Lamparter voert verrassend World Cup-podium aan op noordse combinatie Klingenthal

In het Duitse Klingenthal waren de sneeuwomstandigheden niet geweldig, maar het lukte wel om een prima parcours uit te zetten voor het langlaufen en dus kon de World Cup op de noordse combinatie doorgang vinden. Zaterdag werd de eerste wedstrijd afgewerkt, met een verrassend podium.

Het schansspringen werd gewonnen door de Est Kristjan Ilves, doorgaans een wat minder goede langlaufer. Hij had een seconde voorsprong op de Japanner Ryota Yamamoto, maar op negen seconden volgde met Johannes Lamparter uit Oostenrijk al een rappe langlaufer.

De Duitser Eric Frenzel (+0:33) en Akito Watabe uit Japan (+0:37) zaten er ook nog prima bij, de Noor Jørgen Gråbak moest aanpoten om 1:20 goed te maken. Vinzenz Geiger startte pas 1:41 minuten na Ilves, net als zijn Duitse landgenoot Johannes Rydzek (+1:55) moest hij vanaf het begin van de tien kilometer de aanval inzetten.

Op de langlauflatten vonden Ilves, Yamamoto en Lamparter elkaar nagenoeg gelijk, terwijl Frenzel, Watabe en Mario Seidl uit Oostenrijk niet echt dichterbij kwamen - ze kregen wel gezelschap van de Duitser Julian Schmid en de Oostenrijker Franz-Josef Rehrl. In de derde ronde van twee kilometer maakten de achtervolgers wat goed, maar het gat was na zes kilometer nog altijd zo'n 23 seconden. Een door Gråbak geleid groepje had nog altijd een minuut achterstand, de rol van de Noor leek er niet te gaan komen.

De achtervolgers kwamen niet meer dichterbij, hoewel Rehrl en Seidl wel af moesten haken daar. Voorin opende Lamparter de sprint, maar de wereldkampioen werd verrassend uitgedaagd door Ilves. De Oostenrijker hield wel vol en sprintte naar de overwinning, voor Ilves en Yamamoto, die beiden pas hun tweede World Cup-podium ooit pakten.