschapsrecord - naar het goud.

Achter Tola moest Abdi het tempo van Geremew laten gaan: Geremew pakte in 2:06.45 uur zilver, Abdi kwam drie tellen later binnen voor brons. Nageeye liep een kilometer of vier voor het einde nog in de top-6, maar dat werd hem niet: na dertig lopers was de Nederlander nog immer niet binnen.

Mountainbikester Terpstra pakt World Cup-zege in heet Andorra

De World Cup mountainbiken is deze week neergestreken in Vallnord in Andorra, waar men op grote hoogte zondag de crosscountrywedstrijden afwerkt. De vrouwen waren als eerste aan de beurt op het loodzware klimparcours en dat leverde Nederlands succes op.

Vrouwen
De Braziliaanse Raiza Goulão pakte bij de start na een ziedend sprintje opmerkelijk genoeg de leiding, maar al snel kwamen de grotere namen langszij: vooral Anne Terpstra en de Australische Rebecca McConnell sloegen een gaatje naar een klein groepje achtervolgers. Vroeg in de tweede ronde kwam Terpstra alleen te zitten, McConnell had een lekke band en verloor enorm veel tijd.

Na de tweede ronde had Terpstra een halve minuut te pakken op de achtervolgers, na ronde drie was het een volle minuut en zo kwam haar tweede World Cup-zege ooit eigenlijk geen seconde in gevaar. Ver achter haar maakte vooral Mona Mitterwallner grote indruk: de jonge Oostenrijkse kwam van achteren naar voren, reed zich naar de achtervolgers en uiteindelijk naar een overtuigende tweede plek, haar beste resultaat ooit.

Ramona Forchini uit Zwitserland maakte het podium compleet, Anne Tauber finishte namens Nederland als twintigste - één positie voor McConnell, die nóg een lekke band kreeg.

Mannen
De eerste aanvaller was Victor Koretzky, die eigenlijk had gehoopt de Tour de France te rijden. Hij kreeg zijn Franse landgenoot Jordan Sarrou en de Roemeen Vlad Dascalu mee, de Italiaan Luca Braidot sloot in de tweede ronde ook aan - David Valero uit Spanje en de Fransman Titouan Carod kwamen er in de derde van zes ronden bij.

In de vierde ronde ging het fout voor de Fransen: Sarrou, Koretzky én Carod moesten lossen en werden opgeraapt door de opstomende Zwitser Nino Schurter. Die sloot samen met Sarrou in de voorlaatste ronde bijna aan, maar Dascalu voorkwam dat met een indrukwekkende versnelling.

Die versnelling van Dascalu duurde dan weer niet lang: hij leek óf opgeblazen te zijn óf een technisch probleem te hebben en werd rap bijgehaald door Braidot, die zo een week na zijn eerste zege gelijk overwinning nummer twee pakte. Valero werd op tien seconden tweede, Schurter reed een keurige derde plek binnen, voor Dascalu - David Nordemann finishte als 34e.

Versnelling gaswinning op de Noordzee

De oorlog in Oekraïne heeft duidelijk gemaakt dat Nederland te afhankelijk is van de import van gas. Staatssecretaris Vijlbrief neemt daarom maatregelen om de leveringszekerheid van gas te bevorderen door de daling van gaswinning in de Noordzee af te remmen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat versnelt zoveel mogelijk haar vergunningsprocedures voor lopende en nieuwe vergunningen, zonder de voorwaarden te versoepelen. Meer gaswinning in de Noordzee is een onderdeel van het bredere kabinetsbeleid, samen met energiebesparing en het versneld ontwikkelen van duurzaam opgewekte energie.

Deze versnelling op de Noordzee zorgt voor extra gas op zowel de korte als de lange termijn. Het ministerie van EZK verwacht dat op de korte termijn (1 tot 3 jaar) al circa 1 miljard m3 gas extra per jaar geproduceerd kan worden. Op de langere termijn (over 5 jaar) kan het zorgen voor een extra productie van 2 tot 4 miljard m3 per jaar. Dit zijn substantiële hoeveelheden. Vooral als je je realiseert dat in 2021 in Nederland 40 miljard m3 per jaar werd gebruikt en 12,7 miljard m3 uit de kleine velden geproduceerd (dat is exclusief productie uit het Groningenveld). De extra productie geldt voor een periode van 10 jaar; de verwachting is dat de velden dan leeg zijn. Verhoging van de gaswinning op de Noordzee helpt ons ook bij het vullen van onze gasbergingen.

Klimaatdoelen
Het belang van aardgas zal in lijn met de gemaakte klimaatafspraken de komende jaren snel afnemen. Maar het kost tijd totdat er helemaal kan worden overgestapt op een volledig duurzaam energiesysteem. Dat betekent dat aardgas de komende tijd nodig blijft. Het in de Noordzee winnen van gas heeft niet alleen als voordeel dat Nederland minder afhankelijk wordt van buitenlands gas, maar het is ook beter voor het milieu om dichtbij huis gas te winnen. De uitstoot van broeikasgassen die gepaard gaat met aardgasproductie en transport uit Nederlandse kleine velden is veel lager dan de uitstoot van geïmporteerd gas.

Vergunningen
De voorwaarden waaraan een vergunning moet voldoen worden niet versoepeld, alleen het proces wordt efficiënter. Voorop blijft staan dat gaswinning veilig en verantwoord moet plaatsvinden voor mens, natuur en milieu. Omdat er veel verschillende type vergunningen zijn, is het lastig om voor alle vergunningen in te schatten hoeveel tijd er gewonnen wordt. In enkele uitzonderingsgevallen duurt het huidige vergunningsproces 5 of 6 jaar. Dat is vanaf nu niet meer aan de orde. In de toekomst zullen we zoveel mogelijk vergunningen van opsporing tot winning binnen 3 jaar verlenen.

Ook wordt er gekeken of extra medewerkers met de benodigde specialistische expertise kunnen worden aangenomen. Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt wil de staatssecretaris medewerkers intern opleiden tot mijnbouwvergunningverleners. Omdat het ongeveer twee jaar duurt voordat zij volledig opgeleid zijn, wil Vijlbrief voor de korte termijn extra capaciteit inhuren en wordt onderzocht of het ministerie kan samenwerken met Omgevingsdiensten ter ondersteuning bij het vergunningenproces.

Programma Noordzee 2022-2027
Een versnelling van de gaswinning op de Noordzee moet veilig en verantwoord plaatsvinden voor mens, natuur en milieu. Zo is er het Programma Noordzee 2022-2027. Dit programma richt zich op het bereiken van een duurzaam en veilig gebruik van de Noordzee en draagt bij aan de maatschappelijke, economische en ecologische doelstellingen van Nederland. Het Programma Noordzee is onderdeel van het Nationaal Water Programma 2022-2027.

Wat weten we van de nieuwe omikron-variant BA.2.75 (centaurus)?

Een nieuwe corona sub-variant van omikron werd in India begin juni aangetroffen. Er is nog weinig informatie, maar BA.2.75 (centaurus) is nu ook in Europa aangetroffen.

Wat is er bekend over deze subvariant?

Hoe gevaarlijk is BA.2.75?
Het is nog te vroeg om het risico van de nieuwe omikron-variant BA.2.75 te beoordelen. Richard Neher van het Biozentrum Basel benadrukt de schaarse beschikbare gegevens. Ook andere deskundigen wijzen erop dat men op dit moment alleen maar kan speculeren over het gevaar van de variant. Tot dusver is echter geen ernstiger verloop van de ziekte bekend dan bij de omikron varianten BA.2 en BA.5.

Als nieuwe vormen van naderbij worden geobserveerd, worden ze geclassificeerd als een "variant die we in de gaten moeten houden" (VOI). Virusvarianten van de heersende mutaties, die ofwel gemakkelijker worden overgedragen ofwel het immuunsysteem omzeilen, krijgen de aanduiding "variant die aanleiding geeft tot bezorgdheid" (VOC). BA.2.75 is door de WHO nog niet in een van deze groepen ingedeeld. De Omikron-lijn wordt echter algemeen beschouwd als een "zorgwekkende variant".

Waarin verschilt BA.2.75 van andere varianten?
BA.2.75 maakt in zijn naam duidelijk dat het een BA2-lijn is en waarschijnlijk ook uit dit type virus is voortgekomen. De omikron-varianten beginnen met de letters "BA." en worden, indien zij als zelfstandige subvarianten worden beschouwd, naar boven genummerd. Dus: BA.1, BA.2, BA.3, BA.4, BA.5. De variant BA.2.75 wordt niet als zelfstandige subvariant geteld, maar is de 75e sub-subvariant van de subvariant BA.2.

De BA2-variant is uitgebreid met nog een aantal mutaties, legt Ulrich Elling uit. De omicron subvariant BA.5 verschilt van BA.2 met drie mutaties op het spike-eiwit. Dit verschil alleen al was genoeg voor de variant om zich snel te uit te breiden. BA.2.75 heeft elf nieuwe mutaties, waarvan acht op het spike-eiwit. Deze veranderingen zouden herinfectie in de hand kunnen werken: "De elf mutaties waarin BA.5 en BA.2.75 verschillen, zouden een nieuwe golf mogelijk kunnen maken, aangezien de immuniteit van BA.2 en BA.5 misschien geen bescherming biedt," speculeert moleculair bioloog Ulrich Elling.

Zowel viroloog Krone als viroloog Isabella Eckerle gaan ervan uit dat met de gebruikelijke PCR-tests ook infecties met de subvariant BA 2.75 op betrouwbare wijze kunnen worden opgespoord.

Waarom kan de variant zich zo snel verspreiden in India?
Er wordt gespeculeerd dat de snelle verspreiding in India te wijten is aan het feit dat de BA.2.75-variant ook besmettelijk is voor mensen die al BA.2 hebben doorgemaakt. Elling legt uit: "In elk land heeft zich in de tussentijd als het ware een landspecifieke immuniteit gevormd." Zuid-Afrika bijvoorbeeld vertoonde een zeer sterke BA.1 golf. In de Zuid-Afrikaanse context slaagde de BA.5-variant erin de immuunbescherming van BA.1 te omzeilen. India, daarentegen, had moeite met de BA.2 golf. Of BA.2.75 de bescherming van BA.2 omzeilt, zou relevant in Europa zijn.

Welke variant vormt de grootste risico voor Europa?
Op dit ogenblik maken de deskundigen zich vooral zorgen over de BA.5 golf. Het is momenteel verantwoordelijk voor de meeste coronabesmettingen en deskundigen gaan ervan uit dat het aantal niet gerapporteerde gevallen zeer hoog is. Veel onderzoekers verwachten dat besmetting met de omikron BA.5-variant het belangrijkste risico zal blijven en zich zal blijven verspreiden.

Modelberekeningen ondersteunen de veronderstelling dat de zomergolf niet zo gemakkelijk zal worden verdreven. Welke rol de subvariant BA.2.75 zal spelen, en hoeveel invloed hij zou kunnen hebben, is moeilijk te voorspellen. Want het hoeft niet zo te zijn dat een van de subvarianten de overhand krijgt; coëxistentie is ook mogelijk. Elling, een moleculair bioloog, acht dit scenario denkbaar: "Het zou ook kunnen dat beide varianten naast elkaar bestaan, d.w.z. naast elkaar bestaan."

Wat betekenen de mutaties voor de aanpassing van coronavaccins?
"Het frustrerende is dat onze aanpassing aan het virus veel trager verloopt dan de aanpassing van het virus aan onze immuniteit," aldus Elling, een moleculair bioloog. De snelle mutaties zijn onmogelijk in te halen.

De aan omikron aangepaste vaccins die zich momenteel in de zogenaamde rolling review-procedures bij het EMA bevinden, zowel van BioNTech als van Moderna, zijn hoofdzakelijk aangepast aan de BA.1-variant. Een BA.1-infectie biedt echter weinig bescherming tegen infectie met BA.5, wat betekent dat "we ons met het B1-vaccin moeilijk kunnen beschermen tegen het BA5-subtype", legt Ulrich Elling uit.

Wanneer een nieuw vaccin wordt uitgerold, zijn er nieuwe varianten ontstaan, zoals nu BA.2.75. De elf mutaties die zich in deze mutatie voordoen, vormen weer nieuwe uitdagingen voor het vaccin. Volgens Elling is het dus niet mogelijk de golven rechtstreeks te voorkomen; men kan alleen blijven proberen de immuniteit, d.w.z. de bescherming tegen ernstig ziek worden, stabiel te houden.

De viroloog Krone maakt duidelijk dat er een onderscheid moet worden gemaakt tussen verschillende doelstellingen voor vaccinaties. Er is het doel van vaccinatie: ziekte, ziekenhuisopname en dood voorkomen. Het andere doel is de verspreiding van de ziekte te stoppen. Het vaccin, dat is gemaakt voor het oorspronkelijke type coronavirus, heeft in eerste instantie aan al deze vaccinatiedoelstellingen voldaan. Met de Omikron-lijn blijft het vaccin goed beschermen tegen sterfte, ernstige ziekte en ziekenhuisopname, maar werkt slechts in beperkte mate tegen besmet raken, ziek worden en het verder verspreiden van corona.

Kiemsurveillance SARS-Cov-2 varianten tot en met week 26-2022 (Bron:RIVM)
Kiemsurveillance SARS-Cov-2 varianten tot en met week 26-2022 (Bron:RIVM)

aa

Vierdaagse schrapt eerste wandeldag vanwege extreme hitte

De Nijmeegse 4Daagse besluit zondag over mogelijke maatregelen in verband met de verwachte tropische temperaturen. De persconferentie daarover is zondag om 14.00 uur live te volgen bij Omroep Gelderland.

Update 14.12 uur: Zo juist is bekendgemaakt dat de eerste wandeldag van de vierdaagse wordt geschrapt vanwege een code rood wegens extreme hitte, er zal geen vervangende dag zijn waardoor de wandeltocht dit jaar uit 3 dagen zal bestaan. Een tegenvaller voor de diehard wandelaars, maar de hitte zal nog groter zijn dan in 2006 toen er 2 wandelaars door de extreme hitte bezweken.

Het programma van de overige drie dagen blijft ongewijzigd. Het vierdaagsekruisje zal gewoon worden uitgedeeld na drie dagen wandelen.

De organisatie maakt zich zorgen over ziekenhuisopnames door de hitte in de toch al overbelaste ziekenhuizen. 

De marsleiding raadt ten sterkste af om op eigen houtje dinsdag het vierdaagsetraject te gaan wandelen.

qltel heeft voor FOK! de persconferentie bijgewoond.

Persconferentie vierdaagse ivm extreme hitte 2022 (Foto:qltel)
Persconferentie vierdaagse ivm extreme hitte 2022 (Foto:qltel)

Eerdere berichtgeving: Het wandelevenement gaat dinsdag van start voor de eerste etappe. Weerbureau Weerplaza verwacht 's morgens al temperaturen tot 33 graden. Dat is nog heter dan tijdens de oververhitte 4Daagse van 2006, toen er twee wandelaars op de eerste dag overleden.

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen legde eventuele maatregelen eerder in handen van de marsleiding. Deze geeft vanmiddag om 14.00 uur een persconferentie, die bij Omroep Gelderland live te volgen is.

Vanaf maandag 18 juli hitteplan en smogwaarschuwing

Het is warm vandaag en de hitte houdt nog wel meerdere dagen aan. Voor veel mensen betekent dat genieten op het strand of in de tuin. Voor anderen kan het minder prettig zijn. Mensen die niet in staat zijn goed voor zichzelf te zorgen, hebben op warme dagen meer aandacht nodig om overlast door hitte te beperken en gezondheidsproblemen te voorkomen. Daarom treedt vanaf maandag 18 juli 2022 het Nationaal Hitteplan in werking. Door de hitte in een groot deel van Europa kan er ook smog ontstaan. Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen hierdoor klachten krijgen. Daarom geldt vanaf maandag 18 juli naast het hitteplan, een smogwaarschuwing.

Het hitteplan en de smogwaarschuwing gelden voor het hele land. Het RIVM heeft dit besloten na overleg met het KNMI Koninklijk Meteorologisch Instituut naar aanleiding van voorspelde aanhoudende hitte. Volgens het KNMI kan het warme weer tot en met woensdag aanhouden.

Kwetsbare groepen
Warm weer kan er voor zorgen dat mensen die niet in staat zijn goed voor zichzelf te zorgen, ongemakken (zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen) en ernstigere gezondheidsproblemen (zoals uitdroging en hitteberoerte) kunnen ervaren. Ouderen vormen de grootste kwetsbare groep, omdat zij hun lichaamstemperatuur slechter onder controle kunnen houden en minder snel een dorstgevoel hebben. Daarnaast kunnen anderen zonder het nemen van maatregelen makkelijk ongemakken of gezondheidsproblemen ondervinden; denk aan mensen met een chronische aandoening, personen in een sociaal isolement, daklozen, mensen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen. Zowel extreme hitte als hoge concentraties ozon in de zomer (zomersmog) hebben invloed op iedereen, maar ook zomersmog kent kwetsbare groepen, zoals ouderen, kinderen, mensen met ziekten aan de luchtwegen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht.

Tips om ongemakken en gezondheidsproblemen te voorkomen
Het is goed om na te denken of er mensen in jouw omgeving kwetsbaar zijn en extra op hen te letten. De belangrijkste tips voor iedereen die helpen om ongemakken en gezondheidsproblemen door de hitte en smog te voorkomen, zijn:

  • Voldoende (water) drinken;
  • De woning koel houden door zonwering, ventilator of airconditioning;
  • Lichamelijke inspanning in de middag en vroege avond beperken.

Daarnaast is het verstandig om verbranding door de zon te voorkomen. Hiervoor is goede bescherming belangrijk.

Nationaal Hitteplan
Het Nationaal Hitteplan is een plan van aanpak dat gericht is om organisaties, professionals en vrijwilligers tijdig te attenderen dat er aanhoudend warm weer voorspeld is waarbij maatregelen genomen dienen te worden ter bescherming van kwetsbare groepen. Op deze manier kunnen maatregelen op tijd worden genomen om ongemakken en gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen zoals ouderen te verminderen en (waar mogelijk) te voorkomen. Als het langere tijd heet is en de temperatuur erg hoog oploopt, kunnen ook mensen in goede gezondheid last krijgen van oververhitting of hitte uitputting.

Smog door ozon
Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. In Europa zijn voor ozon een informatie- en een alarmdrempel vastgesteld.

De EU European Union -informatiedrempel is 180 microgram ozon per kubieke meter lucht. Bij (dreigende) overschrijding van deze waarde kunnen mensen die gevoelig zijn voor smog klachten krijgen. Het RIVM brengt dan een waarschuwing uit. De luchtkwaliteit is dan "slecht" volgens de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex. De EU-alarmdrempel is 240 microgram ozon per kubieke meter lucht. De luchtkwaliteit is dan “zeer slecht" volgens de Nederlandse luchtkwaliteitsindex.

Wanneer deze waarde overschreden wordt, kan iedereen klachten krijgen. Als dit dreigt te gebeuren, zet het RIVM de smogwaarschuwing om in een smogalarm.

Kun jij met een korte broek naar je werk?

Heet, heter, heetst! Zo klinken de weersvooruitzichten voor komende week. Als je mazzel hebt ben je vrij en kun je lekker je dag zelf indelen, maar als je aan het werk moet hoe kleed je je dan? De eerste werknemer die op het werk verschijnt in al te onthullende zomerkledij wordt sowieso een druk besproken onderwerp aan het koffieapparaat.

In het algemeen is de samenleving een stuk preutser dan in de jaren 80. Een werkgever die een korte broek maar niets vindt, is niet ouderwets maar associeert het met een 'onproffessionele houding' en wil misschien ook #meToo gelazer op de werkvloer voorkomen. Kun jij in een korte broek of luchtig niemendalletje op je werk verschijnen?

Aan het werk in een korte broek ( Foto: Unsplash- Austin Distel)
Aan het werk in een korte broek ( Foto: Unsplash- Austin Distel)

Oekraïens vrachtvliegtuig vol munitie neergestort in Griekenland, 8 doden

Een Oekraïens vrachtvliegtuig met acht mensen aan boord is afgelopen nacht neergestort in Noord-Griekenland.

Volgens de luchtvaartautoriteit was het Meridian Antonov AN-12 vliegtuig op weg van Servië naar een tussenstop in Jordanië toen de bemanning een motorprobleem meldde. Ze kregen toen toestemming om een noodlanding te maken. Kort daarna stortte het vliegtuig neer ten westen van Kavala.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Kyiv waren alle slachtoffers Oekraïense onderdanen.

Volgens het Servische ministerie van Defensie vervoerde het vliegtuig elf en een halve ton militair materieel, waaronder mortiergranaten. De koper van de munitie was het Ministerie van Defensie van Bangladesh.

Het vliegtuig stortte neer in een onbewoond gebied nabij de dorpen Paleochori en Antifilippi, op minder dan 40 kilometer van Kalava. In de omgeving zagen en filmden een aantal bewoners de crash van het vliegtuig, dat al in de lucht in brand stond en daardoor duidelijk zichtbaar was aan de nachtelijke hemel.

Een speciale eenheid van het Griekse leger is begonnen met het onderzoeken van de wrakstukken van het vrachtvliegtuig dat zaterdag laat in de nacht bij de noordoost-Griekse stad Kavala neerstortte. Aan boord bevond zich 11,5 ton munitie voor mortiergranaten, zo maakte de Servische minister van Defensie Nebojsa Stefanovic vanochtend in Belgrado bekend.

De Antonov An-12 vertrok vanuit de Servische stad Nis. Volgens Stefanovic Dhaka was de hoofdstad van Bangladesh de bestemming van de lading. Het vliegtuig had alle benodigde transportvergunningen en de munitie is geproduceerd door een Servisch bedrijf. De minister ontkende in de media beweringen dat de Antonov wapens van Servië naar Oekraïne zou vervoeren. Het vliegtuig was van een Oekraïense luchtvaartmaatschappij, verder had Oekraïne geen betrokkenheid bij deze vlucht. Alle acht bemanningsleden kwamen bij het ongeval om het leven.

Het vliegtuig was op weg naar een eerste tankstop in Jordanië toen de piloot motorproblemen boven de noordelijke Egeïsche Zee meldde en verzocht een noodlanding te mogen maken op Kavala. Maar het toestel heeft Kavala niet gehaald en stortte neer in een veld in de buurt van de dorpen Paleochori en Antifilippi.

Na het ongeval werden 'chemische' dampen geconstateerd en deden zich urenlang explosies voor rond het wrak. De brandweer trok zich daarom direct terug en zette de omgeving af. Bewoners werd gevraagd hun huizen niet te verlaten en de ramen gesloten te houden.

Drone-opnames in de ochtend toonden een beeld van de verwoesting - een enorme strook strekte zich uit over de velden, van het toestel zelf was alleen nog puin over. Ondertussen maakten omwonenden zich zorgen over de potentieel giftige lading van de Antonov. De burgemeester van de gemeente Pangeo, Filippos Anastasiadis, sloot in een interview met de staatsomroep ERT uit dat er wapens voor nucleaire en chemische oorlogsvoering aan boord van de Antonov zouden zijn geweest. Evengoed is het leger ter plaatse met een speciale eenheid, waarvan de experts nucleaire, biologische en chemische oorlogsmiddelen en industriële gevaarlijke stoffen kunnen opsporen. Burgemeester Anastasiadis zei dat ze klaar zijn om de dorpen te evacueren als dat nodig is.

17 juli 2014 werd MH17 neergehaald: vanmiddag worden de slachtoffers herdacht

Het is vandaag acht jaar geleden dat vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne werd neergeschoten. De vliegramp wordt vanmiddag herdacht bij het Nationaal Monument in Vijfhuizen en in Hilversum, daar zullen de namen van alle 298 slachtoffers, waaronder 196 Nederlanders, worden voorgelezen. Zo meldt RTLNieuws.

Het overlijden van de 298 inzittenden van vlucht MH17, op 17 juli 2014, vormt nog altijd een onmetelijk verlies voor duizenden nabestaanden. Het Nationaal Monument MH17 is een bijzonder landschapsobject dat de herinnering aan de 298 slachtoffers levend wil houden. In de parkachtige oase zijn 298 bomen geplant in een groen lint ter nagedachtenis aan slachtoffers; voor elk slachtoffer één. Omringd door een krans van zonnebloemen, met een intiem amfitheater en een indrukwekkend gedenkteken.

Op 17 juli 2014 stortte een Boeing 777-200ER van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH17 neer bij het Oost-Oekraïense dorp Hrabove in de oblast Donetsk, nadat het toestel geraakt was door een luchtdoelraket. Rondom Donetsk was op dat moment de Russisch-Oekraïense Oorlog gaande. Aan boord waren 298 mensen: 283 passagiers en 15 bemanningsleden. 193 inzittenden hadden de Nederlandse nationaliteit, vier inzittenden hadden de Belgische nationaliteit. Er waren geen overlevenden.

Het onderzoek op de plaats van de ramp en het bergen van lichamen en persoonlijke bezittingen verliepen moeizaam. De brokstukken lagen verspreid over een groot gebied waar pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger gewapende strijd leverden.

De oorzaak van de ramp is onderzocht door de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die concludeerde dat het vliegtuig op 10 kilometer hoogte neergehaald is door een raket van het type BUK. De VN-Veiligheidsraad was unaniem in zijn oordeel dat het vliegtuig was neergehaald, echter zonder een oorzaak of schuldige partij aan te wijzen. De actie werd veroordeeld in VN-Veiligheidsraadsresolutie 2166.

In 2017 kozen de landen die gezamenlijk strafrechtelijk onderzoek deden in een Joint Investigation Team – Nederland, Australië, België, Maleisië en Oekraïne – voor vervolging en berechting in Nederland bij een reguliere rechtbank, naar Nederlands recht. Rusland maakte geen deel uit van het JIT.

 

 

Cassidy crasht en wint ePrix New York door rode vlag, Frijns 3e

In de straten van New York is zaterdagavond de eerste van twee Formule E-races verreden. Dat werd met name aan het eind een flink chaotische bedoening, want de regen gooide het nodige roet in het eten.

Envision-coureur Nick Cassidy vertrok van poleposition, met Mercedes-rijder Stoffel Vandoorne naast hem, gevolgd door Lucas di Grassi (Venturi), Pascal Wehrlein (Porsche), Sebastien Buemi (Nissan) en Alexander Sims (Mahindra) - Cassidy's teamgenoot Robin Frijns vertrok vanaf plek zeven, Mercedes-coureur Nyck de Vries stond op de elfde plek.

Cassidy behield de leiding bij de start, Di Grassi en Buemi verschalkten Vandoorne, Frijns schoof twee plekken op en in het middenveld ging Jean-Eric Vergne - tweede in het WK - in de rondte. Na een kwartier had voorin iedereen de eerste keer Attack Mode gepakt, waarna Cassidy nog altijd de leiding had, voor Di Grassi, Buemi, Vandoorne en Frijns.

In de tweede Attack Mode behield Cassidy de leiding, terwijl Vandoorne langs Buemi ging en kort daarna met de Fan Boost ook Di Grassi verschalkte. Met een kwartier te gaan was het zo vrij duidelijk: Cassidy, Vandoorne en Di Grassi streden om de podiumplekken, Buemi en Frijns probeerden alles uit de kast te trekken om de aansluiting te vinden.

De twee vonden de aansluiting en op het moment dat Di Grassi de aanval op Vandoorne opende, ging ook Frijns langs de Belg, terwijl het inmiddels begon te regenen. Het duurde niet lang voor het stevig door begon te regenen, waarbij gezegd moet worden dat de banden in de Formule E geen volledige slicks zijn.

De wedstrijdleider besloot de race toch te neutraliseren, maar dat had wellicht ook een halve minuut eerder gekund: op het moment dat de melding van de neutralisatie kwam gleden Cassidy, Di Grassi en Vandoorne hard de baan af, wat logischerwijze voor de rode vlag zorgde.

Frijns ging aan de leiding, maar hij won niet: de race werd niet meer hervat en dus werd de stand van een ronde eerder gepakt. De gecrashte Cassidy pakte zo zijn eerste Formule E-zege, voor Di Grassi en Frijns. Vandoorne werd vierde, Mortara hield de leiding in het WK vast met plek vijf en De Vries werd tiende.

Tour: Etappe 15 - Een lange en bloedhete overgangsrit

In de Tour de France hebben we veertien etappes achter de rug. Zaterdag was het zeker geen bergrit, maar er werd wel kort edoch serieus geklommen. Vandaag is het meer een overgangsetappe en dan is het ook nog eens bloedheet, tegen de veertig graden.

De heren renners stappen op in Rodez, alwaar ze aan een 202,5 kilometer lange tocht naar het prachtige Carcassonne beginnen - liefhebbers van middeleeuwse vestingssteden kunnen hun hart ophalen. Het is de hele dag heuvelachtig, maar wat bergpunten betreft blijft het beperkt tot twee klimmetjes van de derde categorie.

Een goed recept voor een groepje vluchters, tenzij een sprinter er vertrouwen in heeft en zijn ploeg de boel laat controleren. Rellende_Rotscholier heeft hier in elk geval elke kilometer weer uitgebreid beschreven, wij kunnen even na één uur inschakelen bij Eurosport - Sporza en de NOS volgen een uur later - en de finish ligt tussen half zes en zes, ongeveer.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

WK-brons kogelstootster Schilder, 100m-goud voor Kerley

Op het wereldkampioenschap atletiek in Eugene heeft Nederland de volgende medaille alweer binnen. Nadat ze dat op het WK indoor in Belgrado dit jaar ook al deed pakte kogelstootster Jessica Schilder uit Volendam het brons.

De 23-jarige Nederlandse stootte de kogel in haar tweede poging naar 19,77 meter, haar zoveelste verbetering van het Nederlands record. In ronde vijf noteerde ze nog eens diezelfde afstand, waarna ze in haar laatste worp de twintig meter benaderde - die worp was echter ongeldig.

De Canadese Sarah Mitton kwam in haar laatste poging ook tot 19,77 meter, maar haar op één na beste stoot was niet goed genoeg om vriendin Schilder van plek drie te stoten. Het goud ging naar thuisfavoriete Chase Ealey, die in ronde één al de winnende afstand van 20,49 meter noteerde. De Chinese Gong Lijao kwam nog wel in de buurt: met 20,39 meter in ronde vijf pakte ze zilver, de zevende (!) opeenvolgende WK-medaille voor de olympisch kampioene.

100m mannen, finale
Olympisch kampioen Marcell Jacobs liet in de halve finales verstek gaan, de Italiaan kampte met een hamstringblessure. In de finale was de tijd niet fantastisch, maar de strijd om goud zéker wel: Fred Kerley was de beste in 9,86 seconden, vlak voor landgenoten Marvin Bracey en Travyon Bromell, die beiden in 9,88 seconden finishten, maar wel van elkaar gescheiden konden worden.

Verspringen mannen, finale
Wereldkampioen indoor en olympisch kampioen Miltiadis Tentoglou legde in poging twee gelijk 8,30 meter neer. De altijd zeer constant springende Griek bleef daar lang mee aan de leiding staan, hoewel hij zichzelf nog verbeterde naar 8,32 meter in ronde vijf. In de zesde ronde kwam Wang Jianan echter langs: de Chinees sprong naar 8,36 meter en schoot van plek vijf naar de leiding.

Tentoglou's laatste poging was niet genoeg en na WK-brons in 2015 was er nu dus de wereldtitel voor Wang, die in 2014 in hetzelfde stadion de wereldtitel bij de junioren pakte. Tentoglou pakte het zilver, met 8,16 meter ging brons naar tienkamper Simon Ehammer uit Zwitserland.

FOK! Wat een weer: Zonnig en droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal  

De belofte van het KNMI is:veel zon en geen regen.

Aanvankelijk tijdelijk(zeer) warm weer. Dinsdag wordt het waarschijnlijk het warmst, tot ca. 35°C in de zuidelijke helft en lokaal mogelijk 38°C. Ook woensdag is waarschijnlijk zeer warm, dan vooral in het oosten.

Dinsdag is er een grote kans (60-90%) op code geel voor hitte in de zuidelijke helft en een redelijke kans (30-60%) op code oranje voor hitte in het zuiden en zuidwesten. 

De verwachting voor vandaag:

Vanochtend is het zonnig. Er is weinig wind, langs de noordwestkust staat een matige wind uit het zuidwesten.

Vanmiddag is het zonnig. De middagtemperaturen lopen uiteen van 22°C op de Wadden tot lokaal 28°C in het zuiden.

Vanavond is er weinig bewolking en staat er weinig wind. Het blijft droog.

Op deze warme dagen is het in de avonden en nachten heerlijk vertoeven buiten!

Supermaan boven Purmerend ( Foto: Pukeko)
Supermaan boven Purmerend ( Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Hassan grijpt naast WK-medailles op tien kilometer, Smidt en Angela door op 400m horden

Op de tweede dag van het wereldkampioenschap atletiek in Eugene heeft Sifan Hassan niet voor succes kunnen zorgen. De Nederlandse wereld- en olympisch kampioene op de tien kilometer werd op die afstand 'slechts' vierde.

Het tempo werd geleidelijk opgevoerd, waardoor er in de slotfase nog zes dames over waren, waaronder Hassan. Onder aanvoering van Letesenbet Gidey uit Ethiopië begon de eindsprint, waarbij Hassan en het Keniaanse duo Hellen Obiri en Margaret Kipkemboi naar voren kwamen. Gidey hield echter nét stand en pakte in 30:09,94 minuten de wereldtitel, vlak voor Obiri (30:10,02) en Kipkemboi (30:10,07), met Hassan op een halve seconde op plek vier.

400m horden mannen, series
Een prima optreden voor de twee Nederlanders: Ramsey Angela kende een sterk slot en finishte in 49,62 seconden als tweede in zijn heat, achter de Amerikaan Khallifah Rosser, die met 48,62 de snelste van iedereen was. Nick Smidt werd in 49,80 seconden vierde in zijn heat en ook dat was voldoende voor een plek in de halve finales.

Kogelslingeren mannen, finale
Pawel Fajdek won al vier wereldtitels op rij en de Pool was op jacht naar een vijfde. Met zijn tweede worp, goed voor 80,58 meter, pakte hij de tweede plek, achter de Noor Eivind Henriksen (80,87 meter), maar landgenoot Wojciech Nowicki ging er met 81,03 meter overheen in ronde drie. Fajdek liet zich niet kennen en pareerde gelijk met 81,98 meter, de beste wereldjaarprestatie, en dat zou goed blijken voor de vijfde opeenvolgende wereldtitel. Nowicki pakte zilver, brons was voor Henriksen, die zijn 80,87 meter niet meer verbeterde.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1428
special
Random Pics van de Dag #1427
special
Random Pics van de Dag - Halloween Special #1426
special
Random Pics van de Dag #1425
special
Random Pics van de Dag #1424
special
Random Pics van de Dag #1423
©FOK.nl e.a.