VS levert Oekra´ne toch raketsystemen HIMARS, maar met bereik van 80 km

De VS willen Oekraïne moderne raketsystemen sturen - onder de garantie dat deze niet gebruikt zullen worden om Russisch grondgebied aan te vallen. De Amerikaanse president Biden benadrukt dat zijn land niet wil dat de NAVO in oorlog raakt met Rusland. Er zijn momenteel geen tekenen van een nucleaire aanval door het Kremlin.

De regering van de VS levert Oekraïne moderne meervoudige raketwerpers als onderdeel van een nieuw veiligheidspakket ter verdediging tegen de Russische invasie. Het Witte Huis zei dat Oekraïne de verzekering had gegeven dat het geen doelen op Russisch grondgebied zou aanvallen met het in de VS geproduceerde HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System). Het systeem maakt deel uit van een pakket ter waarde van 700 miljoen dollar (652 miljoen euro) dat ook raketten, radarsystemen, Javelin anti-tankwapens, helikopters, voertuigen en reserveonderdelen omvat.

De Amerikaanse president Joe Biden schreef in een gastartikel voor de 'New York Times' dat de moderne raketsystemen Oekraïne in staat moeten stellen "belangrijke doelen op het slagveld in eigen land" preciezer te raken. Tegelijkertijd verzekerde Biden: "Wij willen geen oorlog tussen de NAVO en Rusland veroorzaken." De VS probeert ook niet om de Russische president Vladimir Poetin ten val te brengen. Maar als Rusland geen hoge prijs zou hoeven te betalen voor hun aanval op Oekraïne, zou dat kunnen leiden tot het einde van de op regels gebaseerde internationale orde met als gevolg wereldwijd catastrofes.

"Zolang de Verenigde Staten of onze bondgenoten niet worden aangevallen, zullen wij ons niet rechtstreeks in dit conflict mengen, noch door Amerikaanse troepen naar Oekraïne te sturen, noch door Russische troepen aan te vallen", benadrukte de Amerikaanse president. "Wij moedigen Oekraïne niet aan of maken het niet mogelijk dat het buiten zijn landsgrenzen toeslaat. We willen de oorlog niet verlengen alleen om Rusland pijn te doen." Maar de Amerikanen zullen het Oekraïense volk blijven steunen "omdat we weten dat vrijheid niet gratis is", schreef Biden. "Wij willen een democratisch, onafhankelijk, soeverein en welvarend Oekraïne dat de middelen heeft om verdere agressie af te wenden en zich te verdedigen."

De VS zullen met hun partners blijven werken aan sancties tegen Rusland. Biden benadrukte dat er momenteel geen aanwijzingen zijn dat Rusland van plan is kernwapens te gebruiken in Oekraïne. Het "bij gelegenheid dreigen door Rusland over de mogelijke inzet van kernwapens" is op zichzelf al gevaarlijk en onverantwoordelijk. "Voor alle duidelijkheid: het gebruik van kernwapens in dit conflict, op welke schaal dan ook, is voor ons en voor de rest van de wereld volstrekt onaanvaardbaar en zou ernstige gevolgen hebben."

Raketten met een bereik van 80 kilometer
Vorige week was al gemeld door Amerikaanse media dat de VS overwoog het HIMARS-systeem te leveren. Biden had maandag echter voor verwarring gezorgd toen hij zei dat er geen raketsystemen naar Oekraïne zouden worden gestuurd die Russisch grondgebied zouden kunnen raken. Volgens zijn woordvoerster Karine Jean-Pierre zei de president dat er geen raketten zouden worden geleverd "voor gebruik buiten het slagveld in Oekraïne".

Een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris vertelde: "De Oekraïners hebben ons verzekerd dat zij deze systemen niet zullen gebruiken tegen doelen op Russisch grondgebied." De VS zouden met het HIMARS-systeem raketten leveren die slechts een bereik van ongeveer 80 kilometer hebben - bepaalde raketten voor HIMARS kunnen tot 300 kilometer ver vliegen. CNN had melding gemaakt van de vrees in de Amerikaanse regering dat Oekraïense aanvallen op Russisch grondgebied zouden kunnen leiden tot vergeldingsacties tegen de VS.

De regeringsfunctionaris zei in een telefoongesprek met journalisten dat de Oekraïners sinds medio april hadden aangedrongen op de levering van artillerie. Dat is de 'top missie' voor de VS geworden, zei hij. De 108 beloofde Amerikaanse M777 houwitsers zijn bijna allemaal geleverd, zei hij. Het bereik van deze houwitsers is naar verluidt ongeveer 25 kilometer. De regering van de VS heeft al verschillende grote militaire steunpakketten gelanceerd voor Oekraïne. Onlangs nog keurde het Amerikaanse Congres een hulppakket voor Oekraïne goed met een omvang van bijna 40 miljard dollar.