Frans biatlonfeest in Annecy, Belgische Lie maakt weer indruk

Ook de beste biatleten ter wereld kunnen toe gaan werken naar het kerstdiner. De laatste World Cup-wedstrijd van het kalenderjaar stond zondag gepland in het Franse Annecy-Le Grand Bornand, waar de massastarts afgewerkt werden. Daarin mogen de beste 25 in de World Cup-stand starten, plus de beste vijf nog niet geplaatste biatleten van de week.

Vrouwen
Negentien vrouwen openden met vijf treffers bij de eerste schietbeurt, Lisa Vittozzi haakte stevig af: de Italiaanse liet álle vijf schijven overeind staan. De leidende groep werd flink uitgedund bij de tweede schietbeurt, voorin bleven de Françaises Julia Simon en Anaïs Chevalier-Bouchet over met Kristina Reztsova uit Rusland en de Zweedse Mona Brorsson, terwijl ook de Italiaanse Dorothea Wierer aan kwam sluiten.

De eerste staande schietbeurt gooide de boel flink overhoop, waarbij Wierer met weer vijf treffers profiteerde door de leiding over te nemen. Hauser nam plek twee in, tien tellen voor Simon en de nog altijd foutloze Belgische verrassing Lotte Lie, die van de vijftiende plek inmiddels opgeklommen was naar plek vier. Reztsova, Chevalier-Bouchet en de Tsjechische Jessica Jislova zaten er ook nog goed bij, de rest moest tijd goedmaken.

Wierer arriveerde als eerste bij de laatste schietbeurt, op dik vijf tellen gevolgd door Simon, Hauser, Reztsova en Chevalier-Bouchet, mar Lie, Jislova en Elvira Öberg op twintig tellen. De Italiaanse ging één keer de mist in, terwijl Jislova volledig foutloos bleef en als eerste de slotronde in dook, op de voet gevolgd door Öberg, Simon, Wierer, Reztsova en de steeds verder leeg rakende Hauser. Lie had een enorme kans, maar schoot één keer mis en moest knokken voor de top-10.

In de slotronde werd al snel duidelijk dat er op Öberg geen maat stond. De jonge Zweedse knalde iedereen voorbij en liet ze ver achter, waarna ze rustig over de finish kon bollen voor haar tweede opeenvolgende zege en de tweede uit haar carrière. Simon sprintte naar de tweede plek op tien seconden, voor Reztsova, Wierer en Jislova - Lie zakte nog wat terug, maar de Belgische zette haar topseizoen voort met weer een fraaie dertiende plek.

Mannen
Ook bij de mannen bleven er negentien foutloos in de eerste schietbeurt, waarna Emilien Jacquelin uit Frankrijk in de tweede ronde de aanval opende. Hij behield de leiding en op een kleine tien seconden volgde de grote groep, aangevoerd door de Duitser Johannes Kühn, de Noren Sturla Holm Lægreid en Tarjei Bø en Tero Seppälä uit Finland.

De eerste liggende schietbeurt leverde een misser op voor Jacquelin, waardoor de foutloze Oostenrijker Felix Leitner aan kon sluiten. Fabien Claude uit Frankrijk schoof aan op de derde plek, voor de Noor Vetle Sjåstad Christiansen en Benjamin Weger uit Zwitserland - ondanks twee missers deed de snelle Fransman Quentin Fillon Maillet ook nog altijd goed mee.

Bij de laatste schietbeurt kwam Jacquelin als leider aan en na een indrukwekkend staaltje snelvuur vertrok hij met een nog wat grotere voorsprong. Leitner volgde, maar wel met Fillon Maillet in zijn nek en Christiansen en Tarjei Bø daar weer achter. Jacquelin's fraaie zege kwam niet meer in gevaar, Fillon Maillet zorgde met plek twee voor een extra groot feest op de volle tribunes en Bø werkte zich nog op naar de derde plek.