Kobayashi begint Vierschansentournee met zege, Turk schrijft historie

In Oberstdorf is de Vierschansentournee weer van start gegaan. De eerste van vier wedstrijden werd zoals gebruikelijk afgewerkt op de Schattenbergschanze in het zuiden van Duitsland, vanwaar men verhuist naar Garmisch-Partenkirchen, waar op 1 januari de tweede wedstrijd gesprongen wordt.

De Noren waren sterk in de eerste ronde: Robert Johansson sprong naar de leiding, Halvor Egner Granerud volgde en Marius Lindvik nam de vierde plek in beslag. De hoop van de Duitsers, Oberstdorfer Karl Geiger, deed het met de derde plek uitstekend en ook medefavoriet Ryoyu Kobayashi uit Japan stond er op plek vijf uitstekend bij, voor de wat verrassende Sloveen Lovro Kos. Kamil Stoch kwam niet verder dan de 41e plek en dus geen plek in de finaleronde, de Poolse oud-winnaar kan de tourneezege daarmee eigenlijk al vergeten.

In de finaleronde liet Markus Eisenbichler vanaf de tiende plek een ijzersterke sprong zien, waarna Kos verrassend en knap zijn zesde plek wist te verdedigen. Kobayashi sprong op zijn beurt overtuigend naar de leiding en ging voorbij Lindvik. Geiger kwam achter de twee terecht, Granerud nestelde zich achter Kobayashi op plek twee. Alleen Johansson stond nog boven, maar de ooit zo besnorde Noor redde het niet: hij werd wel keurig derde, achter Kobayashi en Granerud. Een mooi begin van de tournee, met verder ook Lindvik en Geiger alvast volop in de strijd.

De 24-jarige Fatih Arda Ipcioglu haalde knap de finale en eindigde daarin als 29e: de eerste Turkse schansspringer ooit die in de World Cup-punten is geëindigd.