Schouten wint 3.000m, ook De Jong en Achtereekte naar Spelen

Irene Schouten heeft de 3.000 meter voor vrouwen gewonnen op de tweede dag van het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen. Schouten, die het hele seizoen al sterk rijdt, won in 3.55,64.

Antoinette de Jong en Carlijn Achtereekte werden tweede en derde en zijn samen met Schouten zeker van deelname aan de 3.000 meter op de Olympische Spelen.

In de zesde rit moest Carlijn Achtereekte, de olympisch kampioen van vier jaar geleden, het opnemen tegen Melissa Wijfje. De snelste tijd tot dan was die van Merel Conijn die met 3.59,21 een nieuw persoonlijk record schaatste. Het was Wijfje die aanviel en ze pakte een klein gaatje. Ze waren ook beiden sneller dan Conijn. De laatste ronde moest de beslissing brengen. Daarin versnelde Achtereekte en zette Wijfje op achterstand. Ze wist op een honderdste de tijd van Conijn te verbeteren: 3.59,20.

De rit erna ging tussen Ireen Wüst en Joy Beune. Wüst nam de regie in de race in handen en opende snel. Beune zat daar net achter. Met nog vier ronden te gaan, was Beune sneller in de ronde dan haar tegenstandster. Beide schaatsten rond de tijd van Achtereekte en Conijn. Met nog twee ronden te gaan was het Beunen die wat afstand nam mede omdat Wüst al in de 33 schaatste. Beune kwam uiteindelijk in 3.59,97 over de streep, Wüst 4.02,36.

Antoinette de Jong en Irene Schouten vormden het laatste paar. De Jong nam de regie in handen, terwijl Schouten vlak daarachter schaatste. Met nog drie ronden te gaan noteerde de Jong haar eerste 31er, terwijl Schouten gewoon in de 30 bleef. Bij de volgende doorgang was Schouten De Jong voorbij. Schouten wist de voorsprong vast te houden en ze kwam in 3.55,64 over de meet. De Jong schaatste naar 3.57,54.