Pidcock wint touretappe naar Alpe d'Huez, Vingegaard blijft in het geel

Tom Pidcock heeft de Touretappe naar Alpe d'Huez op zijn naam geschreven. In dertiende etappe van de Tour de France was de Brit van team Ineos de sterkste voor Louis Meintjes en Chris Froome. Jonas Vingegaard bleef in het geel.

Een dag na de prachtige etappe van woensdag stond vandaag opnieuw een zware bergrit op het programma met aankomst op Alpe d'Huez met ook nog de beklimmingen van de Galibier, de Croix de Fer. Op de eerste kilometers van de de Galibier trok Neilson Powless ten aanval en de Amerikaan kreeg vijf vluchters met zich mee. Jumbo-Visma hield alles onder controle en alleen Giulio Ciccone en Louis Meintjes maakten de sprong naar voren. Vlak onder de top van de Galibier demarreerde Chris Froome en niet veel later zou de voormalig winnaar van de Tour de France gezelschap krijgen van Tom Pidcock, waarna ze na een snelle afdaling bij de kopgroep kwamen.

De kopgroep bleef samen op de Croix de Fer en op de Alpe d'Huez liet Pidcock zien dat hij de beste was in de kopgroep. De Brit versnelde al vroeg op de slotklim, Meintjes hield het verschil lang klein, maar moest de Brit van Ineos toch laten gaan. Pidcock pakte de dagzege voor Meintjes en Froome.

In het peloton bepaalde Jumbo-Visma op de Alpe d'Huez het tempo. De Nederlandse ploeg reed een strak tempo wat ervoor zorgde dat Vingegaard niet in de problemen kwam. Pogacar probeerde het in het slot nog wel met een paar kleine aanvallen, maar Vingegaard kwam nooit in de problemen en blijft ruim aan de leiding staan in het algemeen klassement. Pogacar steeg wel naar de tweede plaats, doordat Romain Bardet wat tijd verloor vandaag.