Iran zeker van WK; Van Marwijk met Emiraten doet goede zaken voor playoffs

Iran heeft zich dankzij een 1-0 overwinning op Irak geplaatst voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. Zuid-Korea is zo goed als zeker van de volgende ronde na een overwinning op Libanon. 

Mehdi Taremi zorgde namens Iran, na een assist van Alireza Jahanbakhsh voor het enige doelpunt van de wedstrijd. Bij Irak is Zeljko Petrovic na het vertrek van Dick Advocaat de bondscoach. Iran heeft in groep A na zeven duels negentien punten, twee meer dan naaste achtervolger Zuid-Korea. Het laatstgenoemde land won met 0-1 op bezoek in Libanon.  Nummer drie, de Verenigde Arabische Emiraten verzamelde negen punten. De Emiraten onder leiding van Bert van Marwijk deed goede zaken. De bondscoach zag zijn ploeg met 2-0 van Syrië winnen. De doelpunten kwamen op naam van Caio en Yahya Ali Said Al Ghassani.

De eerste twee plekken in de poule van zes geven recht op een WK-ticket, de derde plek betekent plaatsing voor play-offs met de nummer drie uit de andere groep van de Aziatische WK-kwalificatiereeks. 

Met René Meulensteen als tijdelijk bondscoach op de bank heeft Australië in de WK-kwalificatie met 4-0 van Vietnam gewonnen. Daardoor blijft de ploeg in de race voor deelname aan het WK. Assistent Meulensteen verving bondscoach Graham Arnold, die wegens een coronabesmetting op zijn kamer moest blijven. Het is nog onduidelijk of Meulensteen maandag weer de leiding heeft, als Australië tegen Oman speelt.

In dezelfde groep was Japan met 2-0 te sterk voor China. PEC Zwolle-verdediger Yuta Nakayama kwam als invaller in het veld voor Japan. Het laatste duel tussen Saud-Arabië en Oman eindigde in 1-0 voor Saudi-Arabië. Het laatst genoemde land staat met negentien punten uit zeven wedstrijden, Japan heeft er vijftien. Australië staat op veertien. Oman (7) heeft alleen in theorie nog kans op de playoffs. China heeft er vijf en Vietnam is nog puntloos.