SkiŽr NoŽl geeft zekere zege weg bij laatste poortje, Hector wint na 7 jaar weer

In het alpineskiën zijn woensdag weer twee mooie World Cup-wedstrijden afgewerkt. De vrouwen kregen een reuzenslalom voor de kiezen in het Franse Courchevel, terwijl voor de mannen de avondslalom in het Italiaanse Madonna di Campiglio op het schema stond.

Reuzenslalom vrouwen, Courchevel
In de eerste run was ietwat verrassend Sara Hector uit Zweden de snelste, elf honderdsten voor de Franse veterane en thuisfavoriete Tessa Worley. De Amerikaanse Mikaela Shiffrin gaf 0,34 seconden toe, met achter haar nog de Italiaanse Marta Bassino (+0,39), Petra Vlhova uit Slowakije (+0,59), de Zwitserse Michelle Gisin (+0,81) en tot slot ook nog Federica Brignone uit Italië (+0,93) binnen één seconde van Hector.

Voor Brignone eindigde run twee halverwege de piste, Gisin leverde vier posities in en zo stond de Poolse Maryna Gasienca-Daniel - negende na run één - nog knap aan de leiding. Vlhova stootte de Poolse met 0,12 seconden van de leiding, Bassino knalde er nog eens 0,64 seconden af. Shiffrin ging 0,25 seconden onder Bassino's tijd door, Worley (+0,33) verloor twee posities. Hector stond als enige nog boven en met een heerlijk agressieve run dook de Zweedse met 0,35 seconden naar de winst, haar tweede World Cup-zege ooit - de eerste was op een week na zeven jaar geleden.

Slalom mannen, Madonna di Campiglio
In run één liet Clement Noël zijn topvorm weer zien: de Fransman was alvast 0,53 seconden sneller dan Sebastian Foss-Solevaag uit Noorwegen. De Zweed Kristoffer Jakobsen volgde op 0,70 seconden en verder stonden alleen de Brit Dave Ryding (+0,73), Noël's landgenoot Alexis Pinturault (+0,80) en de thuisfavoriet Alex Vinatzer (+0,92) nog binnen een seconde van de eerste plaats.

Loïc Meillard was dé man van de tweede run: vanaf de 29e plek won hij zeker achttien posities, Timon Haugan (tiende) was de eerste die hem kon verslaan. Met 0,59 seconden nam Vinatzer de leiding over van Haugan, Pinturault ging nog eens 0,16 seconden sneller, waarna Ryding na een poortje of drie al in de fout ging. Jakobsen kwam één honderdste achter Pinturault terecht, Foss-Solevaag pakte met één tiende de leiding.

Noël mocht het afmaken en leek dat met grote voorsprong te doen...tot hij voor het allerlaatste poortje onderuit ging en het poortje niet haalde: hij kwam glijdend over de finish, maar werd gediskwalificeerd. Foss-Solevaag pakte zo de winst, voor Pinturault en Jakobsen.