Vulkaanuitbarsting La Palma; eerste bewoners mogen weer naar hun woning

Drie maanden lang spuwde de vulkaan Cumbre Vieja op La Palma as en lava. Nu is hij weer rustig en mogen de eerste bewoners terug naar hun huizen. Experts waarschuwen echter voor de gevaren die in de gebouwen zelf op de loer kunnen liggen.

Sinds negen uur lokale tijd mogen de mensen op La Palma hun huizen in sommige nederzettingen ten noorden van de vulkaan weer betreden. Als men echter een kelder in wil, moet er vooraf een gasmeting worden gedaan om te zien of zich in de lager gelegen kamers giftige gassen hebben opgehoopt. Autoriteiten raden daarnaast aan om ten minste 15 minuten te ventileren voordat men het licht of andere elektrische apparaten inschakelt. Niemand mag alleen een huis binnengaan en als men zich ziek voelt worden, moet men meteen de frisse lucht weer in.

De dikke laag as op de daken vormt ook een risico - de laag as zou daken kunnen hebben beschadigd. De fijnste asdeeltjes die bij het opruimen vrijkomen, kunnen tevens schadelijk zijn voor de ogen en de luchtwegen. Daarom adviseren de autoriteiten het dragen van een veiligheidsbril en beschermende maskers tijdens het opruimen van de as of als het as nog anderzins 'ronddwarrelt'.

De uitbraak van de vulkaan eindigde officieel met Kerstmis
Naar verwachting kunnen zo'n 900 tot 1000 mensen terugkeren naar hun huizen en appartementen. Enkele duizenden moeten echter meer geduld hebben. Inwoners van zo'n 900 huishoudens moeten op zoek naar nieuwe huizen omdat de stroom lava hun woonverblijf heeft verwoest of onbewoonbaar gemaakt.

De vulkaan op La Palma barstte uit op 19 september en was drie maanden actief tot 13 december. Na tien dagen 'rust' verklaarden de autoriteiten de uitbraak op eerste kerstdag voorbij.