Noorse langlaufsters verslagen op estafette, mannen winnen wel

De World Cup langlaufen in het Noorse Lillehammer is zondag afgesloten met de estafettes, een onderdeel dat helaas niet al te vaak te zien is buiten de grote kampioenschappen om. Zoals altijd kwamen er per team eerst twee atleten in actie in de klassieke stijl, gevolgd door twee in de vrije stijl.

Mannen
De mannen op de klassieke stijl openden het bal, met een Russisch-Noorse aanval in de slotfase van de eerste 7,5 kilometer: Erik Valnes (NOR-1) en Alexander Terentev (RUS-1) voerden de forcing door, Alexey Chervotkin (RUS-2) en Pål Golberg (NOR-2) bleven er nog bij. De stokjes werden overgenomen door Emil Iversen, Alexander Bolshunov, Ilia Semikov en Martin Løwstrøm Nyenget, respectievelijk.

Bolshunov voerde het tempo in zijn slotfase fors op en de aangesloten Fin Iivo Niskanen ging met hem mee - Iversen en Semikov moesten voorzichtig afhaken, Nyenget iets minder voorzichtig. Niskanen en Bolshunov gaven het stokje door aan Remi Lindholm en Denis Spitsov, Iversen, Semikov en Nyengat volgden op een seconde of tien, met onder meer Zweden-1, Frankrijk-1 en Canada achter zich.

Lindholm en Spitsov kregen in de vrije stijl snel gezelschap van Simen Hegstad Krüger (NOR-1), Hans Christer Holund (NOR-2), Artem Maltsev (RUS-2) en Leo Johansson (SWE-1). Lindholm en Johansson haakten toch weer een beetje af en zo waren het alsnog de twee Noorse en Russische teams van wie de slotlopers als kopgroep op pad konden: Johannes Høsflot Klæbo (NOR-1), Ivan Yakimushkin (RUS-1), Harald Amundsen (NOR-2) en Sergey Ustiugov (RUS-2).

De vier werden niet bijgehaald en niemand wist zich los te werken, dus de vier gingen sprinten om de overwinning. Klæbo voerde de sprint aan en Ustiugov legde hem het vuur na aan de schenen, maar het was niet genoeg: Klæbo bezorgde Noorwegen-1 de winst, voor Rusland-2, terwijl Amundsen namens Noorwegen-2 de derde plek af wist te houden van Yakimushkin en Rusland-2.

Vrouwen
Na de eerste vijf kilometer in klassieke stijl hadden we een kopgroepje van vier: namens Noorwegen-1 gaf Tiril Udnes Weng over aan Heidi Weng, Katharina Hennig (Duitsland-1) gaf 'm door aan Laura Gimmler, Yulia Stupak (RUS-1) tikte Natalia Nepryaeva op pad en Johanna Matintalo (FIN-1) stuurde Anne Kyllönen op weg, met teams uit Noorwegen, Zweden en Duitsland binnen schootsafstand en ook de VS nog binnen bereik.

Frida Karlsson sloot namens Zweden-1 al snel aan bij de kopgroep en nam daar het heft in handen om een versnelling door te voeren. Weng en Nepryaeva konden mee, de rest moest voorlopig afhaken - Ebba Andersson, Therese Johaug en Tatiana Sorina namen het over van hun teamgenotes in de top-3. Die drie bleven vijf kilometer lang bij elkaar en stuurden de slotloopsters op weg: Moa Olsson, Helene Marie Fossesholm en Veronika Stepanova.

Het leidende drietal ging niet geweldig hard en daardoor kon de Duitse slotloopster, Victoria Carl, met rasse schreden naderen, net als de Finse Jasmi Jönsuu. De drie gaven bij het ingaan van de slotronde toch weer even gas om het gat in stand te houden, waarna de jonge Stepanova verrassend genoeg de beslissende sprint inzette. Ze werkte Rusland zo naar de overwinning, Olsson klopte Fossesholm in de strijd om plek drie - de eerste keer sinds 2009 dat Noorwegen in een World Cup-estafette is verslagen.