FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesBeijing 2022
Beijing 2022


Oorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 19 december 2021

Snowboardcrosser Dusek pakt eerste World Cup-zege, Moioli wint nét

De beste snowboardcrossers van de wereld waren dit weekeinde in Italië en wel in Cervinia. Daar stond weer een World Cup-wedstrijd op het programma, waar de Nederlander Glenn de Blois in de kwartfinales sneuvelde.

Vrouwen
Veterane Lindsay Jacobellis stond weer eens in een finale, naast haar Amerikaanse landgenote Faye Gulini, de Australische Belle Brockhoff en thuisfavoriete Michela Moioli. De Italiaanse pakte na de eerste schermutselingen in de finale de leiding, Gulini viel haar aan, maar Moioli hield nog nét stand: ze won met een paar centimeter voorsprong op Gulini, terwijl Brockhoff het podium completeerde ten koste van Jacobellis.

Mannen
Jakob Dusek stond namens Oostenrijk in de finale en kreeg daarin concurrentie van de Australiër Cameron Bolton, Elliot Grondin uit Canada en de Spaanse wereldkampioen Lucas Eguibar. Dusek startte het best, maar Grondin viel hem gelijk aan. Eguibar hield de aansluiting vast, maar het was Dusek die zijn eerste World Cup-zege pakte, voor Grondin, Eguibar en Bolton.

Random Pics van de Dag #497

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Ed van Thijn (87) overleden

Gemeente Amsterdam over het overlijden van Ed van Thijn:

Het college en de raad hebben met verdriet kennisgenomen van het overlijden van Ed van Thijn, lid van de gemeenteraad van 1962 tot 1971 en burgemeester van 1983 tot 1994.

Als joods jongetje uit de Rivierenbuurt overleefde hij, ondanks dat zijn onderduik werd verraden, de Jodenvervolging. Die gruwelijke geschiedenis zat in hem zoals die geschiedenis in Amsterdam zit.

Als volksvertegenwoordiger was Van Thijn een vurig debatteerder. Als bestuurder stond hij pal voor de rechtsstaat. De langstzittende burgemeester na de Tweede Wereldoorlog liet onze stad veiliger en leefbaarder achter. Van zijn inzet voor de ondernemers en de reputatie van Amsterdam in de wereld plukken wij nog steeds de vruchten. Over zijn ultieme drijfveer was hij duidelijk: “Racismebestrijding was voor mij de belangrijkste reden om in de politiek te gaan en uiteindelijk ook om naar het burgemeesterschap van Amsterdam te dingen.”

Ed van Thijn ademde de stad. Innig geliefd bij talloze mensen die hem hebben gekend. Door zijn belezenheid, charme en zijn diepgevoelde verlangen om het goede te doen.

Wij gedenken Ed van Thijn met ontzag en dankbaarheid en wensen zijn nabestaanden en dierbaren veel sterkte met dit verlies.

Namens de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders,

Femke Halsema

Burgemeester van Amsterdam

Darter Kuivenhoven simpel door op WK, Bunting onderuit

Op het wereldkampioenschap darts heeft Maik Kuivenhoven zich geplaatst voor de tweede ronde. De 33-jarige Naaldwijker rekende in de eerste ronde zonder noemenswaardige problemen af met de matig spelende 19-jarige Ky Smith uit Australië, die bij toeval nog een set won.

In een zo mogelijk nog meer gezapige partij rekende de Engelsman Jason Heaver af met Gordon Mathers, nog een matig gooiende Australiër. Die partij duurde door twee lange sets wat langer, maar met 3-1 bleef het publiek een vijfde set nog wel bespaard.

De Braziliaan Diogo Portela opende vervolgens prima tegen de Schot Alan Soutar, maar die won daarna weer twee sets. In de vierde set gooide Portela zich met knap finishen toch nog naar een vijfde set, maar daarin was het op en maakte Soutar het in vier legs af.

De avond werd afgesloten met een tweederondepartij, waarin Stephen Bunting het opnam tegen Ross Smith. Die begon ijzersterk, waarna Bunting het heft in handen nam door twee sets te winnen. De slecht op de dubbels gooiende Smith kwam echter weer langszij en op indrukwekkende wijze won hij de beslissende set met 4-2.

Frans biatlonfeest in Annecy, Belgische Lie maakt weer indruk

Ook de beste biatleten ter wereld kunnen toe gaan werken naar het kerstdiner. De laatste World Cup-wedstrijd van het kalenderjaar stond zondag gepland in het Franse Annecy-Le Grand Bornand, waar de massastarts afgewerkt werden. Daarin mogen de beste 25 in de World Cup-stand starten, plus de beste vijf nog niet geplaatste biatleten van de week.

Vrouwen
Negentien vrouwen openden met vijf treffers bij de eerste schietbeurt, Lisa Vittozzi haakte stevig af: de Italiaanse liet álle vijf schijven overeind staan. De leidende groep werd flink uitgedund bij de tweede schietbeurt, voorin bleven de Françaises Julia Simon en Anaïs Chevalier-Bouchet over met Kristina Reztsova uit Rusland en de Zweedse Mona Brorsson, terwijl ook de Italiaanse Dorothea Wierer aan kwam sluiten.

De eerste staande schietbeurt gooide de boel flink overhoop, waarbij Wierer met weer vijf treffers profiteerde door de leiding over te nemen. Hauser nam plek twee in, tien tellen voor Simon en de nog altijd foutloze Belgische verrassing Lotte Lie, die van de vijftiende plek inmiddels opgeklommen was naar plek vier. Reztsova, Chevalier-Bouchet en de Tsjechische Jessica Jislova zaten er ook nog goed bij, de rest moest tijd goedmaken.

Wierer arriveerde als eerste bij de laatste schietbeurt, op dik vijf tellen gevolgd door Simon, Hauser, Reztsova en Chevalier-Bouchet, mar Lie, Jislova en Elvira Öberg op twintig tellen. De Italiaanse ging één keer de mist in, terwijl Jislova volledig foutloos bleef en als eerste de slotronde in dook, op de voet gevolgd door Öberg, Simon, Wierer, Reztsova en de steeds verder leeg rakende Hauser. Lie had een enorme kans, maar schoot één keer mis en moest knokken voor de top-10.

In de slotronde werd al snel duidelijk dat er op Öberg geen maat stond. De jonge Zweedse knalde iedereen voorbij en liet ze ver achter, waarna ze rustig over de finish kon bollen voor haar tweede opeenvolgende zege en de tweede uit haar carrière. Simon sprintte naar de tweede plek op tien seconden, voor Reztsova, Wierer en Jislova - Lie zakte nog wat terug, maar de Belgische zette haar topseizoen voort met weer een fraaie dertiende plek.

Mannen
Ook bij de mannen bleven er negentien foutloos in de eerste schietbeurt, waarna Emilien Jacquelin uit Frankrijk in de tweede ronde de aanval opende. Hij behield de leiding en op een kleine tien seconden volgde de grote groep, aangevoerd door de Duitser Johannes Kühn, de Noren Sturla Holm Lægreid en Tarjei Bø en Tero Seppälä uit Finland.

De eerste liggende schietbeurt leverde een misser op voor Jacquelin, waardoor de foutloze Oostenrijker Felix Leitner aan kon sluiten. Fabien Claude uit Frankrijk schoof aan op de derde plek, voor de Noor Vetle Sjåstad Christiansen en Benjamin Weger uit Zwitserland - ondanks twee missers deed de snelle Fransman Quentin Fillon Maillet ook nog altijd goed mee.

Bij de laatste schietbeurt kwam Jacquelin als leider aan en na een indrukwekkend staaltje snelvuur vertrok hij met een nog wat grotere voorsprong. Leitner volgde, maar wel met Fillon Maillet in zijn nek en Christiansen en Tarjei Bø daar weer achter. Jacquelin's fraaie zege kwam niet meer in gevaar, Fillon Maillet zorgde met plek twee voor een extra groot feest op de volle tribunes en Bø werkte zich nog op naar de derde plek.

Riiber sluit kalenderjaar op noordse combinatie weer winnend af

De laatste World Cup-wedstrijd in de noordse combinatie tot aan de jaarwisseling zit er al weer op. In het Oostenrijkse Ramsau kwamen de mannen zondag nog een keer in actie voor een individuele wedstrijd, met íets meer spanning dan regelmatig het geval is.

Voor de zoveelste keer sprong Jarl Magnus Riiber weer een voorsprong voor het langlaufen bij elkaar: alleen zijn Noorse landgenoten Espen Andersen (+0:21) en Jens Lurås Oftebro (+0:26) mochten nog binnen een halve minuut van Riiber beginnen met het langlaufen.

De Duitsers Eric Frenzel (+0:39), Terence Weber (+0:41) en Vinzenz Geiger (+0:43) hadden wel een mooie kans om als treintje in de achtervolging te gaan, zeker met Julian Schmid (+0:55) er ook nog bij. Het enige andere gevaar leek mogelijk te komen van de Fin Ilkka Herola op 1:39 minuten en de Duitser Johannes Rydzek op nog tien seconden meer.

Op de langlaufski's sloten Frenzel, Weber en Geiger inderdaad in no-time aan bij Andersen en Oftebro en na 2,5 kilometer was het verschil met Riiber nog een halve minuut. In de tweede ronde haalden de achtervolgers er onder leiding van Geiger nog een dikke handvol seconden af, waarna Frenzel, Andersen en Oftebro er in de derde ronde af werden geknald door Geiger - Weber bleef op het tandvlees nog in de buurt bij zijn landgenoot.

In de slotronde moest Weber toch echt definitief afhaken bij Geiger, die beetje bij beetje in de buurt van Riiber kwam. De Noor controleerde het echter prima en pakte gewoon weer de overwinning, voor Geiger. De eerder afgehaakte Frenzel sloot achter hen weer aan bij Weber en sprintte naar de derde plek, voor Weber en Andersen.

Noorwegen volgt Nederland op als wereldkampioen handbal

Noorwegen volgt Nederland op als wereldkampioen handballen. In de finale wonnen de Noorse handbalsters met 29-22 van Frankrijk, nadat het in de eerste helft nog tegen een achterstand aan keek van zes doelpunten (10-16).

Frankrijk leek in de eerste hard op weg na de wereldtitel. In de eerste 25 minuten van de wedstrijd waren de Franse handbalsters duidelijk beter dan Noorwegen en stond het 10-16 in het voordeel van Frankrijk. Voor rust waren de Noorwegen handbalsters teruggekomen tot 12-16, maar Frankrijk stond er nog altijd goed voor.

In de tweede helft gaf Noorwegen handballes aan Frankrijk. Vooral in de eerste twintig minuten maakte Noorse handbalsters indruk. Verdedigend gaven ze Frankrijk niet veel ruimte en als er dan toch een schietkans was voor Frankrijk lag de Noorse Silje Solberg in de weg. Ze maakte maar liefst tien stops op twaalf pogingen van de Franse aanval. Daarnaast was Noorwegen aanvallend ook erg effectief en won het uiteindelijk ruim met 29-22 van Frankrijk en volgt Nederland op als de nieuwe wereldkampioen in het handbal.

Uitslag RKC - PSV

PSV heeft na de door Ajax gewonnen Klassieker de koppositie in de eredivisie heroverd. De Eindhovense club won uit bij RKC eenvoudig met 1-4.

PSV had weinig problemen tegen RKC. In Waakwijk moest de ploeg van Roger Schimdt twee keer in de eerste helft noodgedwongen twee keer wisselen door blessures van Ritsu Doan en Bruma. Maar invaller Yorbe Vertessen zorgde met een prachtigafstandschot voor de 0-1 ruststand.

In de tweede helft liep PSV eenvoudig uit naar een 0-4 voorsprong door doelpunten van Cody Gakpo en Phillipp Mwene en nogmaals Vertessen. Jens Odgaard maakte nog een eretreffer voor RKC.

PSV heeft halverwege de competitie één punt voorsprong op Ajax. Feyenoord heeft door de nederlaag eerder op de dag tegen Ajax nu een achterstand van vier punten op de ploeg uit Eindhoven.

RKC Waalwijk

1 - 4

PSV

 78' Odgaard    34' Vertessen
 52' Gakpo
 60' Mwene
 72' Vertessen
 
 Gele kaart: Meulensteen, (RKC Waalwijk),
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 0
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Vaessen
Bakari
Meulensteen
Touba
v.d.Buijs
Büttner (Daneels/80)
Bel Hassani (Lutonda/46)
Anita
Azhil (Oukili/73)
Odgaard
Stokkers (Kramer/73)
  Drommel
Mwene (Teze/63)
Ramalho
Boscagli (Obispo/84)
Mauro Júnior (Max/ 63)
Gutiérrez
Götze
Sangaré
Doan (Vinícius/27)
Gakpo (v.Ginkel/84)
Bruma (Vertessen/28)

Skiester Goggia weer de beste, Kristoffersen wint reuzenslalom

De World Cup alpineskiën heeft weer een mooie zondag achter de rug, waarbij de vrouwen in het Franse Val d'Isère een super-G afwerkten. De mannen waren verhuisd naar Italië, waar in Alta Badia de eerste van twee reuzenslaloms op het programma staat - maandag volgt er nog één.

Super-G vrouwen, Val d'Isère
Tamara Tippler leek een snelle tijd genoteerd te hebben, maar kort daarop kwam Sofia Goggia naar beneden en de Italiaanse haalde er met een fraaie run 0,92 seconden vanaf. Federica Brignona benaderde Goggia's tijd tot op 0,52 seconden, vervolgens zorgde Elena Curtoni met 0,51 seconden achterstand voor een volledig Italiaanse top-3. Dat hield echter geen stand: Ragnhild Mowinckel uit Noorwegen bleek een flinke bedreiging en noteerde op 0,33 seconden de tweede plek, haar eerste World Cup-podium nadat ze seizoen 2019/20 vanwege een zware knieblessure moest missen.

Reuzenslalom mannen, Alta Badia
In de eerste run was het spannend: Mathieu Faivre kwam als tweede naar beneden en zag hoe World Cup-leider Marco Odermatt tot op twee honderdsten van zijn tijd kwam. Dat bleven de twee snelste tijden, de Oostenrijker Manuel Feller noteerde op 0,19 seconden de derde tijd, vlak voor de knappe vierde tijd van de Amerikaan River Radamus (+0,30). Luca de Aliprandini uit Italië (+0,53) en de Kroaat Filip Zubcic (+0,54) voerden de rest aan, voor onder meer de Noor Henrik Kristoffersen (+0,57) en Justin Murisier uit Zwitserland (+0,61) - de Nederlander Maarten Meiners bleef steken op de 44e plek.

In run twee had de Oostenrijker Patrick Feurstein lang de leiding in handen: hij stond 27e na run één, maar met nog acht man te gaan in run twee stond hij nog altijd bovenaan. Murisier benaderde Feurstein tot op twee tienden, Kristoffersen verloor ook veel, maar hield 0,58 seconden over om de Oostenrijker te kloppen. Zubcic leverde vier posities in, De Aliprandini verloor twee plekken en ook Radamus raakte er drie kwijt. Feller gaf 0,37 seconden toe op Kristoffersen en stootte daarmee Feurstein naar de derde plek, met nog twee mannen te gaan.

Odermatt kon óók niet aan Kristoffersen's tijd komen, maar met 0,31 seconden en plek twee was het podium in elk geval zeker. Faivre mocht proberen om het af te maken, maar dat mislukte grandioos: hij leverde bijna twee seconden in en werd slechts zestiende, waardoor de winst naar Kristoffersen ging, voor Odermatt en Feller.

Uitslag Feyenoord - Ajax

In een zeer slechte klassieker tussen Feyenoord en Ajax hebben de Amsterdammers met 0-2 gewonnen. Beide ploegen creëerden bijna helemaal niks, maar vlak voor rust kwam Ajax dankzij een eigen goal van Marcos Senesi op voorsprong. Dusan Tadic maakte in de tweede helft vanuit een strafschop de 0-2.

Vooraf werd er uit gekeken naar de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax, maar vanaf de eerste minuten viel het niveau tussen de beide ploegen heel erg tegen. In de eerste helft was er van kansen geen sprake en kwam Ajax net voor rust op een heel gelukkige 0-1. Uit een lage voorzet van Tadic werkte Senesi de bal wel heel ongelukkig in eigen goal, waardoor de Amsterdammers met 0-1 de rust in ging.

In de tweede helft speel het spel van beide ploegen ondermaats, al was Feyenoord wel de meest dreigende ploeg. Alleen tot een serieuze doelpoging kwamen de Rotterdammers niet en bleef Ajax makkelijk overeind. Tien minuten voor tijd besliste Tadic vanaf elf meter de wedstrijd. Invaller Devyne Rensch werd van achteren onderuit gehaald na een domme overtreding Reiss Nelson. De aanvoerder van Ajax maakte vervolgens geen fout vanaf de strafschopstip en zette de 0-2 op het scorebord. Daarna gebeurde er niks meer tussen de beide ploegen en bleef het 0-2 in het voordeel van de Amsterdammers.

Feyenoord

0 - 2

AFC Ajax

     44' Senesi (eigen doelpunt)
 81' Tadic (pen)
 
 Gele kaart: Linssen, Toornstra,Aursnes, Nelson, (Feyenoord), Gravenberch,Haller, Antony, (AFC Ajax)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: -
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Pedersen (Jahanbakhsh/73)
Geertruida
Senesi
Malacia
Aursnes
Til
Kökçü
Toornstra
Linssen (Dessers/69)
Sinisterra (Nelson/46)
  Pasveer
Timber (Rensch/73)
Schuurs
Martínez (Tagliafico/19)
Blind
Álvarez
Berghuis (Klaassen/60)
Gravenberch
Antony
Haller
Tadic

Uitslag Go Ahead Eagles - NEC

NEC heeft vanmiddag vrij eenvoudig gewonnen van Go Ahead Agles. De Nijmegenaren zegevierden met 0-2.

Het eerste half uur kende een traag verloop en kansen waren er niet. Tavsan brak die ban door met een succesvolle volley de 0-1 te maken. Even daarna kreeg NEC een penalty nadat Brouwer aan het shirt trok van Odenthal. Bruijn verzilverde vervolgens de strafschop.

Naarmate de tweede helft vorderde nam Go Ahead meer het initiatief. Botos schoot hard over en Nauber raakte de paal. Veel meer kansen kreeg Go Ahead echter niet.

Go Ahead Eagles

0 - 2

N.E.C. Nijmegen

     29' Tavsan
 37' Bruijn (pen)
 
 Gele kaart: Deijl, (Go Ahead Eagles), Proper, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 0
Arbiter: Blank
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Deijl
Idzes (Nauber/87)
Kramer
Kuipers (Lucassen/ 68)
Brouwers
Botos (Mulenga/87)
Rommens
Cordoba
Lidberg (Heil/68)
Oratmangoen (Ross/87)
  Branderhorst
v.Rooij
Guth
Márquez
Odenthal
El Karouani (Verdonk/50)
Proper
Schöne
Bruijn (Duelund/74)
Tavsan (Vet/87)
Mattsson (Akman/74)

Experts: 'Boosterprik zinvol, ondanks verwarring door 'andere jas' bij persconferentie

'Haal die booster.' Dat was het dringende advies van Mark Rutte, Hugo de Jonge en RIVM-baas Jaap van Dissel gisteren bij de persconferentie. De goedbedoelde uitleg over een verminderde respons van het immuunsysteem op de omikronvariant door RIVM-directeur Jaap van Dissel riep echter meer vragen op dan het beantwoordde.

Van Dissel maakte de vergelijking dat de omikronvariant door ons afweersysteem niet herkend wordt, omdat het virus in principe 'een andere jas' aan zou hebben getrokken. Op Twitter leggen experts vandaag uit dat een boostervaccinatie nog steeds zin heeft, ondanks de ‘andere jas’ die de omikronvariant heeft aangetrokken.

Op social media wordt verder geinsinueerd dat Van Dissel zegt niet te weten waarom een boostervaccinatie werkt. Het was echter een veel langer antwoord op de vraag waarom een derde prik dan wel zou werken, hierop reageerde Van Dissel:  "Het korte antwoord is: dat weten we nog niet. Het uitgebreidere antwoord is dat de mening leeft dat er afname is van immuniteit. Maar er is vooral afname van het doel van de immuniteit. Blijkbaar is het zo dat je met een booster toch nog de afweer kan stimuleren, waardoor het toch weer werkt." Van Dissel vervolgde met "Maar de bescherming mét booster lijkt toch echt een flinke sprong te maken. Dat blijkt uit testen in het laboratorium, maar nog niet in de praktijk. Dat beeld is nog incompleet". Vandaar zijn eerdere - korte - antwoord 'dat weten we nog niet'.

Het oordeel van de rechter, opvallende en belangrijke uitspraken van week 48

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteert de rechtbank een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Dit is de selectie uit week 48:

Straf - Duo bestraft voor uitbuiting vreemdelingen in wasserijen
1 december - Een 49-jarige man is veroordeeld tot 9 maanden gevangenisstraf omdat hij samen met een 40-jarige man tussen 2013 en 2015 twee illegale vreemdelingen uitbuitte door hen in zijn Amsterdamse wasserij te laten werken. Ook vervalste hij facturen. Daarnaast zijn zij veroordeeld voor mensensmokkel. De 40-jarige man is veroordeeld tot 90 dagen gevangenisstraf waarvan 88 dagen voorwaardelijk en 240 uur taakstraf. Beiden wisten dat de vreemdelingen illegaal in Nederland waren. Zij lieten hen werken tegen structureel veel te lage lonen die soms slechts deels werden uitbetaald. De vreemdelingen moesten zeven dagen per week lange dagen werken. Er was geen arbeidsovereenkomst. De vreemdelingen kregen hun salaris contant uitbetaald en waren daarom onverzekerd. Dit is extra ernstig omdat hun arbeidsomstandigheden op meerdere fronten te wensen overlieten. In beide straffen weegt de aanzienlijke overschrijding van de redelijke termijn mee. Ook moeten de mannen ruim 31.000 euro schadevergoeding betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6957
ECLI:NL:RBAMS:2021:6960

Straf - Beledigende vrouw bij protest anti-lhbtq+-geweld bestraft
3 december - Een 40-jarige vrouw is veroordeeld tot 40 uur taakstraf waarvan 20 uur voorwaardelijk onder meer omdat zij op 26 augustus 2021 deelnemers aan een protestdemonstratie tegen anti-lhbtq+-geweld op het Mercatorplein in Amsterdam beledigde. Daarnaast beledigde zij een verslaggever en cameravrouw van PowNews die erbij waren en bedreigde hen met de dood. Haar beledigingen waren onder meer ‘hoerenzonen’, ‘vuile kankerhomo’ en ‘kankerhoer’ en zij spuugde naar demonstranten. Ook bedreigde zij een fotograaf die voor het COC fotografeerde met de dood. Zij was niet bij de zitting om haar persoonlijke omstandigheden toe te lichten. Tijdens haar politieverhoor verklaarde zij echter dat zij schulden heeft, een bijstandsuitkering ontvangt en onder bewind staat. Hoewel de rechtbank oordeelt dat de geëiste geldboete op zijn plaats zou zijn, kiest die er vanwege haar financiële situatie voor een deels voorwaardelijke taakstraf op te leggen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:7026

Bestuur - Waterkrachtcentrale Alphen/Lith terecht tijdelijk stilgelegd
23 november - De minister van Infrastructuur en Waterstaat mocht de waterkrachtcentrale Alphen/Lith stilleggen tot in ieder geval 1 januari 2022. De voorzieningenrechter oordeelt dat die tijdelijke stillegging terecht en evenredig is ondanks het verweer van Vattenfall dat dit besluit niet evenredig is en zij een groot verlies aan energieopbrengst lijdt. Het onderliggende probleem is daarbij de vissterfte onder de schieraal en Vattenfall heeft hierover een voorstel gedaan, dat de minister niet zou hebben meegewogen. De voorzieningenrechter gaat hier echter niet in mee. Hiervoor is van belang dat Vattenfall niet beschikt over de benodigde watervergunning en de waterkrachtcentrale niet in zijn geheel hoeft te sluiten. Met de door Vattenfall voorgestelde maatregelen komt de vissterfte van de schieraal bovendien nog steeds boven de bovengrens van 10 procent uit.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6963

Bestuur - Woning terecht gesloten na vondst zaken voor drugsproductie
1 december - De gemeente Amsterdam mocht een woning in Nieuw-West voor 3 maanden sluiten nadat er grote hoeveelheden goederen zijn gevonden die worden gebruikt voor het fabriceren van drugs. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. Ook hing er een sterke chemische geur en heeft de politie 10.000 euro gevonden. Uit de feiten en omstandigheden blijkt dat de bewoner moest weten dat deze middelen bestemd waren voor de productie van drugs. Dat deze middelen gebruikt worden in zijn garage- en schoonmaakbedrijf heeft hij onvoldoende uitgelegd. De voorzieningenrechter acht de sluiting noodzakelijk en evenredig. De woning vormt namelijk een schakel in de productie van drugs en dit is voldoende om verstoring van de openbare orde aan te nemen. De aanwezigheid van minderjarige kinderen in de woning is geen bijzondere omstandigheid om van een sluiting af te zien.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6965

Bestuur - Wajonguitkering tijdens studie, daarna nog niet te beoordelen
1 december - Een vrouw heeft een Wajonguitkering en is voor haar studie naar het buitenland verhuisd. Na haar verhuizing heeft het UWV de uitkering beëindigd. Later heeft het UWV met terugwerkende kracht de uitkering toegekend en gezegd dat de vrouw de uitkering ontvangt zo lang zij de studie volgt. Zij is het niet eens met deze voorwaarde. De rechter volgt haar niet in haar standpunten omdat het eindigen van de Wajonguitkering een toekomstige onzekere gebeurtenis is. De rechter geeft aan het UWV mee dat die bij de beëindiging van de uitkering in de toekomst rekening moet houden met het eventuele oorzakelijke verband tussen het niet halen van de studie en het eerdere eindigen van de uitkering. Hierdoor kan bij beëindiging van de uitkering sprake zijn van zo’n onbillijkheid dat het UWV moet afzien van de beëindiging van de uitkering.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:7025

Kanton - Slecht geïnformeerd over krimp gordijnen: geld terug
25 november - Een Amstelveense woonwinkel moet een koper ruim 6.000 euro terugbetalen omdat de geleverde gordijnen korter zijn dan was overeengekomen en de koper niet was gewaarschuwd over mogelijke krimp. De koper kocht op maat gemaakte gordijnen voor 7.135 euro en vitragegordijnen voor 2.880 euro, inclusief rails en montage. Bij de levering bleek dat de gordijnen korter waren dan de vitragegordijnen, wat niet volgens afspraak was. Volgens de monteur hadden de gordijnen tijd nodig om te acclimatiseren en zouden ze nog kunnen nazakken. Dat gebeurde niet, ze krompen juist verder. Ondanks herhaalde pogingen mislukte het het geschil op te lossen. De kantonrechter oordeelt dat de koper de overeenkomst voor wat de gordijnen betreft deels mocht ontbinden omdat hij onvoldoende was geïnformeerd, de gordijnen niet beantwoorden aan de overeenkomst en de voorgestelde hersteloplossingen onvoldoende waren.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6881

Kanton - Toeriste die door pandemie niet kon komen krijgt huur terug
29 november - Een Duitse toeriste die in november 2019 via Booking.com een Amsterdamse woonboot had gehuurd voor een verblijf in mei 2020 krijgt de aanbetaalde huur van 1.120 euro terug. De uitbraak van de coronapandemie waardoor zij niet kon komen was namelijk zo’n onvoorziene omstandigheid dat de huurovereenkomst wordt ontbonden. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Daarbij weegt onder meer mee dat de impact van de pandemie niet was te voorspellen toen de toeriste haar verblijf boekte. Het was niet redelijk dat de verhuurder verwachtte dat de huurovereenkomst ondanks de pandemie ongewijzigd in stand zou blijven. Dat de toeriste niet had gekozen voor een duurdere boekingsoptie waarbij zij kosteloos kon annuleren, verandert daar niets aan. De verhuurder moet daarom de aanbetaling en de buitengerechtelijke kosten van 168 euro en de proceskosten van ruim 700 euro betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6901

Civiel - Uitgeprocedeerde werkt slecht mee aan pilot: einde opvang
30 november - Een uitgeprocedeerde asielzoeker die nu nog verblijft op een zogenoemde Landelijke Vreemdelingenvoorziening (LVV)-locatie in De Pijp in Amsterdam moet die verlaten omdat hij onvoldoende meewerkt. De LVV-opvang is georganiseerd in het kader van een pilot waarin het rijk en gemeenten met hulp van ngo's trachten bestendige oplossingen te vinden voor migranten zonder recht op verblijf of rijksopvang. Die oplossingen kunnen bestaan uit rechtmatig verblijf in Nederland, vrijwillige terugkeer naar het land van herkomst of doormigratie. Voorwaarde voor opvang op een LVV-locatie is dat de uitgeprocedeerde asielzoeker meewerkt om de beoogde oplossing te bereiken. Het traject eindigt in ieder geval na 1,5 jaar en wordt voortijdig beëindigd wanneer de betrokkene onvoldoende meewerkt. Van dat laatste is sprake in deze zaak volgens de betrokken organisaties. De uitgeprocedeerde asielzoeker heeft dan ook geen recht meer op opvang in de LVV-locatie.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6964

Kerstbomen rausen, een échte Haagse traditie: 'Alles ging op het vuur'

Kerstbomen rausen, wie is er niet groot mee geworden in Den Haag. Harrie Jekkers zong er zo mooi over in zijn legendarische klassieker: 'O, O, Den Haag.' Omroep West-verslaggever Anita Janssen had zelf ook nog levendige herinneringen aan de kerstbomenjacht en besloot een documentaire te maken. Geboren in de Schilderswijk zag ze in de vorige eeuw tussen oud en nieuw de bendes door de straten lopen met in de ene hand een fietsketting voor als er een kerstboom moest worden afgepakt en in de andere hand een boom.

In onvervalst Haags haalt duivenmelker Patrick Rijkers herinneringen op. 'De hele straat stond zwart van de rook. Alles ging op het vuur. Dat was juist de kick. We begonnen maanden van tevoren al met het verzamelen van pallets, autobanden en kerstbomen. We liepen er echt voor, niet zoals bij de vreugdevuren op Scheveningen dat alles met de vrachtwagen wordt gebracht. Slepen met die bomen, voor elke boom had je je uit de naad gelopen en 's avonds was je helemaal gesloopt en ging je lampje uit.'Wagner Group; Russische huurlingen in Centraal-Afrika alarmeren de EU

Deze week heeft de Europese Unie sancties opgelegd aan de Wagner Group, een Russische huurlingenorganisatie die wordt beschuldigd van mensenrechtenschendingen in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) en elders.

De EU heeft gezegd dat zij niet langer CAR-regeringssoldaten zal opleiden vanwege hun banden met Wagner.

In Afrika zijn zijn huurlingen ook betrokken bij Libië, Soedan en Mozambique en het lijkt erop dat ze een rol gaan spelen in Mali.

Waarom zit de Wagner Group in CAR?
De huursoldaten zijn er om president Faustin-Archange Touadéra te steunen in de strijd tegen de rebellen, die ondanks recente regeringsvooruitgang nog steeds veel delen van het land beheersen. Het land is verwikkeld in burgerlijke onrust sinds president François Bozizé in 2013 werd afgezet. Touadéra, aan de macht sinds de verkiezingen van 2016, had moeite om de rebellen te verslaan, ondanks de aanwezigheid van Franse troepen en een VN-troepenmacht.

De CAR-regering gelooft dat de inzet van Russische huursoldaten meer succes heeft gehad. Wagner zou in 2017 in de CAR zijn gaan werken, nadat de VN-Veiligheidsraad daar een Russische trainingsmissie had goedgekeurd en het in 2013 opgelegde wapenembargo had opgeheven.

In oktober 2017 reisde president Touadéra naar Rusland om een aantal veiligheidsovereenkomsten met de Russische regering te ondertekenen. Deze omvatten een verzoek om militaire steun, in ruil voor toegang tot de aanzienlijke voorraden diamanten, goud en uranium van de CAR. De VN hadden slechts ingestemd met de inzet van 175 Russische trainers voor het lokale leger.

Ondanks officiële Russische ontkenningen zijn er beschuldigingen, ook van de EU, dat er banden zijn tussen Wagner en het Kremlin. Analisten zeggen dat deze banden de gewapende Wagner-agenten in staat stelden om in de CAR te gaan werken nadat de deal met Rusland was ondertekend. Sindsdien is de aanwezigheid van de groep in het grondstoffenrijke land explosief gestegen.

De Russische regering zegt dat ze ongewapende militaire instructeurs naar de CAR heeft gestuurd en dat er nooit meer dan 550 van hen tegelijkertijd in het land zijn geweest. VN-experts geloven echter dat er meer dan 2.000 instructeurs door Rusland in de CAR kunnen worden ingezet, inclusief rekruten uit Syrië en Libië, waar Wagner actief is geweest.

Dit is met name een punt van zorg voor de VN en Frankrijk, die beide de groep hebben beschuldigd van het aanwakkeren van het conflict door het plegen van mensenrechtenschendingen en het uitvoeren van buitengerechtelijke executies van vermoedelijke rebellen.

Waar wordt de Wagner Group precies van beschuldigd?
Wagner-agenten, evenals regeringstroepen, hebben ongewapende burgers verkracht en beroofd in de landelijke gebieden van het land, volgens de VN en Frankrijk.

In een rapport in augustus over mensenrechtenschendingen in de CAR documenteerde de VN meer dan 500 incidenten in het jaar vanaf juli 2020. Daaronder waren buitengerechtelijke executies, martelingen en seksueel geweld. In oktober gaf een panel van VN-experts aan dat degenen die werden gearresteerd door de Russische instructeurs en het nationale leger vaak geen toegang kregen tot een rechter. Ze vertelden dat slachtoffers terughoudend waren om officiële klachten in te dienen, wat betekent dat de straffeloosheid voor de misstanden voortduurde.

Eerder die maand erkende de minister van Justitie van de CAR, Arnaud Abazene, voor het eerst dat er misdaden waren gepleegd door "Russische instructeurs". Hoewel hij zei dat de meeste incidenten door de rebellen werden gepleegd, was het de eerste keer dat de regering de misstanden door hun eigen troepen of hun bondgenoten erkende.

De heer Abazene zei ook dat de Russische instructeurs waren gerepatrieerd om in hun thuisland te kunnen worden berecht.

Waarom heeft de EU besloten om actie te ondernemen?
EU-woordvoerder Nabila Massrali vertelde de BBC dat Brussel steeds meer gealarmeerd werd door de activiteiten van de Wagner Group. Naast problemen in de CAR heeft de VN de Wagner organisatie beschuldigd van het plegen van oorlogsmisdaden in Libië.

Uit een BBC-onderzoek bleek dat Wagner-agenten burgers en gevangenen in Libië hadden gedood en ongemarkeerde explosieven hadden geplaatst.

"Hun juridische status is vaag, evenals hun modus operandi, doelstellingen en doelwitten", zei de heer Massrali. "Het is duidelijk erg moeilijk om mogelijke schendingen van de mensenrechten en het internationaal humanitair recht in de context van dergelijke dubbelzinnigheid te voorkomen en ervoor te zorgen dat er verantwoording wordt afgelegd."

De EU benadrukte uitdrukkelijk dat zij niet heeft samengewerkt met Wagner-huurlingen. Het heeft nu zijn militaire trainingsmissie in de CAR opgeschort omdat ze bang zijn dat de Wagner huursoldaten het bevel voeren over de eenheden die de EU heeft opgeleid.

De EU is een van de grootste donoren van humanitaire hulp aan de CAR en heeft sinds 2014 meer dan € 1,4 miljard verstrekt an het Afrikaanse land..

Wat zijn de banden van de Wagner Group met de Russische regering?
Officieel zijn die er niet. Maar er zijn sterke vermoedens van nauwe onderlinge banden. Een van degenen die door de EU zijn gesanctioneerd, was Valery Zakharov, een voormalig lid van de Russische staatsveiligheidsdienst, en een veiligheidsadviseur van president Touadéra.

Volgens de EU is de heer Zakharov "een sleutelfiguur in de commandostructuur van de Wagner-groep en onderhoudt nauwe banden met de Russische autoriteiten". Wagner kreeg bekendheid in 2014, toen het vocht met pro-Russische separatisten in het conflict in Oost-Oekraïne. Sindsdien is de groep actief geworden in het Midden-Oosten, maar ook in Centraal- en Zuidelijk Afrika.

Wagner wordt verondersteld te worden gefinancierd door Yevgeny Prigozhin, een rijke zakenman met banden met president Vladimir Poetin. De heer Prigozhin heeft altijd elke connectie met Wagner ontkend. De Russische regering ontkent ook elke staatsbetrokkenheid bij de groep, maar houdt ook vol dat het wettelijk niet bestaat omdat particuliere militaire contractanten illegaal zijn in Rusland.

Waar anders in Afrika is Wagner actief?
Naast Libië noemde de EU ook de huurlingenoperaties van Wagner in Soedan en Mozambique. In Soedan zouden ze betrokken zijn geweest bij trainingen en bij de bescherming van ambtenaren en mijnsites. In Mozambique heeft Wagner het leger gesteund in zijn strijd tegen de militante islamistische opstand in het noorden.

Onlangs kondigde Mali, een langdurige westerse bondgenoot in de strijd tegen het jihadisme in de Sahel, aan ongeveer 1.000 Wagner-agenten in dienst te willen nemen om de veiligheid te helpen bieden. Dit volgde op een Franse aankondiging dat het ongeveer de helft van zijn 5.000 troepen uit het land zou terugtrekken.

De VS zeiden "gealarmeerd" te zijn door het vooruitzicht van de inzet van troepen van de Wagner Group in Mali. Het zei dat de aanwezigheid van de huurlingen de regio zou destabiliseren. De Malinese minister van Buitenlandse Zaken Abdoulaye Diop zei dat interventies van de internationale gemeenschap niet hadden gewerkt en dat het land nieuwe opties moest overwegen.

Wagners mogelijke intrede in Mali herinnert veel waarnemers aan de manier waarop de groep begon te opereren in de CAR.

Uitslag sc Cambuur - sc Heerenveen

Heerenveen heeft de Frieze derby gewonnen. In Leeuwarden werd met 1-2 gewonnen van Cambuur.

Heerenveen kwam in de tiende minuut op voorsprong. Na een hands van Mac-Intosch krijgt de ploeg een penalty en Henk Veerman benutte de strafschop. Twee minuten later nog meer pech voor Cambuur. Schmidt krijgt rood na een snoeiharde overtreding op Halilovic. In de 30e minuut kwam Cambuur op 1-1 bij de eerste kans van de wedstrijd. Het was Uldrikis die een vrije trap van Maulun bij de eerste paal binnen wist te koppen. Vlak voor rust kreeg Heerenveen een grote kans om weer op voorsprong te komen, maar het schot van Musaba kwam op de paal terecht.

Na rust had Henk Veerman een grote kans op zijn tweede doelpunt van de middag. Maar de poging van de spits ging rakelings over. Naarmate de tweede helft vorderde werd Heerenveen sterker. In de 70e minuut was er even oproer. Joey Veerman kreeg de bal in het eigen strafschopgebied op zijn arm. In de eerste helft wees arbiter Makkelie voor hetzelfde vergrijp naar de strafschopstip, maar nu wilde hij niets weten van een penalty. In de 83e minuut kwam Heerenveen alsnog op 1-2. Henk Veerman kopte raak op aangeven van Kaib. Vlak voor tijd kreeg Cambuur een grote kans op de gelijkmaker maar invaller Van der Meer schoot van dichtbij over. Even daarna

sc Cambuur Leeuwarden

1 - 2

sc Heerenveen

 30' Uldrikis    10' H. Veerman (pen)
 83' H. Veerman
 
 Gele kaart: , v.Ewijk, (sc Heerenveen)
 Rode kaart: Schmidt (12) (sc Cambuur Leeuwarden),
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 0
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Stevens
Schmidt
Mac-Intosch
Schouten (Gullit/80)
Bangura
Jacobs (Paulissen/65)
Hoedemakers
Maulun
Doodeman (v.d.Meer/ 16)
Uldrikis
Kallon (Tol/80)
  Mous
v.Ewijk (Akujobi/ 46)
v.Beek
Bakker
Kaib
Madsen
Halilovic
J.Veerman
Musaba (F.Stevanovic/80)
H.Veerman
De Jong (Nygren/70)

Het nutteloze feitje van de dag: 's lands hoogste

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Maanden geleden kon je hier al lezen over de hoogste waterval ter wereld en natuurlijk is er ook een hoogste waterval van Nederland, maar wist je dat die een stuk minder spectaculair is? Voor de hoogste van ons land moet je namelijk afreizen naar het Gelderse Loenen. De met mensenhanden gemaakte waterval is gebouwd om water van hoger gelegen bronnen via aangelegde beekjes naar het Apeldoorns Kanaal te leiden. De waterval overbrugt een hoogte van 15 meter.

Noorse langlaufers sprinten naar dubbelzege, Zweedse vrouwen ook dominant

In het Duitse Dresden zijn de best sprintende langlaufers ter wereld, op enkele namen na, neergestreken voor een paar fraaie stadssprints. Zaterdag werd de individuele wedstrijd afgewerkt, zondag kon men kijken naar de teamsprints, allemaal in de vrije stijl.

Individueel vrouwen
Drie landen hadden elk twee dames in de finale: Mathilde Myhrvold en Kristine Stavås Skistad vormden de Noorse vertegenwoordiging, het altijd sterke Sloveense duo Anamarija Lampic en Eva Urevc was er ook en Zweden werd vertegenwoordigd door favoriete Maja Dahlqvist en Jonna Sundling.

De Zweedse dames gooiden het tempo omhoog in de slotfase en voor de vierde keer op rij was Dahlqvist de sterkste, de tweede vrouw ooit - na Marit Bjørgen - die vier sprints op rij wint. Sundling maakte het Zweedse 1-2'tje compleet, Lampic sprintte Skistad eruit voor plek drie en Myhrvold en Urevc vielen ook buiten de boot.

Individueel mannen
De Noren vormden het halve finaleveld, met Håvard Solås Taugbøl, Even Northug en Sindre Bjørnestad Skar. Federico Pellegrino was er namens Italië, met verder ook nog de Fransman Lucas Chanavat en Gleb Retivykh uit Rusland.

Taugbøl bepaalde het tempo in het begin van de tweede en laatste ronde, gevolgd door Pellegrino en Chanavat. De Fransman kon het nét niet helemaal bijbenen, maar werd voor Northug, Skar en Retivyk wel derde. Taugbøl en Pellegrino vochten een hevig duel uit om de winst en die ging naar de Noor.

Teamsprint vrouwen
Twaalf rondjes in totaal voor de duo's, dus in totaal elf wissels en in totaal zes ronden per atlete. Nadat iedereen vijf ronden had afgewerkt hadden we een kopgroep van acht teams, met alle favorieten er nog in. De eerste loopsters konden gaan knallen voor hun laatste rondje, namens Zweden-1 deed Jonna Sundling dat uitstekend en Jessie Diggins volgde voor USA-1, met Jasmin Kähärä verrassend voor Finland-1. Eva Urevc zat er voor Slovenië-1 goed bij, voor Noorwegen-1 moest Kristine Skistad op de tanden bijten.

De afmakers van de koplopers waren Maja Dahlqvist (SWE-1), Julia Kern (USA-1), Anamarija Lampic (SLO-1), Jasmi Jönsuu (FIN-1) en Mathilde Myhrvold (NOR-1), hoewel de Noorse er niet bij leek te kunnen komen. Dahlqvist was een maatje te groot en Zweden pakte 'uiteraard' de overwinning, Kern sprintte de VS naar plek twee en Lampic hielp Slovenië naar de derde plek, nadat Jönsuu in het slotstuk wat foutjes maakte en genoegen moest nemen met plek vier.

Teamsprint mannen
De kopgroep na de eerste tien ronden bestond nog uit acht teams, van onderscheid was nog weinig sprake. Voor Rusland-1 gooide Alexander Bolshunov het tempo omhoog, Thomas Helland Larsen volgde voor Noorwegen-2, met Sindre Bjørnestad Skar (NOR-1) en Richard Jouve (FRA-1) in zijn kielzog. Ook Francesco de Fabiani (ITA-1) deed nog volop mee en gaf over aan specialist Pellegrino.

Voor NOR-2 nam Even Northug het heft in handen in de slotronde, landgenoot Håvard Solås Taugbøl voor NOR-1 volgde en probeerde hem te kloppen. Dat lukte niet en Northug pakte toch wel verrassend de winst, samen met Larsen. Skar en Taugbøl werden tweede, Bolshunov en slotloper Gleb Retivykh pakten de derde podiumplek, doordat Retivykh nét afrekende met Pellegrino en Lucas Chanavat (FRA-1).

Amerikaanse droneaanvallen hebben duizenden burgers gedood

De "New York Times" plaatst de Amerikaanse luchtoorlog in een nog kwader daglicht dan ze al stond. Volgens de krant is een aanzienlijk groter aantal burgers gedood door luchtaanvallen dan eerder werd gedacht. De reden: foute analyses, slechte beeldkwaliteit, overhaaste aanvallen

Volgens een bericht in de New York Times hebben de VS bij hun drone-oorlog in het Midden-Oosten verwoestende gevolgen voor de burgerbevolking uit onachtzaamheid aanvaard. De krant meldt dat een reeks vertrouwelijke regeringsdocumenten met meer dan 1300 meldingen van burgerslachtoffers het relaas van de regering over een oorlog met "precisieaanvallen" tegen jihadisten weerlegt. Volgens de documenten werden de luchtaanvallen gekenmerkt door fouten en duizenden burgerslachtoffers.

"De Amerikaanse luchtoorlog werd gekenmerkt door gebrekkige informatie, overhaaste en onnauwkeurige raketlanceringen en de dood van duizenden burgers, waaronder veel kinderen," zo meldt de krant. Beloften van transparantie uit de tijd van Barack Obama, die de eerste president van de VS was die voorstander was van drone-aanvallen om het leven van Amerikaanse soldaten te sparen, zijn vervangen door "niet inzichtelijk en zonder consequenties", aldus het artikel. "In geen enkel rapport werd geconcludeerd dat er sprake was van wangedrag."

In vijf jaar tijd heeft het Amerikaanse leger meer dan 50.000 luchtaanvallen uitgevoerd in drie landen Syrië, Afghanistan en Irak. Het leger heeft toegegeven dat het sinds 2014 per ongeluk 1417 burgers heeft gedood bij luchtaanvallen in Syrië en Irak. In Afghanistan is het officiële cijfer 188 burgerslachtoffers sinds 2018. Uit het onderzoek van de krant bleek echter dat de door het Pentagon toegegeven cijfers "aanzienlijk onderschat" zijn.

Slecht uitgevoerde verkenningen
Volgens de krant zaten de Amerikaanse strijdkrachten er vaak naast bij het inschatten van de doelen van de luchtaanvallen. Mensen die naar een gebombardeerde plek renden werden gezien als strijders van de Islamitische Staat groep, niet als mogelijke hulpverleners. "Gewone motorrijders" werden geïdentificeerd als rijdend "in formatie", wat werd geïnterpreteerd als een "teken" van een op handen zijnde aanval.

Volgens de documenten van het Pentagon maakten verkeerde inschattingen slechts vier procent uit van de gevallen waarbij burgerslachtoffers vielen. Uit het veldonderzoek van de Times blijkt echter dat bij 17% van de onderzochte incidenten fouten zijn gemaakt, en dat bijna een derde van de doden en gewonden onder de burgerbevolking daaraan te wijten zijn.

Ook speelde culturele onwetendheid speelde een rol. Zo oordeelde het Amerikaanse leger dat er "geen burgers" aanwezig waren in een huis dat zij observeerden op een dag tijdens de Ramadan, ook al sliepen verscheidene gezinnen daar overdag om zich tegen de hitte te beschermen.

Slechte beeldkwaliteit of een te korte onderzoeksperiode hebben ook bijgedragen tot het maken van verkeerde inschattingen bij het verifiëren van meldingen van burgerslachtoffers. Van de 1311 gevallen die door de New York Times zijn onderzocht, werden er slechts 216 door het Pentagon "geloofwaardig" bevonden. Meldingen van burgerslachtoffers werden verworpen omdat op de video's geen lichamen in het puin te zien waren of omdat de duur van de opnamen niet lang genoeg was om duidelijke conclusies te trekken.

Een woordvoerder van het Centrale Commando vertelde de krant dat "zelfs met de beste technologie ter wereld fouten gebeuren, of het nu komt door verkeerde informatie of een verkeerde interpretatie van de beschikbare informatie". Het leger deed "al het mogelijke om schade te voorkomen" en onderzoekt elke "geloofwaardige" zaak. "Wij betreuren elk verlies van een onschuldig leven".

Gebruik van desinfectiemiddelen bij supermarkten moet beter

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) concludeert dat hand- én oppervlaktedesinfectiemiddelen (biociden op basis van ethanol) in supermarkten beter gebruikt moeten worden. Uit inspecties bij 29 supermarkten blijkt dat op 7 plaatsen niet voor dat doel toegelaten handdesinfectiemiddelen worden aangeboden. Maar ook als met toegelaten middelen wordt gewerkt: nergens wordt in de winkel uitgelegd hoe het handdesinfectiemiddel moet worden gebruikt. Daardoor ontsmetten de meeste mensen hun handen te kort en is geen sprake van effectieve desinfectie.

Van de supermarkten (22) die oppervlaktedesinfectiemiddelen beschikbaar stellen, werkt slechts 1 met een hiervoor toegelaten middel. Door het niet goed gebruiken van de (de juiste) desinfectiemiddelen ontstaat schijnveiligheid. Daarbij betekent frequente blootstelling aan ethanol ook een grotere kans op irritatie en uitdrogen van de huid.

Gebruiksaanwijzing handdesinfectie
Alle 29 bezochte supermarkten bieden handdesinfectie aan. In 22 gevallen gaat het om een toegelaten middel, maar in 7 winkels werd een niet voor dat doel toegelaten middel beschikbaar gesteld. De ILT heeft het gebruik hiervan gestopt en de hoofdkantoren van de winkelketens hierover een waarschuwingsbrief gestuurd. Ze moeten ervoor zorgen dat hun filiaalhouders de juiste middelen gebruiken.

Daarnaast dringt de inspectie erop aan een duidelijke gebruiksaanwijzing bij de dispensers op te hangen. Daarin moet staan dat mensen voldoende desinfectiemiddel moeten gebruiken om hun handen gedurende 30 seconden te ontsmetten. Het RIVM adviseert alleen handalcohol te gebruiken als je gedurende langere tijd je handen niet met water en zeep kunt wassen. Het vermijden van contact met het gezicht en bij voorkeur vooraf en achteraf thuis met water en zeep wassen van de handen verdient de voorkeur. Meer informatie vindt u op de website van het RIVM.

Oppervlaktedesinfectie
De middelen die supermarkten als oppervlaktedesinfectie aanbieden, zijn in bijna alle gevallen daar niet voor bedoeld. Vaak biedt de supermarkt een handdesinfectiemiddel aan voor het schoonmaken van een oppervlakte (winkelwagens en -mandjes), terwijl het volgens de toelating niet voor dat doeleinde geschikt is. Bij een toegelaten oppervlaktedesinfectie is de effectieve inwerktijd 1, 2 of zelfs 5 minuten, alleen is deze inwerktijd voor het gebruik bij winkelwagens en -mandjes niet realistisch. Een goed alternatief is het reinigen van oppervlakken met een zeep bevattend middel. De ILT heeft het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel en supermarktketens gewezen op het gebruik van de juiste desinfectiemiddelen en de alternatieven waarbij geen biociden worden gebruikt.

Van Gerwen na stroeve start door op WK

Darter Michael van Gerwen heeft zich geplaatst voor de derde ronde van het wereldkampioenschap in het Londense Alexandra Palace. De Nederlandse drievoudig wereldkampioen begon nogal stroef tegen de tamelijk onbekende Engelsman Chas Barstow, maar nadat hij de eerste set verloren had kwam Van Gerwen op dreef en maakte hij het in vier sets keurig af: 3-1.

Het was niet de meest enerverende avond darten ooit, wat al begon met het potje tussen Adam Hunt en de Kroaat Boris Krcmar. De Engelsman was steeds iets beter en dat leverde hem drie keer achter elkaar setwinst op: 3-0. Vervolgens kwam de verliezend Lakeside-finalist van twee jaar geleden, de Welshman Jim Williams, in actie tegen de Engelsman Ted Evetts, die in een gezapige partij weinig weerstand bood: 3-1, doordat Williams één set even van het padje was.

De Oostenrijker Rowby-John Rodriguez nam het op tegen Nick Kenny uit Wales en dat was wat spanning betreft al helemaal niks. Rodriguez stond gelukkig wel bijzonder strak te gooien, wat het tenminste nog een beetje leuk maakte om te kijken, maar Kenny's uiterst matige spel zorgde voor nul spanning: 3-0, waarbij de Welshman welgeteld één leg won.

Nederlandse zwemmers knallen naar wereldtitel, zilver voor Kamminga

De derde finalesessie op het wereldkampioenschap kortebaanzwemmen in Abu Dhabi heeft weer wat mooi vuurwerk opgeleverd. Ook de sterke Nederlandse ploeg had weer wat te vieren, wat eremetaal betreft.

200m schoolslag mannen
Arno Kamminga wilde na het zilver op de Olympische Spelen nu een wereldtitel pakken, maar zijn eindschot was nét niet goed genoeg om dat voor elkaar te krijgen. De Amerikaan Nic Fink tikte na 2:02,28 minuten als eerste aan en was daarmee 0,14 seconden sneller dan de zilveren Kamminga, terwijl Will Licon in 2:02,84 een tweede Amerikaanse medaille pakte.

100m vrije slag vrouwen
Marrit Steenbergen kwam er namens Nederland niet echt aan te pas: in 52,40 seconden tikte ze als achtste aan. Het goud ging na een indrukwekkende race in 50,98 seconden naar Siobhan Haughey uit Hong Kong, voor de Zweedse favoriete Sarah Sjöström (51,31) en de Amerikaanse Abbey Weitzeil (51,64).

200m rugslag vrouwen
Kira Toussaint begon prima aan de finale, maar de Nederlandse zakte wat terug en finishte in 2:04,74 minuten als zevende. Het goud ging naar de Verenigde Staten en wel naar Rhyan White in 2:01,58 minuten, voor de Canadese Kylie Masse (2:02,07), die op de 100m ook al zilver pakte. White's landgenote Isabelle Stadden completeerde het podium in 2:02,20 minuten.

50m vrije slag mannen
Met Jesse Puts en Thom de Boer had Nederland twee mannen in de halve finales, waarin Puts in 21,41 seconden de dertiende tijd noteerde. De Boer mag zich wel opmaken voor de finale: met 20,98 seconden was hij goed voor de vierde tijd, de Amerikaan Ryan Held was in 20,81 de snelste.

50m vlinderslag vrouwen
Ranomi Kromowidjojo liet in de halve finales weer eens zien dat sprinten in de vlinderslag iets is waar ze nog altijd wereldtop in is: met een vlijmscherpe 24,61 seconden noteerde ze met afstand de snelste tijd van het veld. Maaike de Waard gaat ook mee naar de finale, zij was met 25,19 seconden goed voor de vierde tijd.

100m vlinderslag mannen
De Zuid-Afrikaanse veteraan Chad le Clos duelleerde met Matteo Rivolta uit Italië en na een fraai slotstuk was het Rivolta die in 48,87 seconden het goud pakte. Le Clos ging in 49,04 seconden met zilver naar huis, de Rus Andrei Minakov pakte in 49,21 seconden het brons.

100m wisselslag vrouwen
Een nieuwe Nederlandse finaleplek en weer was Marrit Steenbergen lekker bezig: met een tijd van 58,75 seconden noteerde ze de zevende tijd en mocht ze dus naar de finale. Kim Busch had 59,82 seconden nodig en was daarmee de langzaamste van de zestien vrouwen in de halve finales.

800m vrije slag vrouwen
De Chinese Li Bingjie nam bij de eerste vijftig meter de leiding en die zou ze geen moment meer afgeven. In een kampioenschapsrecord van 8:02,90 minuten zwom ze naar de wereldtitel, voor de Russische Anastasiia Kirpichnikova (8:06,44) en de 8:07,99 van de Italiaanse Simona Quadarella.

4x50 meter wisselslag gemengd
Kira Toussaint was de enige vrouw die de rugslag afwerkte, dus de achterstand was fors, waarna Arno Kamminga op de schoolslag wat in kon lopen. Ranomi Kromowidjojo deed het op de vlinderslag indrukwekkend en slotzwemmer Thom de Boer moest vervolgens vijf vrouwen inhalen. Dat deed hij met verve: met een fenomenale splittijd van 20,23 seconde - een van de snelsten ooit - hielp hij Nederland naar goud in 1:36,20 minuten, voor de VS (1:37,04) en Italië (1:37,29).

Alpineskiër Bennett raast naar eerste World Cup-zege, Goggia wint wéér

De beste alpineskiërs ter wereld, zowel de mannen als de vrouwen, kwamen zaterdag in actie op een van de snelle disciplines. De vrouwen werkten in het Franse Val d'Isère een afdaling af, de mannen deden dat op de klassieke Saslong-piste in het Italiaanse Val Gardena.

Vrouwen, Val d'Isère
Sofia Goggia kwam als zevende naar beneden en de Italiaanse nam op indrukwekkende wijze de leiding in handen. Breezy Johnson kwam met 0,27 seconden nog in de buurt, maar na de Amerikaanse was het eigenlijk wel gedaan: niemand kon Goggia nog bedreigen en een nieuwe zege was een feit. Johnson werd tweede, de Oostenrijkse Mirjam Puchner kwam uiteindelijk nog tot op 0,91 seconden en werd derde - de rest, aangevoerd door Puchner's landgenote Ramona Siebenhofer (+1,33) zat ver achter Goggia.

Mannen, Val Gardena
Otmar Striedinger noteerde een sterke tijd, hoewel Niels Hintermann uit Zwitserland ietwat verrassend wel tot op slechts 0,18 seconden kwam. Vervolgens bleef het even stil, tot Bryce Bennett de piste betrad. De Amerikaan maakte indruk en dook 0,14 seconden onder Striedinger's tijd door, waarna niemand meer echt in de buurt kon komen. De 29-jarige Bennett pakte zijn allereerste World Cup-zege, Striedinger en Hintermann completeerden het podium. Bennett stond tot zaterdag zelfs nooit eerder op een World Cup-podium, zijn beste resultaat bestond uit drie vierde plekken, waaronder twee keer op de afdaling in Val Gardena.

FOK!Kerstprijsvraag: 19 december

Vandaag hebben we weer een FOK!Kerstprijsvraag! We hebben vandaag twee keer Samurai Warriors 5 voor Xbox One

Samurai Warriors 5 speelt zich af na het einde van de Ōnin-oorlog, tijdens de Sengoku-periode, en vertelt het verhaal van twee van de meest vooraanstaande militaire commandanten van deze periode: Nobunaga Oda en Mitsuhide Akechi. Deze titel omvat verschillende tijdperken, waaronder de jongere jaren van Nobunaga, toen hij bekend stond als 'Owari’s Great Fool', en de periode van onrust die leidde tot het Honnō-ji-incident.

Enige wat moet je doen is de volgende vraag even beantwoorden. Wanneer kwam de eerste Samurai Warriors uit in Europa?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #107 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #635
review
Dolmen
preview
MultiVersus
special
Random Pics van de Dag #634
special
Random Pics van de Dag #633
©FOK.nl e.a.