Skiester Goggia weer de beste, Kristoffersen wint reuzenslalom

De World Cup alpineskiën heeft weer een mooie zondag achter de rug, waarbij de vrouwen in het Franse Val d'Isère een super-G afwerkten. De mannen waren verhuisd naar Italië, waar in Alta Badia de eerste van twee reuzenslaloms op het programma staat - maandag volgt er nog één.

Super-G vrouwen, Val d'Isère
Tamara Tippler leek een snelle tijd genoteerd te hebben, maar kort daarop kwam Sofia Goggia naar beneden en de Italiaanse haalde er met een fraaie run 0,92 seconden vanaf. Federica Brignona benaderde Goggia's tijd tot op 0,52 seconden, vervolgens zorgde Elena Curtoni met 0,51 seconden achterstand voor een volledig Italiaanse top-3. Dat hield echter geen stand: Ragnhild Mowinckel uit Noorwegen bleek een flinke bedreiging en noteerde op 0,33 seconden de tweede plek, haar eerste World Cup-podium nadat ze seizoen 2019/20 vanwege een zware knieblessure moest missen.

Reuzenslalom mannen, Alta Badia
In de eerste run was het spannend: Mathieu Faivre kwam als tweede naar beneden en zag hoe World Cup-leider Marco Odermatt tot op twee honderdsten van zijn tijd kwam. Dat bleven de twee snelste tijden, de Oostenrijker Manuel Feller noteerde op 0,19 seconden de derde tijd, vlak voor de knappe vierde tijd van de Amerikaan River Radamus (+0,30). Luca de Aliprandini uit Italië (+0,53) en de Kroaat Filip Zubcic (+0,54) voerden de rest aan, voor onder meer de Noor Henrik Kristoffersen (+0,57) en Justin Murisier uit Zwitserland (+0,61) - de Nederlander Maarten Meiners bleef steken op de 44e plek.

In run twee had de Oostenrijker Patrick Feurstein lang de leiding in handen: hij stond 27e na run één, maar met nog acht man te gaan in run twee stond hij nog altijd bovenaan. Murisier benaderde Feurstein tot op twee tienden, Kristoffersen verloor ook veel, maar hield 0,58 seconden over om de Oostenrijker te kloppen. Zubcic leverde vier posities in, De Aliprandini verloor twee plekken en ook Radamus raakte er drie kwijt. Feller gaf 0,37 seconden toe op Kristoffersen en stootte daarmee Feurstein naar de derde plek, met nog twee mannen te gaan.

Odermatt kon óók niet aan Kristoffersen's tijd komen, maar met 0,31 seconden en plek twee was het podium in elk geval zeker. Faivre mocht proberen om het af te maken, maar dat mislukte grandioos: hij leverde bijna twee seconden in en werd slechts zestiende, waardoor de winst naar Kristoffersen ging, voor Odermatt en Feller.